Petunia's planten en verzorgen

Inhoudsopgave:

Petunia's planten en verzorgen
Petunia's planten en verzorgen
Anonim
Roze en paarse petunia's
Roze en paarse petunia's

Petunia's behoren tot de meest aangeplante eenjarige planten omdat ze zo gemakkelijk te kweken zijn. Als je denkt dat ze te ouderwets zijn, kijk dan nog eens. Er zijn veel nieuwe soorten beschikbaar in een breed scala aan kleuren en vormen. De kleurkeuze gaat tegenwoordig veel verder dan rood, wit en blauw. Dubbel, gegolfd, gestreept, rechtopstaand of trapsgewijs: er is vrijwel geen limiet aan de variëteit aan petunia's.

Petunia's kiezen

Er zijn honderden petuniavariëteiten. Ze vallen in vier groepen op basis van bloemgrootte en groeiwijze. Sommige zijn meer geschikt voor containers, terwijl andere beter geschikt zijn voor gebruik in de tuin.

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Petunia

Planttijd- Lente

Bloeitijd- Late lente tot herfst

Gebruik - Bloembedden, massabeplantingen, containers, snijbloemen

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestelling- Solanales

Familie- Solanaceae

Geslacht - Petunia

Beschrijving

Hoogte-6 tot 24 inch

Spread- Varieert

Gewoonte- Compact of hangend

Textuur- Medium

Groeipercentage- Matig

Bloem - Roze, violetblauw, rood, geel, wit

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon tot halfschaduw

Bodem- Licht, goed doorlatend

Droogtolerantie - Gemiddeld

  • Grandifloras, het meest voorkomende type, produceert grote bloemen met een doorsnede van 10 tot 12 cm. Het kunnen enkel- of dubbelpartijen zijn. Sommige hebben een trapsgewijze groeiwijze waardoor ze meer geschikt zijn voor het ophangen van manden en bloembakken. Maar de meeste zijn rechtopstaande planten die zich ontwikkelen tot hopen bloemen van twaalf tot vijftien centimeter hoog. Plaats ze ongeveer een voet uit elkaar, dichter in containers of waar je maar wilt dat ze er vanaf het begin voller uitzien.
  • Multifloras zijn vaak compacter. Hun bloemen zijn kleiner dan de grandiflora's, maar ze groeien sneller, bloeien vrijer en hebben meer weerbestendige bloemblaadjes. Multiflora's zijn ook verkrijgbaar in enkele of dubbele vormen, hoewel de meeste alleenstaand zijn. Meestal worden ze samengevoegd om grote kleuraccenten in de tuin te creëren. Multiflora's kunnen ook ongeveer 30 cm uit elkaar staan.
  • Millifloras zijn compacte, miniatuurplanten met kleine bloemen van 1 tot 1 1/2 inch met een diameter van slechts 2,5 tot 2,5 cm. Het zijn goede randplanten en zijn ook aantrekkelijk als ze worden gemengd met andere eenjarige planten in containers. Milliforas kunnen op een afstand van wel tien tot vijftien centimeter van elkaar staan.
  • Bodembedekkers, waarvan de series 'Wave' en 'Surfinia' het meest bekend zijn, zijn slechts ongeveer vijftien centimeter lang, maar verspreiden zich snel. Ze kunnen in één groeiseizoen een groot gebied bestrijken, waardoor ze ideaal zijn om van een heuvel af te klauteren of bovenop een steunmuur te planten. Ze zijn ook populair in hangende manden en bloembakken, waar ze in de zomer een meter of langer kunnen blijven hangen. Als ze in de volle zon worden gekweekt, zijn ze bedekt met bloemen. Maar ze vereisen regelmatige bemesting en vaker water geven dan andere soorten.

Petunia's kweken

Wacht tot de grond is opgewarmd en het vorstgevaar voorbij is voordat u petunia's in de tuin plant. Planten hebben volle zon tot halfschaduw nodig: minimaal vijf of zes uur zonlicht per dag. Hoe meer zon ze krijgen, hoe meer ze bloeien. Ze geven de voorkeur aan goed doorlatende grond. Het is altijd een goed idee om je bodem te verrijken met organisch materiaal zoals compost.

Verzorging

Petunia plantenbakken
Petunia plantenbakken

Petunia's verdragen hitte goed en hebben niet veel water nodig. Eén keer per week grondig water geven is meestal voldoende, behalve in tijden van droogte. Week de grond elke keer dat u water geeft tot een diepte van vijftien centimeter. Geef indien mogelijk water op bodemniveau in plaats van boven het hoofd, wat ziekten kan bevorderen.

Hangende manden en andere containers hebben vaker, misschien wel dagelijks, water nodig.

Je kunt tijdens het planten een korrelige organische meststof in de grond verwerken. Anders kunt u om de paar weken bemesten met een vloeibare organische meststof die is samengesteld voor bloeiende planten. Indien mogelijk is het een goed idee om vervaagde bloemen te verwijderen, inclusief het gedeelte onder elke bloem waar zaden zich zullen ontwikkelen. Dit bevordert meer bloei en houdt de planten netjes. Als uw petunia's schraal worden, snoei ze dan tot de helft terug, zodat ze weer bossiger worden.

Plagen en ziekten

Petunia's zijn meestal vrij van plagen. Bladluizen vallen af en toe zowel jonge als gevestigde planten aan; sla ze af met een waterstraal. Regen kan sommige planten beschadigen, vooral grandiflora-soorten. Grijze schimmel kan ook lastig zijn bij vochtig weer. Zoek naar weerbestendige variëteiten.

Petunia's kweken uit zaad

Petunia's zijn enigszins moeilijk om vanaf zaad te starten. Je moet ze binnen 10 tot 12 weken starten voordat je ze buiten wilt planten. Bedek het zaad niet; het heeft licht nodig om te ontkiemen. Zaailingen verschijnen na 7 tot 21 dagen bij 70 tot 80 graden. Nadat de zaailingen zijn uitgekomen, verplaats je ze naar een lichte plek op ongeveer 60 graden.

Uitplanten als alle gevaar voor vorst geweken is. Hard jonge planten af door ze op zonnige, warme dagen buiten te zetten. Haal ze vervolgens een aantal dagen 's nachts binnen voordat u ze definitief buiten plant.

Goede metgezellen

  • Petunia's zijn handig in containers omdat ze zulke overvloedige bloeiers zijn. Combineer ze met interessante bladplanten zoals lotusrank of zoete aardappelrank.
  • Combineer hangende variëteiten met meer rechtopstaande eenjarige planten zoals angelonia, leeuwebekjes of celosia.

Andere eenjarigen om te groeien

  • Impatiens
  • Goudsbloemen
  • Zinnia's
  • Ochtendglorie
  • Portulaca

Aanbevolen: