Perzikboomziekten

Inhoudsopgave:

Perzikboomziekten
Perzikboomziekten
Anonim
Perziken hangen aan de boom
Perziken hangen aan de boom

Perzikboomziekte is een brede term die wordt gebruikt om problemen te beschrijven die de boom zelf en de vrucht aantasten. Voorkom veel perzikboomziekten door zorgvuldige selectie van cultivars, goede tuinierpraktijken en een onderhoudsschema.

Schimmelziekten

Er is een groot aantal schimmelziekten die perzikbomen treffen. Met het vermogen om jarenlang in de grond te leven, verplaatsen schimmelsporen zich naar de perzikboom door water dat op de boom spat of door verspreiding door de wind. Hieronder staan de belangrijkste schimmelproblemen die verband houden met perziken:

Bruin Rot

Perzikboom Rot
Perzikboom Rot

Een van de ernstigste en meest voorkomende ziekten die alle delen van perzikbomen aantast, bruinrot zorgt ervoor dat het fruit aan de boom wegrot en je de oogst van het hele jaar kunt verliezen. Bruinrot wordt veroorzaakt door een schimmel, Monilinia fructicola. De schimmel leeft in veel temperatuurklimaten tussen andere bomen, bladeren en meer. De ziekte verspreidt zich via sporen door de wind en houdt van vochtige klimaten, dus je kunt deze ziekte opmerken na een natte lente of een regenseizoen.

Het probleem steekt de kop op tijdens de bloei, waarbij de geïnfecteerde bloemen snel verwelken en bruin worden. De bloemen infecteren vervolgens de scheuten, waarbij kleverige kankers verschijnen die uiteindelijk de groene, onrijpe vruchten infecteren. In plaats van te vallen, blijven perziken aan de boom zitten en ontwikkelen ze bruine vlekken die er uiteindelijk voor zorgen dat de hele vrucht gaat rotten en in mummies verandert, die andere delen van de boom blijven infecteren.

Om bruinrot te voorkomen, ruimt u altijd verrot fruit van de grond op en verwijdert u het aangetaste fruit uit de boom. Composteer ze niet, omdat de schimmelsporen in compost kunnen leven, en als je de compost in de tuin verspreidt, bestendig je de ziektecyclus alleen maar. Gebruik een fungicide zoals Captan en besproei de boom wanneer deze bloeit, en herhaal dit twee weken later. Als u een nieuwe perzikboomgaard plant, zorg er dan voor dat u de bomen ver genoeg uit elkaar plant om een goede luchtcirculatie en zonlicht mogelijk te maken. Dit kan de verspreiding van de schimmel verminderen en het gebied droog houden, waardoor de ontwikkeling van sporen wordt voorkomen.

Perzikschurft

Perzik korstje
Perzik korstje

Net als bruinrot wordt perzikschurft veroorzaakt door een schimmel, Cladosporium carpophilu, en is het meest merkbaar na het eerste vruchtseizoen. De ziekte komt veel voor in het warme, vochtige zuiden, maar kan overal bomen aantasten. De schimmelsporen overwinteren in de grond of op geïnfecteerde twijgen en spatten bij regenachtig weer op de boom. Deze schimmel veroorzaakt bruine vlekken op de vruchten die op sproeten lijken. Als ze ernstig zijn, voegen de vlekken zich samen en vormen ze grote laesies, evenals laesies op twijgen en bladeren. Soms zal het fruit barsten en kan er rot in de scheuren verschijnen. Hoewel korst de smaak niet beïnvloedt, maken ze het moeilijker voor de perzikschillen om eraf te glijden tijdens het inmaakproces. Als u van plan bent de oogst te behouden, vermijd dan fruit dat met korst bevlekt is.

Om korstvorming te voorkomen, besproeit u de hele boom net op het moment dat de bloemblaadjes beginnen te vallen met het fungicide Captan en herha alt u dit elke twee weken totdat de vrucht ongeveer een maand verwijderd is van de oogst. Het is belangrijk om de boom tijdens de eerste twee jaar dat hij fruit ontwikkelt, met het fungicide te behandelen. Snoeien om een goede luchtcirculatie mogelijk te maken, niet planten in laaggelegen gebieden waar water ontstaat, gevallen fruit en bladeren uit de boomgaard opruimen, en een strikt spuitregime tijdens de bloei helpen deze ziekte te voorkomen.

echte meeldauw

Echte meeldauw op blad
Echte meeldauw op blad

Veroorzaakt door een schimmel genaamd Sphaerotheca pannosa, tast echte meeldauw zowel tuinplanten als fruitbomen aan. Perziken zijn het meest vatbaar als er rozen in de buurt worden geplant. De schimmelsporen overwinteren in de slapende knoppen en worden door de wind verspreid en zijn het meest merkbaar tijdens warme en natte lentes. Aangetaste bladeren kunnen afvallen of zich abnormaal ontwikkelen. Je kunt witte, pluizige vlekken zien groeien op de groene, onrijpe vrucht, maar de symptomen van de schimmel verdwijnen meestal als de vrucht het rijpingsstadium bereikt, hoewel het besmette gebied bruin wordt en de schil leerachtig wordt. Hoewel dit voor de meeste huistuinen geen groot probleem is, kan echte meeldauw de hele oogst verpesten. De meeste perzikcultivars zijn gefokt om de ziekte te weerstaan.

Om echte meeldauw te voorkomen, houdt u de boomgaard schoon door gevallen bladeren en fruit op te harken en te snoeien om de boom open te maken en voldoende luchtcirculatie mogelijk te maken. Voordat de knoppen openbreken, bespuit de boom met een myclobutanil-fungicide.

Bladkrul

Blad Krul
Blad Krul

De ziekte bladkrulling, veroorzaakt door de schimmel Taphrina deformans, komt het meest voor wanneer de omstandigheden in de lente nat en koel zijn en wanneer de bladeren net beginnen uit te lopen. De schimmel overwintert in de grond en op bladeren en verspreidt zich als er water op de boom spat. Geïnfecteerd blad verandert van groen naar roodachtig en plooit en krult vervolgens. De aangetaste bladeren worden uiteindelijk bruin en vallen af of blijven aan de takken vastzitten. Tenzij de omstandigheden nat blijven, vervangt een tweede set normale en onaangetaste bladeren de geïnfecteerde bladeren. Bladval kan de goede groei van de boom en de productie van fruit beïnvloeden.

De schimmel infecteert ook jonge scheuten, waardoor de groei wordt belemmerd en verstoord, waardoor de scheuten uiteindelijk afsterven. De infectie treft zelden de vrucht, maar als dat wel het geval is, worden de getroffen gebieden kurkachtig en gespleten.

Als het onbehandeld blijft, kan bladkrulling de perzikboom uiteindelijk zo ongezond maken dat je geen andere keus hebt dan hem te verwijderen en weg te gooien. Preventie is net zo eenvoudig als het besproeien van de boom terwijl deze nog in rust is met een koperen fungicide en het herhalen van de behandeling voordat de bloemknoppen openbreken, als de lenteomstandigheden nat en koud zijn. Cultivars zoals 'Frost', 'Muir' en 'Redhaven' zijn relatief resistent tegen perzikbladkrulling.

Kroon- en wortelrot

Wortelrot
Wortelrot

Schimmels uit de familie Phytophthora veroorzaken kroon- en wortelrot bij perzikbomen. Bomen die met de ziekte zijn geïnfecteerd, zullen langzaam in verval raken en het kan enkele jaren duren voordat de boom sterft. De ziekte treft alle delen van de boom met groeiachterstand, afsterven van takken en nieuwe scheuten, onvolgroeide bladeren en vruchten. De schimmels kunnen jaren in de grond leven en gedijen in natte omstandigheden waar ze de perzikboom infecteren, meestal via wonden in de natte bast.

Er is geen remedie voor de perzikboom die eenmaal is geïnfecteerd. Preventie houdt in dat u ervoor zorgt dat u de boom plant in een gebied dat geen water vasthoudt en goed afvoert. Als het gebied de neiging heeft water vast te houden en er geen andere plek in het landschap is om te planten, maak dan een heuvel van enkele meters hoog om de perzikboom uit de natte omstandigheden te tillen. Door een gebied rond de boom vrij te houden van ongewenste vegetatieve groei, wordt de kans op letsel aan de schors verminderd doordat tuingereedschap er tegenaan botst.

Bacteriële ziekten

Verschillende bacteriële ziekten treffen perzikbomen en, afhankelijk van de bacterie en de ernst van de infecties, kan de boom uiteindelijk afsterven.

Bacteriële bladvlek

Perzikbomen die lijden aan bacteriële bladvlekken zijn besmet met de bacterie Zanthomonas campestris pv. pruni en de bacterie beïnvloeden alle delen van de boom. De ziekte begint zijn infectie tijdens de late winter, wanneer de omstandigheden nat, warm en vochtig zijn. Hij overwintert in wonden in de schors en als de omstandigheden winderig zijn of er veel dauw is, wordt de bacterie overgebracht naar andere delen van de boom.

Symptomen verschijnen eerst als kleine, met water doordrenkte gebieden die grijs van kleur zijn aan de onderkant van de bladeren. Naarmate de ziekte voortschrijdt, worden de gevlekte gebieden hoekig en veranderen ze in paarszwart, waarna de middelpunten eruit vallen. Het blad vergeelt vervolgens en v alt van de boom, waardoor ernstige bladverlies ontstaat. Geïnfecteerde twijgen ontwikkelen kanker en sterven af. Fruit dat met de bacterie is geïnfecteerd, ontwikkelt vlekken en putjes, die uiteindelijk sijpelen en zwart worden.

De beste preventiemethode is het behouden van een gezonde perzikboom door deze op de juiste locatie te planten, regelmatig te bemesten, te snoeien om voldoende luchtcirculatie mogelijk te maken en de boom niet te verwonden met gazonapparatuur. Er zijn perzikcultivars die resistent zijn tegen de ziekte, zoals 'Elberta', 'Jersey Queen', 'Sunhaven' en 'Belle of Georgia'. Het jaarlijks besproeien van bomen in de rustfase met een koper- of captan-fungicide helpt ook bij het voorkomen van de ziekte.

Kroongal

Crown Gall Peach van de Universiteit van Georgia Plant Pathology, Universiteit van Georgia, Bugwood.org
Crown Gall Peach van de Universiteit van Georgia Plant Pathology, Universiteit van Georgia, Bugwood.org

De in de bodem geboren bacterie Agrobacterium tumefaciens, ook wel plantenkanker genoemd, veroorzaakt het probleem bij perzikbomen en kan jarenlang in de grond leven. De gallen zijn aan de boom te zien als tumorachtige, houtachtige gezwellen die doorgaans zacht en sponsachtig zijn, maar naarmate ze ouder worden, winterhard worden en barsten. De gallen zitten meestal vast aan de hoofdstam van de boom en dicht bij de grond. Soms hechten ze zich aan het wortelstelsel. De bacteriën komen via wonden het wortelstelsel van de perzikboom binnen.

Er is geen behandeling voor bomen die besmet zijn met gallen. Voorkom het probleem door ziektevrije bomen te kopen, de boom of wortels niet te verwonden tijdens het planten of tijdens het groeien op de plantplaats, en door de boom gezond te houden. Jongere perzikbomen zijn gevoeliger voor het probleem dan oudere. Als de boom sterft, plant dan geen nieuwe op dezelfde locatie.

Problemen veroorzaakt door insecten

Insecten brengen verschillende ernstige ziekten over op perzikbomen en de enige optie is het verwijderen en vernietigen van de boom.

Phony-perzikziekte

De bacterie Xylella fastidiosa infecteert perzikbomen en veroorzaakt valse perzikziekte. Scherpschietende sprinkhanen infecteren de boom met de ziekte, hoewel soms wonden tijdens het enten een infectie veroorzaken. Het kan bijna twee jaar duren voordat tekenen van het probleem zichtbaar worden in de boom en er geen remedie is. Tekenen van infectie zijn groeiachterstand met een afgeplat bladerdak, vroege bloei en vruchtvorming, met kleiner fruit en een verminderde oogst, en gebladerte blijft later in de herfst aan de boom vastzitten. Geïnfecteerde jonge perzikbomen die geen fruit hebben voortgebracht, zullen nooit een oogst opleveren. De ziekte doodt de boom niet direct, maar naarmate de ziekte vordert, wordt het hout broos en breekt het gemakkelijk.

Herplant een perzikboom niet op dezelfde locatie waar de ziekte problematisch is. Voorkom het probleem door gras en onkruid uit de buurt van de plantplaats te houden, aangezien dit de plek is waar scherpschutters verblijven. Verwijder en vernietig alle bomen die besmet zijn met de ziekte.

Perzikgeel

Een ziekte die wordt verspreid door de pruimensprinkhaan en soms door onjuiste enttechnieken. Perzikgeel is geen veel voorkomende ziekte bij perziken en pruimen zijn gevoeliger voor het probleem. Het kan tot drie jaar duren voordat perziken die besmet zijn met de ziekte symptomen vertonen. Tekenen van infectie zijn te zien doordat het blad voortijdig uitbladert en het fruit vroeg rijpt. De perziken zijn bitter van smaak en variëteiten die rood van kleur zijn, zijn helderder dan normaal. Uiteindelijk gaan de bladeren hangen en vouwen ze omhoog. Er is geen remedie voor de ziekte en de optie is om de perzikboom te verwijderen en te vernietigen. Door het gebied vrij te houden van onkruid en grasgroei kan de populatie sprinkhanen beperkt blijven.

Perzikmozaïek

Perzikmozaïek / Colorado State University
Perzikmozaïek / Colorado State University

De perzikknopmijt en slechte enttechnieken brengen de virale ziekte perzikmozaïek over. Symptomen van infectie zijn onder meer het vertraagd uitbladeren van de perzikboom, klein blad is misvormd, geel en gerimpeld van uiterlijk en de binnenste takken zijn erg kort. De mijt voedt zich met zich ontwikkelende knoppen, waardoor deze misvormd raken. Er is een verminderde productie van fruit, waarbij de vormen klein zijn, bedekt met hobbels en vervormd. Er wordt gedacht dat de mijt door de wind naar de perzikboom wordt overgebracht. Er is geen remedie voor de ziekte en tuinders hebben geen andere keuze dan de boom te verwijderen en te vernietigen.

Japanse kevers

Japanse kevers zijn berucht omdat ze de bladeren en soms de vruchten wegvreten. Deze kevers verschijnen in juni of juli in de meeste gematigde klimaten en hebben een bruin lichaam dat iets kleiner is dan een dubbeltje met een soort iriserende groene glans op het lichaam. Ze kunnen perzikbomen verzwakken door de bladeren weg te eten, waardoor het vermogen van de boom om voedsel te maken door middel van fotosynthese wordt verminderd.

Aangezien Japanse kevers meer kevers aantrekken, hebben tuinders verschillende controlemogelijkheden. Als je geen insecticide wilt gebruiken, pluk dan de kevers met de hand uit de perzikboom en laat ze in een emmer met zeepsop vallen. Door de hele boom te besproeien met een product dat carbaryl bevat, wordt de kever gedood. Herhaal de behandeling elke twee weken.

Sommige tuinbouwers waarschuwen voor Japanse kevervallen en beweren dat de feromonen, of chemische geuren uit de vallen, feitelijk meer kevers aantrekken dan normaal de boomgaard zouden bezoeken. Het ophangen van vallen ver weg van de boomgaard om insecten weg te lokken, kan helpen om ze uit de buurt van bomen te houden en het aantrekkingsprobleem te voorkomen.

Houd je perziken gelukkig en gezond

Je perzikbomen gezond houden begint met ervoor te zorgen dat je aan al hun eisen voor een goede groei voldoet. Als u vermoedt dat de boom tekenen van een probleem vertoont, is een vroege diagnose en behandeling altijd het beste. Houd de boom gezond door de juiste bemesting, snoei en voldoende afstand om voldoende luchtcirculatie mogelijk te maken, volg een goed spuitregime en onderhoud een gezuiverde groeiplaats ter preventie.