Vlasbloemen kweken (eenjarigen en vaste planten)

Inhoudsopgave:

Vlasbloemen kweken (eenjarigen en vaste planten)
Vlasbloemen kweken (eenjarigen en vaste planten)
Anonim
vlas bloemen
vlas bloemen

Het woord vlas roept typisch gedachten op aan fijn linnen of een speciale plantaardige olie die je in natuurvoedingswinkels kunt vinden. Linnen- en lijnzaad zijn afkomstig van de plant Linum usitatissimum, de soort die bekend staat als gewoon vlas, maar er zijn nog een aantal andere soorten vlas die worden gekweekt vanwege hun delicate bloemen.

Vlas kweken

blauw vlas in een genaturaliseerde omgeving
blauw vlas in een genaturaliseerde omgeving

Linum-soorten zijn eenjarige planten of vaste planten, hebben over het algemeen een rechtopstaande groeiwijze en variëren tussen de 15 en 10 cm in hoogte, afhankelijk van de soort. Sommige zijn nuttig in eenjarige bedden en vaste plantenborders, terwijl andere goede rotstuinplanten zijn of kunnen worden gebruikt als onderdeel van bloemenweiden.

Nieuw-Zeelandse vlas is een niet-verwante soort die op agave lijkt. De meeste vlasplanten dragen lichtblauwe bloemen, maar er zijn ook gele, rode en witte varianten.

Vaste planten

meerjarig blauw vlas
meerjarig blauw vlas

Overblijvend vlas verdraagt extreme hitte en kou en heeft minimaal water nodig als het eenmaal is gevestigd. Zaai het zaad direct op de plek waar ze in de herfst moeten worden gekweekt of plaats ze, als u transplantaties gebruikt, in de lente in de grond. De eerste zorg die nodig is, is voorkomen dat onkruid rond de jonge planten binnendringt. Bloemen verschijnen in de vroege zomer, maar zullen opnieuw bloeien als de dode bloemhoofdjes worden verwijderd. Meerjarige vlassoorten kunnen in de late herfst tot halverwege de grond worden teruggesnoeid om in het volgende seizoen compacte groei te produceren.

Blauwbloemige vlas

Lewis' vlas (Linum lewissii) en blauw vlas (Linum perenne) zijn de meest voorkomende meerjarige soorten, die beide de klassieke blauwe vlasbloemen dragen en groeien als bosjes van 2 tot 3 voet lang en 30 tot 50 cm breed. In de natuur worden ze aangetroffen in relatief droge, open omgevingen zoals de prairies van het Midwesten en de struikgewas van het bergachtige Westen. Ze zijn een geweldige aanvulling op een zonnige bloemenborder of cottage-tuin, hoewel ze van korte duur zijn. De basissoorten zaaien zichzelf echter in de juiste omgeving en worden om deze reden vaak opgenomen in zaadmengsels voor wilde bloemen.

Witbloemig vlas

Alba is een cultivar van blauw vlas die witte bloemen draagt.

Gouden Vlas

Golden vlas, een geelbloemige soort, is een ander type overblijvend vlas dat op grote hoogte in Europa in het wild groeit. Met een hoogte van slechts 30 cm is hij zeer geschikt voor de koudere delen van de Verenigde Staten. S. waar het een populaire rotstuinplant is. Gemmell's Hybrid is een cultivar van gouden vlas die slechts vijftien centimeter hoog wordt en grotere bloesems heeft dan andere soorten en een levendiger gele kleur.

Jaarlijks vlas

jaarlijkse vlasvariëteit
jaarlijkse vlasvariëteit

Scarlet vlas is de belangrijkste eenjarige soort die wordt verbouwd.

Kleuren

De basissoort heeft karmozijnrode bloemen op stelen van 16 tot 20 inch, hoewel de plant is veredeld voor een aantal andere kleuren. Ze worden meestal gevonden als een mix, genaamd Bright Eyes of Charmer Mix, die rode, witte, zalmkleurige en lila bloemblaadjes bevat met een oog in het midden van een contrasterende kleur.

Beplanting en onderhoud

Scarlet vlas kan in elke klimaatzone in Noord-Amerika worden gekweekt en is nuttig achterin eenjarige bloembedden of verzameld in stuifmeel om kale plekken in een vaste plantenborder op te vullen.

Scarletvlas kan niet goed worden getransplanteerd, dus zaai het direct in het bed waar het in het vroege voorjaar moet groeien. Snijd de planten in de zomer terug voor een tweede bloei of zaai herhaaldelijk voor meerdere bloemen. Gemiddelde tuingrond is prima, hoewel het zaaibed los moet zijn om een krachtige groei van zaailingen te bevorderen. Geef wekelijks water als het niet heeft geregend.

Problemen oplossen

Vlasplanten zijn over het algemeen probleemloze planten, zolang ze maar in een geschikte omgeving worden gekweekt. Het alpengoudvlas doet het bijvoorbeeld niet goed op warme, vochtige plaatsen en heeft een uitstekende drainage nodig. Over het algemeen is het het beste om vlas te weinig water te geven, in plaats van te veel water te geven; het is in principe een droogtetolerante soort.

In plaats van plagen en ziekten is het grootste probleem met vlas dat ze iets te goed groeien. Ze zaaien zichzelf soms overvloedig, vooral blauw vlas, en groeien uiteindelijk in het gazon of op andere plaatsen waar ze niet gewenst zijn. Ze kunnen echter gemakkelijk met de hand worden verwijderd.

Een ondergewaardeerde wilde bloem

De vlassoorten zijn verrassend onbekend onder tuinders, maar hun eenvoudige uiterlijk en kweekgemak verdienen zeker meer aandacht. Als ze niet verkrijgbaar zijn bij uw plaatselijke kwekerij, kunt u ze altijd vinden in postorderzaadcatalogi.

Aanbevolen: