Zijn tulpen vaste planten? Hoe u ze kunt helpen terug te komen

Inhoudsopgave:

Zijn tulpen vaste planten? Hoe u ze kunt helpen terug te komen
Zijn tulpen vaste planten? Hoe u ze kunt helpen terug te komen
Anonim
kleurrijke tulpen in de tuin
kleurrijke tulpen in de tuin

Tulpen zijn een van de meest geliefde lentebloemen, en met goede reden. Ze zijn verkrijgbaar in zoveel kleuren, maten en vormen en zijn bovendien gemakkelijk te kweken. Hoewel velen denken dat ze meerjarig zijn en jaar na jaar terugkomen, is dat niet altijd het geval. Veel hangt af van het type tulpen dat je kweekt.

Zijn tulpen vaste planten?

Het korte antwoord is: soms zijn tulpen meerjarig. En soms kunnen tulpen het beste als eenjarige worden behandeld.

Het langere (en nuttiger!) antwoord is dat welke soorten tulpen je kweekt, een verschil maakt, net als je klimaat.

Overblijvende tulpen

Tulpen komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië, een klimaat met koude winters en hete zomers. Uw kansen om tulpen als vaste planten te kweken hebben dus veel te maken met waar u woont. Als je in een warmer klimaat leeft, bloeien de bollen een jaar, misschien twee, maar beginnen dan te vervagen. Ze hebben minimaal 10 weken koud weer nodig om te bloeien en goed te groeien.

Maar het klimaat is slechts een deel van de vergelijking. Het andere deel is het kweken van de juiste soort tulpen.

Beste keuzes voor meerjarige tulpen

Er zijn een paar soorten tulpen die betrouwbaar meerjarig zijn als je in een gebied woont waar tulpen goed groeien (meestal een plaats die kouder is dan Zone 7). Een goede tip is om te zoeken naar tulpen die het label 'soort tulpen' of 'goed voor verwildering' hebben, omdat dit variëteiten zijn die niet alleen elk jaar betrouwbaar terugkeren, maar ook vaak bolletjes produceren, zodat je later nog meer tulpenbloei hebt.

Darwin-hybriden

Olympische Vlam Darwin-tulpen
Olympische Vlam Darwin-tulpen

Dit zijn waarschijnlijk de meest populaire en meest geteelde tulpensoort ter wereld. Ze produceren grote bloemen in bijna elke kleur en worden ongeveer 50 centimeter hoog, waardoor ze ook prachtig zijn als snijbloem, omdat ze behoorlijk lang in een vaas blijven staan. Ze bloeien meestal ergens tussen half april en half mei. Enkele populaire Darwin-tulpen zijn:

  • 'Abrikozenindruk'
  • 'Brandend hart'
  • 'Gouden Apeldoorn'
  • 'Olympische Vlam' (foto hierboven)

Greigii-tulpen

Calypso Greigii-tulp
Calypso Greigii-tulp

Greigii-tulpen bloeien meestal in het vroege tot midden van de lente en produceren enkele, komvormige bloemen. Ze bloeien in rood, geel of wit en hebben aantrekkelijke gestreepte of gevlekte bladeren. Omdat ze van een korter type zijn en slechts 20 tot 25 centimeter hoog worden, zijn ze een goede optie om aan de voorkant van een tuinbed te planten, en zijn ze een uitstekende optie voor tulpen in potten.

Populaire greigii-tulpen zijn onder meer:

  • 'Calypso' (foto hierboven)
  • 'Pinokkio'
  • 'Bont Elise'
  • 'Roodkapje'
  • 'Toronto'

Triumph Tulpen

Rembrandt Triumph-tulpen
Rembrandt Triumph-tulpen

Triumph-tulpen produceren enkele, komvormige bloemen op stevige stengels die 25 tot 50 cm hoog worden, afhankelijk van de variëteit. Ze bloeien vroeg tot halverwege de lente en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waaronder tweekleurige kleuren met vlammen of gestreepte verschijningen.

Populaire variëteiten van Triumph-tulpen zijn onder meer:

  • 'Calgary'
  • 'Rembrandt's favoriet' (foto hierboven)
  • 'Cracker'
  • 'Jan Reus'
  • 'Ronaldo'

Aanvullende tips voor meerjarige tulpen

Nadat je het juiste type hebt gekozen, wil je er zeker van zijn dat je tulpen op de juiste plek plant. Een plek in de volle zon (bij voorkeur met schaduw in de middag als je in zone 7 of warmer woont) is de beste plek voor tulpen. Ze moeten worden geplant in goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg er ten slotte voor dat u het gebladerte aan de plant laat zitten totdat het geel wordt en verwelkt; het is essentieel om de bol te helpen voldoende energie op te slaan om de volgende lente te bloeien.

Aanbevolen: