Inleiding tot de Coral Bells-plant (met verzorgingstips)

Inhoudsopgave:

Inleiding tot de Coral Bells-plant (met verzorgingstips)
Inleiding tot de Coral Bells-plant (met verzorgingstips)
Anonim
Heuchera-gebladerte
Heuchera-gebladerte

Als je van dramatisch gebladerte houdt, wil je zeker meer leren over koraalklokken. Je kunt bladeren in bijna elke tint van de regenboog vinden, evenals in vele vormen, van gegolfde bladeren tot geschulpte of klimopvormige bladeren. Dat allemaal, en ze bloeien ook!

Verscheidenheid aan koraalklokken
Verscheidenheid aan koraalklokken

Coral Bells kweken in je tuin

Koraalklokken (Heuchera) zijn een perfecte keuze voor schaduwtuinen, geplant in bedden of zelfs in containers. De delicate bloesems vormen prachtige snijbloemen of vulmiddel voor boeketten en trekken ook kolibries aan. Voeg daarbij het feit dat het een plant is die weinig onderhoud vergt, en koraalklokken zijn absoluut planten die het waard zijn om te groeien.

Waar Coral Bells planten: licht- en bodemvereisten

Koraalbellen moeten 30 tot 40 centimeter uit elkaar worden geplant, afhankelijk van de cultivar. Ze kunnen in de lente of herfst worden geplant en de meeste cultivars zijn winterhard in zones 3 tot en met 8.

Heuchera groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. Sommige cultivars hebben meer schaduw nodig dan andere, dus controleer de exacte behoeften van degene die je plant.

Hij gedijt goed in rijke, vochtige, goed doorlatende grond. Hij verdraagt echter ook kleigronden, vooral als je de plantgrond aanpast met wat compost om hem wat losser te maken. Hij groeit het beste in neutrale tot zure grond, die de meeste grondsoorten bedekt.

Plant koraalbellen op een afstand van 30 tot 40 centimeter van elkaar in de lente of herfst. De meeste soorten hebben een heuvelachtige vorm van 30 cm hoog en de luchtige bloemstengels bereiken nog eens 30 tot 60 cm.

Water geven en bemesten

Koraalbellen houden van constant vochtige grond. Planten die al een paar seizoenen in de tuin groeien en zich goed hebben ontwikkeld, zijn bestand tegen korte droogtes, maar doen het het beste met ongeveer 2,5 cm water per week.

Als je koraalbellen in de volle zon kweekt, hebben ze waarschijnlijk meer water nodig dan wanneer ze in de schaduw worden gekweekt.

Koraalklokken hebben eigenlijk niet veel aanvullende bemesting nodig. Bekleed de planten in de lente en herfst met verse compost, en dat is alles wat ze nodig hebben.

Coral Bells snoeien

Coral Bells is een zeer onderhoudsarme plant. Het enige snoeien dat u hoeft te doen is de uitgebloeide bloemstengels na de bloei verwijderen, omdat dit vaak resulteert in een tweede bloeironde.

Voor het overige kun je de bruine of verkleurde bladeren afknippen om de plant er netjes uit te laten zien.

Coral Bells plagen en ziekten

Coral Bells zijn onderhoudsarm en hebben niet veel problemen met plagen of ziekten.

  • Echte meeldauw kan een probleem zijn als ze worden geplant op plekken waar geen goede luchtcirculatie is.
  • In zeldzame gevallen kunnen de planten worden aangetast door roest, wat verzonken of verhoogde donkere vlekken aan de bovenzijde van de bladeren veroorzaakt. Uiteindelijk v alt het midden van de vlek eruit, waardoor er een gat overblijft. De beste manier om roest te behandelen is door alle aangetaste bladeren te verwijderen zodra u ze opmerkt (gooi ze weg, voeg ze niet toe aan uw composthoop). Als uw plant er last van lijkt te hebben, kunt u de plant behandelen met een fungicide. Roest wordt vaak veroorzaakt door een slechte luchtcirculatie en kan worden verergerd door het gebruik van stikstofrijke meststoffen, die een weelderige, groene, zachte groei veroorzaken en ook de luchtcirculatie kunnen belemmeren.
  • Wat ongedierte betreft, lijden koraalklokken zeer zelden aan schade door taxuskevers. Ze eten de wortels en bladeren van de plant. Je kunt wat karton in de buurt op de grond leggen en het 's ochtends optillen; vaak bevinden de snuitkevers zich aan de onderkant van het karton. Gooi het weg en herhaal het dagelijks totdat je minder snuitkevers krijgt. Ook kun je bepaalde nematoden toepassen, zoals Heterorhabditis megidis en Steinernema kraussei.

Coral Bells voortplanten

Koraalklokken zijn vrij eenvoudig te verspreiden en er zijn twee methoden die je kunt gebruiken.

  • Door de planten ongeveer elke drie jaar te verdelen en de afdelingen elders opnieuw te planten, krijg je met heel weinig moeite nieuwe planten. Bovendien zorgt dit ervoor dat je koraalklokken gelukkig blijven groeien; oudere heuchera zien er minder weelderig uit en de kroon van de plant begint na een paar jaar uit de grond te steken. Door verdeeldheid zullen ze nieuw leven worden ingeblazen. Het is het beste om koraalklokken in de herfst te verdelen, ze een compostdressing te geven en ze vervolgens goed te mulchen.
  • Je kunt koraalbellen ook vrij gemakkelijk uit zaad kweken. Zaai de zaden in de late winter binnenshuis onder verlichting, of zaai ze direct in de tuin nadat het gevaar voor vorst voorbij is.

Coral Bells kweken: veelgestelde vragen

Er zijn een aantal veel voorkomende vragen die tuinders hebben over koraalklokken, dus hier zijn de antwoorden in één oogopslag op enkele van de meest voorkomende vragen.

Hebben Coral Bells de voorkeur aan zon of schaduw?

Over het algemeen groeien koraalbellen het beste in de volle of halfschaduw. Sommige cultivars zijn echter gefokt om in de volle zon te groeien. Het is het beste om de vereisten voor uw specifieke variëteit te controleren, maar bij twijfel is een plekje in de halfschaduw een goede keuze.

Komen Coral Bells elk jaar terug?

Ja, koraalklokken zijn meerjarig in zones 3 tot en met 8.

Hoe groot worden Coral Bells?

Afhankelijk van de cultivar groeien koraalklokken meestal in heuvels die 30 tot 40 cm breed en even hoog zijn, maar de bloemstengels kunnen wel 90 cm hoog worden.

12 Prachtige Coral Bells om in je tuin te laten groeien

De enorme veelheid aan kleuren waarin koraalbellen verkrijgbaar zijn, maakt dit een van de mooiste planten om toe te voegen aan een schaduwtuin. Van diep chocoladepaars tot opvallend neonroze of herfstachtige sinaasappels, er is zeker een koraalbel (of tien!) die je in je tuin wilt laten groeien.

Ambergolven

'Amber Waves' heeft prachtig, uniek koperkleurig blad en crèmekleurige bloemen. Het heeft gegolfde bladeren, wat ook textuurinteresse toevoegt. 'Amber Waves' is winterhard in zones 3 tot en met 8.

Koraalklokken Ambergolven
Koraalklokken Ambergolven

Blackberry-ijs

Roodpaars blad met zwarte nerven maakt 'Blackberry Ice' een van de meest dramatische cultivars van koraalklokken. Het is een hittetolerante variëteit die midden in de zomer bloeit. 'Blackberry Ice' is winterhard in zones 4 tot en met 9.

Bramenijs Coral Bell
Bramenijs Coral Bell

Citronelle

'Citronelle' heeft helder limoengroene bladeren en kan het beste in de volle schaduw worden gekweekt. Het is winterhard in de zones 4 tot en met 8 en is een van de meer hittetolerante soorten koraalklokken.

Citronelle koraalklokken
Citronelle koraalklokken

Creoolse nachten

Als je van zwarte planten houdt, is 'Creole Nights' een plant die je zeker eens moet proberen. Het heeft glanzend, dramatisch zwart blad en produceert kleine witte bloesems. 'Creole Nights' is winterhard in zones 4 tot en met 9.

Kleine witte bloemetjes op zwarte koraalklokjes
Kleine witte bloemetjes op zwarte koraalklokjes

Ginger Ale

Met bladeren in de kleur van ginger ale is dit absoluut een unieke cultivar met koraalklokken om in uw tuin te kweken. De bladeren hebben zilveren ondertonen en geschulpte randen, waardoor het een zachte, ouderwetse uitstraling krijgt.

Kruidachtige plant met sierblad
Kruidachtige plant met sierblad

Gouden Zebra

Deze prachtige, unieke cultivar heeft heldergeel blad met donkerrode kernen. Het doet het het beste in halfschaduw en is winterhard in zones 4 tot en met 9.

Verbazingwekkende kleurrijke getextureerde bonte bladeren van heuchera
Verbazingwekkende kleurrijke getextureerde bonte bladeren van heuchera

Marmelade

'Marmalade' heeft stroken blad dat varieert van warm omber tot donker brons. Het heeft roodbruine bloemen en wordt ongeveer 18 centimeter lang.

Kleurrijke Heuchera-bladeren
Kleurrijke Heuchera-bladeren

Paleis Paars

'Palace Purple' heeft dieppaarse bladeren en produceert midden tot laat in de lente witte bloemen. Het groeit in heuvels van 12 inch en heeft bladeren die klimopvormig zijn. Het is winterhard in zones 4 tot en met 9.

Prachtige Heuchera paarse bladeren en rode bloemen
Prachtige Heuchera paarse bladeren en rode bloemen

Pepermuntkruid

Deze prachtige cultivar heeft zilvergroene bladeren en produceert in de zomer delicate roze bloesems. 'Peppermint Spice' wordt ongeveer 10 centimeter lang en is winterhard in zones 4 tot en met 9.

Weelderig donkergroen Heuchera-blad
Weelderig donkergroen Heuchera-blad

Tinnen sluier

'Pewter Veil' heeft zilveren bladeren met paarsgrijze nerven. De onderkant van de bladeren is roze en de planten produceren in het voorjaar kleine witte bloemen. Het is een unieke kleurencombinatie en de planten worden ongeveer 30 cm hoog en breed. 'Pewter Veil' is winterhard in zones 4 tot en met 9.

Tinnen sluier heuchera
Tinnen sluier heuchera

Sneeuwengel

'Snow Angel' heeft grote, heldergroene bladeren met lichtere groene strepen. Het produceert roze bloemen en is winterhard in zones 3 tot en met 9.

Tot bloei komende koraalklokken
Tot bloei komende koraalklokken

Zoete taart

Deze cultivar heeft tweekleurige roze bloemen, wat niet zo gebruikelijk is bij koraalklokken. Het blad is limoengroen en het is eigenlijk een behoorlijk zware bloeier. De bloemstelen zijn donker en contrasteren mooi met het heldere blad. 'Sweet Tart' is winterhard in zones 4 tot en met 9.

Heuchera met limoenblad
Heuchera met limoenblad

Goede metgezellen voor Coral Bells

Koraalklokken worden het vaakst gebruikt in schaduwrijke borders of bostuinaanplantingen. Ze staan prachtig op de voorgrond, met daarachter grotere vaste planten en eenjarige planten, samen met struiken. Goede metgezellen zijn onder meer:

  • Astilbe
  • Bloedende harten
  • Columbine
  • Varens
  • Hosta
  • Iris

Onderhoudsarm, seizoen lang kleur

Als je een drukke tuinman bent en nog steeds verlangt naar levendige kleuren in je tuin, overweeg dan koraalklokken. Hoewel de bloemen mooi zijn, glanst het blad van deze planten echt en zien ze er het hele seizoen geweldig uit.

Aanbevolen: