Arborvitae planten en laten groeien

Inhoudsopgave:

Arborvitae planten en laten groeien
Arborvitae planten en laten groeien
Anonim
groene scherm
groene scherm

Arborvitaes (Thuja spp.) zijn groenblijvende naaldheesters die gewaardeerd worden vanwege hun snelle groeisnelheid en aanpassingsvermogen. Ze zijn ongebruikelijk onder struiken omdat ze een zeer smalle, rechtopstaande groeiwijze hebben.

Arborvitae-overzicht

Verschillende soorten arborvitae worden algemeen gekweekt, hoewel ze allemaal gemeenschappelijke esthetische kenmerken en groeivereisten hebben

Uiterlijk

groenblijvend blad
groenblijvend blad

Arborvitae heeft schubbenachtige bladeren, waardoor ze lijken op cipressen, waaraan ze nauw verwant zijn. Hun natuurlijke vorm is zuilvormig of piramidaal, hoewel er variëteiten met een meer ronde vorm zijn ontwikkeld. Kleine kegeltjes verschijnen in de herfst, maar ze dragen niet significant bij aan het uiterlijk van de planten.

Groeivereisten

Arborvitae heeft volle zon en goed doorlatende grond nodig. Ze presteren het beste met rijke grond en regelmatige irrigatie, hoewel ze, zodra ze zich hebben gevestigd, droogtetolerant zijn en kunnen overleven in relatief arme grond - maar ze zien er weelderiger uit als de ideale groeiomstandigheden worden geboden.

Landschapstoepassingen

arborovitae vormsnoei
arborovitae vormsnoei

Arborvitae is een van de meest aangeplante haagplanten. De langere cultivars zijn ongeëvenaard als groot scherm, terwijl de kortere variëteiten nuttig zijn voor funderingsbeplanting. Ze kunnen ook worden gebruikt als een hoog middelpunt te midden van een bed van kleinere bloeiende struiken en vaste planten; hiervoor zijn vooral de piramidale variëteiten zeer geschikt.

Groeiende Arborvitae

Arborvitae is een van de meest algemeen verkrijgbare struiken in kwekerijen in het hele land. Lente en herfst zijn de optimale tijden voor planten.

Plantinstructies

Om te planten, graaf een gat tot de diepte van de kluit en twee keer zo breed. Maak de buitenste wortels van de kluit los en zet de plant in het plantgat. Vul de resterende ruimte in het gat op met een mengsel van 50-50 compost gemengd met de oorspronkelijke grond.

Verzorging en onderhoud

Bewater de arborvitaes wekelijks als er geen regen is gevallen en zorg voor een laag mulch rond de basis van de planten. Voor een snellere groei kunt u tijdens het groeiseizoen maandelijks bemesten met een uitgebalanceerde universele meststof, zoals 10-10-10.

Snoeien is niet vereist, maar kan op elk moment tijdens het groeiseizoen worden gedaan om de grootte van de planten te behouden. Arborvitae kan ook in een formele haag worden geknipt.

Plagen en ziekten

Insectenplagen komen af en toe voor op arborvitae, vooral een soort rups die zakworm wordt genoemd. Bij kleine exemplaren plukt u de individuele rups eraf en vernietigt u deze. Insecticiden zijn het enige praktische middel om zakwormbesmettingen op grotere arborvitae-exemplaren te behandelen.

variëteiten

Er zijn veel cultivars ontwikkeld op basis van de drie belangrijkste arborvitae-soorten, die een schat aan mogelijkheden bieden voor het gebruik van de planten in landschapsontwerp.

Amerikaans levensboom

Deze soort (Thuja occidentalis) is inheems in het oosten van Noord-Amerika en is winterhard in USDA zones 4 tot en met 7.

  • 'Nigra' is een selectie met diepgroen blad dat 3 tot 6 meter hoog en 1,20 tot 1,8 meter breed wordt.
  • 'Holmstrup' heeft een zeer zuilvormige vorm en kan wel 3 meter hoog worden, maar slechts een meter breed.

Gigantische levensboom

De soort (Thuja plicata) komt oorspronkelijk uit het westen van de Verenigde Staten en is winterhard in USDA zones 5 tot 7.

'Green Giant' is het snelst groeiende type arborvitae en wordt uiteindelijk 9 meter of meer hoog met een breedte van 12 tot 6 meter

gouden Bal
gouden Bal

Oosterse levensboom

Deze Aziatische soort (Thuja Orientalis) is ook te vinden in kwekerijen en is winterhard in USDA zones 6 tot en met 11.

'Golden Ball' is een dwergvorm met bladgoud die ongeveer een meter hoog en breed wordt

Trim en lang

Arborvitae is onverslaanbaar als het gaat om een nette, verticale muur van groen in het landschap, vooral als je iets nodig hebt dat snel groeit. In tegenstelling tot andere soortgelijke coniferen voelt het blad zacht aan, waardoor het een eeuwige publiekstrekker is in kinderdagverblijven.

Aanbevolen: