10 klimplanten voor binnenshuis om je kamerplantjungle te laten groeien

Inhoudsopgave:

10 klimplanten voor binnenshuis om je kamerplantjungle te laten groeien
10 klimplanten voor binnenshuis om je kamerplantjungle te laten groeien
Anonim

Haal het meeste uit je binnenruimte met deze prachtige - en leuke - klimmende kamerplanten.

Vrouw die binnenkamerplanten verandert
Vrouw die binnenkamerplanten verandert

Geef je interieur een tropische sfeer met prachtige klimmende planten. Deze klimplanten voor binnen zijn niet alleen prachtig, maar ze maken het ook gemakkelijk om verder te bouwen aan je kamerplantencollectie. Deze kamerplanten klimmen over alles wat je op hun pad zet, zodat ze je huis vullen met weelderig groen. Het is een geweldige manier om het groeipotentieel van uw woonruimte binnenshuis te maximaliseren.

Arrowhead Vine

Syngonium Podophyllum wijnstokplant in grijze bloempot
Syngonium Podophyllum wijnstokplant in grijze bloempot

Arrowhead vine (Syngonium podophyllum) is een tropische plant met grote, brede bladeren die een beetje de vorm hebben van - je raadt het al - pijlpunten. Arrowhead vine begint niet meteen te klimmen. Het begint als een bossige plant met een rechtopstaande stengel die na een paar jaar begint te klimmen. Arrowhead vine vereist helder tot middelmatig indirect licht. Om te veel water geven te voorkomen, laat u de grond een beetje droog worden voordat u water toevoegt.

Draag handschoenen als je in contact komt met de bladeren van een pijlpuntplant, omdat de bladeren sap produceren dat een allergische huidreactie kan veroorzaken. Als je klaar bent met het werken met de plant, was dan je handen.

Betelbladplant

Betelbladplant/Piperbetel in pot
Betelbladplant/Piperbetel in pot

Betelbladplant (Piper betle) is een tropische plant met een klimwijze. Hij geeft de voorkeur aan middelmatig indirect licht, maar kan ook helder indirect licht aan. Deze plant houdt van veel vocht, dus het is een goed idee om hem dagelijks lichtjes water te geven. Als je dat niet meer vergeet, doe dan een beetje water in een schoteltje en plaats de bak erop, zodat de plant het vocht van onderaf kan opnemen.

Er wordt aangenomen dat deze plant geneeskrachtige voordelen heeft. De bladeren hebben antiseptische eigenschappen en worden soms als stimulerend middel gebruikt. Het wordt ook gebruikt om paan te maken in de Indiase keuken.

Kruipende vijg

Persoon die kruipende vijgenkamerplant aanraakt
Persoon die kruipende vijgenkamerplant aanraakt

Kruipende vijg (Ficus pumil) is een kleinbladige klimplant uit de ficusfamilie. Het is niet kieskeurig als het om zonlicht gaat. Ze groeit binnen bij helder, gemiddeld en weinig indirect licht. Zijn grootste vijand is te veel water geven. Wacht tot de grond een beetje droog is voordat je water toevoegt.

De meeste vijgen zijn bladverliezende struiken. Kruipende vijg is het enige type vijg met een klim- of klimgewoonte. Bij binnenkweek produceert hij geen bloemen of fruit. De vrucht die deze plant buitenshuis produceert, wordt niet als eetbaar beschouwd.

Engelse klimop

Engelse klimop kamerplant
Engelse klimop kamerplant

Engelse klimop (Hedera-helix) is een snelgroeiende klimplant die het beste groeit bij middelmatig indirect licht, maar ook gedijt bij helder indirect licht. Engelse klimop heeft consistent water nodig, dus het is het beste om meer water toe te voegen zodra de grond droog aanvoelt aan de oppervlakte. Als de lucht bijzonder droog is, zoals in de winter als de verwarming aan staat, vernevel uw Engelse klimop dan elke week.

Aangenomen wordt dat Engelse klimop enkele therapeutische eigenschappen heeft, zoals mogelijk nuttig bij de behandeling van vroege symptomen van luchtweginfecties. Probeer echter geen enkel deel van deze plant te eten (laat kruidengeneesmiddelen over aan gekwalificeerde professionals), aangezien alle delen van de plant giftig zijn voor mensen en huisdieren.

Heartleaf Philodendron

Philodendron met hartvormige bladeren
Philodendron met hartvormige bladeren

Heartleaf philodendron (Philodendron hederaceum) is een populaire klimmende kamerplant. Hij geeft de voorkeur aan (en gedijt het beste in) helder indirect licht, maar kan gemiddeld of weinig licht verdragen. Hoe meer indirect licht hij krijgt, hoe helderder en glanzender de bladeren zullen zijn. Hij geeft er de voorkeur aan dat de grond vochtig blijft, dus je moet water toevoegen zodra de grond droog begint te worden.

Als je niet voldoet aan de waterbehoefte van je hartbladphilodendron, zal de plant je dat laten weten. Als de bladeren geel beginnen te worden, betekent dit dat je te veel water geeft. Als de bladeren bruin worden, betekent dit dat de plant niet genoeg water krijgt.

Hoya Harten

Persoon die hoya hart kamerplant vasthoudt
Persoon die hoya hart kamerplant vasthoudt

Hoya harten (Hoya Kerrii) is een klimmende, vetplant. Het heeft kleine, hartvormige bladeren en een klimwijze. Deze plant heeft elke dag enkele uren helder indirect licht nodig om te kunnen gedijen. Wacht tot de eerste centimeter of twee van de grond van deze plant uitdroogt voordat je water toevoegt. Wanneer u deze plant water geeft, laat hem dan goed weken en laat hem dan met rust totdat de grond weer droog is.

Vanwege de opvallende hartvormige bladeren is deze plant een geweldig Valentijnsdagcadeau. Het is zo'n populaire keuze voor deze gelegenheid dat het soms een 'sweetheart hoya' wordt genoemd.

Kangaroo Vine

Close-up van een kangoeroe-wijnstok
Close-up van een kangoeroe-wijnstok

Kangaroo-wijnstok (Cissus Antarctica) is een snelgroeiende wijnstok die graag muren of andere structuren beklimt. Deze plant doet het uitstekend onder allerlei soorten binnenlicht, inclusief laag, gemiddeld en helder indirect licht. De wortels houden van constant vocht, dus het is het beste om water toe te voegen als de bovenste halve centimeter grond droog is.

Net als het dier waarnaar het is vernoemd, komt de kangoeroe-wijnstok oorspronkelijk uit het land beneden, Australië.

Philodendron roze prinses

Philodendron Erubescens Roze Prinses Bonte Plant
Philodendron Erubescens Roze Prinses Bonte Plant

Pink Princess philodendron (Philodendron erubescens) is een klimmende philodendron die binnenshuis goed gedijt, zolang hij maar voldoende licht krijgt. Om zijn prachtige roze en groene schakeringen te behouden, heeft deze plant elke dag minimaal zes uur indirect helder licht nodig. Deze plant is gevoelig voor wortelrot, dus het is belangrijk om te wachten tot de bovenste vijf centimeter aarde uitdroogt voordat je water geeft.

Philodendron roze prinses komt eerlijk gezegd aan haar naam. Naast roze bladeren hebben de stengels van deze plant ook een roze tint. Als de bladeren van je plant hun roze beginnen te verliezen, betekent dit dat hij niet genoeg licht krijgt.

Pothos

Pothos kamerplant bij raam
Pothos kamerplant bij raam

Pothos (Epipremnum aureum), ook wel duivelsklimop genoemd, is een van de meest populaire kamerplanten. Het doet het het beste bij helder indirect licht. Over het algemeen verdraagt deze plant ook minder licht, maar hij heeft echt fel licht nodig om via de luchtwortels te kunnen klimmen. Pothosplanten houden niet van drassige wortels, dus zorg ervoor dat ten minste de bovenste vijf centimeter aarde droog is voordat je water geeft.

Pothosplanten worden vaak geldplanten genoemd, vooral in de zuidelijke delen van Azië. Sommige mensen geloven dat deze planten geluk en geluk (dat wil zeggen geld) brengen.

Wax Ivy

Hand die een pot wasklimop vasthoudt
Hand die een pot wasklimop vasthoudt

Wax klimop (Senecio macroglossus) heeft sappige stengels en bladeren die lijken op Engelse klimop, maar ze zijn dikker en hebben een wasachtige textuur. Deze plant bloeit in fel indirect zonlicht. Als hij voldoende felle zon krijgt, kan hij binnenshuis zelfs af en toe bloeien. Hij verdraagt ook medium indirecte zon, maar bloeit niet. Deze plant houdt ervan om gelijkmatig vochtig te blijven, maar niet drassig. Het is het beste om tussen de gietbeurten te wachten tot het oppervlak van de grond enigszins droog is.

Ondanks de naam is wasklimop eigenlijk geen klimop. Het is een vetplant. Naast dat je deze plant klimmend kunt laten groeien, kun je de stengels ook langs de zijkant van een plank of uit een hangende mand laten vallen.

Pronk met je binnenklimplanten

Klimplanten zijn een lust voor het oog, zolang je ze maar iets geeft om in te klimmen. Deze planten zien er geweldig uit als ze op hekjes, vormsnoei of palen klimmen. Je kunt ze ook in de buurt van kolommen of trapleuningen plaatsen om te klimmen, of ze over zichtbare balken of spanten laten klimmen. Hoe je de klimvariëteiten ook in je kamerplantencollectie plaatst, ze zullen zeker een indrukwekkende verticale show neerzetten.

Aanbevolen: