Voedingsstoffen die nodig zijn om planten te laten groeien

Inhoudsopgave:

Voedingsstoffen die nodig zijn om planten te laten groeien
Voedingsstoffen die nodig zijn om planten te laten groeien
Anonim
Het uitvoeren van een bodemanalyse
Het uitvoeren van een bodemanalyse

Het is een goed idee om uw grond te laten testen om te weten welke voedingsstoffen nodig zijn voor planten om in uw tuin te groeien. De resultaten van bodemonderzoek geven u de informatie die u nodig heeft om te weten hoeveel kalk en kunstmest uw planten nodig hebben.

Vitale voedingsstoffen die planten nodig hebben voor groei

De basisbehoeften die planten laten groeien zijn:

  • Water
  • Lucht
  • Licht
  • Geschikte temperaturen

Water en lucht voorzien planten van drie noodzakelijke voedingsstoffen: koolstof, waterstof en zuurstof; In de bodem zijn echter verschillende voedingsstoffen nodig voor een gezonde plantengroei. Deze voedingsstoffen zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen en gerangschikt op basis van de hoeveelheden die planten nodig hebben.

Macronutriënten

Macronutriënten zijn elementen waarvan planten grotere hoeveelheden nodig hebben om te groeien.

  • Stikstof:Blad- en stengelgroei zijn afhankelijk van stikstof. Onvoldoende stikstof vermindert de groei en de bladeren worden bleek geelachtig groen. Natte en koude grond verdunnen stikstof. Te veel stikstof in de bodem zorgt voor een kaliumtekort.
  • Fosfor: Te veel fosfor is cruciaal voor de ontkieming en groei van zaden, bloemen, fruit en wortels en kan leiden tot kaliumgebrek. Bij een tekort aan fosfor wordt de groei verminderd en vallen de bladeren voortijdig af. Planten zonder fosfor produceren doffe, blauwgroene bladeren die een paarsachtige of bronzen kleur krijgen met bruine randen.
  • Kalium: Kalium bevordert een stevige, ziektebestendige groei. Zonder voldoende kalium wordt de groei belemmerd en groeien de bladeren dicht bij elkaar. Bladpunten en -randen worden bruin en de randen krullen om. Te veel kalium kan leiden tot calcium- en magnesiumtekorten.
  • Calcium: Calcium is een essentieel onderdeel in de celwanden van planten en is essentieel voor de wortelgroei. Zonder voldoende calcium ontwikkelen de wortels zich slecht en worden de bladeren vervormd en bruin.
  • Magnesium: Magnesium is noodzakelijk voor de productie van chlorofyl en speelt een cruciale rol bij de meeste enzymreacties. Een magnesiumtekort veroorzaakt verschillende symptomen bij verschillende planten, waaronder vergelende bladeren die plotseling afvallen zonder te verwelken. Te veel magnesium kan een calciumtekort veroorzaken.
  • Zwavel: Zwavel is een noodzakelijke voedingsstof voor de vorming van chlorofyl. Te weinig zwavel produceert een langzame groei die kleine ronde bladeren genereert die stijf en broos zijn. Bladeren vallen en de knoppen sterven af.

Micronutriënten

Micronutriënten zijn die elementen waarvan planten minder hoeveelheden nodig hebben, maar die nog steeds essentieel zijn voor de gezondheid van planten.

  • IJzer: Dit sporenelement is nodig voor de vorming van chlorofyl en de zuurstofoverdracht. Zonder voldoende ijzer worden de bladeren geel (maar de bladnerven blijven groen). Als je te veel kalk aan je grond toevoegt, kan dit leiden tot een ijzertekort.
  • Mangaan: Mangaan is een kanaal voor een verscheidenheid aan enzymen en is essentieel voor de vorming van chlorofyl. Te weinig mangaan veroorzaakt verschillende indicatoren, afhankelijk van het type plant. De meest voorkomende symptomen zijn vergelende bladeren met groene nerven of grijsachtig witte stippen die op de bladeren verschijnen. Te veel mangaan kan het ijzer in de bodem uitputten en symptomen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met die welke optreden bij een tekort aan mangaan.
  • Boron: Borium zorgt voor de uitwisseling van suikers, voor de voortplanting en het vermogen van de cellen om water op te nemen. Planten die lijden aan een tekort aan borium raken vervormd en vormen holle stengels samen met misvormde vruchten. Andere symptomen zijn onder meer gekrulde bladeren die er verschroeid uitzien en zelfs gevlekte bladeren kunnen ontwikkelen.
  • Zink: Zink is belangrijk voor de productie van eiwitten en beïnvloedt hoe grote planten groeien en rijpen. Gebrek aan zink levert minder fruit op en veroorzaakt vergeling van de bladeren tussen de nerven, vaak gepaard gaand met paarse of dode plekken met kleine, misvormde bladeren die dicht bij elkaar groeien.
  • Koper: Dit is een andere voedingsstof die belangrijk is voor de productie van eiwitten en een belangrijke rol speelt bij de voortplanting. Als je planten niet genoeg koper krijgen, zullen ze blauwgroene bladeren vertonen die kunnen verwelken of nooit zullen ontvouwen. Een gebrek aan koper kan ook rozetten vormen op de groeipunten.
  • Molybdeen: Deze voedingsstof is essentieel voor de nitraatenzymen. Het ondersteunt de vorming van bonen- en erwtenwortelknobbeltjes. Onvoldoende hoeveelheden molybdeen kunnen ervoor zorgen dat de bladeren dode plekken of gele vlekken krijgen. De groeipunten sterven soms af of raken vervormd.
  • Chloor: Een gebrek aan de juiste hoeveelheid chloor in uw bodem kan het koolhydraatmetabolisme en de fotosynthese beïnvloeden. Dit tekort leidt tot stompe wortels en verwelking.

Minder bekende micronutriënten

Een paar plantenvoedingsstoffen die belangrijk zijn voor de groei van bepaalde planten zijn minder bekend en een paar zijn onlangs als essentieel aangemerkt.

  • Silicium: Silicium wordt erkend als een heilzame stof en staat niet vermeld als een essentieel element voor de groei van planten. Dit element kan echter belast raken en uitgeput raken als een plant onder stress staat.
  • Natrium: Als essentieel micronutriëntelement is de rol van natrium belangrijk voor het plantenmetabolisme in blauwgroene algen, zegge en sommige bloeiende planten.
  • Kob alt: Kob alt is onlangs erkend als een mogelijk essentiële voedingsstof voor plantengroei en is zelden nodig als aanvullende voedingsstof. De stikstoffixatie in de peulvruchtknobbeltjes is afhankelijk van kob alt.
  • Nikkel: Tot voor kort werd nikkel niet vermeld als een essentieel element voor plantengroei. De eisen zijn zo laag dat de meeste bodems en water voldoende zijn voor planten. Wanneer een plant een nikkeltekort heeft, vertoont deze geen klachten. Nikkelhoeveelheden worden zelden getest of toegevoegd aan meststoffen.

Test de bodem voordat u voedingsstoffen toevoegt

Plantengroei is afhankelijk van de juiste voedingsstoffen. Een grondtest zal uitwijzen of er voedingsstoffen ontbreken en of er supplementen nodig zijn.

Aanbevolen: