7 manieren om je volwassen kinderen los te laten (en daardoor dichter naar elkaar toe te groeien)

Inhoudsopgave:

7 manieren om je volwassen kinderen los te laten (en daardoor dichter naar elkaar toe te groeien)
7 manieren om je volwassen kinderen los te laten (en daardoor dichter naar elkaar toe te groeien)
Anonim

Het opvoeden van volwassen kinderen is een heel nieuw spel.

Senior vrouw en volwassen dochter knuffelen en lachen op de veranda
Senior vrouw en volwassen dochter knuffelen en lachen op de veranda

Ondanks alle boeken en adviespodcasts over ouderschap ter wereld, kan niets je voorbereiden op het ouderschap met volwassen kinderen. Nadat je ze jarenlang hebt begeleid en verzorgd, kan het voelen alsof je in een videogame springt zonder eerst te leren wat de knoppen doen. Een volwassen kind loslaten is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt, maar met voortdurende inspanning en een goede instelling zul je een prachtige nieuwe relatie met je volwassen kinderen hebben waar je van kunt genieten.

Waarom is het zo moeilijk om je volwassen kinderen los te laten?

Volwassenen hebben er vaak moeite mee om te begrijpen waarom het moeilijk is voor hun ouders om de teugels een beetje los te laten. Terwijl ze onderzoeken wat het betekent om een persoon in de wereld te zijn en uitzoeken hoe ze willen dat hun leven eruit ziet, wankelen ouders door de verschuiving van de verzorger en persoonlijk adviescolumnist van hun kinderen naar de persoon die ze eens in de zoveel tijd bellen. week.

Senior vader en volwassen zoon zitten buiten op het terras en kletsen
Senior vader en volwassen zoon zitten buiten op het terras en kletsen

Het kan schandalig lijken om te denken dat je het niveau van betrokkenheid kunt laten vallen dat voor jou de norm is geworden terwijl je de afgelopen twintig jaar ouderschap hebt uitgeoefend. Er is geen knop die je kunt omzetten waardoor je een perfecte ouder voor volwassen kinderen bent. En zoveel ouders hebben zichzelf in de steek gelaten omdat ze niet aan de nieuwe behoeften van hun kinderen konden voldoen. Toch zijn er niet slechts één, maar meerdere redenen waarom het loslaten van volwassen kinderen zo moeilijk kan zijn.

  • Je hebt je kinderen de afgelopen 18+ jaar geholpen bij het nemen van beslissingen, en op een dag mag je plotseling niet meer helpen? Dat is een grote gedragsverandering die iedereen kan ervaren.
  • Mensen hebben bevestiging nodig, en zoveel ouders voelen zich nodig en gevalideerd doordat hun kinderen naar hen kijken voor steun en begeleiding. Als ze je niet meer actief nodig hebben, kunnen ouders weer wanhopig naar die validatie verlangen.
  • Achteraf gezien is 20/20. Naarmate u ouder wordt, kunt u de fouten die u maakt onderkennen en wilt u uw wijsheid op alle mogelijke manieren overbrengen. Maar volwassen kinderen willen jouw wijsheid vaak niet; ze willen het zelf proberen en falen.

7 verschillende manieren waarop je kunt oefenen met loslaten

Als je te stevig vasthoudt aan iets waar je van houdt, zul je het verstikken. Verstik de onafhankelijkheid van uw volwassen kinderen niet door ze niet los te laten als ze alleen op pad gaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als het je eerste kind is dat in het kippenhok vliegt.

Als je de relatie tussen jou en je kind wilt verdiepen en tegelijkertijd hun volwassenheid wilt laten omarmen, probeer dan op deze nieuwe manieren het naderende ouderschap aan te pakken.

Geen advies tenzij expliciet gevraagd

Je kinderen zullen bij jou blijven klagen en hun hart luchten over de moeilijkheden van de volwassenheid, maar vallen niet ten prooi aan hun geklets. Ze zitten zelf in een overgangsperiode en willen toch die ouderlijke steun. Maar ze willen niets dat op richting lijkt. Houd uw advies dus voor u, tenzij u er expliciet om vraagt.

Dat betekent niet dat jij niet degene kunt zijn die hen vraagt of ze het willen horen. Maar als je het onuitgenodigd aanbiedt, kan dit bij je kind het gevoel oproepen dat hij of zij niet volwassen is en dat je er niet op vertrouwt dat hij/zij het leven zelf zal uitzoeken. Natuurlijk komt jouw advies voort uit jarenlange ervaring en liefde, maar zo wordt het niet vaak ontvangen.

Blijf een steun voor ze zijn als de tijden ingewikkeld en moeilijk zijn, en ze zullen blijven terugkomen om je gedachten te horen. Overspoel hun gesprek alleen niet met uw gedachten en overtuigingen.

Laat ze zelf keuzes maken

Kinderen groeien nooit uit de fase van 'onafhankelijkheid willen' in hun relatie met hun ouders. Ze zullen altijd proberen hun persoonlijkheid te laten gelden door (soms roekeloze) beslissingen te nemen die opzettelijk de suggesties van hun ouders tegenspreken.

In plaats van je agenda aan hen op te dringen, introduceer je andere opties met zinnen als 'heb je hierover nagedacht' of 'heb je xyz overwogen'. Uw kinderen zullen deze suggesties niet zien als een aanval op hun onafhankelijkheid. Ondertussen kun je ervoor zorgen dat je kinderen geen ongeïnformeerde keuzes maken, zonder dat er een wig tussen iedereen ontstaat.

Volg hun opvoedingsstijl (zelfs als je het er niet mee eens bent)

Een belangrijk ding waar ouders moeite mee hebben om hun volwassen kinderen los te laten, is hen de opvoeding te geven zoals zij dat willen. Veel ouders maken tegenwoordig bijvoorbeeld geen gebruik van lijfstraffen, ook al was het tientallen jaren lang een standaardpraktijk en oudere ouders hekelen tegen wat zij denken dat 'zacht' ouderschap is.

Je moet onthouden dat je alleen een ouder voor je kinderen bent, en niet voor je kleinkinderen. Welke opvoedingsstijl uw kinderen kiezen, staat dus niet ter discussie (tenzij het natuurlijk een schadelijke of gevaarlijke aanpak is). Wees in plaats daarvan een baken van liefde en steun voor uw kleinkinderen en bied uw volwassen kinderen andere perspectieven om kritisch na te denken over waarom zij het ouderschap doen zoals ze zijn.

Vertroetelt uw kinderen niet te lang

Als je ten prooi bent gevallen aan het vertroetelen van je kinderen, zul je een paar moeilijke maanden tegemoet gaan zodra je probeert daar verandering in te brengen. Het ondersteunen van je kind als het eenmaal volwassen is, kan snel vertroetelen, wat hem niet helpt om op zichzelf te vertrouwen en te vertrouwen op zijn vermogen om zelfstandig door de wereld te navigeren.

Door de steile huizenmarkt en de stagnatie van de lonen is thuiswonen ongelooflijk gebruikelijk geworden, maar er zijn nog steeds manieren om de onafhankelijkheid van uw kinderen binnen uw vier muren te bevorderen. Zorg ervoor dat ze (als ze kunnen werken) inkomen genereren en bijdragen aan het huishouden. Je kunt ze niet voor altijd je baby houden, en tegen de tijd dat ze 22 zijn, zou je ze aan dezelfde verwachtingen moeten houden als een huurder in je huis.

Onthoud dat als uw kinderen niet het soort zijn dat van nature hun vleugels uitslaat, u ze misschien een klein duwtje moet geven. Misschien wilt u een contract afsluiten als uw volwassen kinderen thuiswonen.

Geef ze zoveel ruimte als ze willen

Dit gaat terug naar het verstikkende concept. Volwassen kinderen willen een leven voor zichzelf opbouwen, en als je daar bent, kan het moeilijk zijn om ze er voortdurend aan te herinneren hoe zij denken dat hun leven eruit zou moeten zien. In de eerste paar jaar dat ze alleen zijn, moeten kinderen zich vrij voelen van jouw verwachtingen, en de snelste manier waarop je kunt helpen is door ze fysieke ruimte te geven.

Eis niet dat ze je één keer per dag bellen of onuitgenodigd bij hen langskomen. Help ze te leren hoe ze gezonde grenzen met andere volwassenen kunnen creëren door ze zelf te bepalen. Breng die geweldige ouderschapsvaardigheden naar voren door het gedrag te modelleren dat u wilt dat ze in hun eigen leven in de praktijk brengen.

Creëer nieuwe manieren om tijd door te brengen met uw volwassen kinderen

Je hebt waarschijnlijk heel veel tijd met je kinderen doorgebracht toen ze opgroeiden - van het voorzien in hun dagelijkse behoeften toen ze baby's en peuters waren, tot het begeleiden van sportoefeningen op de middelbare school en het helpen navigeren door de middelbare school.

Je zult moeten loslaten dat je zo nauw betrokken bent bij hun dagelijks leven als ze volwassen worden, maar door ze uit te nodigen om nieuwe dingen te doen, of tijd te plannen om samen door te brengen zoals je met een vriend zou doen, kan dit helpen om je relatie sterker en toch de ruimte krijgen die ze nodig hebben. Wanneer jullie samenkomen, houd dan je geest open en wees bereid om te luisteren naar hoe het met hen gaat, in plaats van automatisch advies te geven.

Wees eerlijk en vertel ze hoe je je voelt

Als je op zijn minst een fatsoenlijke relatie hebt met je volwassen kind, staan ze waarschijnlijk open om te luisteren naar hoe je je voelt. Laat ze weten dat het moeilijk is om ze los te laten. Vertel hen dat je je zorgen over hen maakt en zou willen dat je een deel van de ontberingen wegneemt of leert volwassen te worden.

Laat ze vooral weten dat je als volwassene een goede relatie met ze wilt. Het kan simpel zijn door gewoon te zeggen: "Ik hou van je en ik wil heel graag dat we een geweldige relatie hebben nu je er alleen voor staat. Diep van binnen wil ik je gewoon leren kennen en er voor je zijn."

Let vervolgens op signalen dat uw volwassen kinderen die relatie met u proberen te bevorderen - en waardeer de inspanningen die zij leveren om deel uit te blijven maken van uw leven.

Als je van ze houdt, laat ze dan gaan

Als er één ding is dat ouders over de hele wereld verenigt, is het dat geen enkele ouder echt weet wat ze doen. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je de overgang van kind-ouder naar volwassen-ouder maakt zonder een aantal hobbels op de weg tegen te komen. Vergeet niet om niet te proberen beslissingen voor uw kinderen te nemen of te voorkomen dat uw kinderen zelf beslissingen nemen, en u zult een sterke, volwassen relatie kunnen opbouwen die voor altijd zal duren.

Aanbevolen: