Antieke medische boeken als verzamelobjecten

Inhoudsopgave:

Antieke medische boeken als verzamelobjecten
Antieke medische boeken als verzamelobjecten
Anonim
Arts die wetenschappelijk werk schrijft met antiek anatomisch boek
Arts die wetenschappelijk werk schrijft met antiek anatomisch boek

Van de vier lichaamsvochten tot de helende eigenschappen van aderlating: antieke medische boeken vertellen het verhaal van de menselijke geest terwijl deze probeerde het onmogelijke te bereiken: absolute gezondheid. Altijd op zoek naar nieuwe en duurzamere genezingen voor ziekte en verwondingen, blader je door de stoffige pagina's van deze boeken om een glimp op te vangen van het verleden en, met een grotere waardering voor het heden waarin je nu leeft.

Medicijnen worden voor het eerst geregistreerd

Historische geneeskunde, in de traditionele zin, wordt beoefend sinds de mens is geëvolueerd om op twee benen te lopen. De oudste bewaarde medische tekst, Papyrus Ebers, dateert echter uit ongeveer 1550 v. Chr. Deze Egyptische boekrol, die 110 pagina's bevat, bevat 700 remedies en formules, hoofdstukken over vele aspecten van het menselijk lichaam en een beschrijving van de bloedsomloop die redelijk accuraat is. Sommige historici suggereren dat de Papyrus Ebers in feite een kopie zou kunnen zijn van de werken van Thoth, die naar verluidt de vader is van de Egyptische geneeskunde, alchemie en farmacie, daterend uit ongeveer 3.000 v. Chr.

Op dezelfde manier is The Canon of Medicine een islamitisch compendium van medische kennis uit circa 1025, geschreven door de moslimarts Avicenna. In tegenstelling tot de vorige tekst legde deze verzameling kennis de basis voor geneeskundige praktijken gedurende honderden jaren na de publicatie ervan. Het vinden van een volledige tekst of een latere editie van dit boek is een wonderbaarlijk ongebruikelijke, maar waardevolle vondst.

De canon van de geneeskunde
De canon van de geneeskunde

Hoewel het vinden van een kopie van deze teksten, of iets uit eerder in de geschiedenis van de mensheid, zou worden beschouwd als de heilige graal voor verzamelaars van zeldzame boeken, zijn er veel kopieën van daaropvolgende teksten uit zowel de oudheid, de Renaissance, de Verlichting, en later zijn die veel beter haalbaar over de hele wereld.

Gray's Anatomy revolutioneert medische teksten

Een van de meest bekende antieke medische boeken is de klassieke Gray's Anatomy of the Human Body, geschreven door Dr. Henry Gray en Dr. Henry Vandyke Carter, hoewel je dit waarschijnlijk beter kent als de titulaire inspiratie voor de hit medische dramaserie Grey's Anatomy. Oorspronkelijk gepubliceerd in Engeland in 1858 onder de titel Gray's Anatomy, Descriptive and Surgical, is deze historische tekst sindsdien vele malen uitgebreid, bewerkt en herzien, resulterend in meer dan 40 edities.

Het leerboek Anatomie van Old Grey
Het leerboek Anatomie van Old Grey

Kopies van deze antieke tekst variëren in waarde op basis van de editie van het boek en de staat ervan. De volgende delen die op Abe Books worden vermeld, zijn bijvoorbeeld:

  • 1858 1e editie - Vermeld voor $ 16.000
  • 1859 1e Amerikaanse editie - Vermeld voor $ 14, 499,74
  • 1975 Hardcover exemplaar - aangeboden voor $ 958,95

Medische boeken uit de afgelopen jaren

Door de eeuwen heen zijn er veel medische boeken geschreven die zeer gewild zijn bij verzamelaars. Hoewel veel van deze antiquarische werken zeer zeldzaam zijn en dus moeilijk te vinden, zijn er ook veel, minder waardevolle, die gemakkelijker te vinden zijn.

Oud medicijnboek uit de Qing-dynastie
Oud medicijnboek uit de Qing-dynastie

Dit zijn een paar voorbeelden van de veelheid aan titels die handelaren in zeldzame boeken graag kopen en verkopen:

  • De publicatie uit 1892, Principles and Practice of Medicine, ontworpen voor gebruik door beoefenaars en studenten in de geneeskunde, door William Osler.
  • De publicatie uit 1771, The Natural History of the Human Teeth:Explaining Their Structure, Use, Formation, Growth, and Diseases Bound Together with A Practical Treatise on the Diseases of the Teeth, Bedoeld als een aanvulling op de natuurlijke historie van die delen door John Hunter.
  • De publicatie uit 1776, A Discourse Upon some Late Improvements of the Means for Preserving the He alth of Mariners, door James Cook.
  • De publicatie uit 1970, Psychosocial Factors in Relation to the Onset of Myocardial Infarction and to Some Metabolic Variables - A Pilot Study door Tores Theorell.
  • De publicatie uit 1877, Text-Book of Physiology door Michael Foster.
  • De publicatie uit 1838, Mental Maladies: A Treatise on Insanity door Jean Esquirol.
  • De publicatie uit 1846, Ongevoeligheid tijdens chirurgische operaties geproduceerd door inademing door Henry Bigelow.
  • De publicatie uit 1798, An Enquiry Into the Causes and Effects of the Variolae Vaccinae, een ziekte ontdekt in enkele van de westelijke graafschappen van Engeland, met name Gloucestershire, en bekend onder de naam Cow Pox, door Edward Jenner.

Plaatsen waar u antieke medische boeken kunt vinden

Er zijn een aantal plaatsen waar u authentieke antieke medische boeken kunt vinden.

  • Old South Books - Old South Books, opgericht in 1975, richt zich op het kopen en verkopen van antiquarische boeken met betrekking tot de medische wereld.
  • AbeBooks - Bekend om zijn verzameling gebruikte en zeldzame boeken, is AbeBooks een geweldige plek om een zoekopdracht te starten als je een duidelijk idee hebt van welke titels je geïnteresseerd bent.
  • Biblio - Biblio lijkt erg op AbeBooks wat betreft de interface en het soort boeken dat het verkoopt; het is ook een geweldige plek om naar vrij specifieke teksten te zoeken en biedt een brede selectie vintage boeken ter inzage.
  • American Civil War Medical and Surgical Antiques - De onderzoekswebsite van Dr. Michael Echols bevat een uitgebreide sectie over medische boeken en chirurgische handleidingen uit de Burgeroorlog, bestaande uit meer dan 900 pagina's en 9.862 foto's.
  • eBay - Zoals altijd is eBay een van de gemakkelijkste, gebruiksvriendelijke plaatsen op internet om antiek en vintage items te zoeken. Natuurlijk blijft het een prachtige bron, zelfs voor antiquarische medische teksten.

Unieke manieren om uw antieke medische boeken tentoon te stellen

Als je al een (of een aspirant-) medische professional bent, dan heb je waarschijnlijk niet veel aan een 18e-eeuwse tekst over het onderwerp gaatjes. Uw antiek mag echter nooit ergens in een opbergbak stof verzamelen. In plaats daarvan zou je een paar minuten de tijd moeten nemen om deze waardige, schoolse hulpmiddelen in je huidige inrichting te integreren.

  • Plaats ze op een zwevende plank- Gebruik een zwevende plank om al uw in leer gebonden medische boeken kunstig tentoon te stellen. Door ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden, is er geen gevaar voor verval.
  • Verander ze in valse boeken - Als u een medische tekst bijzonder goedkoop heeft gekocht en alleen door de band werd aangetrokken, dan kunt u altijd de binnenpagina's uitknippen en verander het in een geheim compartiment voor zaken als reservesleutels, geld en documenten.
  • Zet de boeken in een vitrine of cloche - Als je de verfijningsfactor echt wilt verhogen, kun je de esthetiek van deze boeken gebruiken door ze onder een glas te plaatsen vitrine of cloche. Dit maakt je kamer niet alleen 10x mooier dan hij al is, maar je beschermt je boeken ook tegen jarenlang stof en vuil.

Ontleed deze prachtige medische teksten

Antieke medische boeken zien er niet alleen cool uit op een boekenplank, maar bieden je ook de kennis van hoeveel vooruitgang artsen, onderzoekers en wetenschappers door de jaren heen hebben geboekt terwijl ze hun begrip en behandeling van de ziekte blijven onderzoeken en verfijnen. menselijk lichaam. Van Gray's Anatomy tot de DCSM-5, de medische wereld is misschien drastisch veranderd, maar de ingebonden pagina's en de inkt die al zijn geheimen verspreidt, zijn dat helemaal niet.

Aanbevolen: