Antieke Majolica: prachtige keramische verzamelobjecten

Inhoudsopgave:

Antieke Majolica: prachtige keramische verzamelobjecten
Antieke Majolica: prachtige keramische verzamelobjecten
Anonim

Is uw Majolica echt of een slimme reproductie? Onze verzamelgids kan u helpen uw stukken te identificeren.

Drie Italiaanse Majolica-borden aan de muur
Drie Italiaanse Majolica-borden aan de muur

Antieke majolica was in het Victoriaanse tijdperk net zo gebruikelijk als feestborden begin jaren 2000. Dit levendige, met lood geglazuurde keramiek is echter in slechts enkele decennia van een over het hoofd gezien Victoriaans basisstuk uitgegroeid tot een waardevol verzamelobject.

Majolica: van de oudheid tot het Victoriaanse tijdperk

Majolica ontstond in de 15eeeuw en vond zijn weg over het Europese continent naar Italië. Het kreeg voor het eerst bekendheid tijdens de Italiaanse Renaissance, toen creatievelingen aan allerlei soorten werken werkten nieuwe artistieke media. De kunstvorm werd echter steeds populairder tot de wederopstanding ervan door de Minton Company in 1851.

Holdcroft majolica zwaanvaas
Holdcroft majolica zwaanvaas

Deze keramische boom werd gelanceerd op de Grote Tentoonstelling in Londen. Tien jaar lang domineerde Minton de markt dankzij zijn patent op het tinglazuurproces. Toen deze tien jaar voorbij waren, begonnen keramiekfabrikanten in heel Europa en de Verenigde Staten hun eigen majolica-lijnen te produceren. Ondanks de ijver waarmee Victorianen deze in massa geproduceerde stukken kochten, werd majolica-keramiek al na een paar decennia een trend uit het verleden, en er was tot halverwege de jaren 20 niet veel belangstelling voor.th eeuw.

Tegenwoordig omvat majolica een uitgebreide collectie felgekleurde keramiek uit de 19e eeuw. Veel stukken zijn zeer verzamelbaar en kunnen behoorlijk waardevol zijn.

Victoriaanse antieke Majolica-kenmerken

Mensen maken al aardewerk sinds de mens opponeerbare duimen ontwikkelde, wat kan betekenen dat het identificeren van antieke majolica uit een andere oude pot of kruik behoorlijk moeilijk kan zijn. Er zijn echter enkele onderscheidende kenmerken die uniek zijn voor majolica en die zelfs beginners kunnen helpen erachter te komen welke stukken ze hebben.

Majolica-kleuren

De meest voor de hand liggende factor die majolica onderscheidt van soortgelijk aardewerk zijn de verzadigde, heldere kleuren die afkomstig zijn van natuurlijke oxiden die op wit loodglazuur zijn geschilderd. Niet alleen de buitenkant werd beschilderd met prachtig, levendig glazuur, maar ook de binnenkant werd geschilderd. Enkele van de meest populaire kleuren om naar te zoeken zijn:

  • Kob alt
  • Turkoois
  • Lila
  • Tarwe
  • Bruin

Fabrikanten van Majolica

Hoewel niet elk stuk majolica door de jaren heen werd gemarkeerd door een kunstenaar of fabrikant, waren degenen die vandaag de dag het meest waardevol zijn dat wel. De drie belangrijkste fabrikanten van majolica uit de 19e eeuw waren Minton, Wedgewood en George Jones. Je zou de markeringen van de maker op de onderkant van elk stuk moeten kunnen vinden.

Natuurlijke motieven

Een belangrijk element dat centraal stond in de Engelse majolica waren de natuurlijke thema's die de inspiratie vormden voor de decoratieve kunstwerken die op elk stuk werden geschilderd. Op dit oude keramiek vind je decoratieve elementen zoals vogels, planten, bloemen en insecten. Deze romantische iconografie zorgde er ook voor dat de culturele fascinatie voor de romantiek aan het einde van de 19e eeuw werd gekoppeld aan de huiselijke esthetiek.

Decoratieve Majolica's
Decoratieve Majolica's

Hoe u valse Majolica kunt herkennen

Aangezien er veel majolica-keramiek bestaat, is er een grote markt voor het maken van namaakproducten. Toch zullen zelfs de meest overtuigende replica’s bepaalde aanwijzingen bevatten die wijzen op hun valse oorsprong. Dit zijn een paar tips om nep-Majolica-keramiek te onderscheiden van echt keramiek:

  • Feel- Authentiek majolica-keramiek moet een bepaald gewicht in de hand hebben, terwijl reproductiestukken die zijn gemaakt met goedkopere materialen veel lichter kunnen aanvoelen.
  • Precise Artistry - Elk van de gekleurde glazuren is met deskundige precisie aangebracht, en je kunt namaakproducten herkennen aan de bubbels of kleurmenging die zou zijn opgetreden tijdens een overhaaste applicatie.
  • Makerstempels - Aangezien niet elk stuk een makersmerk heeft, is dit geen onfeilbaar kenmerk waarop u kunt vertrouwen bij het beoordelen van de authenticiteit. Het vinden van een merkteken is echter een positief teken dat er een kans bestaat dat het authentiek is, hoewel je zeker moet controleren of het merkteken er niet vlekkerig of misvormd uitziet, aangezien dit aanwijzingen zijn dat het nep is.

Antieke Majolica-waarde

Majolica, uit zowel het nabije als verre verleden, kan een enorme prijsklasse waard zijn, afhankelijk van veel verschillende factoren. Een paar van de belangrijkste om te overwegen zijn:

  • Size - Gemiddeld zijn grotere majolica-stukken meer waard dan hun kleinere tegenhangers. Dit kan te wijten zijn aan de extra ruimte die ruimte biedt voor meer details of vanwege het beoogde doel ervan en hoe vaak ze bedoeld waren om te worden bekeken.
  • Design - Hoe meer kleuren beglazing en hoe gedetailleerder de ontwerpen, hoe waardevoller het stuk is voor potentiële kopers. Net als bij beeldende kunst duidt de complexiteit op de hoeveelheid tijd, moeite en vaardigheid die erin is gestoken; hoe meer hiervan aanwezig zijn, hoe meer geld de majolica kan verkopen.
  • Maker - Stukken gemaakt door de Minton Company behoren veruit tot de meest gewilde, maar gemarkeerde exemplaren zullen normaal gesproken voor veel meer verkopen dan ongemarkeerde/niet-gesigneerde stukken.
  • Age - Leeftijd kan een aanzienlijke impact hebben op waarden; terwijl majolica uit de late 19e en vroege 20e eeuw enorm in trek is en dus veel geld waard is als het gaat om machinaal vervaardigde keramiek, kunnen keramieken uit veel vroeger, zoals de 17e of 18e eeuw, zelfs gemiddeld voor hoge bedragen worden verkocht. voorwaarde.

Aangezien majolica momenteel behoorlijk populair is bij verzamelaars, kunnen deze stukken voor ergens tussen de $ 50 en $ 50.000 worden verkocht (in zeldzame gevallen), afhankelijk van wie de veiling bijwoont of geïnteresseerd is in het stuk en in welke staat het zich bevindt.

Hier zijn bijvoorbeeld een paar stukken majolica die onlangs voor verschillende prijzen zijn geveild:

Wedgewood-stempel op plaat
Wedgewood-stempel op plaat
  • Deze majolicapot uit 1860 is versierd met een bruin geweven glazuur tegen een wijnstok en een bloem. De kleur is vervaagd en er is geen markering meer op, waardoor hij voor slechts $ 54 wordt aangeboden.
  • Een majolicabord uit 1875, gemaakt en ondertekend door Joseph Holdcroft, toont een zalm die zwemt in een zee van turquoise glazuur. Hoewel het ouder is, betekende het ingetogen ontwerp en de eenvoud dat het werd aangeboden voor iets minder dan $ 500, tegen $ 485.
  • Een majolica tuinstoel uit de late 19e eeuw, gemaakt door de beroemde fabrikant Wedgewood, met prachtige gescrollde poten en goud, roze en wit glazuur. Deze stoel met kussens overtrof de geschatte waarde op de veiling, ondanks meerdere haarscheurtjes, ruimschoots en werd verkocht voor $ 3.750.

Plaatsen om oude Majolica-keramiek te kopen en verkopen

Aangezien majolica een populaire aankoop is bij verzamelaars in alle belastingschijven, kan het heel belangrijk zijn dat u weet op welke plaatsen u het beste kunt kopen en welke u kunt verkopen. Houd er rekening mee dat, aangezien de prijsklasse van majolica zo gevarieerd is, u kunt overwegen een stuk te laten taxeren als u denkt dat het meer dan ongeveer $ 100 waard is. Je wilt de stukken die tienduizenden dollars waard zijn immers niet verkopen aan sites als eBay of Etsy, omdat ze dan niet het juiste publiek van verzamelaars zullen bereiken. Op dezelfde manier zijn er verschillende sites die je kunt bezoeken, afhankelijk van of je een waardevol stuk wilt of gewoon zin hebt om een oud exemplaar in je collectie te hebben.

Neem bijvoorbeeld deze online retailers en veilinghuizen:

  • 1st Dibs - Hoewel alleen veilingwinkels via de 1st Dibs-marktplaats kunnen verkopen, zijn er veel te veel antieke goodies te koop om niet door hun enorme collectie te bladeren.
  • Madelena - Madelena is een kleiner antiekbedrijf dat zich onder andere bezighoudt met duurdere majolica. Ze hebben echter wel een layaway-systeem, dus je hoeft niet failliet te gaan met het perfecte Victoriaanse stuk.
  • Cynthia Findlay - Cynthia Findlay is een antiek- en vintage-handelaar uit Toronto, die een collectie Victoriaanse majolica te koop heeft op hun website; prijzen variëren tussen ongeveer $ 500- $ 2.500.
  • Ruby Lane - Ruby Lane is een antiekmarktplaats die al sinds 1999 bestaat en samenwerkt met antiekhandelaren en winkels over de hele wereld en hun spullen aan een wereldwijd publiek toont. Hoewel je ze niet via hen kunt verkopen, wordt hun catalogus voortdurend bijgewerkt, waardoor ze een waardevolle plek zijn om naar nieuwe majolica-stukken te zoeken.
  • Love Antiques - Love Antiques is een Britse antiekmarktplaats vergelijkbaar met 1st Dibs en biedt antiek uit het midden- tot hogere segment te koop, waaronder keramiek en porselein.
  • Etsy - Etsy is een online markt vol onafhankelijke verkopers, van wie velen antiek en vintage verzamelobjecten verkopen. Het is vrij eenvoudig om je eigen winkel op te zetten, waar je zowel kunt verkopen als kopen.
  • eBay - eBay is de perfecte plek om naartoe te gaan als je een paar stukken hebt waar je gewoon vanaf wilt, vooral als je denkt dat ze niet veel geld waard zijn. Hoewel ze gemakkelijk te verkopen zijn, hebben ze ook een enorme catalogus met items van verkopers over de hele wereld waar je ze kunt kopen.

Majolica prijs- en identificatiegidsen ter referentie

Gezien de eenvoudige manier waarop majolica in de 19e eeuw werd vervaardigd, zijn er zoveel stukken verkrijgbaar dat het een eeuwigheid kan duren voordat je erachter komt welke je in huis hebt. Gelukkig zijn er een aantal uitgebreide identificatie- en prijsgidsen met beschrijvingen en illustraties, zodat je precies weet welke stukken je bezit en hoeveel geld ze op de open markt kunnen opleveren.

Etruskische majolica-compote uit 1880
Etruskische majolica-compote uit 1880

Een paar van deze handleidingen zijn:

  • Warman's Majolica: identificatie- en prijsgids door Mark F. Moran
  • Majolica: een complete geschiedenis en geïllustreerd overzicht door Joan B. Stacke en Marilyn G. Karmason
  • Kovels' Prijsgids voor antiek en verzamelobjecten 2023 door Terry Kovel en Kim Kovel
  • Marvelous Majolica: een gemakkelijke referentie- en prijsgids door Jeffrey B. Snyder

Aardewerk gemaakt om te worden tentoongesteld

Hoewel het lijkt alsof er een overvloed aan aardewerk en keramiek bestaat, is antieke majolica bijzonder vanwege de rijke, blijvende tinten en het zachte, grillige onderwerp. Natuurlijk mag je hun grote budgetprijskaartjes niet vergeten, waardoor ze zelfs voor de minst artistiek ingestelde persoon de moeite waard kunnen zijn.

Aanbevolen: