De waarde van roze depressieglas bepalen

Inhoudsopgave:

De waarde van roze depressieglas bepalen
De waarde van roze depressieglas bepalen
Anonim
Roze depressieglazen koffiekopjes en schotel
Roze depressieglazen koffiekopjes en schotel

Met zijn warme roze kleur en vintage schoonheid is roze depressieglas een hot item onder verzamelaars en antiekliefhebbers. Je kunt dit glas gemakkelijk vinden in de meeste antiekwinkels, maar het bepalen van de waarde ervan kan wat verwarrender zijn. Waarden kunnen variëren van een paar dollar tot meer dan $ 100. Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om erachter te komen hoeveel uw stuk waard is.

Identificeer het patroon

In het geval van depressieglas is de waarde sterk afhankelijk van het patroon. Dit betekent dat voordat u kunt vaststellen hoeveel uw artikel waard is, u zoveel mogelijk moet weten over het stuk dat u heeft. Onderzoek het zorgvuldig op eventuele speciale markeringen. Er is misschien geen stempel op de achterkant om te helpen, maar elk patroon zal uniek zijn.

Roze depressieglas
Roze depressieglas

Zoek naar enkele van deze onderscheidende kenmerken:

  • Opalen afwerking
  • Geëtste details
  • Ondoorzichtig glas
  • Ongebruikelijke vormen
  • Hobnail of geometrische patronen

Je kunt de handige afbeeldingen bij Kejaba Treasures gebruiken om je stuk te matchen met een van de tientallen bekende patronen van roze depressieglas. Als u uw stuk niet in deze lijst kunt vinden, heeft u mogelijk een zogenaamd 'generiek glas'. Dit zijn stukken zonder patroon, vaak gemaakt in kleinere hoeveelheden.

Identificeer het stuk

Het type stuk dat je hebt, heeft ook invloed op de waarde ervan. Je moet weten wat je hebt voordat je kunt bepalen hoeveel het waard is.

Gemeenschappelijke stukken

Sommige stukken, zoals snoepschotels, komen vaak voor. Dit kan afbreuk doen aan hun waarde, maar niet altijd. De meeste patronen bestonden uit verschillende onderdelen, waaronder de volgende:

Verzamelbare kristallen depressieglazen
Verzamelbare kristallen depressieglazen
  • Borden in verschillende maten
  • Glazen en bekers
  • Theekopjes en schotels
  • Room- en suikersets
  • Kruiden in verschillende maten
  • Dienbladen en taartborden

Zeldzame stukken

Niet alle stukken zijn gemakkelijk te identificeren, vooral omdat ze archaïsche toepassingen kunnen dienen die onbekend zijn bij de hedendaagse verzamelaars. Als je niet zeker weet wat het doel van je stuk is, kun je het in een boek opzoeken. Bekijk een van deze titels uit uw plaatselijke bibliotheek:

  • Warman's depressieglasveldgids door Ellen Schroy
  • Mauzy's depressieglas: een fotografische referentie en prijsgids door Barbara Mauzy en Jim Mauzy
  • Collector's Encyclopedia of Depression Glass door Gene Florence en Cathy Florence

Houd er rekening mee dat boeken niet noodzakelijkerwijs de beste manier zijn om de waarde van je stuk te achterhalen, omdat ze snel achterhaald kunnen raken als de marktomstandigheden veranderen. Ze zijn echter een uitstekende bron voor het identificeren van patronen en onderdelen.

Beoordeel de toestand

Conditie is een belangrijke factor die de waarde beïnvloedt, dus je moet goed naar je item kijken. Als je stuk een erfstuk is of als je op een bepaalde waarde hoopt, kan het helpen om een objectieve vriend te laten controleren op gebreken.

Originele gebreken

Sommige staatsproblemen zijn eigenlijk origineel voor het depressieglas, dat snel werd gemaakt en voor heel weinig werd verkocht toen het voor het eerst werd vervaardigd. Deze omvatten verhoogde ruwe plekken, belletjes onder het glasoppervlak en kleine lijntjes die 'strosporen' worden genoemd. Dit zijn ondiepe mallijnen of gebreken, maar het zijn geen scheuren. Deze gebreken hebben geen significante invloed op de waarde van je stuk, omdat ze origineel zijn.

Kleine problemen met de conditie

Andere, zeer kleine staatsproblemen doen mogelijk geen afbreuk aan de waarde van uw stuk. Deze omvatten het volgende:

  • Vlooienbeten- Deze kleine chipjes kunnen overal op een stuk voorkomen, maar de meest voorkomende plek is rond de rand, de basis, verhoogde versieringen of handgrepen. Ze mogen niet iets zijn dat je gemakkelijk opmerkt.
  • Kleine krasjes - Na tientallen jaren in gebruik te zijn geweest, vertoont het meeste depressieglas kleine krasjes. Verzamelaars beschouwen dit deel van de patina van het stuk vaak.

Belangrijke problemen met de omstandigheden

Er bestaan ook grote problemen met de toestand. Deze conditieproblemen kunnen ervoor zorgen dat je stuk een lagere waarde heeft:

  • Cracks - Een gebarsten stuk is veel minder waard, ongeacht hoe waardevol het patroon of het item is.
  • Chips - Chips zijn groter dan vlooienbeten en hebben een negatieve invloed op het uiterlijk en de waarde van je stuk.
  • Onbedoeld etsen - Zuren in sommige voedingsmiddelen, evenals vaatwassers en agressieve schoonmaakmiddelen, kunnen een stuk glas permanent etsen. Dit onbedoelde etsen zal de waarde verminderen.

Onderzoek de markt

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de prijzen voor glas bij een depressie reageren op vraag en aanbod. Een stuk kan zeldzaam maar impopulair zijn, wat zou resulteren in een lage waarde. Aan de andere kant kan het een gebruikelijk patroon of stuk zijn, maar nog steeds een hot item bij verzamelaars; dit kan de waarde doen stijgen. U moet de markt onderzoeken om de meest actuele waarde voor uw artikel te achterhalen.

eBay

Zodra je weet welk patroon en stuk je hebt en een goed idee hebt van de staat ervan, kun je op eBay zoeken om te zien wat soortgelijke stukken op een veiling opleveren. Dit is een uitstekende manier om de waarde van gewone stukken te achterhalen, maar voor zeldzame voorwerpen kan het een grotere uitdaging zijn. De waarden van eBay zijn ook vaak wat aan de lage kant, maar ze geven je wel een goed gevoel voor de meeste items.

Antiekwinkels

Antiekwinkels hebben vaak roze depressieglas in voorraad, en ze kunnen een geweldige prijsbron zijn. Deze waarden zijn verkoopprijzen, die meestal iets hoger zijn dan wat u zou kunnen krijgen als u een stuk zou verkopen. U kunt lokale winkels bellen of bezoeken om te zien of ze soortgelijke stukken op voorraad hebben. Winkeleigenaren kunnen u mogelijk ook vertellen over de prijzen van eerder verkochte artikelen.

Man winkelen bij Simple Pleasures Depression Glass
Man winkelen bij Simple Pleasures Depression Glass

Daarnaast kun je het aanbod bekijken bij online antiekwinkels als RubyLane, TIAS en GoAntiques.

Replacements, Ltd

Replacements, Ltd. is gespecialiseerd in antiek en moeilijk te vinden glaswerk, porselein en andere items, en ze hebben een enorme selectie roze depressieglas. Hun prijzen zijn meestal iets hoger dan die in winkels en op eBay, maar ze kunnen je nog steeds een goed idee geven van wat je stuk waard is. Dit is een bijzonder goede manier om de waarde van zeldzame stukken te achterhalen. Zoek eenvoudig op de naam van uw patroon.

Voorbeeld van roze depressieglaswaarden

Er is veel variatie in de waarde van roze depressieglas, maar als je kijkt naar stukken die onlangs zijn verkocht, kun je een idee krijgen van wat je stuk waard kan zijn. Zorg ervoor dat u uw glas vergelijkt met artikelen in dezelfde staat en hetzelfde patroon. Deze voorbeeldwaarden kunnen u een idee geven:

  • Een set van zeven Macbeth Evans-dessertborden verkocht voor iets meer dan $ 30. Ze waren in zeer goede staat.
  • Zes Anchor Hocking Mayfair Open Rose-soepkommen verkocht voor ongeveer $ 60. Ze waren in een zo goed als nieuwe staat.
  • Een set Macbeth Evans-drinkglazen met een waterkan, allemaal in goede vintage staat, verkocht voor ongeveer $ 100.
  • Een enkele mok in het zeldzame Cherry Blossom-patroon van Jeannette werd verkocht voor bijna $ 400. Het was in perfecte staat.
  • Een roze depressief glazen parfumflesje in een prachtig art-deco-ontwerp, verkocht voor ongeveer $ 200.

Een lonende achtervolging

Het bepalen van de waarde van roze depressieglas vergt wat onderzoek, maar het kan de moeite waard zijn. Misschien ontdek je dat je een zeer zeldzaam stuk hebt in een wenselijk patroon, waardoor je een goudmijn krijgt in de vorm van zachtroze glaswerk. Het maakt niet uit wat je stuk waard is, het is geweldig om wat meer te leren over de geschiedenis en waarde ervan. Het verzamelen van depressieglas is een leuke hobby, ongeacht wat een individueel stuk waard is. Als je een nog kleurrijker glas wilt, ben je wellicht geïnteresseerd in antiek carnavalsglas.

Aanbevolen: