Waarden van antieke piano's: gids voor het bepalen van hun waarde

Inhoudsopgave:

Waarden van antieke piano's: gids voor het bepalen van hun waarde
Waarden van antieke piano's: gids voor het bepalen van hun waarde
Anonim
Close up van prachtige oude piano
Close up van prachtige oude piano

De waarde van antieke piano's varieert sterk op basis van veel verschillende criteria, van het specifieke model tot de periode waarin deze is ontworpen. Gezien de enorme hoeveelheid piano's die de afgelopen paar honderd jaar zijn vervaardigd, is het vrijwel onmogelijk om Vind een volledig uitgebreide waardegids voor antieke piano's om ervoor te zorgen dat u uw piano's tegen een eerlijke prijs aanbiedt of koopt. Toch zou u, met behulp van een paar algemene richtlijnen, met een gerust hart met een potentiële koper of verzekeringsvertegenwoordiger over uw geliefde erfstuk moeten kunnen praten.

Wat bepa alt de waarden van antieke piano's?

Antieke piano's zijn piano's die minstens honderd jaar oud zijn, en net als antieke boeken zijn ze vanwege hun leeftijd niet veel geld waard. In werkelijkheid zijn deze oude instrumenten misschien wel heel weinig waard, afhankelijk van hun merk en staat. Dit komt omdat piano's, net als de meeste instrumenten, het meest waardevol zijn als ze volledig functioneel zijn. Toch is bij antieke piano’s elk onderdeel onderhevig aan slijtage in de loop van zijn lange levensduur. Dit betekent dat elk van de vele onderdelen mogelijk een gespecialiseerde restauratie nodig heeft om de piano weer in goede staat te brengen. Dat soort werk kan de eigenaar veel geld kosten en op zijn beurt betekenen dat de verkoop ervan überhaupt niet veel waarde heeft.

Het herstellen en opnieuw stemmen van een piano kan gemakkelijk $ 2.500 of meer kosten. Als je een antieke piano als pronkstuk in je vintage huis wilt, dan is het prima om er een te kopen die op geen enkele manier is gerestaureerd of opnieuw is afgewerkt. Als je echter op zoek bent naar een piano die gebruikt kan worden door een serieuze pianist, wil je waarschijnlijk je geld steken in een nieuwe piano of een piano die een rigoureus restauratieproces heeft ondergaan.

In welke staat verkeert uw piano?

Oude rotte piano
Oude rotte piano

Een van de eerste dingen die u moet begrijpen voordat u zich rechtstreeks in de wereld van evaluaties begeeft, is het kennen van de termen die taxateurs gebruiken om de toestand te beschrijven. Zo krijgt u een goed beeld van waar uw piano staat en of deze eventueel gerestaureerd moet worden.

  • Mint- Dit betekent dat de piano opnieuw is opgebouwd en opnieuw is afgewerkt (R & R). Hij verkeert zowel mechanisch als esthetisch in uitstekende staat en ziet er nieuw uit en speelt als nieuw.
  • Als nieuw - De piano ziet er geweldig uit. Het is vrij van vlekken, deuken of krassen en vertoont weinig tekenen van gebruik. Hij bevindt zich ook in uitstekende mechanische staat.
  • Excellent - Dit betekent dat de piano geen revisie nodig heeft. Hij ziet er goed uit, heeft een schoon snarencompartiment en heeft geen zichtbare slijtage of defecten. Er mogen geen deuken of roest aanwezig zijn, hoewel er wel kleine krasjes of krasjes in het hout kunnen zitten.
  • Zeer goed - De piano heeft geen grote problemen. De afwerking kan een paar kleine oneffenheden vertonen, maar er zullen geen mechanische problemen zijn en hij zal zeer schoon zijn.
  • Good - De piano heeft wat revisie nodig. Het kan kleine deuken of krassen bevatten, en het kan vuil zijn.
  • Fair - Een piano in redelijke staat betekent dat er mechanische defecten zijn, maar dat het instrument nog steeds speelt. De piano is bekrast, afgebroken, gedeukt, kromgetrokken en er is mogelijk ivoor op de toetsen afgebroken. Deze piano's hebben professionele reparatie nodig.

Welk type piano heb je?

Een andere belangrijke factor die de waarde van een antieke piano kan beïnvloeden, is het type en merk instrument dat het is. Over het algemeen. hoe groter de piano, hoe duurder de waarde ervan zal zijn. Een vleugel is bijvoorbeeld veel meer waard dan een gloednieuw toetsenbord, en hetzelfde kan gezegd worden voor hun antieke tegenhangers.

Antieke piano's zijn onderverdeeld in een aantal algemene groottecategorieën, waaronder:

  • Spinet - Spinet-piano's zijn de kleinste verticale piano's, normaal gesproken minder dan 120 cm hoog.
  • Console - Iets groter (ongeveer tien centimeter) dan de Spinet is de consolepiano, die net zo compact is als de Spinet en het meest geschikt is voor niet-professionele spelers.
  • Studio - Tussen de 44 en 47 centimeter lang voelt de studiopiano aanzienlijk groter aan dan de kleinere twee verticale piano's, en met de toegevoegde ruimtes komt het voordeel van een rijkere, bredere geluid.
  • Upright - De meest voorkomende antieke piano op de markt, piano's kenden een enorme bloei tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw. Deze piano's zijn groter dan studiopiano's en zijn uitgerust met een volledig geluidsbereik.
  • Grand - Het is veel minder gebruikelijk om antieke vleugels te koop te vinden op niet-gespecialiseerde markten, maar ze komen wel eens voor. Deze horizontale piano's zijn verkrijgbaar in een aantal maten, variërend van anderhalve meter tot negen meter, en kunnen voor duizenden dollars worden verkocht.
  • Player - Spelerpiano's, ook al hebben ze geen specifieke benaming, krijgen hun eigen vermelding omdat ze ongelooflijk populair waren in de 19e en vroege 20e eeuw, wat betekent dat je er een aantal kunt vinden van antieke voorbeelden die online en in winkels te koop zijn.

Hoe u uw antieke piano kunt identificeren

Een snelle manier om te zien of je piano (als hij al in werkende staat is) een aardig stuk kleingeld kan opleveren of de reis naar het verzekeringskantoor waard is, is natuurlijk door erachter te komen wat merk piano dat je hebt. Volgens de Antique Piano Shop kun je namen van fabrikanten en serienummers voor piano's vinden in de piano zelf, aan de bovenkant van de snaren. Bij vleugelpiano's moet je kijken naar het merk van de zangbodem en de bovenkant van elke poot of pedaallier.

Over het algemeen geldt: hoe ouder de piano of vleugel, hoe waardevoller deze zal zijn. Nu kun je de meeste piano's binnen een paar jaar dateren met behulp van de serienummers die je vindt, omdat deze data je een goede schatting geven van wat je piano uiteindelijk waard zou kunnen zijn.

Hier zijn ook enkele antieke piano's die onlangs op eBay zijn verkocht om je een idee te geven van hoe de huidige markt eruit ziet:

  • 1902 Wing & Son Upright - Verkocht voor $ 500
  • 1914 Marshall & Wendell Baby Grand - Verkocht voor $ 1.900

Waar pianorestaurateurs te vinden

Ervaren pianorenovator
Ervaren pianorenovator

Er zijn veel mensen en bedrijven die gespecialiseerd zijn in pianorestauraties, waarvan sommige zelfs bij jou in de buurt gevestigd kunnen zijn. Restauratie is geen goedkope route en u moet begrijpen wat wel en niet kan worden bereikt voordat u de restauratie uitvoert. Als u ooit twijfelt over wat wordt voorgesteld, neem dan contact op met een andere professional voor een second opinion.

  • Antique Piano Shop - Een eersteklas online bedrijf dat werkt aan het herstellen van uw antieke piano's in een werkende, bewaarde staat.
  • Shaffer Piano - Shaffer Piano biedt meerdere diensten voor antieke piano's, van het overspuiten tot het restaureren tot het volledig herbouwen ervan.

Hoe beïnvloeden restauraties de waarde?

Het is ongebruikelijk dat restauraties geen doodvonnis zijn voor antieke piano's. Afhankelijk van de mate van restauratie en de kwaliteit/leeftijd van de piano zelf, kunnen restauraties de prijs soms aanzienlijk verhogen. Hoewel dit beperkt is tot premièrepiano's van topmerken als Steinway en Mason & Hamlin, zullen kleine restauraties om de speelbaarheid of het uiterlijk op antieke piano's van mindere kwaliteit te verbeteren, de instrumenten op zijn minst aantrekkelijker kunnen maken voor potentiële klanten. kopers.

Dat gezegd hebbende, kunnen ingrijpende restauraties die fundamentele aspecten van het originele frame van de piano vervangen schadelijk zijn voor hun waarden, vooral als ze afkomstig zijn van opmerkelijke Europese merken uit de 19e en 20e eeuw. Zie het in termen van hoe het veranderen van een Stradivarius-viool het geluid, de kwaliteit en de toon van de muziek die de viool zou kunnen maken volledig zou kunnen ruïneren en hoe dat op natuurlijke wijze de waarde ervan op de markt zou verminderen.

Hoe u een antieke piano in uw huis kunt integreren

Natuurlijk wil je misschien gewoon het uiterlijk van een mooie piano en een antieke pianobank in je woonkamer. Er is niets mis met het kopen van een prachtige antieke piano met weergave in gedachten.

Hier zijn een paar tips om u op weg te helpen:

  • Passen bij jouw stijl - Zoek naar piano's die een aanvulling vormen op de ontwerpesthetiek van je huis; Minimalistische huizen geven bijvoorbeeld misschien de voorkeur aan een eenvoudiger ontwerp.
  • Meng texturen en kleuren met elkaar - In Victoriaanse huizen werden piano's vaak gedrapeerd met sjaals om het stof buiten te houden, en werden pianobaby's (figuurtjes die op kinderen leken) gebruikt om deze sjaals op hun plaats te houden. Gooi een sjaal, tafelloper of soortgelijk textiel over je verticale piano's voor wat kleur.
  • Voeg intieme verlichting toe - Omdat er vaak kandelaars of olielampen bovenop deze piano's stonden om hun spel in het donker te verlichten, kun je imitatie- of authentieke lampen en lichten toevoegen die bij de esthetiek passen.
  • Oude bladmuziek weergeven - Gelukkig is oude bladmuziek meestal niet duur en kan ze een geleefde kwaliteit toevoegen aan uw decoratieve antieke piano. Je kunt ook een stap verder gaan en een bladmuziekkast in de buurt toevoegen om authenticiteit in je historische kamer te brengen.

Voel het ritme van je antieke piano

Of je nu je piano volledig laat restaureren of ervoor kiest om hem als display te gebruiken, een antieke piano is een opvallende toevoeging aan elk huis. Hoewel de waarde van antieke piano's misschien niet hoog is, en duur om weer tot leven te brengen, zijn ze nog steeds een mooie herinnering aan het verleden.

Aanbevolen: