Antieke ijsdozen: complete gids

Inhoudsopgave:

Antieke ijsdozen: complete gids
Antieke ijsdozen: complete gids
Anonim
Antieke grote grenen ijsbox
Antieke grote grenen ijsbox

Antieke ijsdozen brengen bij bijna iedereen een gevoel van nostalgie, zelfs bij mensen wier enige ervaring ermee de films is geweest. De bevriezing die een antieke koelbox op uw creditcard kan veroorzaken, is de moeite van het bellen naar de bank zeker waard, want ze kunnen een perfecte historische bewaarplaats worden voor een late night treat of voor het bewaren van uw favoriete plantenbaby's,

De huiveringwekkende geschiedenis van ijsdozen

Beschavingen zijn al vóór het Romeinse Rijk bezig met het oogsten en gebruiken van ijs om voedsel vers te houden. Een van de vroegst bekende ijshuizen zou in 1700 v. G. T. in Irak zijn gebouwd. Dikke brokken ijs werden uit het ijs gesneden dat zich op meren en vijvers had gevormd en naar deze structuren gebracht. IJshuizen waren over het algemeen gedrongen gebouwen met koepelvormige gebouwen. De funderingen waren diep gegraven en de muren bevonden zich grotendeels ondergronds, waardoor het gebouw geïsoleerd bleef.

Tijdens de winter werd er sneeuw in de ijskelder gebracht en gebruikt met zaagsel of stro om de enorme blokken geoogst ijs bevroren te houden. Deze methode was zo effectief dat het ijs de volgende winter vaak nog bevroren was. Bederfelijk voedsel en dranken zouden in het gebouw worden bewaard, en stukjes ijs zouden worden afgebroken om ijs te maken.

Naarmate de technologie toenam, namen ook de vervuiling en de bevolkingsdichtheid toe, maar het algemene, eeuwenoude idee voor het koelen van bederfelijke goederen bleef bestaan. Grotere huishoudens in combinatie met recreatief dineren leidden tot de behoefte aan commerciële koeling, wat resulteerde in de creatie van ijsboxen in de 19e eeuw.

Technologie reageert op de behoeften van de 19e eeuw

Omdat het niet voor iedereen haalbaar was om zijn eigen ijskelder te hebben, werd de ijskast ergens tussen 1830 en 1840 ontwikkeld. Het was niet veel meer dan een houten kist met ruimte voor een blok ijs. In de daaropvolgende decennia werden verbeteringen aangebracht aan het oorspronkelijke ontwerp om ze effectiever te maken.

Fascinerend genoeg was het dankzij deze ijsdozen dat er een nieuwe 'melkman' ontstond: de ijsman. IJsmannen bezochten dagelijks huizen waar ze ijs, veilig geïsoleerd in zaagsel, naar elke ijskast brachten. Deze activiteit werd met veel plezier ontvangen door de plaatselijke kinderen, die in de zomer ijsblokjes uit de wagen haalden.

Houten ijsdozen

Afbeelding
Afbeelding

Aanvankelijk was de gemiddelde 19e-eeuwse ijskast gemaakt van hout. Naarmate de tijd verstreek, werden deze utilitaire apparaten prachtige stukjes vakmanschap. In de loop van de tijd werden er houtsnijwerk en andere versieringen aan deze basisdozen toegevoegd, waardoor ze kunstwerken in huis werden.

De muren waren hol, bekleed met tin of zink en gevuld met isolatiemateriaal van bijvoorbeeld zeewier, stro, kurk en zaagsel. Ze zijn gemaakt van een groot aantal houtsoorten, zoals eiken en dennen. Aan de bovenkant van de kist, aan de binnenkant, was een ruimte waar een groot blok ijs kon worden bewaard. Bij sommige modellen was het een dienblad, bij andere was het een houten compartiment. Hierdoor werd het water van het smeltende ijs afgevoerd naar een opvangtank of een pan onder de ijskast, die regelmatig moest worden geleegd om te voorkomen dat het op de vloer zou stromen.

Metalen ijsdozen

Antieke gegalvaniseerde metalen ijsbox
Antieke gegalvaniseerde metalen ijsbox

Metalen ijsboxen werden populair aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw, als gevolg van het zuivere witte emaille waar die periode zo dol op was. Ze voelden zich meteen thuis met antieke keukengootstenen, badkuipen op pootjes en andere strakke witte huishoudelijke artikelen.

Deze ijsboxen kunnen worden geleverd met één compartiment of met meerdere laden, met twee op elkaar gestapelde laden of twee deuren voor maximale opslag. Ze varieerden in materiaal, van het lichtste blik tot het extreem zware gietijzer.

Helaas is de kans veel kleiner dat je deze ijsboxen vandaag de dag tegenkomt dan dat je een verscheidenheid aan houten exemplaren op de veilingmarkt tegenkomt.

Huidige antieke ijsboxwaarden

c1890 Eiken ijskist
c1890 Eiken ijskist

Aangezien de meeste mensen geen antieke koelboxen kopen vanwege hun koelmethoden, zijn de waarden van koelboxen afhankelijk van hun ontwerp en schoonheid. Grotere ijsboxen, zoals kasten met meerdere laden of deuren, kunnen duurder zijn dan kasten met één compartiment. Bovendien zijn ijsdozen met houtsnijwerk, gravures, meerdere houtvlekken en andere decoratieve elementen wenselijker en rechtvaardigen kopers het om er meer geld aan uit te geven.

Grootte is een andere belangrijke factor voor waar deze antieke eenheden normaal gesproken voor verkopen, want hoe groter de koelbox, hoe duurder deze zal zijn. Op dezelfde manier kan deze prijs, als je online koopt, snel omhoogschieten dankzij de verzendkosten.

Over het geheel genomen zijn antieke ijsdozen ergens tussen de €100 en €3.000 waard. Hier zijn bijvoorbeeld enkele ijsdozen die onlangs op de veiling zijn gekomen:

  • Antieke eiken ijskast van Gurney Fridge Company - ter waarde van $ 50- $ 100
  • Antieke Monarch eiken ijskast - aangeboden voor $ 849,97
  • Genen tweedeurs ijskast uit de late 19e eeuw - aangeboden voor $ 3.450

Waar je op moet letten bij het verzamelen van vintage ijsdozen

c1890 Eiken ijskist
c1890 Eiken ijskist

Vandaag de dag zijn deze antieke en vintage ijsdozen overal in trek bij verzamelaars. Ze worden gebruikt als bijzettafels, kasten en opbergruimte in veel vintage keukens door het hele land. Ze brengen een vleugje van de oude landelijke keuken naar de moderne wereld. Maar als u overweegt er een te kopen of er een te verkopen die u al bezit, zijn er een paar kenmerken die de waarde ervan kunnen verhogen:

  • Meerdere compartimenten- Antieke ijsboxen met meerdere lades en compartimenten zijn behoorlijk waardevol vanwege het praktische onderdeel; hoe meer opslagruimte je hebt, hoe meer je ermee kunt doen.
  • Kleiner versus groter - Enorme koelboxen met dubbele deur zullen niet zo snel verkopen als compacte versies, simpelweg omdat ze onmogelijk (en duur) zijn om te verzenden en ze nemen veel ruimte in beslag die mensen niet in huis hebben.
  • Artistieke decoratie versus eenvoudig ontwerp - Interessant genoeg duurt het iets langer om decoratieve koelboxen te verkopen dan gestroomlijnde, eenvoudig ontworpen exemplaren in de huidige markt. Dit zou indicatief kunnen zijn voor de verschuiving naar een moderne stijl uit het midden van de eeuw, met een gebrek aan overmatige decoratie in houten meubilair, waar de afgelopen jaren in de populaire cultuur over gegriezeld is.

Waar vind je een oude ijskist

Je kunt een oude koelbox tegenkomen bij een plaatselijke kringloopwinkel, garage sale of rommelmarkt, maar dat is nogal onwaarschijnlijk. Over het algemeen worden deze opgepikt door degenen die de werkelijke waarde ervan kennen. Vaker vind je ze in antiekwinkels en veilingen, of op internet.

Aangezien er niet veel vraag is naar deze apparaten, hoef je niet voortdurend de winkels af te struinen om te zien of ze hun voorraad hebben bijgewerkt of om te zien of het apparaat dat je hebt gespaard want is al verkocht. Het grootste probleem dat u tegenkomt bij het kopen van een antieke koelbox (vooral als u dit online doet) is de verzending. In sommige gevallen kunnen ze behoorlijk groot en zwaar zijn, dus als je zelf kunt rijden om er een op te halen, bespaar je een hoop verzendkosten.

Als je op zoek bent naar een vintage koelbox, kun je de volgende sites proberen:

  • Ruby Lane
  • Live veilingmeesters
  • Etsy
  • eBay
  • Craigslist

Wat te doen met een antieke ijsbox?

Er zijn een aantal opties voor wat je kunt doen met een antieke koelbox, omdat je eigenlijk alleen wordt beperkt door je verbeeldingskracht en de hoeveelheid ruimte die je in huis hebt om er een te plaatsen:

  • Gebruik hem als minikoelkast - Als je met veel plezier terugdenkt aan je schoolminikoelkast, kun je in plaats daarvan een antieke koelbox gebruiken, vooral als je er een hebt die omgebouwd om moderne koeltechnologie te gebruiken.
  • Maak er een plantenreservaat van - Als je trots bent op je collectie kamerplanten, kun je een paar van je baby's in de ijskast zelf tentoonstellen. Haal de deuren uit de scharnieren of laat ze open staan ter decoratie.
  • Maak er een muziekstation van - In plaats van een te dure platenspelerstandaard te kopen, kun je de ijsbox van het familiestuk nemen en deze gebruiken om je platenspeler en platen in op te bergen.
  • Maak er een drankkar van - Als je een kleine eeuwwisselingstijl wilt toevoegen aan je favoriete slaapmutsje, zorgen antieke ijsboxen voor de perfecte hoogte omgebouwd tot een onverwachte drankkar.

Houd je bevroren lekkernijen gekoeld in 19e-eeuwse stijl

Antieke ijsdozen zijn een prachtige aanvulling op elke vintage keuken. Door het uit direct zonlicht te houden en het hout gehydrateerd te houden, gaan ze een leven lang mee (zoals ze zijn gebouwd). Net als de taartkluis en de drooggootsteen herinnert de ijskast aan een eenvoudiger, minder gemechaniseerde periode.

Aanbevolen: