Antieke garenwinder: een complete gids

Inhoudsopgave:

Antieke garenwinder: een complete gids
Antieke garenwinder: een complete gids
Anonim
Twee vrouwen met een spinnewiel en een garenopwinder
Twee vrouwen met een spinnewiel en een garenopwinder

Vezelambachten zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, waarbij sociale media zoals Instagram en TikTok doorgewinterde ambachtslieden helpen hun vaardigheden te delen met amateurbreiers, haaksters en borduursters. Of je nu spint, breit of gewoon een vluchtige kennis hebt van de vezelkunst, je hebt waarschijnlijk wel eens een slordige antieke garenwinder ergens op zolder zien liggen. Hoewel deze primitieve technologieën een sterk gevoel van nostalgie oproepen naar volksbeelden zoals die van Disney's Doornroosje, kunnen deze gierzwaluwen met slechts een beetje afstemming veranderen in je nieuwe (oude) beste vriend.

Antieke garenwinders

Misschien heb je op een vlooienmarkt gesnuffeld of kamers op een landgoedverkoop doorzocht en ben je een vreemd uitziend houten voorwerp tegengekomen. Het lijkt vaag op een spinnewiel of scheepswiel en je vraagt je waarschijnlijk af waarvoor het werd gebruikt. Het kan zijn dat u zachtjes zegt: "Wat zou dit kunnen zijn?" Als dit teruggrijpt op een vergeten herinnering aan jou, dan ben je niet de enige, aangezien veel mensen zichzelf dezelfde vraag stellen de eerste keer dat ze een van deze primitieve gereedschappen zien.

Jennie Krueger staat op stenen naast een spinnewiel
Jennie Krueger staat op stenen naast een spinnewiel

Populaire namen voor garenwinders

Hoewel er verschillende stijlen antieke en vintage garenwinders zijn, classificeren antiquairs en verzamelaars ze over het algemeen allemaal in dezelfde categorie, waarbij ze naar hen verwijzen als garenwinders of door een van de andere namen te gebruiken die hieraan zijn toegeschreven interessante machines:

  • Niddy noddy
  • Knitty Knotty
  • Nostepine
  • Spinnerswezel
  • Klokkip
  • Klokspoel
  • Swift
  • Skein winder
  • Balwinder

Veel voorkomende soorten antieke en vintage garenwinders

Een handige noddy is het eenvoudigste en meest basale type garenwinder, en bestaat uit een middenstijl en twee bevestigde dwarsstukken, één aan elk uiteinde van het middenstuk. Het garen wordt vervolgens met de hand rond de niddy noddy gewikkeld. Daarnaast is er nog een ander type opwinder dat lijkt op de binnenkant van een paraplu met zijn in elkaar grijpende stukken, evenals een compactere, met de hand aangestuurde oproller die op een tonvorm lijkt.

Arkwrights wikkelwiel, 1769-1775
Arkwrights wikkelwiel, 1769-1775

Een ander type garenopwinder lijkt op een scheepswiel. Dit type heeft:

  • Een basis
  • Een verticale schacht
  • Meerdere armen of spaken met kronkelende spoelen aan de uiteinden
  • Houten tandwielen
  • Een klok, teller of clicker

Houtsoorten die worden gebruikt om garenwinders te maken

Aangezien garenwinders werden gebruikt voor gewone huishoudelijke ambachten, werden ze meestal gemaakt van de verschillende soorten hout die mensen in hun achtertuin konden vinden. Daarom zijn deze oude gierzwaluwen meestal gemaakt van hout zoals:

  • Esdoorn
  • Eiken
  • Ash
  • Genen
  • Berk
  • Populier
Spinnewiel
Spinnewiel

Hoe een antieke garenwinder werkt

Hoewel de verschillende soorten garenwinders enigszins varieerden in de manier waarop ze werkten, werd bij een gebruikelijke stijl het garen gemeten dat in lussen werd gewikkeld met een omtrek van tweeënzeventig inch. Er waren veertig beurten nodig om een bundel of knoop van garen van tachtig meter lang te maken. Toen de garenopwinder veertig omwentelingen van het wiel maakte, maakte de spinner een klein knoopje in het garen. Dit proces werd zeven keer herhaald, waardoor één streng garen ontstond van 500 meter lang.

Hoe u uw opwinder in een paar eenvoudige stappen gebruikt

Gelukkig zijn antieke garenwinders heel eenvoudig te bedienen, aangezien werknemers in de huisnijverheid en huishoudelijk personeel deze gereedschappen met gemak moesten kunnen repareren en navigeren. Zowel de horizontale als de verticale garenwinders worden op dezelfde manier gebruikt, en u kunt uw eigen draadwinder in slechts een paar stappen aan het werk zetten:

  1. Zet je materialen neer- Zorg ervoor dat je garen losjes gerimpeld is en niet in de war raakt als het op het spinnewiel wordt bevestigd.
  2. Zorg ervoor dat de opwinder volledig ontgrendeld is - Controleer of de knop net onder het wiel zelf naar het linkerondergedeelte van een cirkel wijst. Als dat niet het geval is, moet je het wiel tegen de klok in draaien om de opwinder weer in de gereedstaande positie te zetten.
  3. Bevestig het garen aan het wiel - Neem het eindstuk van je garenbundel en wikkel het rond een van de spaken, zodat het garen naar de buitenkant van de spoel wijst.
  4. Draai het wiel met de klok mee - Om te beginnen met het wikkelen van uw garen rond het wiel, moet u het wiel langzaam met de klok mee draaien. Je zou moeten zien dat je garen zich onderweg op het wiel zelf begint te verzamelen.
  5. Stop als je een scherp, hard geluid hoort - Het horen van een hard geluid is eigenlijk de manier waarop de opwinder je laat weten dat je het einde van de spoel hebt bereikt; afhankelijk van de grootte van je opwinder, heb je verschillende hoeveelheden streng verzameld.
  6. Verzamel je streng - Moderne technologieën hebben het gemakkelijker gemaakt om je streng van het wiel te halen, omdat sommige mensen er de voorkeur aan geven verschillende ballenspinners of andere machines te gebruiken om hun garen mooi op te bergen.

Wat zijn antieke garenwinders waard?

Gezien hun ongelooflijk nichemarkt, vooral in termen van de verscheidenheid aan primitieve gereedschappen die tegenwoordig beschikbaar zijn voor verzamelaars, zijn antieke garengierzwaluwen niet veel geld waard. In de beste staat, met zeer weinig tekenen van slijtage en al hun originele componenten in werkende staat, kunnen deze opwinders voor een paar honderd euro worden verkocht. Dit zijn bijvoorbeeld enkele winders die onlangs op de markt zijn gekomen:

  • Antieke vatgarenopwinder - Verkocht voor $35
  • Garenwinder uit de late 19e eeuw - Vermeld voor ongeveer $ 125
  • Staande garenwinder uit eind 18e eeuw - Verkocht voor $ 140
  • Antieke staande garenwinder met interne teller - Verkocht voor ongeveer $ 150

Pop Goes the Weasel

Verrassend genoeg hebben antieke garenwinders niet alleen langdurige binnenlandse connecties, maar kunnen ze ook de inspiratie zijn geweest voor het kinderliedje 'Pop Goes the Weasel'. Volgens het verhaal:

  • De spinner van de garenwinnaar werd de wezel genoemd.
  • De metalen pinnen op het houten tandwiel waren de aap.
  • De aap joeg rond het stuur tot het juiste aantal omwentelingen plaatsvond en kroop toen uit het zicht onder het hout.
  • Toen het uitkwam, maakte het een popgeluid.
  • Kinderen stonden te kijken hoe de garenopwinder het garen spon en waren verrast toen het een knallend geluid maakte.

Decoratief en nuttig

Veel moderne breiers en spinners gebruiken vintage of antieke garenwinders die ze op veilingen, rommelmarkten of antiekwinkels hebben gevonden. Anderen gebruiken reproducties van ouderwetse garenspinners en geven er de voorkeur aan boven de moderne versies die vaak van plastic zijn gemaakt. Je hoeft echter niet slim te zijn om van deze unieke antieke verzamelobjecten te houden. Het tentoonstellen van een garenwinder van weleer in je huis is een interessante en unieke toevoeging aan het interieur, en als verzamelaar weet je waarschijnlijk dat je nooit genoeg handige knikkers kunt hebben.

Aanbevolen: