Antieke scheerstandaard (met spiegel): complete gids

Inhoudsopgave:

Antieke scheerstandaard (met spiegel): complete gids
Antieke scheerstandaard (met spiegel): complete gids
Anonim
Kersenhouten scheerstandaard uit de jaren 1890 met koperen poten en dubbele spiegel
Kersenhouten scheerstandaard uit de jaren 1890 met koperen poten en dubbele spiegel

Voordat uitgestrekte badkamerspiegels een rage waren, waren antieke scheerstandaards met spiegels de compacte meubelstukken die werden gebruikt om glad te scheren. Deze unieke overblijfselen uit het verleden vormen een geweldige aanvulling op een slaapkamer of badkamer als je het geluk hebt er een te vinden.

Het doel en ontwerp van de scheerstandaard

Scheerstandaards begonnen als gewoonlijk smalle, hoge tafels met spiegels erop, waardoor Victoriaanse heren gemakkelijk voor hun persoonlijke verzorging konden zorgen.

  • Victoriaanse scheerstandaards- Victoriaanse scheerstandaards met tafels hadden vaak een lade of twee en misschien zelfs deuren die toegang gaven tot een smalle kast. De bladen van deze tafels waren groot genoeg om er een spiegel en scheergerei op te plaatsen. Sommige spiegels waren aan de standaard bevestigd en in sommige gevallen waren de spiegels zo bevestigd dat ze konden worden verplaatst om het scheren te vergemakkelijken.
  • Wastafels - Andere scheertafels hadden een uitsparing waarin een kan en een kom stonden. Deze worden soms ten onrechte wastafels genoemd. Wastafels of drooggootstenen hebben meer oppervlakte dan de kleine scheertafel, die bedoeld was om in een ongebruikte hoek te worden opgesteld.
  • Gietijzeren scheerstandaarden - Toen de Victoriaanse periode in de 20e eeuw afnam, raakten uitgebreide houten scheerstandaarden uit de mode en kwamen er slankere industriële gietijzeren standaarden in de plaats.

Net als elk ander antiek waren sommige hiervan zeer sierlijk en prachtig gesneden, terwijl andere weinig meer waren dan primitieve podia die in de hoek van een slaapkamer stonden.

Verschillende scheerstandaardstijlen door de geschiedenis heen

Net als de meeste meubels uit de Victoriaanse periode waren scheerstandaarden zeer decoratief en aangepast aan de wensen en behoeften van de koper. Je kunt dus een breed scala aan aanpassingen vinden die vandaag de dag beschikbaar zijn, en hier zijn slechts enkele voorbeelden van dit soort aanpassingen.

Opbergscheerstandaards

Antieke Amerikaanse massief eiken scheerstandaard, afgeschuinde spiegel en opberglade
Antieke Amerikaanse massief eiken scheerstandaard, afgeschuinde spiegel en opberglade

Net als wandelstokken daarvoor werden scheerstandaarden soms ontworpen met een tweeledig doel. Deze standaards zijn gebouwd om grotere opslagruimtes te hebben dan de meeste scheerstandaards en zijn voorzien van kleine compartimenten voor items zoals medicijnen, naaispullen, stropdassen, manchetknopen en nog veel meer. Meestal werden deze stands uit hout vervaardigd en in de 19e eeuw gemaakt.

Gietijzeren scheerstandaards

Antieke gietijzeren scheerstandaard van shopmyvintage Ebay-winkel
Antieke gietijzeren scheerstandaard van shopmyvintage Ebay-winkel

Gietijzeren standaards zijn minder decoratief dan houten scheerstandaards, zijn gemaakt van ijzer en zijn functioneler van ontwerp dan hun houten tegenhangers. Deze industriële esthetiek paste bij de groeiende anti-Victoriaanse decoratieve sentimenten en het mechanische tijdperk.

Scheerstandaards met decoratieve bovenkanten

Mahoniehouten scheerstandaard in Lodewijk XVI-stijl
Mahoniehouten scheerstandaard in Lodewijk XVI-stijl

Tijdens de Victoriaanse periode werden scheerstandaarden uitvoeriger ontworpen en dienden ze als een esthetisch onderdeel van het huis in plaats van alleen maar als een functioneel onderdeel. Naast de prachtig uitgesneden frames en poten, werden sommige van deze scheerstandaards zelfs gebouwd met luxe materialen zoals crèmekleurig en wit gekleurd marmer. Door deze standaards met steen te bedekken, konden gebruikers minder waterschade en deuken/krassen op hun meubels veroorzaken dan vroeger op de eens puur houten frames. Bovendien voegden sommige fabrikanten rond de eeuwwisseling goedkopere materialen toe in plaats van marmer, zoals email, om een bredere markt aan te spreken.

Verstelbare scheerstandaard

Antieke verstelbare scheerstandaard van Karenelisa Ebay-winkel
Antieke verstelbare scheerstandaard van Karenelisa Ebay-winkel

Een ander speciaal soort scheerstandaard die tijdens de Victoriaanse periode werd gecreëerd, waren standaards met verstelbare spiegels - een kenmerk dat in de volgende eeuw als vuur zou aanslaan.

Draagbare scheerstandaards

antieke draagbare scheerstandaard
antieke draagbare scheerstandaard

Draagbare scheerstandaards waren kleiner, vaak slechts 45 cm hoog. Ze hadden een spiegel en beperkte opbergruimte voor het scheermes en andere spullen die een heer nodig had voor de verzorging. De draagbare scheerstandaard kan op schoot worden gehouden of op een tafel, dressoir of bureau worden geplaatst om het scheren te vergemakkelijken.

Een antieke scheerstandaard tentoonstellen

Antieke standaards zijn prachtige accenten voor je slaapkamer of badkamer. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en voegen onmiddellijk een historische charme toe, waar je ze ook neerzet. Je kunt er gemakkelijk een gebruiken om een antieke collectie tentoon te stellen, zoals:

  • Scheermessen
  • Scheermokken
  • Strikken
  • Beeldjes
  • Hoedenspelden
  • Sneeuwbollen

Ze kunnen ook in andere kamers worden gebruikt als plantenstandaards en kleine bijzettafels. Ze zijn zelfs perfect voor het tentoonstellen van kleine voorwerpen die je wilt laten zien.

Antiek scheerapparaat is waardevol in de huidige markt

Net als bij elk antiek zijn de waarden van de oude scheerstandaarden afhankelijk van vele variabelen, waaronder:

  • Conditie
  • Detail
  • Leeftijd
  • Uniciteit
  • Herkomst
  • Vraag

Het zal je misschien verbazen, maar antieke scheerstandaards kunnen behoorlijk dure verzamelobjecten zijn, met een waarde van duizenden dollars. Op dit moment schop je jezelf waarschijnlijk voor de gek omdat je probeert de oude scheerstandaard van je grootvader helemaal te kleuren met stiften en verf. Dankzij zowel het niveau van de decoratie die de Victoriaanse vakman in deze stukken heeft gestopt als de enorme waarde van het hoogwaardige hout dat ze gebruikten, is het niet ongewoon om 19e-eeuwse scheerstandaarden voor $2.000-$10.000 te zien verkopen, hoewel de degenen die gewoonlijk verkopen, worden uiteindelijk voor ongeveer $ 100- $ 500 verkocht. Draagbare scheerstandaarden zijn daarentegen aanzienlijk minder waard, dankzij hun kleinere afmetingen en (doorgaans) metalen materialen. Deze scheerstandaarden worden gemiddeld voor ongeveer €50-€100 verkocht.

Als u overweegt een antieke scheerstandaard te kopen of verkopen, zijn hier een paar die onlangs op de veiling zijn gekomen:

  • Antieke smeedijzeren draagbare scheerstandaard - Verkocht voor $ 55
  • Beschadigde antieke Belgische scheerstandaard - Verkocht voor $ 250
  • Elzenscheerstandaard uit het midden van de 19e eeuw - Vermeld voor $ 3.003,23

Een antieke scheerstandaard repareren

Het overspuiten en repareren van antiek is geen project dat lichtvaardig moet worden uitgevoerd. Veel antiek verliest feitelijk waarde als het opnieuw is afgewerkt of op onjuiste wijze is gerestaureerd. Het eerste dat u moet doen, is met een taxateur praten om er zeker van te zijn dat uw item niet extreem waardevol is zoals het is. Waarschijnlijk zullen antieke scheerstandaarden niet al te veel worden beïnvloed als er wat reparaties aan zijn uitgevoerd, zolang de originele onderdelen allemaal intact zijn en het hout behouden blijft.

Als je een licht beschadigde antieke scheerstandaard wilt opknappen, kun je vaak op eBay nauwkeurige knoppen en ladetrekkers vinden. Probeer de stijl van de trek te matchen met de stijl en het tijdperk van de stand. Grote reparaties moeten echter waarschijnlijk worden uitgevoerd door iemand die ervaring heeft met het werken aan antiek meubilair.

Houd uw huis er scherp uit met een antieke scheerstandaard

Als je eenmaal de antieke scheerstandaard hebt gevonden waarmee je al je Victoriaanse dromen opnieuw kunt beleven, zorg er dan voor dat je hem niet in direct zonlicht bewaart en stof hem regelmatig af om hem schoon te houden. Wrijf het een of twee keer per jaar in met houtolie om het hout soepel en vochtig te houden, omdat dit barsten helpt voorkomen. Omdat het gebruik van antiek de beste manier is om ervan te genieten, moet je niet bang zijn om het ergens in de open lucht neer te zetten, zodat iedereen ervan kan genieten.

Aanbevolen: