Waarde van antieke violen: complete gids

Inhoudsopgave:

Waarde van antieke violen: complete gids
Waarde van antieke violen: complete gids
Anonim
Antieke viool leunend tegen een blinde muur
Antieke viool leunend tegen een blinde muur

De waarde van antieke violen is gebaseerd op specifieke factoren en de prijzen voor authentiek antiek lopen in de miljoenen. Omdat dit antiek gestaag in aantal afneemt op de open markt, zal de waarde alleen maar blijven stijgen. Van Stradivariussen tot Guareneris, alle antieke violen hebben een bepaalde inherente waarde, en deze waarden zijn gebaseerd op een verscheidenheid aan specifieke criteria en op de toestand van de huidige antiekmarkt.

Factoren die de waarde bepalen

Antieke violen hebben een uitstraling van romantische mystiek; het is echter niet hun overtuigende verfijning die hen helpt op de markt te verkopen. Hun waarden worden eerder bepaald door een aantal verschillende factoren die te maken hebben met zaken als hun geluid, wat mensen willen kopen, welke gitaarbouwer of fabrikant ze heeft gemaakt, enzovoort.

Hun geluid

Beroemde Israëlische violist Itzhak Perlman
Beroemde Israëlische violist Itzhak Perlman

Er zijn enkele tegenstrijdige meningen over het onderwerp geluid, en of de waarde van een antieke viool wordt bepaald door de kwaliteit van het geluid.

Degenen die beweren dat geluid weinig tot geen effect heeft op de prijs van een antieke viool, zullen beweren dat de meeste van de oudste, meest gewaardeerde violen die er bestaan, zelden worden bespeeld, hoewel dit niet altijd het geval is. Hoewel veel verzamelaars en musea die een aanzienlijk aantal van deze violen bezitten, proberen de staat van de viool te behouden, is het waar dat de klank van een viool ook sterk wordt beïnvloed door de speler. De mens die het instrument gebruikt, heeft veel meer invloed op hoe het klinkt dan de leeftijd of het ontwerp. Zelfs de strijkstok heeft enig effect op het geluid. Daarom geloven velen dat het geluid van een antieke viool volledig subjectief is, omdat mensen geluid anders waarnemen en de perceptie vaak gebaseerd is op emoties.

Hoewel dit geldige punten zijn waarom geluid niet veel invloed zou moeten hebben op de vioolwaarden, kan het ook misleidend zijn om te zeggen dat het helemaal geen effect heeft. Het is duidelijk dat de duurste violen violen van hoge kwaliteit zijn. Daarom is de kans dat deze violen een superieure geluidskwaliteit hebben ten opzichte van goedkoop gemaakte violen behoorlijk groot, en fijn afgestelde oren zouden het verschil moeten kunnen horen tussen de toonladders gespeeld op een viool van $ 200 versus een viool van $ 20.000.

Huidige markttrends

De grootste factor bij het bepalen van de waarde van een antieke viool is vraag en aanbod. Een echt antiek waarvan de documentatie de herkomst bewijst (waar het is gemaakt, wanneer en door wie) is een zeldzame vondst. In dit opzicht is het aanbod laag en de vraag hoog.

Er wordt ook gespeculeerd dat de prijzen worden opgedreven door financiële samenwerking tussen verkopers en de matchmakers of vinders. Deze experts zouden nietsvermoedende kopers verkeerd informeren en hen ertoe verleiden exorbitante prijzen te betalen voor violen die anders voor minder zouden zijn verkocht. Hoe dan ook, de waarde van antiek hangt altijd af van wat een koper bereid is te betalen.

Aanvullende factoren die de waarden van antieke viool beïnvloeden

Viool op de zwarte achtergrond
Viool op de zwarte achtergrond

Andere belangrijke factoren die de waarde bepalen zijn:

  • Kwaliteit van het hout- Violen van hogere kwaliteit hebben meestal hout dat wat vlammend draagt - oftewel variaties in toon en kleur - terwijl die van lagere kwaliteit volledig uniform zijn qua uiterlijk.
  • Maker - Nu Stradivarius bovenaan de lijst staat, kan de individuele gitaarbouwer die elk instrument heeft gemaakt de waarde van een antieke viool maken of breken.
  • Age - Violen gemaakt tussen het midden van de 16e en het midden van de 18e eeuw staan bekend als de mooiste antieke violen die er zijn, en deze zullen ongetwijfeld het meeste geld opleveren op de markt.
  • Uiterlijk (unieke ontwerpen, vernissen of afwerkingen) - Markeringen of elementen die een antieke viool uniek maken, zoals een bijzonder intrigerend gesneden motief of houtkeuze, kunnen aantrekkelijk zijn voor verzamelaars en een stijging van hun prijzen stimuleren.
  • Conditie - Dingen zoals naadloze randen, ingelegde purfling en geen zichtbare scheuren zijn allemaal op de staat gebaseerde factoren die de waarde van een antieke viool kunnen verhogen of verlagen.

Beroemde vioolbouwers die de waarde aanzienlijk kunnen verhogen

De viool van Guarnieri del Gesu, was ooit eigendom van Giuseppe Tartini
De viool van Guarnieri del Gesu, was ooit eigendom van Giuseppe Tartini

Voor de meesten is de naam achter de creatie van een viool een van de eerste dingen die een koper wil weten. Waardevolle antieke violen zullen makers hebben zoals deze:

  • Antonio Stradivari
  • Giuseppe Guarneri
  • Andrea Amati
  • Gasparo da Salo
  • Giovanni Paolo Maggini

De eerste vioolbouwers waren de Noord-Italianen Gasparo da Salo (1540-1609), Giovanni Maggini (1579-1630) en Andrea Amati (1520-1611).

Misschien is de beroemdste naam in de vioolbouw die van Antonio Stradivari. Zijn instrumenten, bekend als Stradivarius-violen, behoren tot de beste en meest waardevolle muziekinstrumenten ter wereld. Antonio Stradivari was een Italiaan, geboren in 1644 en leefde tot 1737. Hij beschreef zijn violen met Latijnse slogans en zo werden zijn violen bekend als het Latijnse equivalent van zijn naam, Antonius Stradivarius of gewoon Stradivarius-violen. Deze violen werden wereldberoemd vanwege de kwaliteit van hun geluid. De kwaliteit van het hout, de vorm van het instrument, de dikte van de houten platen die in de buik en achterkant van het instrument zijn geplaatst en de lak van het hout worden allemaal beschouwd als belangrijke factoren die bijdragen aan dit krachtige, superieure geluid.

Giuseppe Guarneri was een bekende vioolbouwer en tijdgenoot van Stradivari uit Cremona, Italië, die leefde van 1698 tot 1744. Rond 1730 maakte hij twee violen van hetzelfde stuk hout. Een van deze violen, de "Kreisler" genaamd, werd in 1952 door Fritz Kreisler aan de Library of Congress geschonken. De andere viool, bekend als de "Baron Vitta", werd in 2007 aan de Library of Congress geschonken door de vrouw van Szymon Goldberg, Miyako Yamane Goldberg, om bij zijn tweelingbroer te wonen.

De kosten van het kopen en verkopen van antieke violen

Net als andere concertinstrumenten hebben violen de verheven reputatie dat ze onnodig duur zijn. De duizenden dollars die u aan een moderne viool kunt uitgeven, zijn echter niet eens te vergelijken met die van een antieke viool. Als het om dit antiek gaat, zijn er een paar dingen die zeker hun prijzen zullen verhogen. Hun gitaarbouwer bijvoorbeeld. Als je een viool kunt vinden met een label dat hem verbindt met een van de grote historische gitaarbouwers, dan heb je een heel dure viool in handen, ongeacht de staat ervan. Zaken als de aanwezigheid van hout van hoge kwaliteit of beroemde gitaarbouwers mogen echter niet worden overschaduwd door kenmerken die veel voorkomen bij hondenfluitjes in ander antiek. Als u bijvoorbeeld een antieke viool vindt met een paar losse onderdelen, hoeft u zich geen zorgen te maken! Het zou nog steeds aanzienlijke waarde kunnen hebben, omdat een professional met expertise in antieke violen dat onderdeel met weinig moeite opnieuw zou kunnen bevestigen.

Je moet er echter rekening mee houden dat deze violen ergens in de lagere duizenden tot honderdduizenden dollars kunnen variëren, en in sommige gevallen tot miljoenen. In feite verkocht Christie's veilinghuis in 2007 een Stradivarius-viool met de naam "The Solomon" voor $ 2.728.000. Verzamelaars die dat soort geld achter de hand hebben, hebben echter de neiging om meestal violen te pakken die ongeveer $ 10.000 tot $ 30 kosten. 000, gemiddeld. Dit zijn bijvoorbeeld enkele antieke violen die onlangs op de markt zijn gekomen:

  • 1825 Emanuel Adam Homolka viool - Vermeld voor $ 32, 917,38
  • Fijn vervaardigde viool uit het midden van de 18e eeuw door een anonieme maker - Vermeld voor ongeveer $ 30.000
  • 19e-eeuwse L. Hill London-viool - aangeboden voor $ 5, 380,89

Waarde van een antieke viool als investering

Omdat de waarde van antieke violen zo'n subjectief debat is, hoe zit het dan met het investeren in deze violen?

Investeren in zoiets als zeldzame snaarinstrumenten vereist zeer gespecialiseerde kennis. Zelfs de jaarlijkse gemiddelde waardestijging van violen is een controversieel onderwerp, met schattingen variërend van ongeveer 3% tot 5%. Toch is het moeilijk om de aantrekkingskracht van deze instrumenten te negeren wanneer de première-artefacten voor miljoenen dollars worden verkocht. De hoogste prijs waarvoor een Stradivarius ooit op een openbare veiling werd verkocht, was $ 3.544.000. Hij kreeg de bijnaam de "Hamer" en werd vervaardigd in 1707. Deze verbazingwekkende recordprijs geldt echter alleen voor openbare veilingen, en voor privédoeleinden geldt Stradivarius violen zijn voor veel meer verkocht. In feite kan een kwaliteitsreproductie van Stradivarius tussen de €2000 en €4000 waard zijn.

Als je de expertise, de passie en het kapitaal hebt om te beginnen met investeren in antieke violen, hebben ze het potentieel om jarenlang een veilige en gezonde investering te zijn. Nu de bevolking groeit en het aanbod van echte antieke violen afneemt, kunnen de prijzen nergens anders heen dan omhoog.

Maak je druk over dit antiek

Antieke violen dragen een betoverende kwaliteit met zich mee, iets dat veel verder reikt dan de muziek die ze kunnen produceren. De lenige lichamen, gekrulde randen en prachtig delicate vormen verwijzen naar een levensstijl die aanvoelt alsof deze uit een tijd uit het verleden is geplukt. Maar met hun steile waarden en heerlijke geluiden zul je ongelooflijk veel geluk hebben als je een van deze legendarische instrumenten bezit. Als je geïnteresseerd bent in de waarde van andere vintage instrumenten, lees dan meer over de prijzen van antieke piano's.

Aanbevolen: