Wat vinden kinderen van schooluniformen?

Inhoudsopgave:

Wat vinden kinderen van schooluniformen?
Wat vinden kinderen van schooluniformen?
Anonim
schoolgaande kinderen
schoolgaande kinderen

De mening van een leerling over schooluniformen varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en sociaal-economische status. Terwijl veel kinderen het idee van schooluniformen onmiddellijk verwerpen omdat ze hun eigen kleding willen kunnen kiezen, wijzen anderen op dwingendere redenen, zoals betrokkenheid van bendes en schooltrots, waarom ze wel of niet specifieke kleding zouden moeten dragen.

Nadelen van schooluniformen

De overgrote meerderheid van de kinderen wil geen schooluniformen dragen. Volgens een districtsonderzoek in Volusia County, Florida, zei bijna 70 procent van de studenten dat ze tegen een uniform beleid waren. De redenen waarom kinderen geen schooluniformen willen dragen zijn divers: van het niet willen dragen van lelijke schooluniformen tot het willen van meer zelfexpressie. De meningen van kinderen over schooluniformen zijn onder meer:

Schooluniformen zijn lelijk

Student In Eenvormig
Student In Eenvormig

Uniformen volgen geen enkele van de huidige modetrends en zijn vaak al generaties lang hetzelfde. Kinderen vinden uniforme kleuren en stijlen te ouderwets. Young Post, onderdeel van een Engelse krant in Hong Kong, geschreven voor en soms door kinderen, bood leerlingen de kans om te vertellen wat ze in 2016 zouden veranderen aan hun schooluniformen. Velen zeiden dat de lelijke schooluniformstijl het meeste hulp nodig had. Savannah, 13 jaar oud, zegt: "Onze uniformen zijn krassend, saai en lelijk. Ik wil dat ze er net zo mooi uitzien als onze casual, alledaagse kleding."

" Ik denk dat ze GEEN uniform MOETEN dragen omdat het hen onzeker maakt" -- Lezerscommentaar van Markeya

Schooluniformen beperken individualiteit

Kinderen experimenteren graag met hun kleding en accessoires; de kleding van een student is een verlengstuk van haar persoonlijkheid. Mensen zeggen dat je maar één kans krijgt om een eerste indruk te maken, en voor kinderen is kleding een belangrijk onderdeel van die eerste indruk. Kinderen voelen zich vaak beperkt door de regels en voorschriften van de klaslokalen en schooluniformen benadrukken dat beperkte gevoel alleen maar verder. Zoals Maryam, negen jaar oud, aangeeft in Discovery Girls: "Soms kan kleding je emoties en expressie laten zien en dan zou je blij moeten zijn dat je anders bent." Ashley, dertien jaar oud, voegt eraan toe: "Mensen moeten keuzes hebben." Volgens The Comet vinden veel kinderen dat uniformen de zelfexpressie beperken. Tweedejaarsstudent Deandre Jones zegt: "iedereen zou moeten kunnen dragen wat hij of zij wil."

Schooluniformen zijn duur

Eén idee dat voorstander is van het pushen van schooluniformen is dat uniformen gezinnen geld besparen. Kinderen wijzen er echter al snel op dat ze nog steeds stijlvolle kleding willen kopen om buiten school te dragen of meer unieke accessoires om bij hun uniform te dragen. Dit betekent dat studenten feitelijk over twee kledingkasten beschikken. Als ze geen uniform hadden, konden ze veel van dezelfde kleding naar school dragen. Op een klasblog vertelt Kaitlyn uit groep 3 hoe duur het voor ouders kan zijn om kledingstukken te kopen die zo’n €30-€40 per stuk kosten, vooral omdat ‘kinderen soms slordig omgaan met hun kleding’ en ‘als ze vlekken of vuil krijgen, dan moeten hun ouders meer geld uitgeven." Kaitlyn voegt eraan toe: "Er zijn nooit uitverkoop" op dit soort kleding.

" (Y)eah, je mag alleen schooluniformen dragen op school en nergens anders!" -- Lezerscommentaar van ali

Uniformen zijn niet vleiend

Uniformvereisten vereisen vaak ingestopte overhemden voor jongens en meisjes en rokken voor meisjes. Sommige kinderen zijn van mening dat deze stijlen niet flatterend zijn voor bepaalde lichaamstypes, en dat ze het gevoel van onveiligheid van studenten vergroten. In een artikel uit 2016 voor Howler News van Westside High School in Houston, Texas, delen leerlingen hun mening over mode en schooluniformen, inclusief zorgen over de pasvorm. Miguel merkt op: "Als leerlingen dezelfde outfits moeten dragen, in plaats van kleding te mogen kiezen die bij hun lichaamstype past, kunnen ze op school in verlegenheid worden gebracht."

Voordelen van schooluniformen

Er zijn enkele studenten die het idee van uniformen steunen, ook al voelen ze zich misschien als een minderheid vanwege hun positieve mening over de dresscodes voor schooluniformen. Hun redenen om in te stemmen met de invoering van uniformen zijn onder meer de volgende.

Klassenexcursie
Klassenexcursie

Uniformen elimineren kledingcompetitie

Kinderen die uniformen dragen, hebben niet de behoefte om met elkaar te concurreren bij het kopen van de nieuwste en soms duurste kledingmerken. Het Ierse mediakanaal TRTE ondervroeg kijkers naar hun mening over schooluniformen in 2017 en kreeg verschillende resultaten, waaronder verschillende opmerkingen over het uitbannen van pesten op basis van kledingmerken. Amelia zegt: "Ik denk dat uniformen pesten helpen voorkomen. De kans is kleiner dat je gepest wordt over de prijs of stijl van je kleding."

Uniformen elimineren keuzes

Sommige kinderen houden van het idee dat ze niet elke dag hoeven te beslissen wat ze gaan dragen. In plaats van tijd te besteden aan het samenstellen van outfits, trekt een student gewoon zijn uniform aan. Chant'e Haskins deelde haar mening nadat ze van een school zonder uniformen naar een school met uniformen was gegaan. Ze zegt dat ze, nadat ze het uniform een heel schooljaar had gedragen, 'zo gewend was aan het dragen van het uniform dat ik er niet eens meer last van had'. Chant'e voegt eraan toe dat ze 's ochtends tijd heeft bespaard doordat ze geen outfit hoefde uit te zoeken en haar look kon aanpassen met accessoires om wat individualiteit te behouden.

" Uniformen maken iedereen gelijk. Er bestaat geen hiërarchie in de uniformwereld. Dat moet gerealiseerd worden. Het maakt verkleden na schooltijd ook leuker!" -- Lezerscommentaar van aja

Uniformen creëren gelijkheid

Kinderen die voorstander zijn van uniformen wijzen ook op het feit dat iedereen er vrijwel hetzelfde uitziet, waardoor de sociaal-economische kliekjes op school worden verminderd en iedereen wordt geïdentificeerd als onderdeel van dezelfde studentengroep. Callum uit de TRTE-enquête suggereert dat "het alle kinderen in gelijke mate hetzelfde maakt." In hetzelfde artikel voegen leerlingen uit de klas van mevrouw Gill uniformen toe "laten zien dat iedereen naar dezelfde school gaat, dat iedereen erbij hoort en deel uitmaakt van de school."

Uniformen bevorderen positief gedrag

Voorstanders suggereren dat kinderen die schooluniformen dragen zich meer verbonden voelen met hun school, minder gepest worden en een professionelere houding hebben. Al deze factoren dragen bij aan positiever gedrag op school. In een online-enquête van een school zei ongeveer 25 procent van de ondervraagde leerlingen dat ze geloven dat schooluniformen positief gedrag zouden bevorderen.

De opties afwegen

Het debat over schooluniformen heeft een lange geschiedenis; het is vandaag relevant en zal waarschijnlijk in de toekomst voortduren. Hoewel er statistieken zijn voor beide kanten van het debat over schooluniformen, ligt de uiteindelijke beslissing meestal bij de onderwijsraad van een schooldistrict. Hoewel leerlingen zorgen of meningen over schooluniformen kunnen delen met schoolfunctionarissen, is hun enige mogelijkheid vaak om de kledingvoorschriften van het systeem te veranderen als ze denken dat de dresscode op school slecht is.

Aanbevolen: