Antiek rozenmedaillon China: een eenvoudige verzamelgids

Inhoudsopgave:

Antiek rozenmedaillon China: een eenvoudige verzamelgids
Antiek rozenmedaillon China: een eenvoudige verzamelgids
Anonim
roze medaillon porselein
roze medaillon porselein

Antique Rose Medallion-porselein was een populaire import van Chinees porselein tijdens zowel de 19then 20th eeuwen. Dit felgekleurde en zeer decoratieve porselein is vandaag de dag nog steeds gemakkelijk te vinden, variërend van uiterst betaalbaar tot oogstrelend duur. Kijk eens naar dit historische porselein en ontdek waarom het door zijn unieke ontwerp nog steeds behoorlijk populair is.

Antieke Rose Medallion China Kenmerken

Rose Medallion porselein heeft een uniek patroon waardoor het onmiddellijk herkenbaar is; er is vaak een centraal medaillon dat een vogel of een pioenroos is. Vier of meer panelen (waarvan het aantal afhangt van de grootte van het stuk) omringen meestal het medaillon met motieven van mensen, vogels, vlinders, bomen, enzovoort. Dominante kleuren die in de serie terugkomen zijn onder meer pastelroze en groen, waarbij kunstenaars vleugjes rood, blauw, geel, oranje en goud toevoegen. Dit patroon is te vinden op manden, borden, schalen, kopjes, vazen, wastafels, terrines, theepotten, schalen, serveerschalen, creamers, zeepbakjes en meer.

Antieke rozenmedaillonkenmerken

Deze stijl van Chinees porselein werd voor het eerst gemaakt in het midden van de 19e eeuw om te voldoen aan de grote vraag naar geïmporteerd porselein die in Europa was begonnen en zich naar de Verenigde Staten had verspreid. Interessant is dat Rose Medallion-porselein dat vóór 1890 is gemaakt, geen oorsprongsmarkeringen bevat. Al het porselein dat na deze datum werd gemaakt en dat in de Verenigde Staten werd geïmporteerd, moest een oorsprongsmerk dragen vanwege een nieuwe belasting – de McKinley Tariff Act – die op geïmporteerde goederen werd geheven. Ten eerste werd "China" op de onderkant van deze stukken gedrukt, terwijl "Made in China" dit vijfentwintig jaar later verving. Daarnaast zijn er nog andere patronen die in één oogopslag op het Rose Medallion lijken waar u rekening mee moet houden:

  • Rose Canton - Gelijkaardig kleurenpalet als het Rose Medallion, maar er zijn geen mensen of vogels aanwezig in de geschilderde scènes.
  • Rose Mandarin - Gelijkaardig kleurenpalet als het Rose Medallion en er zijn mensen, maar geen vogels aanwezig, in de geschilderde scènes.
Schotel in rozenmedaillonpatroon
Schotel in rozenmedaillonpatroon

Hoe Rose Medallion China te dateren

De oudste stukken antiek Rose Medallion-porselein zijn rond 1850 gemaakt en bevatten geen herkenbare woorden of Chinese karakters op de basis. Dit vroege porselein heeft ook meer putjes, kan een gouden rand hebben en is over het algemeen netter geschilderd dan zijn latere tegenhangers. Op stukken Rose Medallion-porselein die tussen 1890 en ongeveer 1915 zijn gemaakt, staat het woord "China" op de onderkant gedrukt, terwijl op stukken die na 1915 zijn gemaakt de wereld "Made in China" is gedrukt. Als je stukken vindt met 'Made in Hong Kong' of Chinese letters op de onderkant, worden deze stukken niet als antiek beschouwd.

Antieke rozenmedaillonwaarden

Het is niet verwonderlijk dat de oudste en meest verfijnd vervaardigde Rose Medallion-stukken de hoogste waarden hebben, waarvan sommige reiken tot in de tienduizenden dollars. Een paar grote Rose Medallion-vazen uit de 19e eeuw kost bijvoorbeeld ongeveer $ 18.500, en een grote Rose Medallion-punchkom uit 1870 kost bijna $ 7.000. Zelfs de gewone verzamelaar kan zich Rose Medallion-porselein veroorloven, zolang je maar zoekt naar kleinere stukken zoals theekopjes en schotels en modernere stukken uit het begin van de 20e eeuw. Neem bijvoorbeeld deze achthoekige Rose Medallion kop en schotel, want deze wordt slechts voor ongeveer $ 100 aangeboden op één online veiling.

Tips voor het herkennen van een reproductie

Helaas zijn er weinig eerlijke verkopers die modern of reproductief Chinees porselein als antiek proberen door te geven. Als u echter op een paar specifieke kenmerken let bij het beoordelen van een potentiële verkoop, vooral als u bij een nieuwe verkoper koopt of online koopt, kunt u absoluut niet voor de gek gehouden worden:

  • Onderzoek de merken - Sommige verkopers proberen de woorden "China" of "Made in China" weg te krassen om een stuk ouder te laten lijken dan het is, zodat je Ik wil zoeken naar eventuele groeven aan de onderkant van een stuk waar deze markeringen normaal gesproken zouden verschijnen.
  • Inspecteer het verguldsel - Controleer op krassen in het verguldsel die op pas geschilderd verguldsel kunnen zijn aangebracht om te proberen het stuk ouder te laten lijken dan het is.
  • Controleer de kleuren- Het is belangrijk om naar de levendigheid van sommige kleuren te kijken, omdat dit een indicatie kan zijn of een stuk nieuwer is dan de verkoper aangeeft; Oranje pigmenten vervagen bijvoorbeeld na verloop van tijd, wat betekent dat sinaasappels uit het midden van de 19e eeuw voorbeelden van Rose Medallion-porselein roestkleurig zullen zijn in plaats van helder en levendig.
Porselein met roze medaillonpatroon
Porselein met roze medaillonpatroon

Vier de schoonheid van Chinees porselein

Oosterse cultuur en kunst worden lang niet zo vaak gevierd als die van de westerse tegenhangers, maar je kunt dit in je eigen huis rechtzetten door een klein stukje Rose Medallion-porselein toe te voegen aan je uitgebreide collectie serviesgoed. Wie heeft er tenslotte een onschatbare Ming-vaas nodig als je je foyer kunt opfleuren met de pastelroze en felle groentinten van een Rose Medallion-vaas?

Aanbevolen: