De tijdloze aantrekkingskracht van Satsuma-vazen: een verzamelgids

Inhoudsopgave:

De tijdloze aantrekkingskracht van Satsuma-vazen: een verzamelgids
De tijdloze aantrekkingskracht van Satsuma-vazen: een verzamelgids
Anonim

Ontdek de geschiedenis, esthetiek en waarde van prachtige Japanse satsuma-vazen van aardewerk.

Japanse satsuma vaas
Japanse satsuma vaas

Elke komedie met een 'onhandige' hoofdrol moet verplicht een aangrijpende scène met vaaskloppingen bevatten die het publiek nog steeds naar adem doet happen. Japanse satsuma-vazen zijn precies het soort antiek waar je niet tegenaan wilt lopen. Deze zeer verzamelbare aardewerken vazen zijn duizenden dollars waard en zijn vandaag de dag nog net zo opvallend als 200 jaar geleden. Leer alles over deze fascinerende periode in de Japanse aardewerkgeschiedenis en waarom de vazen elk jaar de aandacht trekken op veilingen.

Wat zijn Satsuma-vazen?

Als je niet vaak langs de keramiekafdeling in dure antiekwinkels komt, weet je waarschijnlijk niet veel over Japanse satsuma-vazen. Rond 1600 adopteerde Japan Koreaanse oventechnieken en creëerde een soort aardewerken aardewerk genaamd Ko-Satsuma. Deze originele Satsuma-stukken zijn ongelooflijk waardevol en zeldzaam, dus tenzij je een klavertje vier bij je hebt, zul je er waarschijnlijk niet één tegenkomen.

Toch zijn er overal op internet authentieke satsuma-vazen te vinden. Deze staan bekend als Kyo-satsuma, een stijl die zich ontwikkelde in de 19de eeuw. Van deze vazen zijn tegenwoordig de meest voorkomende vazen gemaakt tijdens de Japanse Meiji-periode (1868-1902). Destijds begon Japan veel handel te drijven met de westerse wereld, dus er zijn tegenwoordig talloze geïmporteerde vazen in omloop.

Hoe zien Satsuma-vazen eruit?

Satsuma vazen onderscheiden zich door een aantal kenmerken. Hoewel ze geen specifieke vorm hebben, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om te zien of een vaas een originele satsuma is.

Kleine Satsuma-vaas
Kleine Satsuma-vaas
  • Ze zijn zwaar. Omdat ze van aardewerk zijn in plaats van porselein, hebben ze veel meer gewicht dan de delicate vazen uit andere regio's.
  • Hun voorgrondschilderijen zijn bovenop het achtergrondglazuur geschilderd. Soms kun je de licht opstaande randen van de voorgrondverf voelen, maar dat zou je ook moeten kunnen zien aan de glanzende achtergrondglazuur contrasteert met de matte voorgrond omdat de verf niet tegelijkertijd is aangebracht.
  • Ze hebben een duidelijke Japanse iconografie. Je hebt misschien geen geoefende ogen, maar als je ooit naar Japanse houtblokken of wandtapijten hebt gekeken, zou je een idee moeten hebben van wat voor soort afbeeldingen komen meestal voor in een Japans werk.
  • De afbeeldingen vullen de achtergrond niet helemaal. Satsuma-vaaskunstenaars lieten de achtergrond een kenmerk van hun stukken zijn in plaats van dat deze volledig bedekt moest zijn.
  • De verf is vloeibaar en delicaat. De kleurrijke afbeeldingen moeten een aquarelachtige uitstraling hebben.

Het probleem met de merktekens van Satsuma Vase Maker

Voor veel westerse keramiek vertrouwen mensen op makerstekens, handtekeningen of serienummers om een authentiek stuk te helpen identificeren. De meest waardevolle satsuma-vazen hebben meestal geen merktekens vanwege twee redenen: a) er was geen enkele fabrikant of kunstenaar, en b) kunstenaars die hun vazen signeerden, begonnen pas rond 1870.

Afbeelding
Afbeelding

Een goed kenmerk om aan te geven dat een satsuma in Japan is gemaakt, is echter het Shimazu-clanmerk, een groep die heerste over de satsuma-regio. Dit merkteken is een rode cirkel met een kruis erin. Bovendien kun je handtekeningen van artiesten vinden op Meiji-stukken en later, hoewel niet alle satsuma's zijn ondertekend.

Snelle tip

Als je ooit iets in het Engels op de bodem van een satsuma-vaas vindt, kijk je naar iets dat na de Tweede Wereldoorlog is gemaakt en mogelijk niet authentiek is.

Hoe waardevol zijn Satsuma-vazen?

Afhankelijk van hoe oud ze zijn, kunnen satsuma-vazen tussen de $ 100 en $ 50.000 waard zijn. Meestal liggen de satsuma-vazen die mensen tegenkomen tussen de $ 500 en $ 3.000. Uiteraard zijn de meest waardevolle stukken óf heel oud, prachtig ontworpen, van een zeldzame kunstenaar, óf in een verzameling gemiddelde stukken.

Bovendien fluctueren de prijzen van deze vazen veel omdat de interesse van kopers toeneemt en afneemt. Als je het op het juiste moment ontdekt, kan je stuk voor aanzienlijk meer verkopen dan je had verwacht. Christie's schatte bijvoorbeeld dat deze satsuma-kom met een bootscène met kersenbloesem uit de Meiji-periode $3.000-$4.000 waard was. Toch werd de kom in 2021 verkocht voor maar liefst $56.250.

Een schaarser geïllustreerde vaas, gesigneerd door Yabu Meizan uit dezelfde periode, werd echter onlangs op eBay verkocht voor $ 4.309. En dit paar maanvazen, eveneens uit de Meiji-periode, werd slechts verkocht voor $ 725,56. Het laat zien dat als je een authentieke satsuma-vaas hebt, het de moeite waard is om deze te laten taxeren, omdat het misschien een van deze zeldzame stukken met veel geld is.

Hoe zorg je voor een Satsuma-vaas

In tegenstelling tot je favoriete HomeGoods-bloemenvaas zijn satsuma-vazen niet bedoeld om te worden gebruikt. Ze lijken op de snuisterijen in het mythische tchotchke-kastje van je grootouders. Maar zoals bij elk geweldig (duur) displaystuk, zul je altijd moeten vechten om het goed afgestoft te houden. Zorg ervoor dat u geen schoonmaakmiddelen op uw vaas gebruikt, en het meest ernstige dat u moet gebruiken is een vochtige doek om eventueel vuil weg te vegen.

Laat beeldende kunst actueel voelen met een Satsuma-vaas

Deze antieke Japanse kunstwerken geven een gedetailleerd beeld van een historische culturele traditie en een unieke regionale kunststijl. En niet te vergeten: ze zijn echt mooi om naar te kijken. Het schenken en kopen van deze statement-displaystukken is niet in de mode, maar je kunt de trend terugbrengen door je woning te verfraaien met een of twee van deze prachtige antieke vazen.

Aanbevolen: