Wat is een kamerpot? Geschiedenis van een uniek antiek

Inhoudsopgave:

Wat is een kamerpot? Geschiedenis van een uniek antiek
Wat is een kamerpot? Geschiedenis van een uniek antiek
Anonim
Slaapzaal in een oud Engels Victoriaans werkhuis met kamerpotten
Slaapzaal in een oud Engels Victoriaans werkhuis met kamerpotten

In veel huizen dienden kamerpotten een belangrijk maar bescheiden doel in de tijd vóór de riolering binnenshuis. In plaats van in het donker naar het bijgebouw of het privaat te trekken, hielden mensen een kamerpot onder het bed en gebruikten deze als een plek om 's nachts hun behoefte te doen. Sommige gezinnen hadden misschien niet eens bijgebouwen, waardoor kamerpotten de enige optie waren. Je vindt deze items in antiekwinkels en rommelmarkten, en het is leuk om wat meer te leren over de fascinerende geschiedenis van kamerpotten.

Wat is een kamerpot?

Een po is eigenlijk een draagbaar toilet. Ze kwamen in allerlei verschillende stijlen. Sommige leken veel op een stoel of kruk met een scharnierend deksel. Anderen zagen eruit als een pot of schaal, soms met een afneembaar deksel. Hoewel de stijlen varieerden, was de functie altijd hetzelfde.

Vroegste Champer Pots

Kamerpotten worden al duizenden jaren door de mensheid gebruikt. Een van de vroegst bekende voorbeelden van een kamerpot werd ontdekt door archeologen op de vindplaats Tel-el-Amarna in Egypte en dateert uit de 13e eeuw voor Christus. Andere vroege voorbeelden van dit gebruiksvaartuig die zijn gevonden, worden toegeschreven aan de oude volkeren van Sybaris en Rome. Hoewel de kamerpotten door de eeuwen heen qua stijl redelijk gelijk bleven, ondergingen ze wel kleine veranderingen in het ontwerp. Tegen de 16e eeuw hadden kamerpotten zich ontwikkeld tot de stijlen en ontwerpen die vandaag de dag het meest herkenbaar zijn.

Blikken potje
Blikken potje

Kamerpotmaterialen

Door de jaren heen zijn kamerpotten gemaakt van bijna elk type materiaal dat vloeistoffen kon bevatten. De kamerpotten van de rijke Europese koninklijke families, de aristocratie en de hogere klasse waren gemaakt van tin, koper, zilver en soms zelfs goud. De meest voorkomende materialen voor kamerpotten waren echter de volgende:

  • Tin
  • Leiding
  • Aardewerk
  • Aardewerk
  • Delftsblauw
  • Steengoed
  • IJzersteen
  • Keramisch

Kamerpotten in verschillende tijdperken

De allereerste kamerpotten waren eenvoudige containers zonder veel decoratie, maar fabrikanten verfijnden de stijl door de jaren heen. Naarmate de tijd verstreek, was het gebruikelijk dat kamerpotten gedrongen kannen waren met een bredere rand. Velen hadden een deksel om de inhoud en eventuele bijbehorende geuren in te bewaren. Sommige passen ook in stoelen met een speciale scharnierende zitting, 'close-krukjes' genoemd.

Kamerpotten in koloniaal Amerika

In koloniaal Amerika waren de meeste kamerpotten gemaakt van aardewerk met loodglazuur en een enigszins grove textuur. Het glazuur zorgde ervoor dat de binnenkant van de potten tijdens het oxideren een roodachtige kleur kreeg. Hoewel dit soort rustiek aardewerk een patroon had naar de in Europa populaire zilverstijlen, was het niet zo aantrekkelijk als de delicate Delftsblauwe kamerpotten met hun tinglazuur en roomwitte uiterlijk. Halverwege de 17e eeuw begonnen een aantal pottenbakkerijen uit Staffordshire met de massaproductie van kamerpotten, waarvan er vele naar de koloniën werden geëxporteerd. De Staffordshire-potten waren zeer betaalbaar en er zijn er veel ontdekt op koloniale locaties.

Victoriaanse kamerpotten

Tijdens het Victoriaanse tijdperk waren keramische kamerpotten versierd met kleurrijke bloemmotieven of prachtige scènes erg populair. De meeste waren gemaakt van steengoed of porselein, hoewel er ook metalen versies bestonden.

Oud Hollandse porseleinen kamerpot
Oud Hollandse porseleinen kamerpot

Kamerpotgeschiedenis en gebruik

Kamerpotten waren soms de enige optie voor mensen die hun behoefte moesten doen. Volgens Lives and Legacies was er geen bijgebouw op de Ferry Farm van George Washington en vele andere historische huizen uit die tijd. Men gebruikte alleen kamerpotten en krukken. In latere jaren hadden veel gezinnen echter ook bijgebouwen voor gebruik overdag.

Hoeveel kamerpotten hadden mensen?

Over het algemeen heeft elke slaapkamer in een huis zijn eigen kamerpot. Als iedereen in één kamer sliep, zoals in grenshutten, had het huis misschien maar één kamerpot.

Opslag van kamerpotten

De meeste mensen bewaarden een kamerpot onder het bed of naast het bed. In sommige gevallen bevatte een speciaal meubelstuk, een commode genaamd, deuren om de kamerpot op te bergen. Als de pot zelf geen deksel had, werd de kamerpot meestal opgeborgen in een meubelstuk dat hem kon omsluiten. Hierdoor bleef het buiten de locatie en verminderde de geur.

Oude kinderkamer uit de jaren 40
Oude kinderkamer uit de jaren 40

Kamerpotten leegmaken

Het maakte deel uit van de gewone ochtendklusjes om de kamerpotten leeg te maken. In gezinnen met personeel zou een bediende deze taak vervullen, maar in de meeste gezinnen was dit een taak voor de bewoners van het huis. Als er een bijgebouw was, zouden mensen de inhoud van de pot daarin legen. Als dat niet het geval is, kan de inhoud uit een raam worden gedumpt, in een watermassa worden gegoten of over de tuin worden verspreid.

Antiek koperen potje
Antiek koperen potje

Gemeenschappelijke namen voor kamerpotten

Kamerpotten zijn bekend onder verschillende namen, waaronder:

  • Po
  • Pot
  • Pot de chambre
  • John
  • Jordanië
  • Potje
  • Donderpot
  • Dondermok
  • Kamerpot
  • Bourdalous

Kamerpothulpbronnen

Als je meer kamerpotontwerpen wilt zien, bekijk dan een van deze bronnen:

  • More Than McCoy toont een prachtig assortiment antieke kamerpotten, waaronder potten van veel verschillende fabrikanten.
  • Een voorbeeld van een sierlijke Victoriaanse kamerpot is te vinden op Bath Antiques Online. Dit mooie vat dateert uit de jaren 1890 en heeft een prachtig tweekleurig blauw transferware bloemmotief.
  • Voor een blik op een paar ongebruikelijke antieke kamerpotten, zie Das Zentrum für Aussergewöhnliche Museen in München, wat zich verta alt naar het Centrum voor Ongebruikelijke Musea. Het museum, genaamd ZAM, wijdt een aparte ruimte aan zijn kamerpottencollectie, het Nachttopt-Museum. Er is ook een kamer, het Bourdalous-Museum genaamd, waar ZAM's collectie speciale kamerpotten is ondergebracht, speciaal ontworpen voor vrouwen, genaamd bourdalous.

    Kamerpotten Met Bloempatroon
    Kamerpotten Met Bloempatroon

Kamerpotwaarden

Net als bij alle antiek hangt de waarde van kamerpotten af van wat verzamelaars willen. Kamerpotten waren een gebruikelijk item, aangezien elk huis er minstens één had. Je kunt ze gemakkelijk vinden in antiekwinkels en veilingen. Je vindt ze ook op rommelmarkten en online winkels als Ruby Lane en TIAS. Over het algemeen worden kamerpotten in goede staat meer verkocht dan potten met schade, en mooie ontwerpen brengen meer op. Hier zijn enkele voorbeeldverkoopprijzen van eBay:

  • Een prachtige kamerpot uit Staffordshire-porselein in uitstekende staat, begin 2020 verkocht voor iets minder dan $ 200.
  • Een Victoriaanse porseleinen kamerpot met een bloemmotief, verkocht voor ongeveer $ 50.
  • Een eenvoudige emaille pot met deksel en handvat, verkocht voor $35.

Utilitair antiek

Kamerpotten zijn antiek dat ooit een praktische functie vervulde in het dagelijks leven. Tegenwoordig kunnen het decoratieve verzamelobjecten of conversatiestukken zijn, en ze zijn gemakkelijk te vinden en betaalbaar. Veel plezier met het bekijken van alle verschillende stijlen.

Aanbevolen: