6 eenvoudige stappen om meubels te antiek te maken voor een verweerde look

Inhoudsopgave:

6 eenvoudige stappen om meubels te antiek te maken voor een verweerde look
6 eenvoudige stappen om meubels te antiek te maken voor een verweerde look
Anonim

Het is makkelijker dan je denkt om iets er oud en mooi uit te laten zien!

18e-eeuwse Mallorcaanse finca
18e-eeuwse Mallorcaanse finca

Niets verandert het uiterlijk van je kamer zo goed als een antiek meubelstuk, maar laten we eerlijk zijn: het past niet altijd binnen het budget of zelfs maar de praktische keuze voor jouw levensstijl. Kinderen en mooi antiek? Geen goede wedstrijd. De sleutel tot het verkrijgen van die prachtige millenial- of moderne boerderijlook is het zelf antiek maken van meubilair. Het is veel goedkoper dan de echte deal en ook veel praktischer. Bovendien is het eenvoudiger dan je zou verwachten.

Antiek geschilderd meubilair

Als je Sotheby's dromen hebt met een Ikea-budget, zijn verontrustend geschilderde meubels een geweldige manier om die klassieke, historische look te krijgen zonder veel kosten. Het is ook niet zo tijdrovend en is voor vrijwel iedereen een zeer uitvoerbaar project. Maak je geen zorgen als je geen doe-het-zelf-professional of knutselexpert bent. Je hebt dit.

1. Kies het juiste meubelstuk

Hoewel je technisch gezien vrijwel alles kunt verven en bewerken, zijn er bepaalde dingen die altijd beter zullen uitpakken en je de look geven waar je naar op zoek bent. Je kunt vintage meubels kopen in een kringloopwinkel of zelfs iets gratis vinden, dus je hoeft niet veel in dit project te investeren. Voor het beste resultaat kies je echter een stuk met deze kenmerken:

  • Massief hout- We weten dat het goedkoop en verleidelijk is, maar vermijd laminaat. Het houdt ook geen verf vast. Zoek naar een meubelstuk van massief hout of houtfineer.
  • Structureel gezond - Een ding dat nogal vervelend is aan antiek, is dat ze een beetje gammel kunnen zijn. Zoek naar iets met een solide constructie of dat vrij eenvoudig kan worden gerepareerd om structureel gezond te zijn.
  • Mooie details - Distressing brengt de details in meubels echt naar voren, dus zoek iets met een beetje snijwerk of mooie versieringen. Deze zullen super goed verschijnen als je het antiek maakt.

2. Kies twee verfkleuren

Als je geschilderde meubels beschadigd, wrijf je de verf aan de buitenkant weg om de onderliggende laag zichtbaar te maken. Dit is vooral geweldig voor primitieve voorwerpen en voorwerpen in boerderijstijl, maar het werkt echt voor alles. Als je bedenkt hoe mensen vroeger meubels gebruikten, is dit logisch. Iemand zou een geverfd stuk lange tijd gebruiken totdat het oppervlak echt grungy werd, en dan zouden ze het opnieuw schilderen en het een frisse nieuwe look geven. Na verloop van tijd zou ook die tweede verflaag wegslijten, waardoor de onderliggende laag zichtbaar werd. Dat is de look waar je hier voor gaat.

Om dat te doen, kies je de hoofdkleur voor het stuk, zoals zwart. Kies vervolgens de kleur die je op bepaalde plekken wilt doorlichten. Dit kan rood, blauw zijn, of eigenlijk alles wat bij jouw stijl en inrichting past.

3. Verf de eerste laag

Als je klaar bent om aan de slag te gaan, verwijder dan alle hardware van het stuk dat je aan het schilderen bent. Maak het goed schoon en schuur het lichtjes met fijn schuurpapier om het oppervlak op te ruwen. Het is altijd goed om ook een primer te gebruiken, zelfs als er primer in je verf zit.

Zodra alles is voorbereid, brengt u twee lagen verf aan volgens de instructies van de verffabrikant. Laat de verf volledig uitharden, meestal minimaal 24 uur, voordat je verder gaat.

Vrouw die een kast in huis schildert
Vrouw die een kast in huis schildert

4. Breng was aan waar je wilt dat de eerste laag zichtbaar is

Pak een kaars. Serieus, het is een gemakkelijke manier om die antieke look te krijgen. Waar je voor gaat is patina, een mooi woord uit de antieke industrie voor de slijtage en glans die iets in de loop van de tijd krijgt. De verhoogde delen (versiering, randen, hoeken, dat soort dingen) worden bij vrijwel alles meer versleten dan de verzonken delen. Dat is wat je met deze stap gaat repliceren.

Wrijf de kaars over elke rand, hoek en verhoogde details van het meubelstuk. Je hoeft niet gek te worden of zo, maar probeer gewoon een dun laagje was op deze delen van het stuk aan te brengen.

5. Verf de tweede laag

Nu is het tijd om de bovenste verflaag aan te brengen. Tussen de lagen niet primeren of schuren. Je gaat later een deel van deze verf verwijderen, dus je wilt niet dat deze super goed blijft plakken. Schilder gewoon over de eerste laag (en de was) heen en laat de verf drogen. Of u één of twee lagen gebruikt, is aan u en hangt af van de gewenste look en de kleuren die u combineert. Laat deze laag volledig uitharden voordat je aan het leuke gedeelte begint.

6. Haal het schuurpapier tevoorschijn

Pak wat fijn schuurpapier en begin met het schuren van de bovenste laag verf van de delen van je meubilair waar je de was hebt aangebracht. Zand waar mensen en dingen het meubilair zouden aanraken of stoten, vooral op een hoge plek of hoek. Je zult merken dat de bovenste verflaag vrij gemakkelijk loslaat door de waslaag. Het onthult de onderliggende kleur en geeft het meubel een supercoole antieke look. Als het er zo mooi uitziet als u zich had voorgesteld, stof het dan goed af en breng een heldere polyurethaan toplaag aan om het er fantastisch uit te laten zien. Zodra dat droog is, ga je gang en vervang je alle hardware die je hebt verwijderd.

Andere manieren om meubels een antieke look te geven

Een verweerde verfbeurt is slechts één manier om antieke meubels te maken. Als je voor een andere look gaat of dat uit meerdere stappen bestaande proces niet wilt uitvoeren, probeer dan een van deze andere methoden.

Antiek kinderbureau en stoel, beschilderd
Antiek kinderbureau en stoel, beschilderd

Gebruik een glazuur

Een glazuur is een dunne laag die over de bovenkant van geverfd of gebeitst meubilair wordt aangebracht. Het is veel dunner dan normale verf, maar het voegt wel wat kleur toe. Je kunt elke bouwmarkt hiervoor een glazuur laten mengen, meestal in een donkerbruine kleur. Het bootst de donkerdere kleuren na die na verloop van tijd in de scheuren en lagere oppervlakken van meubels terechtkomen - in feite het tegenovergestelde van het afwrijven van de verf.

Begin met een geverfd of gebeitst meubelstuk. Dit werkt het beste als je het net met een grondlaag hebt geverfd, maar je kunt het op elk schoon oppervlak gebruiken. Dompel een pluisvrije doek in het glazuur en breng daarmee het glazuur op het meubilair aan. Gebruik een andere doek om het van de hogere oppervlakken af te vegen, zodat de verzonken oppervlakken donkerder blijven. Als het droog is, eindig met een polyurethaan toplaag.

De hardware vervangen

Hoewel het supereenvoudig klinkt (en dat ook zo is), kan het vervangen van de hardware van een meubelstuk ervoor zorgen dat het er ouder uitziet. U kunt echte antieke meubelbeslag kiezen of replica handgrepen en knoppen kopen die er gewoon oud uitzien. Hoe dan ook, begin met het meten van de maat van eventuele handgrepen en de afstand tussen de schroefgaten. Zorg ervoor dat uw vervangende hardware hetzelfde formaat heeft. Gebruik vervolgens een schroevendraaier om het metaal uit te wisselen voor een geheel nieuwe look.

Laat het hout door de verf heenschijnen

Als je houten meubels met een vlek hebt, kun je eroverheen schilderen met een contrasterende kleur en een deel ervan wegschuren. Dit is een eenvoudigere versie van de eerder genoemde tweekleurenverfbeurt, en het is vrij eenvoudig om te doen. Sla het primeren over, want je wilt eigenlijk niet dat de verf super goed hecht. Zorg ervoor dat het hout schoon is, maar maak je geen zorgen over schuren.

Breng een verflaag aan op het meubilair en laat het uitharden. Gebruik vervolgens fijn schuurpapier om de hoge delen, zoals versieringen, hoeken en randen, weg te schuren. Ga door met schuren totdat het die geweldige antieke uitstraling heeft. Stof het heel goed af en breng polyurethaan aan om het te beschermen.

Maak kennis met het uiterlijk van echt antiek meubilair

Je kunt vintage meubels omdraaien en met minimaal werk prachtige antiek ogende stukken maken, en het project is eigenlijk heel leuk. Welke methode u ook gebruikt, neem van tevoren de tijd om naar echt antiek meubilair te kijken. Dit kan u helpen te zien waar u kleur kunt toevoegen, de verf kunt beschadigen of de hardware kunt uitschakelen. Op die manier zal je voltooide stuk veel op het echte werk lijken.

Aanbevolen: