Doornappelvariëteiten en hoe je ze kunt laten groeien

Inhoudsopgave:

Doornappelvariëteiten en hoe je ze kunt laten groeien
Doornappelvariëteiten en hoe je ze kunt laten groeien
Anonim
Doornappel
Doornappel

De doornappel (Datura) komt oorspronkelijk uit Mexico en vergelijkbare landen. Geen enkele is winterhard, maar dankzij de snelle groei slagen sommige er goed in als ze worden behandeld als halfharde eenjarige planten, en vormen ze in een kort seizoen effectieve planten.

Rassen van doornappel

De beste soorten Doornappel zijn:

  • D. ceratocaula, van 2 tot 3 voet hoog, met grote, geurende, trompetachtige bloemen, vaak 15 cm lang en 10 of 10 cm breed, wit, getint met violet-paars, zich in de middag uitzettend en de volgende ochtend sluitend.
  • D.fastuosa is een mooie soort, met witte bloesems die kleiner zijn dan de voorgaande; er is een mooie variëteit ervan, waarbij de buis van de bloem violet is en de binnenkant wit. De meest opvallende vormen van deze soort dragen "dubbele" bloemen, waarbij de primaire bloemkroon een tweede en soms een derde bloemkroon heeft die uit de buis komt, die allemaal volkomen regelmatig van vorm zijn en vaak tweekleurig zijn, zoals bij de enkele variëteit met violette bloemen. bloemen.
  • D. meteloides is een mooie Mexicaanse plant, in tuinen Wrights Datura genoemd. Geïsoleerde exemplaren ervan zien er mooi uit in zonnige maar beschutte hoekjes. Het is 3 tot 1,20 meter hoog, heeft wijd uitgestrekte takken en bloeit van half juli tot de vorst begint, de bloemen zijn wit en paars getint; van 10 tot 15 cm breed, opzichtig en zoet, maar de bladeren verspreiden een onaangename geur.
  • D. suaveolens, een andere goede witte variëteit, bloeit rijkelijk, de bloemen zijn misschien groter, maar enkelvoudig.
  • D. sanguinea heeft diep oranjegele bloemen met een groene tint naar de basis toe; hij bloeit niet zo rijkelijk als de witte soorten, maar zou gekweekt moeten worden vanwege zijn aparte karakter.

Hoe te groeien

De planten die tot nu toe bekend stonden als Brugmansia worden nu beschouwd als behorend tot Datura. Ze zijn gemakkelijk te kweken en vormen al snel grote planten. De beste manier van kweken is als standaard, zodat hun lange hangende bloemen beter zichtbaar zijn. In de bloementuin dient een beschutte maar zonnige standplaats gekozen te worden. De planten kunnen rond eind mei veilig buiten gezet worden in goede warme grond.

In een huis, in kuipen of in de border, moet er vroeg in het voorjaar jaarlijks gesnoeid worden, en dit moet binnen de perken gehouden worden. Onder glas is de groene vlieg de grootste vijand, maar begassing maakt hier al snel een einde aan.

De voortplanting van deze planten is eenvoudig: de jonge scheuten worden alleen in de lente verwijderd en in een zachte hitte uitgezet, waarvan er één in een kleine pot wordt gesneden. Laat ze zo snel mogelijk groeien en houd ze aan de ene stengel tot ze een goede hoogte hebben. Als ze uitgeplant worden, geven ze in het eerste najaar enkele bloemen, maar naarmate ze ouder worden bloeien ze uitbundiger.

Aanbevolen: