Hoe u Lobelia in uw tuin kunt laten groeien

Inhoudsopgave:

Hoe u Lobelia in uw tuin kunt laten groeien
Hoe u Lobelia in uw tuin kunt laten groeien
Anonim
Lobelia
Lobelia

Jaarlijkse lobelia (Lobelia erinus) is een kleine randplant met elektrisch indigokleurige bloemen. Gebruik het om tijdens de koudere maanden van het jaar een kleurrijk tapijt te creëren, waarbij je grotere planten omringt met zijn weelderige bladeren en stralende bloemenpracht.

Lobelia in het landschap

jaarlijkse lobelia
jaarlijkse lobelia

Eenjarige lobelia wordt doorgaans niet meer dan vijftien centimeter hoog en fungeert als kleinschalige bodembedekker voor seizoensbloembedden. Individuele planten verspreiden zich tot een breedte van dertig centimeter of meer, maar worden doorgaans geplant als bodembedekkers op een afstand van zes tot twintig centimeter, zodat ze snel opvullen en een dicht tapijt worden.

Individuele bloemen zijn klein, maar versieren maandenlang het oppervlak van het gebladerte en lijken etherisch boven de bladeren te zweven. De bladeren zijn even klein, ovaal van vorm en gerangschikt op dunne, draadvormige stengels. Sommige cultivars van eenjarige lobelia hebben bronskleurig blad dat een prachtig contrast vormt met het diepe blauw van de bloemen.

Culturele omstandigheden

Jaarlijkse lobelia gedijt goed bij koud weer, maar is niet vorstbestendig. U kunt hem het beste in het vroege voorjaar planten, zodra het gevaar voor vorst geweken is. Tijdens de hitte van de zomer kan hij wat last hebben en niet meer bloeien, maar zodra de zaken weer afkoelen, zal hij weer opveren. De eerste harde vorst van de herfst markeert het einde van het groeiseizoen voor de jaarlijkse lobelia.

lobelia met begonia
lobelia met begonia

De plant verdraagt schaduw, maar bloeit beter en heeft kleurrijker blad in de volle zon. Dat gezegd hebbende, is het in warme klimaten het beste om hem 's middags schaduw of gefilterd licht te geven om te voorkomen dat hij verschroeit. Eenjarige lobelia is op zijn best in koele kustklimaten.

Een rijk, vochtig bed met losse tuingrond is het beste voor lobelia - in wezen dezelfde omstandigheden die de voorkeur genieten van de meeste andere eenjarige perkplanten. Het tolereert geen droogte, maar zware, drassige grond is even dodelijk. Pas het plantgebied grondig aan met compost.

Tuinieren met Lobelia

paarse eenjarige lobelia
paarse eenjarige lobelia

Jaarlijkse lobelia is een uitstekende nectarbron voor vlinders. Plant hem als rand langs paden en op de voorgrond van eenjarige en vaste plantenborders. Gebruik het in potarrangementen om het grondvlak te vullen met zijn donzige bladeren en kleurrijke bloesems. Eenjarige lobelia zal sierlijk over de rand van tuinmuren en hangende manden lopen - twee contexten waarin de elegante vorm echt kan schitteren. Geplant langs een pad of patio, zal het de overgang tussen de hardscaping en landschapsarchitectuur verzachten.

Verzorging en onderhoud

Afgezien van het bieden van een rijk groeimedium en het planten ervan op de juiste locatie, is eenjarige lobelia heel gemakkelijk te kweken.

  • Het gebruik van een meststof met langzame afgifte tijdens het planten is een goede manier om seizoenlange bloei en weelderige groei te bevorderen. Als alternatief kan het indien gewenst maandelijks worden bemest met een verdunde oplossing van universele meststof.
  • Jaarlijkse lobelia heeft een ondiep wortelgestel dat gemakkelijk uitdroogt; hij heeft minimaal één keer per week water nodig, maar kan tijdens hittegolven dagelijks water geven, vooral als hij in een pot wordt geplant.
  • Een optioneel stukje onderhoud bij eenjarige lobelia is het knippen van de planten halverwege het groeiseizoen. Met een schaar kunt u de plant in de nazomer, wanneer de bloei is uitgebloeid, eenvoudig terugknippen tot ongeveer 50 procent van de hoogte. Het groeit onmiddellijk terug en ziet er tijdens de herfst extra scherp uit.
  • Plagen zijn niet echt een probleem bij eenjarige lobelia. Ziekten komen ook niet vaak voor, maar de planten kunnen tekenen van wortelrot vertonen (bijvoorbeeld verwelking) als de grond te zwaar en nat is. Het heeft geen zin om dit rechtstreeks te verhelpen, omdat het gewoon een kwestie is van het creëren van de juiste groeiomstandigheden.

variëteiten

Jaarlijkse lobelia is verkrijgbaar in verschillende kleuren, behalve het standaard paarsachtig blauw.

  • lobelia die uit de plantenbak stroomt
    lobelia die uit de plantenbak stroomt

    'Cambridge Blue' heeft lichtblauwe bloemen.

  • 'Paper Moon' heeft witte bloemen.
  • 'Rosamunde' heeft rode bloemen met een wit hart.
  • 'Sapphire' heeft paarse bloemen met een wit hart.
  • 'Blue Cascade' is een van de beste cultivars om over een muur of in een hangmand te hangen.
  • 'Crystal Palace' heeft diepblauwe bloemen en bronzen bladeren.

Mooie Lobelia

Het is moeilijk om je een rijkere tint blauw voor te stellen dan de kleur van de jaarlijkse lobelia-bloemen. Als een gemakkelijke manier om lege ruimte in bloembedden op te vullen, is het een miniatuur bodembedekker met veel mogelijkheden om het landschap te verfraaien.

Aanbevolen: