Hoe u damesslippers in uw tuin kunt laten groeien

Inhoudsopgave:

Hoe u damesslippers in uw tuin kunt laten groeien
Hoe u damesslippers in uw tuin kunt laten groeien
Anonim
gele damesslipper
gele damesslipper

Damespantoffels (Cypripedium) zijn een soort orchidee afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika, waarvan er vele als zeldzame en bedreigde soorten worden beschouwd. Het kweken van damespantoffels is niet voor bangeriken, omdat ze zeer veeleisende eisen stellen, maar toch blijft het een populaire bezigheid onder orchideeënliefhebbers en tuiniers.

De majestueuze damesslipper

cypripedium van dichtbij
cypripedium van dichtbij

De damesslipper is niet zomaar een wilde bloem.

Bloemen en bladeren

Damespantoffelorchideeën hebben een groot buidelvormig bloemblad aan de basis van de bloem (lijkt op de teen van een pantoffel), dat wordt bekroond door drie langwerpige ovale bloemblaadjes die erboven uitstijgen. De kleur varieert, maar is vaak behoorlijk exotisch: wit bloost met roze, groen getint met bruin, en er zijn veel gestreepte en gespikkelde varianten met goudgeel, steenrood en paarsachtig zwart beschikbaar.

De meeste damesslipper-orchideeën hebben slechts twee riemachtige bladeren, maar ze kunnen enorme afmetingen bereiken - tot een lengte van dertig centimeter is niet ongewoon. De bloemen komen in het late voorjaar op stengels, een meter of twee boven de grond, vaak met slechts één bloem per stengel.

roze damesslipper in het bos
roze damesslipper in het bos

In de natuur

In de natuur wordt damesslipper aangetroffen in vochtige loofbossen, waar ze steeds zeldzamer worden. De plant is zo gewild dat veel tuinders eropuit gaan en een bosje opgraven, waardoor de wilde populaties afnemen. Het duurt meer dan tien jaar voordat een damesslipper bloemen uit zaad produceert en de kiemkracht is extreem laag, wat betekent dat ze zichzelf in het wild langzaam aanvullen.

Groeiende damesslipper thuis

Veel gerenommeerde kwekerijen hebben de kunst van het kweken van damesslippers door zaad geperfectioneerd, waardoor ze beschikbaar zijn voor tuinders en het verwijderen van wilde planten wordt voorkomen. Om het zaad betrouwbaar te laten ontkiemen is gespecialiseerde laboratoriumapparatuur nodig, dus het is niet echt haalbaar voor hoveniers, wat betekent dat je je zult moeten concentreren op het creëren van de juiste omstandigheden om de planten in leven te houden zodra je ze van een kwekerij hebt gehaald - wat al moeilijk genoeg is!

De plant kopen

Orchideeën zijn over het algemeen duurder dan andere planten. Omdat damespantoffels moeilijk te kweken zijn, zullen ze duurder zijn dan de typische kamerorchideeën die je op een kwekerij zou kunnen kopen. Botany Boy raadt verschillende kwekerijen aan om ze te kopen, waaronder Arirang Orchids en Plant Delights Nursery, Inc.

Groeivereisten

Lady's pantoffels groeien in het wild onder volwassen loofbomen en hebben de meeste kans van slagen als ze in deze omgeving in uw tuin worden geplant. Schaduw is essentieel: geen diepdonkere schaduw, maar gefilterd, indirect licht. De bodem moet rijk en luchtig zijn met veel organisch materiaal. Als dit niet het geval is, meng dan vóór het planten een dikke laag compost.

Hoewel je ze in potten kunt kweken met een orchideeënmix-achtige potgrond, zijn ze niet echt geschikt voor binnen. Dit komt omdat ze elk jaar een periode van koud weer moeten doormaken om te kunnen bloeien.

Planten

Deze planten worden doorgaans in de herfst of het vroege voorjaar gekocht als knolachtige wortelstok, die onmiddellijk moet worden geplant. De wortelstok moet met de puntige punt naar boven worden geplant. De planten blijven de hele winter van nature in rust en zijn een van de laatste soorten die in het voorjaar uit de grond komen. Zorg ervoor dat je de groei van nabijgelegen planten controleert, zodat de damesslipper een open ruimte heeft waar hij in kan komen.

Verzorging

Het monitoren van het vochtgeh alte is de eerste zorg. Ze moeten water krijgen zodra de bovenste centimeter grond droog wordt, maar vermijd zo veel water te geven dat de grond drassig wordt. Het aanhouden van een laag mulch rond de planten is van cruciaal belang voor succes, hoewel het het beste is om rottende boombladeren als mulch te gebruiken in plaats van dingen als houtsnippers. Wanneer de plant in de winter in rust gaat, kunnen de bladeren op de grond worden geknipt.

Lady's pantoffelorchideeën hebben geen last van ziekten en plagen, maar ze zijn moeilijk te kweken zonder bodemomstandigheden te bieden die hun natuurlijke omgeving nabootsen.

variëteiten

Gele damesslipper
Gele damesslipper

Er zijn veel soorten inheemse damesslippers om uit te kiezen.

  • 'Pink lady's pantoffel' heeft een dieproze zakje met kastanjebruine bloemblaadjes.
  • 'Formosa damesslipper' is roze-wit met prachtige patronen van rode markeringen op de bloemblaadjes.
  • 'Gele damesslipper' heeft een goudgeel zakje en kastanjebruine bloemblaadjes.

Een koninklijke inwoner

Damespantoffels zijn net zo sierlijk en elegant als hun naam aangeeft. Ze zijn behoorlijk veeleisend, maar het geduld en de moeite die nodig zijn om ze te laten groeien, verbleekt bij de aanblik van een volwassen stukje orchideeën in volle bloei op een lentedag.

Aanbevolen: