Voordelen van sporten voor kinderen

Inhoudsopgave:

Voordelen van sporten voor kinderen
Voordelen van sporten voor kinderen
Anonim
Een groep kinderen is op een voetbalveld een spelletje aan het spelen
Een groep kinderen is op een voetbalveld een spelletje aan het spelen

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het sporten van kinderen. Atletiek is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen, en deelname aan sport heeft een blijvende positieve impact op kinderen.

Hoe sport kinderen helpt

Er zijn veel goede redenen om uw kinderen te betrekken bij sport, en alle kinderen kunnen profiteren van deelname aan atletiek. De effecten van deelname aan sport als kind reiken veel verder dan alleen het fysieke en kunnen een mentale, emotionele en sociale impact op een kind hebben.

Fysieke voordelen

Het meest voor de hand liggende voordeel van het spelen van een teamsport is fysiek. Met de prevalentie van sedentaire activiteiten binnenshuis, zoals videogames, computers en televisie, is deelname aan georganiseerde atletische activiteiten soms de enige fysieke activiteit die kinderen hebben. Dit maakt deelname aan georganiseerde sport nog belangrijker. Enkele van de fysieke voordelen van sportende kinderen zijn:

Betere coördinatie en balans

Kinderen die aan sport doen, leren al vroeg een betere controle over hun lichaam te krijgen. Dit heeft een positieve invloed op belangrijke motorische functies zoals coördinatie, fijne en grove motoriek en evenwicht. Kinderen die deze vaardigheden ontwikkelen, ontwikkelen ook de neurale paden die hen ondersteunen, en de positieve effecten kunnen een leven lang aanhouden.

Verhoogde kracht en uithoudingsvermogen

Deelname aan sport helpt de spieren te versterken, wat leidt tot een algemene toename van kracht en uithoudingsvermogen. Bovendien omvatten sporten doorgaans verschillende soorten bewegingen, waaronder zowel plotselinge bewegingen als langzame, gestage bewegingen. Volgens de National Academy of Sports Medicine doen atleten vaak specifieke oefeningen om snelle en langzame spiertrekkingen te ontwikkelen die de ontwikkeling van de twee soorten spierweefsel bevorderen. Sport kan kinderen helpen beide soorten spieren te ontwikkelen en te versterken.

Positieve veranderingen in lichaamssamenstelling

Beweging is een essentieel onderdeel van het behouden van een gezonde lichaamssamenstelling. KidsHe alth wijst erop dat kinderen die regelmatig sporten doorgaans magerder zijn dan kinderen die meer sedentair zijn. Een gezonde lichaamssamenstelling kan kinderen ook helpen ziekten zoals diabetes type 2 en het metabool syndroom te voorkomen.

Positieve effecten op de long- en hartfunctie

Hoe actiever u bent, hoe gezonder uw hart en longen zijn. Vroege deelname aan sport kan kinderen een leven lang gewoonten aanleren die bijdragen aan de cardiorespiratoire fitheid en gezondheid.

Emotionele voordelen

Veel ouders zijn zich minder bewust van de positieve emotionele voordelen die voortvloeien uit de deelname van jongeren aan sport. Emotionele voordelen van jeugdatletiek zijn onder meer:

Positief lichaamsbeeld en een gezond gevoel van eigenwaarde

Een negatief lichaamsbeeld komt vooral voor bij meisjes die hun tienerjaren naderen. WebMD merkt op dat kinderen, vooral meisjes, die sporten doorgaans een gezonder lichaamsbeeld hebben dan hun meer sedentaire leeftijdsgenoten. Het gevoel van voldoening dat gepaard gaat met atletische competitie leidt ook tot een gezonder gevoel van eigenwaarde.

Stressvermindering en positieve effecten op de stemming

Kinderen die aan sport doen, kunnen hun stress en agressie op het speelveld achterlaten. Dit kan resulteren in een verminderde incidentie van depressie, vermindering van stress en een beter humeur.

Mentale voordelen

Regelmatige deelname aan atletiek kan helpen jonge geesten te ontwikkelen, omdat creatief en strategisch denken nodig is, evenals meer focus en aandacht. Niet alleen dat, maar bij de meeste sporten is er sprake van een vorm van scoren, waardoor kinderen hun mentale rekenvaardigheden kunnen aanscherpen. Al deze vaardigheden vertalen zich niet alleen in het klaslokaal, maar ook in de vaardigheden die later in het leven nodig zijn op de arbeidsmarkt.

Sociale voordelen

Zelfs zonder alle andere voordelen van sport zijn de sociale voordelen alleen al reden genoeg om uw kinderen aan te moedigen om aan atletiek deel te nemen. Kinderen realiseren een aantal sociale voordelen door deelname aan sport.

Sportiviteit

In het leven win je wat en verlies je wat. Niets brengt deze les in het vroege leven beter naar voren dan deelname aan sport. Kinderen leren snel dat zowel winnen als verliezen bij het leven horen, en ze leren hoe ze er vriendelijk mee om kunnen gaan en ontwikkelen strategieën om met beide om te gaan.

Verlaagd drugsgebruik en tienerzwangerschappen

Kinderen die aan sport doen, gebruiken minder snel drugs en alcohol, wat hun prestaties zou kunnen schaden. Meisjes die aan sport doen, hebben om dezelfde redenen ook minder kans om tienermoeders te worden.

Leiderschapsvaardigheden

Atletische deelname bouwt sterke leiders op. De leiderschapsvaardigheden die in de sport worden verworven, kunnen kinderen helpen uit te blinken op school, in het leven en op de werkplek. Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen die kinderen ondervinden van deelname aan sport. Sportdeelname kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van uw kind.

Aanbevolen: