Sociale voordelen van fysieke activiteit voor tieners

Inhoudsopgave:

Sociale voordelen van fysieke activiteit voor tieners
Sociale voordelen van fysieke activiteit voor tieners
Anonim
Tienersporten
Tienersporten

Volgens de experts zijn er veel sociale voordelen van fysieke activiteit voor tieners. Iedereen kent de gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsbeheersing, verlaagde bloeddruk en verbeterde cardiovasculaire gezondheid, en daardoor komen de sociale voordelen vaak op de achtergrond te staan.

De sociale voordelen van lichaamsbeweging voor tieners

Als het gaat om fit blijven, willen sommige tieners weten wat het hen oplevert. Hoewel veel tieners sporten vanwege de fysieke waarde, houden niet alle tieners van sporten of trainen. Deze tieners zullen het misschien op prijs stellen als ze weten dat ze andere voordelen kunnen halen uit lichaamsbeweging, vooral de voordelen die hen op sociaal vlak zullen helpen.

Beweging verbetert het zelfbeeld

Zelfs als hun vrienden en familie vinden dat ze er goed uitzien, hebben tieners vaak een heel slecht zelfbeeld. Lichamelijke activiteit helpt bij meer dan alleen gewichtsbeheersing, kledingmaat en spiertonus. Zoals de auteurs van Helpguide.org suggereren: als lichaamsbeweging een manier van leven wordt, kan dit een afnemend gevoel van eigenwaarde versterken en ervoor zorgen dat een tiener zich sterk en gezondheidsbewust voelt. Onderzoekers van NPR ontdekten zelfs dat er een duidelijk en gedefinieerd verband bestond tussen georganiseerde sport en geluk.

Beweging verhoogt het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen

Zoals Mentalheath.net uitlegt, verwijst eigenwaarde naar iemands ideeën over haar waarde en belang voor anderen. Het is moeilijk om je op je gemak te voelen in een groep of sociaal stand te houden als je worstelt met twijfels over je waarde. Eigenwaarde en zelfvertrouwen kunnen soms ongrijpbare emoties zijn. Psychology Today meldt echter, verwijzend naar verschillende onderzoeken, dat fysieke activiteit een diepgaand positief effect heeft op zowel het gevoel van eigenwaarde als het zelfvertrouwen.

Beweging vermindert stress en angst

Tegenwoordig zijn tieners meer gestrest dan ooit, omdat er zo veel beslag op hun tijd wordt gelegd en er zoveel druk uit verschillende bronnen komt. Het is moeilijk om je bijzonder sociaal te voelen als je gebukt gaat onder stress. Bijna elke oefening kan echter helpen stress te verminderen. Bij elke fysieke activiteit komt endorfine vrij, de natuurlijke feel-good chemische stof van de hersenen, wat resulteert in een geweldig, natuurlijk gevoel van welzijn. Auteur Kirsten Weir schrijft over wat de American Psychological Association (APA) het ‘oefeningseffect’ noemt en rapporteert dat wetenschapper Jasper Smits van de Southern Methodist University in Dallas heeft gesuggereerd dat de bijproducten van lichaamsbeweging, zoals een verhoogde hartslag en zweetproductie, vergelijkbaar met wat het lichaam ondergaat als het wordt blootgesteld aan angst. Smits redeneert dat als lichaamsbeweging deze systemen helpt reguleren als onderdeel van een consistent regime, ze ook in tijden van verhoogde angst gereguleerd moeten blijven.

Oefening helpt je vrienden te maken

Teamleden vieren feest
Teamleden vieren feest

Veel vormen van fysieke activiteit kunnen nuttig zijn voor tieners die nieuwe mensen willen ontmoeten. Als hun favoriete fysieke activiteit georganiseerde sporten is, kan het teamaspect tieners veel nieuwe vrienden opleveren. Maar zelfs als tieners deelnemen aan een individuele activiteit, zoals skaten of wandelen, kunnen er andere tieners zijn met wie ze de ervaring kunnen delen. De Nationale Alliantie voor Jeugdsport (NAYS) beschouwt de vriendschappen die door sport zijn ontstaan als een van de meest unieke en betekenisvolle.

Oefening verbetert de academische vaardigheden

Een minder bekend voordeel van regelmatige lichaamsbeweging is de bewering dat je er misschien slimmer van wordt. Wanneer het studeren goed gaat en de cijfers verbeteren, hebben tieners meer tijd om met hun leeftijdsgenoten om te gaan en van een eclectisch sociaal leven te genieten. Er bestaat een sterk verband tussen fysieke activiteit en schoolprestaties op school. Onderzoekers uit Groot-Brittannië die een steekproef van vijfduizend kinderen analyseerden, ontdekten dat een matig tot hoog niveau van lichaamsbeweging gunstig correleerde met betere schoolprestaties en examenresultaten.

Teamwerk en samenwerking

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar zoals Play For Change aangeeft, hebben sport en spel de kracht om de sociale vaardigheden van kinderen en tieners te vergroten, waaronder het vermogen om met anderen samen te werken, als team te werken en problemen op te lossen. Bij de meeste teamsporten worden zowel leiderschapsvaardigheden als teambuildingvaardigheden aangeleerd. Dit hoge niveau van samenwerking bevordert uitstekende communicatieve vaardigheden en stelt jonge mensen in staat vertrouwen te ontwikkelen in hun vermogen om met anderen om te gaan.

Beweging voorkomt depressie

Ook al zijn gezelligheid en lichaamsbeweging misschien wel de laatste dingen waar je aan denkt als je je somber voelt, het lijkt erop dat fysieke activiteit een krachtig afschrikmiddel kan zijn tegen verdriet en depressie. Dit maakt ook deel uit van wat de APA het 'oefeningseffect' noemt, waarnaar hierboven wordt verwezen. Lichaamsbeweging verbetert niet alleen je humeur vrijwel onmiddellijk, maar onderzoeken hebben ook aangetoond dat het ook kan helpen bij het verlichten van langdurige depressies.

Bewegen helpt je slapen

Tienermeisje slapen op de bank
Tienermeisje slapen op de bank

Gebrek aan slaap maakt iemand prikkelbaar en niet geneigd tot sociale contacten. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) publiceert richtlijnen voor hoeveel slaap een persoon optimaal zou moeten hebben, afhankelijk van de leeftijd. Het suggereert dat tieners acht tot tien uur per nacht moeten nastreven. Sommige tieners hebben echter moeite met slapen, zelfs als ze daar de tijd voor hebben. Angst voor examens, vrienden en buitenschoolse activiteiten (om maar een paar problemen te noemen) zorgen ervoor dat veel tieners niet de slaap krijgen die ze nodig hebben. De National Sleep Foundation wijst erop dat onderzoeken suggereren dat matige lichaamsbeweging de tijd die iemand nodig heeft om in slaap te vallen, verkort en de tijd verlengt waarin iemand blijft slapen.

Bewegen is een alternatief voor negatief gedrag

Gedrag zoals autisme en ADHD kunnen een afschrikmiddel zijn voor het vermogen van een tiener om goed in een groep leeftijdsgenoten te passen. He althline meldt dat problemen zoals ADHD lijken toe te nemen en de meeste ouders en tieners zouden graag willen weten dat er alternatieven voor medicijnen zijn voor de getroffenen. Gelukkig blijkt uit een recent onderzoek van CBS News dat lichaamsbeweging enkele van de gedragsproblemen kan elimineren die worden aangetoond door kinderen met ADHD en zelfs autisme. Daniel Coury MD wijst erop dat de endorfines en dopamine die vrijkomen tijdens inspanning de algehele werking van de hersenen verbeteren.

Aan welk type fysieke activiteit moeten tieners deelnemen?

Sommige soorten sporten, spelletjes of oefeningen kunnen aantrekkelijker zijn voor tieners. Vrijwel elke vorm van fysieke activiteit is nuttig. Hoewel teamsporten gemakkelijker vriendschappen bevorderen, is het belangrijk dat een tiener een oefening kiest die hij of zij leuk vindt. Uit onderzoek blijkt dat slechts één op de drie kinderen elke dag actief is. Als een tiener een sport of beweging vindt die hij of zij leuk vindt, is de kans groter dat de tiener de gewoonte zal behouden en zijn of haar hele leven zal blijven bewegen. Gelukkig voor mensen met drukke schema's meldt de Guardian dat één of twee keer sporten in het weekend bijna net zo goed is voor je gezondheid als vaker sporten gedurende de week.

Gematigde fysieke activiteit

  • Twee mijl lopen
  • Baantjes zwemmen gedurende twintig minuten
  • Vier mijl fietsen

Krachtige fysieke activiteit

  • Dertig minuten dansen
  • Dertig minuten tennissen
  • Dertig minuten een potje voetbal, voetbal of basketbal spelen
  • Deelnemen aan verschillende gymspelletjes op school

Bekijk de Guide to Physical Activity van het National Heart, Lung and Blood Institute voor enkele soms verrassende ideeën over andere activiteiten die voor u zouden kunnen werken.

Hoe kan fysieke activiteit uw sociale gezondheid ten goede komen?

Hopelijk zullen tieners inzien dat ze geen fanatici hoeven te zijn om de vruchten te plukken, zowel sociaal als fysiek, van actief blijven. Zelfs één keer per week sporten is nuttig. De voordelen van fit blijven zijn uitgebreid gedocumenteerd en er zijn zoveel sporten en activiteiten waaruit tieners kunnen kiezen om hun persoonlijke doelen te bereiken. Lichaamsbeweging moet een keuze zijn voor zowel mentaal als fysiek bewuste mensen. Het is een cruciaal onderdeel van een goed uitgebalanceerd leven.

Aanbevolen: