Klimplanten identificeren

Inhoudsopgave:

Klimplanten identificeren
Klimplanten identificeren
Anonim

Hoe klimplanten te identificeren

Afbeelding
Afbeelding

Het identificeren van klimplanten is meestal gemakkelijker tijdens de zomermaanden, wanneer de wijnstokken bloemen hebben. Zoals bij elke plantenidentificatie, let op de bladeren, bloemen en groeigewoonten van de wijnstok. Zorg voor een goede veldgids over de lokale flora en gebruik het meest opvallende kenmerk van de wijnstok voor identificatiedoeleinden.

Clematis

Afbeelding
Afbeelding

Clematis is een bloeiende meerjarige wijnstok die in veel tuinen voorkomt. Het is gemakkelijk te herkennen aan de bloemen die in kleur variëren van wit tot donkerpaars. Clematis bloeit in de zomer en heeft middelgroen blad.

Kamperfoelie

Afbeelding
Afbeelding

Kamperfoelieranken zijn te herkennen aan hun geur, bloemen en bloeiwijze. De geur is misschien wel het eerste wat de meeste mensen opmerken. Wanneer kamperfoelieranken bloeien, ruikt de zoete, rijke geur naar parfum. De bloemen kunnen wit, geel of oranje zijn en kunnen na verloop van tijd soms verschillende tinten krijgen. Zoek naar kamperfoelie die in het wild groeit langs zonnige hekken of struiken.

Morning Glory-wijnstokken

Afbeelding
Afbeelding

Ochtendglorie kun je herkennen aan hun bloeigewoonten. Morning glorie-wijnstokken produceren grote, schotelvormige blauwe, paarse of magenta bloemen. De bloemen bloeien alleen in de ochtend en sluiten rond het middaguur.

Trompetrank

Afbeelding
Afbeelding

De invasieve trompetrank wordt aangetroffen langs hekken, bomen en heggen en is gemakkelijk te herkennen aan de grote, oranje buisvormige bloemen. Deze zeer agressieve wijnstok houdt van de volle zon. Kolibries voeden zich vaak met de bloemen.

Ivy-identificatie

Afbeelding
Afbeelding

Ivy is een van de klimplanten die niet bloeit. De bladeren zijn puntig en kunnen vele tinten groen hebben, variërend van lichtgroen tot donker, waarbij bonte kleuren mogelijk zijn. Klimop klimt op palen, hekken en muren, en de ranken kunnen zelfs mortel beschadigen als ze niet op muren groeien.

Druivenranken

Afbeelding
Afbeelding

Druiven zijn een ander soort klimplant, ook al denk je er misschien niet meteen aan als je wijnstokken probeert te identificeren. Als je een oude boerderij hebt gekocht en de dikke, kronkelige stengels en schopvormige bladeren opmerkt, heb je misschien een wijnstok. De beste manier om een wijnstok te identificeren is natuurlijk wachten tot de herfst, wanneer de fruittrossen zich ontwikkelen.

Wasplant

Afbeelding
Afbeelding

Wasplant is een vetplant die buiten wordt gekweekt in USDA zones 9 tot en met 11 en in koelere streken als kamerplant. De 3-inch lange wasachtige, langwerpige bladeren zijn groen of bont en zijn groenblijvend. Het hele jaar door produceert de wijnstok zijn ongewone en geurige bloemtrossen, waarbij het midden van elke kleine, wasachtige bloem een ster heeft. Bloemkleuren zijn wit, roze, paars of rood. Binnen het groeiende bereik kun je wasplanten vinden die tot 6 meter lang kunnen worden op een heldere locatie.

Virginia Creeper

Afbeelding
Afbeelding

Virginia Creper heeft een verbluffende weergave van herfstkleuren, variërend van oranje tot rood, waardoor hij gemakkelijk ten onrechte kan worden geïdentificeerd als een wilde wijnstok, omdat hun bladeren zo op elkaar lijken. Deze plaag- en ziektevrije Noord-Amerikaanse inheemse plant is winterhard in USDA zones 3 tot en met 10. De groene handvormige bladeren hebben een bladverliezende groeiwijze en in de herfst produceert de wijnstok blauwachtig zwarte bessen. De wilde wingerd bereikt een hoogte van 15 meter en verdraagt een breed scala aan omstandigheden, van zon tot schaduw en verschillende bodems, inclusief natte gronden.

Blackeyed Susan Vine

Afbeelding
Afbeelding

Blackeyed Susan-wijnstok presteert als eenjarig op alle locaties, maar groeit als een kortlevende vaste plant in USDA zones 10 en 11 en op een zonnige tot gedeeltelijk zonnige locatie. Deze snelgroeiende wijnstok is gemiddeld zo'n 3 meter hoog en geeft de hele herfst een verbluffende weergave van oranje en gele bloemen met donkere centra. In vorstvrije klimaten is het groene driehoekige blad groenblijvend. De kleurrijke wijnstok siert hekken, containers, priëlen en hekjes in de tuin waar het winterhard is.

Klimfiguur

Afbeelding
Afbeelding

Klim- of kruipende vijg, die meestal op huizen of hekken groeit, is een winterharde, groenblijvende wijnstok die snel een hoogte van 12 meter bereikt zonder de noodzaak van ondersteuning en is winterhard in USDA zones 8 tot en met 11 in de schaduw tot gedeeltelijk schaduwrijk sites. Het groene blad is klein en ovaalvormig en in het voorjaar bloeien groene, onopvallende bloemen. Naarmate de wijnstok rijpt, kan hij vijgachtige vruchten produceren, maar dit is niet gebruikelijk. De wijnstok is een agressieve groeier, maar regelmatig snoeien houdt de wijnstok onder controle.

Luchtaardappel

Afbeelding
Afbeelding

Air potato vine is een invasieve wijnstok die snel tot 22 meter hoog kan worden en bomen, hekken of elektriciteitspalen bedekt. Hij groeit in het wild in vorstvrije zones. Het groene, zwaar geaderde blad is hartvormig en hoewel niet gebruikelijk, produceert de wijnstok witte, onopvallende bloemen. Dichte, bruinachtige knollen tot 15 cm lang en lijken op een aardappel, vandaar de naam, vormen zich langs de bladoksels.

Klimhortensia

Afbeelding
Afbeelding

Klimhortensia is een langzaam groeiende bladverliezende wijnstok met dicht opeengepakt en aantrekkelijk diepgroen, ovaal blad omgeven door afgeplatte bloemtrossen die meestal wit zijn en alleen de buitenste ring volledig bloeit. De bloei begint in de vroege zomer en je zult hem meestal in het landschap tegenkomen op hekken, latwerk of prieel. Het is winterhard in USDA zones 5 tot en met 8 en presteert goed in de schaduw tot de volle zon en op vruchtbare gronden die goed draineren en tot 60 voet lang kunnen worden.

Rode Passiebloem

Afbeelding
Afbeelding

Met zijn scharlakenrode bloemen die kolibries en vlinders aantrekken, zorgt de rode passiebloemrank de hele herfst voor een overvloed aan kleuren, waardoor de liaan gemakkelijk te herkennen is in de tuin. De wijnstok bereikt snel een hoogte van 15 meter en het groene, ovale blad is groenblijvend en na de bloei produceert de wijnstok gele, eetbare vruchten. Het groeit als een vaste plant op zonnige locaties in USDA zones 9 tot en met 11, hoewel het in koelere streken tijdens de warmere maanden jaarlijks groeit.

Sier zoete aardappelrank

Afbeelding
Afbeelding

Nauw verwant aan de eetbare zoete aardappel, produceren sierzoete aardappelranken nog steeds knollen, maar zijn ze niet lekker en winterhard in de USDA-zones 9 tot en met 11. Afhankelijk van de cultivar zijn de bladeren hartvormig tot handlobbig en omhoog tot 15 cm lang, variërend in de kleuren donkerpaars, limoengroen en bont. Tijdens de zomer vormen zich onopvallende roze bloemen, maar deze blijven onopgemerkt omdat het weelderige blad ze bedekt en sommige siersoorten helemaal niet bloeien. De winterharde wijnstokken worden snel 3 meter lang of langer en je ziet deze wijnstok meestal als bodembedekker groeien.

Maanbloem

Afbeelding
Afbeelding

Moonflower-wijnstokken zijn familie van Morning Glorys en hoewel ze eenjarig zijn, groeit de erfstukwijnstok gemakkelijk in het wild op warme, vorstvrije locaties in de VS. Het was een ouderwetse tuinfavoriet die tegenwoordig onderbenut wordt. De gewoonte om 's avonds te bloeien en grote witte bloemen van 15 cm te produceren, maakt hem gemakkelijk te herkennen, aangezien de meeste planten overdag bloeien. De wijnstok wordt snel 5 meter hoog of meer en het blad is groen en hartvormig.

Hopwijnstok

Afbeelding
Afbeelding

Het is dezelfde plant die wordt gebruikt om hop te laten groeien, waar bier van wordt gemaakt. Hopranken zijn te herkennen aan de gekartelde bladranden en de hoptrossen die aan de tros hangen en op dennenappels lijken. Hop wordt gebruikt om bier te brouwen en voedsel op smaak te brengen.

Dodder Vine

Afbeelding
Afbeelding

Dodder vine, ook wel wurgwijnstok en liefdeswijnstok genoemd, ook al is er niets om van te houden aan deze parasitaire wijnstok, bereikt snel een hoogte van 20 meter en een breedte van 9 meter. Hij kan hele plantengroepen volledig bedekken met zijn kenmerkende oranje of felgele kronkelende stengels zonder enig blad en deze tot de dood verzwakken. Hij bloeit zelden, maar produceert onopvallende kleine witte bloemen als hij dat wel doet. Het groeit in de hele VS

Tips voor identificatie van wijnranken

Afbeelding
Afbeelding

Het identificeren van klimplanten is meestal vrij eenvoudig, vooral tijdens de zomermaanden, wanneer de meeste wijnstokken beginnen te bloeien. Vraag een goede handleiding of tips bij uw plaatselijke Cooperative Extension-kantoor en vergelijk foto's van planten met wat u in uw tuin of in het wild hebt gevonden. Let op de bloemkleur en -vorm, bladkleur en -vorm, gewoonten en eventuele speciale kenmerken zoals geur of aantrekkingskracht voor kolibries. Binnenkort zul je een oude professional zijn in het identificeren van klimplanten.

Aanbevolen: