De waarden van antieke kandelaars identificeren

Inhoudsopgave:

De waarden van antieke kandelaars identificeren
De waarden van antieke kandelaars identificeren
Anonim
Studiehoek met oude boeken, ganzenveer en antieke kaarshouder op een oud houten bureau
Studiehoek met oude boeken, ganzenveer en antieke kaarshouder op een oud houten bureau

Als Lumière, het antropomorfe kandelaarkarakter van Belle en het Beest, meteen in je opkomt als je aan vintage kandelaars denkt, dan is de kans groot dat je waarschijnlijk een millennial bent, en dat je zeker niet de enige bent. Het iconische karakter bracht leven in de antieke kandelaars die ooit een belangrijk hulpmiddel waren voor het dagelijks leven en gaf kinderen over de hele wereld een voorliefde voor iets uit het verleden. Met een paar eenvoudige stappen kunt u de voorliefde uit uw kindertijd weer aanwakkeren door een paar vintage kandelaars of een antieke kandelaar voor uzelf te zoeken.

Verschillende soorten vintage en antieke kandelaars

Hoewel vuur al duizenden jaren een hulpmiddel van onschatbare waarde is, verschillen de ontwerpen van kandelaars van eeuw tot eeuw. Sommige van deze stukken zijn wenselijker dan andere. Hier zijn slechts enkele van de recentere antieke en vintage kandelaars die je in antiekwinkels over de hele wereld kunt vinden.

Kambersticks

Als je denkt aan Ebeneezer Scrooge die zich een weg baant in het donker bij kaarslicht, stel je je waarschijnlijk een kamerstok voor met zijn ronde pan en kleine ronde ring waarmee je een kaars erop kunt dragen. Dit is een van de oudste stijlen van kandelaars en je kunt voorbeelden van over de hele wereld vinden.

Kamerstok op een tafel
Kamerstok op een tafel

Conische kandelaarhouders

Doorgaans gemaakt van metaal en voorzien van een borrelend of vortex-ontwerp langs het verticale oppervlak, zijn de meest voorkomende antieke kandelaarhouders gemakkelijk herkenbaar. In wezen zien ze er precies zo uit als elke Hollywood-film waarin een Victoriaanse vrouw wordt afgebeeld die rondloopt bij kaarslicht. Toegegeven, deze zijn niet gemaakt voor hun mobiliteit, maar ze kunnen zeker een griezelige sfeer creëren. Hoewel zilver in het verre verleden een van de belangrijkste materialen was die werden gebruikt om ze te maken, was het in de 20e eeuw veel gebruikelijker dat deze houders werden gemaakt van goedkopere materialen zoals plastic, keramiek en messing.

Paar messing conushouders
Paar messing conushouders

Kandelaars

Kandelaars nemen de conische kandelaar en vermenigvuldigen deze. Elke kandelaar kan tussen de vier en twaalf individuele plekken hebben waar tapse kaarsen op passen, en deze zijn vaak te zien in formele gelegenheden. De menora – een versie van de kandelaar – is bijvoorbeeld een integraal onderdeel van Joodse vieringen.

Antieke Franse Takkandelaars
Antieke Franse Takkandelaars

Feeënlampen

Een veel voorkomende vintage kandelaar is de sprookjeslamp, een goedkoop gemaakte glaswerkcontainer die licht eivormig is. Deze tweedelige houder sierde ooit huizen in het hele land, vooral tijdens de naoorlogse periode en het midden van de eeuw. Veel van deze houders zijn onmiddellijk herkenbaar dankzij hun vorm en de regenboog van kleuren. Ze zijn gemaakt of opgenomen in de catalogi van glasfabrikanten uit Depressie, waardoor ze vaak geen merktekens van de maker hebben om ze te identificeren.

Amberkleurige glazen sprookjeslamp
Amberkleurige glazen sprookjeslamp

Antieke en vintage kaarshouderwaarde

Kandelaars en al hun verschillende varianten bestaan al zo lang dat er genoeg is om uit te kiezen. Over het algemeen zijn ze een relatief goedkoop verzamelobject en gemakkelijk te vinden in antiekwinkels en kringloopwinkels bij jou in de buurt. Wanneer u persoonlijk op zoek gaat naar oude kandelaars, moet u ze bekijken op een paar kenmerken om te zien of ze overeenkomen met het voorgestelde prijskaartje.

De belangrijkste bepalende factoren voor de waarden van antieke en vintage kaarsenhouders zijn:

  • Materiaal- Als je metalen kandelaars bent tegengekomen, zoek dan naar zilverkeurmerken om te zien of ze van zilver zijn gemaakt of van een minder metaal zoals brons, messing of tin.
  • Fabrikant/maker - Zoek naar de merktekens van de maker, meestal onder de kandelaar, om te zien of een bekende vakman of fabrikant het stuk heeft geproduceerd. Als ze gemarkeerd zijn, kun je hun waarde beter inschatten op basis van de prijs waarvoor vergelijkbare artikelen worden verkocht.
  • Novelty - In termen van kopersinteresse houden mensen echt van kandelaars die nieuwer zijn dan de traditionele metalen, dus er is een enorme markt voor vintage kandelaars in interessante kleuren, vormen en materialen.
  • Age - Echt oude kandelaars kunnen op zichzelf al veel geld waard zijn, omdat er niet zo veel exemplaren van bewaard zijn gebleven als vintage kandelaars.
  • Conversion - Sommige mensen voelen zich meer aangetrokken tot oude kandelaars, zoals kandelaars, die zijn omgebouwd tot elektrisch licht. Dit leidt niet noodzakelijkerwijs tot een sprong voorwaarts in de waarden, maar doet er ook niet onmiddellijk afbreuk aan. Als je op de juiste plekken zoekt, kun je dus nog steeds een koper vinden voor een omgebouwde antieke kandelaar.

Als je al deze factoren in overweging neemt, kun je zien hoe kandelaars voor een breed scala aan prijzen kunnen worden verkocht, ergens tussen een paar dollar bij een plaatselijke consignatiewinkel en een paar duizend bij het juiste publiek. Als je niet op zoek bent naar een speciaal item, maar gewoon geïnteresseerd bent in het vinden van het juiste exemplaar (zoals de meeste mensen), zul je geen problemen hebben om ze voor ongeveer $ 100 te vinden.

Senior man onderzoekt antieke kaarshouder
Senior man onderzoekt antieke kaarshouder

Neem bijvoorbeeld deze oude kandelaars die onlangs op de veiling zijn gekomen:

  • Ondanks dat hij iets meer dan 100 jaar oud is, werd deze kamerstok, gemaakt van een laagwaardig metaal (messing) en in een eenvoudig, ongemarkeerd ontwerp, op een veiling slechts voor $ 54 aangeboden.
  • Voor de juiste verzamelaar was deze vintage Fenton-sprookjeslamp met iriserend spijkerpatroon in goede staat $ 199 waard vanwege het ongebruikelijke ontwerp en de merknaam.
  • Dit paar Art Nouveau-kandelaars van Walker & Hall zijn volledig gemaakt van zilver en verkeren in uitstekende staat omdat ze ongeveer 100 jaar oud zijn, waardoor ze op een veiling worden aangeboden voor $ 758,84.

Beste plaatsen om antieke kandelaars te kopen en verkopen

Antieke en vintage kandelaars zijn vrij gemakkelijk te vinden; Toegegeven, het is niet gegarandeerd dat je precies zult vinden wat je in gedachten had, maar als je ervan houdt om iets tegen te komen dat je aanspreekt, dan zijn deze kleine verzamelobjecten de juiste keuze. Op dezelfde manier is de kans veel groter dat je ze persoonlijk goedkoper vindt dan online, vooral als ze vintage zijn, omdat mensen de neiging hebben hun oude verzamelobjecten van glas/metaal/porselein te doneren aan consignatiewinkels die niet weten hoe waardevol ze zijn. Zijn.

Als je echter op zoek bent naar iets specifieks, of als je snel geld wilt verdienen met iets dat je in je bezit hebt, zijn dit een paar plaatsen online waar je naartoe kunt gaan en deze kunt verkennen:

  • Chairish - Chairish is een geweldige antiekmarktplaats waar u oude kandelaars kunt kopen en gratis kunt doorsturen.
  • Ruby Lane - Een antiekmarktplaats die items voor hun veiling betrekt bij veilingdealers over de hele wereld. Ruby Lane staat bekend om het feit dat hij zowel goedkope als dure verzamelobjecten te koop heeft.
  • 1st Dibs - Als u geïnteresseerd bent in antiek van hoge kwaliteit, zoals kandelaars gemaakt van edele metalen, dan is 1st Dibs de online veilingwinkel voor u.
  • Antiques Boutique - Antiques Boutique heeft veel aanbiedingen voor oude kandelaars in verschillende prijzen, en als u uw eigen antiekbedrijf heeft, kunt u een dealerlidmaatschap aanvragen waarmee u via hun website kunt verkopen.
  • Etsy - Etsy is perfect voor het vinden van vintage kandelaars voor goedkope prijzen, en je kunt eenvoudig een winkel opzetten om je eigen antieke/vintage spullen via hun marktplaats te verkopen.
  • eBay - Toegegeven, Etsy is het betere alternatief dan eBay als je op zoek bent naar antieke en vintage decoraties, maar omdat je vrijwel alles via de website kunt verkopen, is het een geweldige plek voor mensen om wat geld te verdienen met hun familie verzamelobjecten.

Creëer de perfecte retroverlichting met deze decoratieve tips

Antieke en vintage kandelaars, kandelaars, wandkandelaars en dergelijke kunnen de perfecte toets van het verleden aan uw huis toevoegen. Of u nu een strikt vlamvrij huishouden bent omdat uw katten zwervende poten hebben of u geniet van de jaarlijkse kaarsenverkoop van Bath & Body Works, er zijn manieren waarop u een alledaags decor kunt opfleuren met een beetje historisch pit met behulp van deze interieurontwerpideeën.

  • Maak een mozaïek- Alles wat blinkt kan goud zijn met een eigentijds mozaïek als middelpunt. Met behulp van geslepen glas, aquariumknikkers, pailletten of andere kleine reflecterende voorwerpen kun je een sprankelend kunstwerk voor jezelf lijmen op je eenvoudige, oude kandelaars. Dit is een geweldig idee voor mensen die het niet prettig vinden om een vlam in huis aan te steken, maar toch hun doe-het-zelfvaardigheden willen ontdekken.
  • Verspreid de maten - Een leuke manier om met visuele vorm te spelen is door de maten van de kandelaars of kandelaars die je hebt te spreiden. Door drie of vier kandelaars van verschillende grootte samen neer te zetten, kun je een echt historische sfeer creëren.
  • Plant vetplanten erin - Een andere manier om een oude kandelaar te integreren zonder iets aan te steken is door een kleine vetplant in het gat te planten en er een paar natuurstenen of mossen omheen te leggen om een ademende botanische decoratie te creëren.
  • Verander ze in boekensteunen - Als je een bijpassend paar vindt (of bijna bij elkaar passen), kun je ze aan weerszijden van een plank vol boeken plaatsen om je de blik van de literatuur.

Kandelaars en stenen zullen je nooit pijn doen

Aangezien kandelaars en stenen je nooit pijn kunnen doen, liggen alle kaarsenhouders voor het oprapen. Deze antieke kandelaars zijn perfect voor kleine appartementen, studiokamers en uitgestrekte landgoederen en steken een vuur aan waarin je verdwa alt.

Aanbevolen: