Vintage keukengereedschap identificeren

Inhoudsopgave:

Vintage keukengereedschap identificeren
Vintage keukengereedschap identificeren
Anonim
diverse vintage keukengereedschappen
diverse vintage keukengereedschappen

Van handslingermixers tot botervormen, er zijn veel antieke keukengereedschappen die niet meer worden gebruikt. Zelfs enkele van de bekende favorieten, zoals deegrollers, kunnen in allerlei verschillende ontwerpen verkrijgbaar zijn. Vintage keukengereedschap leren herkennen is leuk, en het kan van pas komen de volgende keer dat je winkelt in een antiekwinkel of kringloopwinkel.

Hoe vintage keukengereedschap te identificeren

Als je keukengereedschap hebt en niet zeker weet wat het is, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om het mysterie op te lossen. Haal het eruit en doe een beetje onderzoek met deze eenvoudige stappen voor identificatie.

1. Let op belangrijke kenmerken

Bekijk eerst het antieke keukengereedschap om te zien wat je kunt zien als je ernaar kijkt. Het uiterlijk kan u enige informatie geven over het doel van dit gebruiksvoorwerp. Stel jezelf een paar vragen:

  • Heeft het een handvat?
  • Zijn er bewegende delen? Zo ja, wat lijken ze te doen?
  • Is het scherp?
  • Hoe groot is het?
  • Doet het je denken aan modern keukengereedschap dat je hebt gezien?

2. Besteed aandacht aan materialen die worden gebruikt in antiek keukengereedschap

vintage houten keukengereedschap
vintage houten keukengereedschap

Hoewel uw observaties over het gebruiksvoorwerp u kunnen helpen het doel ervan te identificeren, kunnen de gebruikte materialen u helpen een idee te krijgen van de leeftijd ervan. Dit zijn enkele van de materialen die fabrikanten gebruiken in antiek keukengereedschap:

  • Koper- Koperen keukengereedschap was gebruikelijk aan het einde van de 19e eeuw. Ze hebben de neiging om te verkleuren en kunnen dofbruin of groenachtig van kleur lijken.
  • Tin - Venters en winkels verkochten goedkoop tinnen keukengerei gedurende de late 19e en vroege 20e eeuw.
  • IJzer - Stukken die vlekken of zelfs grote stukken roest vertonen, kunnen gemaakt zijn van ijzer, een materiaal dat rond de eeuwwisseling populair was voor keukengerei.
  • Hout - Antiek houten keukengerei kan worden geverfd of gewoon gelaten. Sommige voorwerpen hebben mogelijk houten handvatten, en veel botervormen zijn in de 19e eeuw volledig van hout gemaakt.
  • Plastic - Kunststof werd populair in het begin tot het midden van de 20e eeuw, en het is gebruikelijk om plastic handvatten en onderdelen aan te treffen op vintage keukengereedschap uit deze periode.
  • Glas - Bepaalde gebruiksvoorwerpen, zoals citruspersen en maatbekers, kunnen van glas zijn gemaakt. Deze waren vooral populair in het begin en midden van de 20e eeuw.
  • Aluminium - Aluminium werd erg populair in het begin van de 20e eeuw en bleef vele decennia lang populair.

3. Vergelijk uw gereedschap met ander antiek keukengereedschap

Als je moeite hebt om een vintage keukengereedschap te identificeren, vergelijk het dan met anderen die je misschien hebt gezien. U kunt dit doen door online naar foto's te kijken, door aanbiedingen in online- en antiekwinkels te zoeken en door uw plaatselijke antiekwinkels te bladeren.

16 antiek keukengerei dat je misschien hebt

Keuken zitten vol met gespecialiseerde gadgets, maar als u er een paar kent, kunt u keukengerei identificeren dat u mogelijk heeft. Dit zijn een paar veelvoorkomende en ongewone antieke keukengereedschappen die je misschien in je kasten of lades hebt liggen.

Spatels en spreiders

Vintage spatel met blauw houten handvat uit de Etsy-winkel van heartkeyologie
Vintage spatel met blauw houten handvat uit de Etsy-winkel van heartkeyologie

Dit keukengerei met handvat is gemakkelijk te herkennen aan hun platte vorm. Spatels bestaan al eeuwen en je ziet vintage en antieke voorbeelden. Sommige zijn voorzien van sleuven, wat betekent dat ze smalle sleuven hebben die door het platte oppervlak zijn gesneden om sappen of sauzen te scheiden van iets dat je opschept.

Vintage garde

Antieke metalen garde uit de Etsy-winkel OldCupboardFinds
Antieke metalen garde uit de Etsy-winkel OldCupboardFinds

Verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan maten, gardes hebben over het algemeen een vertrouwde vorm en zijn meestal gemaakt van draad. Sommige zijn een spiraal of draadspiraal in plaats van stukken die in verticale lijnen zijn gerangschikt. Vintage gardes kunnen metalen, houten of plastic handvatten hebben.

Antieke tangen

Vintage zilveren suikertang
Vintage zilveren suikertang

Van kleine suikerklontjestangen met soms klauw- of vogelpootuiteinden tot grotere scharnierende tangen voor het oppakken van ijsblokken: dit antieke keukengereedschap is er in allerlei verschillende soorten en maten. Je kunt ze echter altijd herkennen aan de manier waarop ze werken. Als je ze samenknijpt om iets op te pakken, weet je dat je een paar hebt.

Pollepels en dippers

vintage pollepels en dippers
vintage pollepels en dippers

Pollepels maken al eeuwenlang deel uit van veel huiskeukens. Ze waren gemaakt van zilver, koper, hout en andere materialen. Je ziet zelfs glazen voorbeelden die deel uitmaken van antieke punch bowl-sets.

Houten Lepels

antieke houten lepel
antieke houten lepel

Houten lepels zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van veel huiskeukens en bestaan al honderden jaren. De oudste exemplaren zijn niet uniform van vorm en kunnen sporen van handgesneden vertonen. Deze houden echter niet goed stand in de loop van de tijd, dus zeer oude voorbeelden zijn zeldzaam.

Maatbekers

vintage maatbeker
vintage maatbeker

Maatbekers zijn gemaakt van glas, metaal en soms plastic en helpen koks de juiste hoeveelheden van verschillende ingrediënten te verkrijgen. Vintage maatbekers zijn niet altijd komvormig; sommige lijken misschien op kruiken of kleine schepjes. Zoek naar tekenen van handmatig solderen op metalen voorbeelden en vroege glasproductiemethoden op glazen.

Meetlepels

vintage maatlepels
vintage maatlepels

Vintage maatlepels zijn vaak gemaakt van metaal en sommige hebben houten handvatten. Je kunt ze identificeren omdat ze meestal zijn gemarkeerd met de maat of de afkorting ervan, zoals 'tsp' of 'theelepel'.

Vintage Vergieten

vintage vergiet
vintage vergiet

Vergieten of zeven helpen vast voedsel te scheiden van water, bouillon, olie en andere vloeistoffen. Het lijken net kommen met veel kleine gaatjes erin. Vintage voorbeelden kunnen in verschillende kleuren geëmailleerd zijn, of ze kunnen gewoon van metaal zijn.

Antieke en vintage zeven

vintage zeven
vintage zeven

Hoewel vergieten meestal grotere gaten hebben, zijn zeven meestal gemaakt van gaas en hebben ze een metalen frame. Sommige hebben houten of plastic handvatten, afhankelijk van hun leeftijd. Ze zijn er in verschillende maten, van kleintjes die op een drinkglas kunnen zitten tot grote exemplaren die gemaakt zijn om in een pot te rusten.

Koekjessnijders

antieke vintage koekjesvormers
antieke vintage koekjesvormers

Koekjesuitstekers bestaan al heel lang, en het is gebruikelijk om vintage en antieke exemplaren te vinden in kringloopwinkels en antiekwinkels. Veel vintage koekjesvormers dateren uit de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen ze extreem populair werden, hoewel sommige veel ouder kunnen zijn.

Gebakmixers

Vintage gebakblender
Vintage gebakblender

Een weinig bekend antiek keukengereedschap is de deegblender. Deze waren er in een paar verschillende stijlen, waaronder grote vorken met puntige tanden voor het mengen van deeg en houten of plastic handvatten met verschillende metalen "hoepels" eraan verbonden. Met dit vintage bakgereedschap kun je gemakkelijk taartbodems en andere soorten deeg mixen.

Meloen Baller

Vintage Meloenballer/schep met groen houten handvat
Vintage Meloenballer/schep met groen houten handvat

Dit kleine keukenhulpje heeft een heel specifiek doel. De kleine ronde schepjes zijn gemaakt om perfecte ronde meloenbolletjes te creëren. Het handvat kan van hout, plastic of metaal zijn, en deze waren vooral populair in het midden van de 20e eeuw.

Kaasrasp

Paar antieke kaas- en voedselraspen met houten handvat
Paar antieke kaas- en voedselraspen met houten handvat

Rasp, die niet altijd voor kaas wordt gebruikt, bestaat al heel lang. Ze zijn misschien begonnen als spijkergaten in metaal, maar aan het einde van de 19e eeuw en gedurende de hele 20e eeuw werden ze machinaal gemaakt. Je vindt ze gemaakt van metaal met een frame van plastic, metaal of hout.

Handmixer

antieke handmixer
antieke handmixer

Vóór de elektrische mixer gebruikten thuiskoks handmixers om eieren te kloppen, ingrediënten te combineren en slagroom te kloppen. Je kunt nog steeds antieke handmixers vinden in kringloopwinkels, vintage winkels en online.

IJsschep

antieke ijsschepjes
antieke ijsschepjes

IJsbolletjes dateren uit het einde van de 19e eeuw en zijn een belangrijk onderdeel geworden van veel keukens. Je ziet vintage exemplaren met houten, metalen of plastic handvatten, en sommige hebben ook een hendel waarmee je het ijs uit de schep kunt halen.

Botervormen

antieke botervorm
antieke botervorm

Botervormen worden gebruikt om boter in aantrekkelijke vormen te persen en bestaan al heel lang. Veel van deze antieke keukengereedschappen zijn gemaakt van hout en voorzien van ingewikkelde ontwerpen. Ze kunnen op verschillende manieren werken. Sommige hebben een plunjer die de gevormde boter loslaat, en bij andere moet de thuiskok de boter uit de vorm wrikken. Je ziet deze aantrekkelijke kleine schatten in antiekwinkels en online.

Verzamel vintage keukengereedschap

Of je nu je keuken inricht voor off-the-grid functionaliteit, decoreert met vintage keukengerei voor een ouderwetse flair, of gewoon graag wilt weten wat koks van weleer gebruikten om hun ma altijden te bereiden, vintage keukengerei is leuk en fascinerend. Ze vormen ook de basis voor een interessante collectie, omdat ze betaalbaar zijn en eindeloze variatie bieden. Voor meer keukenverzamelobjecten kunt u overwegen om vintage Corningware aan te schaffen.

Aanbevolen: