Polly Pocket: Geschiedenis & Waarde van Barbie's grootste rivaal uit de jaren 90

Inhoudsopgave:

Polly Pocket: Geschiedenis & Waarde van Barbie's grootste rivaal uit de jaren 90
Polly Pocket: Geschiedenis & Waarde van Barbie's grootste rivaal uit de jaren 90
Anonim

Polly Pocket-speelgoed is misschien klein van formaat, maar heeft een grote waarde.

Verzameling van Polly Pocket
Verzameling van Polly Pocket

Iedereen houdt van een gimmick, en kinderen stonden in de jaren 90 en 00 bijna te schuimbekken voor het microscopisch kleine Polly Pocket-speelgoed van Bluebird. Vanaf het begin in kleine, compacte vorm tot de huidige lijn vol accessoires en versieringen, was Polly Pocket jarenlang een van Barbie's belangrijkste concurrenten. Nu komen Polly Pocket-liefhebbers massaal opdagen als dit vintage speelgoed te koop wordt aangeboden. Lees meer over dit piepkleine speelgoed en waarom ze vandaag de dag honderden dollars waard zijn.

Hoe Polly Pocket zijn start kreeg

In 1983 wilde Chris Wiggs nieuw speelgoed maken voor zijn dochter Kate, die toen jong genoeg was om te genieten van de fantasierijke wereld die je met poppen kunt bouwen. Hij had een uitbarsting van creativiteit en kwam op het idee om een pop te maken die klein genoeg was om in je zak te passen. Op een werkelijk ingenieuze manier gebruikte hij een cosmetische compact om een klein huisje te ontwerpen waar de nog kleinere pop in zou passen.

Zes jaar later was Polly Pocket een officieel gelicentieerd product van Bluebird Toys gevestigd in Swindon, Engeland, en het kwam in 1989 in de schappen.

Polly Pocket wisselt van hand

Terwijl Bluebird Toys begin jaren 90 floreerde dankzij Polly Pocket en haar accessoires, waren er grote veranderingen aan de horizon voor dit piepkleine popje. Begin jaren negentig, niet lang na Polly's debuut, contracteerde Bluebird Toys Mattel als distributeur. Nadat Mattel Polly een aantal jaren had verkocht, zag Mattel hoe lucratief ze was en kocht hij het kleinere bedrijf in 1998.

Bijna onmiddellijk veranderde het uiterlijk van Polly's Little People-speelgoed. Ze werd groter, paste niet langer in haar kenmerkende compact, en kreeg haar eigen speciale serie verzamelobjecten. Net als andere beroemde Mattel-poppen zoals Barbie, kreeg Polly een realistischer uiterlijk, in tegenstelling tot de originele Polly met haar cartoonachtige kenmerken.

Met deze meer mainstream poppenstijl rolde Mattel Fashion Polly uit, met favoriete personages uit de oorspronkelijk getransformeerde Mattel-lijn, terwijl er ook speciale kleding werd toegevoegd die was gemaakt van rubberachtig materiaal. Sterker nog, de speelgoedfabrikant voegde er magnetische handen en voeten aan toe, zodat Polly zich beter kon hechten aan haar chique nieuwe wereld.

Het vintage Polly Pocket-speelgoed waar kinderen uit de jaren 90 om smeekten

Paarse Polly Pocket Heart Compact Farm
Paarse Polly Pocket Heart Compact Farm

Als je een oudere millennial bent, had je waarschijnlijk een compacte Polly Pocket-collectie. Maar zowel Bluebird Toys als Mattel beperkten de Polly Pocket-lijn niet alleen tot deze compacts. In plaats daarvan creëerden ze een uitgebreid genre dat technologie, accessoires, speelsets, enz. omvat. Enkele van de meer herkenbare Polly Pocket-speelgoed uit de jaren 90 en 00 zijn:

  • Polly Pocket compacte sets
  • Draagbare sieraden (ringen, armbanden, enz.)
  • Poppenaccessoires (schoenen, outfits, enz.)
  • Etuis
  • Cassettespelers
  • Schoolbenodigdheden
  • Zachte Polly Pocket-poppen
  • Grote winkelcentrumspeelsets
  • Barbiepoppen van het merk Polly Pocket

Handige hack

Weet je niet zeker wat/hoe oud het Polly Pocket-speelgoed is dat je hebt? Bezoek de identificatiegids van Only Polly Pocket om je te helpen.

Hoeveel zijn vintage Polly Pocket-speelgoed uit de jaren 90 en 00 waard?

Polly Pocket heeft waarschijnlijk een van de hoogste waarden per vierkante inch in de speelgoedwereld. Vintage Polly Pocket-producten zijn niet ongrijpbaar zoals sommige oude speelgoedartikelen, maar wat bepaalde Pollies speciaal maakt zijn een paar specifieke dingen.

Bluebird Polly Pockets versus Mattel Polly Pockets

1989 Polly Pocket SCHAATSENFEEST
1989 Polly Pocket SCHAATSENFEEST

Over het algemeen zijn de Polly Pockets van Bluebird Toys, die liep van 1989-1998, aanzienlijk meer waard dan de Polly Pockets van Mattel uit 1999 tot heden. Om te beginnen worden ze niet meer geproduceerd en belichamen ze waar Polly Pocket aanvankelijk over ging.

De meest voorkomende originele Polly Pocket-stukken die te koop worden aangeboden, zijn de compacts, en er zijn honderden verschillende die je kunt verzamelen. Dat gezegd hebbende, verschillende compacts hebben een verschillende aantrekkingskracht, maar het feit dat een enorme verzameling ervan online voor $ 1.125 wordt verkocht, laat zien hoe hoog hun marktwaarde is.

Kijk uit naar Disney Polly Pocket Compacts en speelsets

1995 Polly Pocket Disney Belle en het Beest
1995 Polly Pocket Disney Belle en het Beest

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: producten met een Disney-licentie hebben een enorme inruilwaarde, vooral producten uit de Disney Renaissance uit de jaren 90. Deze filmmerchandise-compacts kunnen meer dan $ 500 per stuk waard zijn. Ja, dat lees je goed. Vijfhonderd dollar voor speelgoed dat in de palm van je hand past. Er bestaat eigenlijk niet zoiets als de koopkracht van Disney-volwassenen.

Een Hercules compact uit 1996 werd bijvoorbeeld op eBay verkocht voor $ 436,21. Ondertussen werd op dezelfde site een grotere Peter Pan Neverland-speelset uit 1997 verkocht voor $ 437.

Polly Pocket-accessoires zijn de moeite waard om te vinden

Polly pocket etui
Polly pocket etui

Klein speelgoed was niet het enige dat de naam Polly Pocket droeg. Er waren tientallen leuke verzamelproducten die kinderen in hun dagelijks leven konden gebruiken. Van decoratieve sieraden tot schoolbenodigdheden, deze vroege Polly Pocket-accessoires zijn veel waard. De zeldzaamste stukken worden verkocht voor meer dan $ 1.000.

Neem bijvoorbeeld dit carnavalspolsbandje uit 1996, dat verkocht werd voor $ 1.004,18. Of deze ongeopende ring, stempel en potloodset die verkocht werd voor $ 1.246,30. Zelfs meer gebruikelijke accessoires kunnen nog steeds voor een paar honderd dollar worden verkocht, zoals deze Moonride-etui uit 1996, die voor $ 373,89 werd verkocht.

Wat is er vandaag aan de hand met Polly Pocket Toys?

Als je zelf kinderen hebt, kun je je liefde voor Polly Pocket doorgeven door de nieuwste sets en poppen op te halen op de website van Mattel of waar dan ook waar speelgoed wordt verkocht. En het meest opwindende is dat Mattel de afgelopen jaren het iconische compacte ontwerp van Chris Wiggs op een flitsende moderne manier heeft teruggebracht.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Holly | Vintage Polly Pocket-verzamelaar (@pocketvintagetoys)

De jaren 90 belden en ze willen hun Polly Pockets terug

Kinderen in de jaren 60 en 70 hadden Barbie die hen urenlang kon boeien, maar kinderen uit de jaren 90 en 00 maakten van Polly Pocket de opvallende pop van Y2K. Deze kleine speelgoedjes hebben zeker een grote reputatie vanwege hun kleine formaat, en ze hebben prijskaartjes om het te bewijzen. Wees dus op je hoede voor vintage Polly Pocket-speelgoed en overweeg misschien om je oude sets te verkopen voor een bedrag van €500-€1.000.

Aanbevolen: