Bloemen planten per zone

Inhoudsopgave:

Bloemen planten per zone
Bloemen planten per zone
Anonim
vrouw die bloemen plant
vrouw die bloemen plant

Het planten van bloemen per zone is een manier om ervoor te zorgen dat je dit jaar een gezonde en productieve bloementuin hebt. In landbouwtermen zijn 'zones' unieke geografische locaties waar specifieke klimaten bepalen welke planten daar het beste kunnen groeien. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) noemt ze 'hardheidszones' en ze zijn een essentieel instrument voor de landbouw, omdat ze een blauwdruk vormen voor de meest geschikte planten in een gebied. Het planten van bloemen per zone draait om het leren kennen van uw zone, het vinden van planten die het meest geschikt zijn voor die zone, en het concentreren van uw inspanningen op die planten.

Hoe u uw zone kunt vinden

De USDA Plant Hardiness Zone-kaart is een van de meest geraadpleegde zonekaarten in het land. De kaart is niet alleen uitgebreid, maar ook zeer interactief en doorzoekbaar. U kunt uw postcode invoeren en snel een gedetailleerde kaart vinden van uw gebied en de zone waarin u zich bevindt. U moet even de tijd nemen om te zien in welke zone u woont voordat u uw bloementuin gaat plannen. Als u zich buiten de Verenigde Staten bevindt, kunt u informatie over Europese winterhardheidszones vinden op GardenWeb.com.

USDA-zones gedefinieerd

Er zijn 13 zones zoals gedefinieerd op de USDA Hardiness Zone-kaart. Niet al deze zones zijn echter geschikt voor de teelt van niet-inheemse bloemsoorten. Sommige zones zijn veel te koud of veel te warm om voldoende hulpbronnen te bieden voor iets anders dan een zeer gespecialiseerde verzameling planten. Zones één en twee komen het meest voor in Alaska, waar alles behalve inheemse wilde bloemen tijdens de lange winters moeite zullen hebben wortel te schieten. Zones twaalf en dertien komen niet eens voor op het vasteland van de Verenigde Staten; ze zijn alleen op het eiland Puerto Rico. Veruit de meest voorkomende zones zijn de zones drie tot en met tien.

Hieronder ziet u een basisoverzicht van de bodems in verschillende winterharde zones. Als u meer wilt weten over de specifieke bodem in uw regio, kunt u de USDA Web Soil Survey-site raadplegen. Deze site geeft u informatie over de specifieke bodems die in uw omgeving voorkomen.

Zone drie en vier

In de Verenigde Staten bevinden zones drie en vier zich in het grote stuk land tussen de Rocky Mountains en de Grote Meren ten noorden van Nebraska.

Weer

Deze zones staan bekend om hun koude winters en korte zomers. De beste bloeiende planten voor deze zones zijn over het algemeen struiken zoals de Van Houtte spirea en bepaalde hortensia's. Sommige hardere bloemen, zoals de Rugosa-roos, kunnen hier echter wel tegen het weer. In de zomer is er veel water nodig om het gebrek aan regen aan te vullen.

Bodem van zones drie en vier

Bodemtypen in zones drie en vier kunnen aanzienlijk variëren. Bij de Grote Meren kan de klei onder de bovengrond aanwezig zijn. In het grootste deel van het zonegebied bestaat de bodem voornamelijk uit Alfisol. Dit is een term die duidt op een leemgrond die zich heeft ontwikkeld onder een zwaar bladerdak en rijk is aan organisch materiaal als de grond niet recentelijk is verstoord.

Bloemen om te planten in zone drie en vier

Deze afbeelding maakt deel uit van het mortuariumarchief en de mortuariumlicentie

  • Lelietje-van-dalen: Deze bloem bestaat uit kleine, witte trossen sierlijke en zeer aromatische bloemen. Hij doet het goed in gedeeltelijke tot volledige schaduw en moet eens in de paar dagen diep worden bewaterd totdat hij is gevestigd. Daarna kan er minder water worden gegeven, afhankelijk van hoeveel regen je krijgt.
  • Scarlet Phlox: Deze bloem heeft weinig tot geen aandacht nodig en staat erom bekend zich goed op zichzelf te vestigen. Het produceert een bed (of tapijt) van roze en paarse bloemen bovenop een bed van groenblijvende bladeren. Bij een gevestigde phloxplant hoeft u weinig tot geen water te geven.
  • Anjers: Anjers zijn een zware bloem en zijn zeer populair in bloemstukken. Ze bloeien van midden lente tot laat in de zomer en vereisen een regelmatig bewateringsschema.
  • Hyacinten: Deze bloemen zijn zeer winterharde vaste planten die heel weinig werk vergen. Ze produceren grote, flikkerige bloemhoofden die sterk in kleur variëren. Ze moeten in de volle zon worden geplant en komen elk jaar terug.
  • Black-Eyed Susan: Deze planten produceren een groot aantal gele bloemen die continu bloeien tot de eerste nachtvorst. Ze hebben zeer weinig of geen water nodig als ze eenmaal zijn gevestigd. Dit komt omdat ze in de eerste plaats een veldplant zijn en aangepast zijn aan zeer zware omstandigheden.

Zone vijf en zes

Deze zones hebben zeer koude, winderige winters en lange, droge zomers. Concreet zijn de staten die de grootste hoeveelheid land hebben, uitsluitend in de zones vijf of zes, Iowa, Kansas, Nebraska, Missouri, Illinois en Ohio. Tornado Alley gaat door zone zes, en dit heeft een enorme impact op de soorten planten die het hier goed kunnen doen.

Weer

De doorgaans droge zomers in deze gebieden betekenen dat droogtetolerante bloemen zoals goudsbloemen en rozen zoals de multiflora-roos hier het beste zullen presteren. Zoek naar planten met een semi-wasachtige cuticula, omdat deze het beste in staat zijn om vocht vast te houden. Droogtetolerante bloemen worden hier aanbevolen en alle niet-droogtetolerante planten moeten de hele zomer zeer diep worden bewaterd.

Bodem van zones vijf en zes

De bodem in de zones vijf en zes bestaat voornamelijk uit siltige leem. Deze grond zorgt voor een goede mix van vochtretentie en drainage.

Bloemen om te planten in zone vijf en zes

Eindeloze zomerhortensia
Eindeloze zomerhortensia
  • Giant Allium: Alliums krijgen veel aandacht vanwege hun unieke vorm en bloempatroon. Ze zijn in wezen een bloembol bovenop een lange, groene stengel. Ze worden beschouwd als een ‘nieuwigheidsbol’ en zullen elk jaar opnieuw bloeien omdat ze een vaste plant zijn. Zorg ervoor dat u bloembollenplanten niet te veel water geeft, omdat u de grond dan kunt oververzadigen en de bol kunt laten rotten.
  • Pink Coneflower: Deze bloemen lijken op roze madeliefjes en blijven lang bloeien. Ze worden beschouwd als "droogtebestendige" bloemen, dus ze hoeven zelden water te krijgen.
  • Wonder of Staffa Asters: Dit zijn zeer delicaat ogende bloemen die eigenlijk redelijk winterhard zijn. De delicate, blauwe bloemen blijven bloeien van midden zomer tot late vorst en hebben weinig water nodig.
  • All Summer Beauty-hortensia's: deze produceren grote hoeveelheden grote bloemhoofdjes. De plant bloeit vanaf midden zomer tot aan de eerste nachtvorst en heeft weinig water nodig. Op zure grond worden de bloemen blauw. In alkalische bodems worden de bloemen roze.
  • Red Carpet Lily: Dikke, rode bloemblaadjes en diepgroene bladeren kenmerken het uiterlijk van deze bloem. De bloem bloeit wekenlang vanaf de vroege zomer en heeft volle zon nodig met een regelmatig bewateringsschema. Probeer eens in de paar nachten een beetje water te geven en tussendoor de bloemblaadjes te besproeien.

Zone zeven en acht

Het grootste deel van Texas v alt in een van deze twee zones, net als het grootste deel van Californië en de helft van Oregon.

Weer

Deze zones staan bekend om hun relatief milde winters en warme, droge zomers. Zones zeven en acht vormen een unieke situatie voor tuinders omdat de droge, hete winters worden gecompenseerd door winters waarin veel bomen misschien nooit een enkel blad verliezen. Dit betekent dat het bloemengroeiseizoen vaak wordt verlengd tot een "jaarrond" -status. In het westen van Oregon krijgen ze bijvoorbeeld de hele winter te maken met aanzienlijke regenval en komen ze zelden in de vrieskou terecht. Goudsbloemen, anjers, rozen en bijna elke bloem die je maar kunt bedenken, kunnen het zonder veel speciale overwegingen goed doen in deze zones.

Bodem van zones zeven en acht

Zones zeven en acht krijgen elk jaar veel regenval en hebben slecht gedraineerde bodems. De bodem hier bestaat uit grote hoeveelheden klei, wat uw mogelijkheden met bollen en andere planten aanzienlijk kan beperken. Veel tuinders in de zones zeven en acht gebruiken verhoogde bedden voor hun bloemen om meer controle uit te oefenen over het grondtype waarin ze planten.

Bloemen om te planten in zone zeven en acht

Zorg voor hibiscus
Zorg voor hibiscus
  • Hibiscus: Hibiscusbloemen worden beschouwd als winterharde bloemen die vaak de hele winter in zone acht blijven staan. Het is een zeer populaire plant in de vollegrond, wat betekent dat het een zeer winterharde plant is die weinig aandacht nodig heeft. Deze klokvormige bloemen doen het het beste als ze in de volle zon worden geplant.
  • Sproetengeisha Japanse iris: Sproetengeisha is een zeer opzichtige, zeer delicate plant die onder een breed scala aan omstandigheden kan overleven als ze op de juiste manier wordt verzorgd. Ze hebben volle zon of halfschaduw nodig en moeten regelmatig water krijgen.
  • Crater Lake Clematis: Dit is een zeer winterharde bloeiende wijnstok die talloze blauwe bloemen produceert. De bloemen zijn groot en worden vaak gebruikt als privacybarrière op schuttingen. De wijnstokken groeien krachtig zonder veel hulp en vereisen heel weinig water.
  • Climbing Tea Rose: Deze klimroos produceert gedurende het groeiseizoen grote aantallen rozen. In tegenstelling tot veel andere rozen heeft deze roos weinig verzorging nodig en wordt hij beschouwd als een van de meest winterharde rozen. Deze zijn geoptimaliseerd voor zone zeven, maar kunnen ook in zone acht worden gebruikt.
  • Major Wheeler Kamperfoelie: Dit is een populaire plant voor kolibries. Deze plant groeit zeer snel en produceert veel rode en gouden bloemen. Het vereist volle zon of halfschaduw en er moet een regelmatig bewateringsschema worden gebruikt. Omdat de plant groeit, kunt u overwegen de bladeren 's nachts zachtjes te besproeien, zodat ze hun kracht behouden. Dit zal de bloemen ook helpen nectar te produceren die beroemde kolibries aantrekt.

Zone Negen en Tien

Zones negen en tien bevinden zich bijna uitsluitend in Californië, Florida en Hawaï.

Weer

Deze zones staan bekend om hun relatief stabiele temperaturen gedurende het hele jaar. Tuinders kunnen hier in de wintermaanden ook een hoge luchtvochtigheid en regen verwachten. Daarom is het belangrijk om bloemen te krijgen die niet gevoelig zijn voor schimmelproblemen. Fuchsia's en kerststerren zijn bijzonder goed aangepast aan deze zones.

Bodem van zones negen en tien

Zones negen en tien zijn zeer droge gebieden. Deze gebieden staan bekend om hun goed gedraineerde zandgronden die niet gevoelig zijn voor vochtretentie. Een overheersende grond hier wordt San Joaquin genoemd, een leemlaag bovenop een diepe kleilaag. Dit betekent dat je bloemen moet planten die deze goed gedraineerde en vochtarme omstandigheden kunnen overleven.

Casablanca-lelie
Casablanca-lelie

Bloemen om te planten in zone negen en tien

  • Fanfare Gaillardia: Deze unieke, wielvormige bloem bloeit van juni tot september. Hij groeit heel goed in droge omstandigheden, waardoor hij geschikt is voor de zones negen en tien.
  • Summer Breeze Agastache: Dit is een populaire bloem voor gebruik in rotstuinen in de zones negen en tien. De kleine, sappige bloemen zijn zeer winterhard tot droge omstandigheden en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Zorg ervoor dat u deze planten niet te veel water geeft, omdat de sappige bladeren kunnen gaan rotten.
  • Casablanca Lelie: Deze lelies komen eigenlijk uit Peru en niet uit Marokko zoals de naam doet vermoeden. Deze bloem is zeer droogtetolerant en vereist slechts minimale watergift. De goed doorlatende gronden van zones negen en tien zijn erg goed voor deze plant.

Leer meer over uw zone

Om een beter inzicht te krijgen in welke specifieke planten het goed zullen doen in jouw omgeving, kun je de NGA Plant Finder-tool op de website van de National Gardening Association raadplegen. Het enige dat u hoeft te doen, is aangeven in welk type planten u geïnteresseerd bent en in welke zone u woont. Hun database is vrij uitgebreid en de National Gardening Association is een van de meest gerespecteerde tuiniersorganisaties van het land. Door dit soort hulpmiddelen te gebruiken en meer te weten te komen over uw zone, is de kans veel groter dat u een succesvolle tuin heeft.

Aanbevolen: