Alice in Wonderland verborgen betekenissen

Inhoudsopgave:

Alice in Wonderland verborgen betekenissen
Alice in Wonderland verborgen betekenissen
Anonim
Alice in Wonderland
Alice in Wonderland

Alice in Wonderland gaat op het eerste gezicht over een meisje dat in slaap v alt en droomt van een fantastische wereld waarin ze verdwa alt. De pagina's druipen echter van een symboliek die wacht om ontdekt te worden. Dat gezegd hebbende, bestaat er niet veel overeenstemming onder geleerden over wat die symboliek precies is en wat het betekent.

Verlies van de onschuld uit de kindertijd

Een veelgehoord idee in het boek is dat het de reis is van een meisje dat haar onschuld en naïviteit uit haar kindertijd verliest. Ze begint het verhaal zonder de onwaarschijnlijkheden in twijfel te trekken die zich in Wonderland voordoen en eindigt het boek door de hele rechtbank erop te wijzen dat ze machteloos zijn en slechts een pak kaarten. Zodra ze de fantastische en onwaarschijnlijke aard van de wereld om haar heen herkent, ontwaakt ze uit haar droom.

Politieke allegorie

Sommige geleerden hebben gesuggereerd dat Alice in Wonderland een klassieke allegorie is waarin Wonderland Engeland is en de Hartenkoningin de tiran op de troon is. Deskundigen wijzen op hoe gewelddadig de koningin en de hertogin zijn, en hoe verwrongen rechtvaardigheidsgevoel zij lijken te hebben als bewijs voor dit idee. Op het moment dat ik dit schreef was Engeland zeker een afspiegeling van een terroristische en tirannieke regering.

Les over kolonisatie

Een andere vaak aangehaalde mogelijkheid voor het verhaal is dat het een gelijkenis is over kolonisatie en de rampspoed die voortkomt uit het naar een vreemd land gaan en daar je waarden opleggen. Velen wijzen op het feit dat wanneer Alice het vreemde Wonderland binnenkomt, ze het niet begrijpt en in plaats van te kiezen om te leven en de gewoonten van de inheemse bevolking te leren, past ze haar eigen waarden toe op de situatie. Deze beslissing heeft bijna desastreuze gevolgen.

Drugs

Alice en blauwe rups
Alice en blauwe rups

Door de jaren heen hebben veel mensen gedacht dat er verschillende toespelingen zijn op drugs en drugsgebruik. Er is de trippy Cheshire Cat en de rups, om nog maar te zwijgen van het feit dat Alice's hele avontuur op een gigantische hallucinatie lijkt. Als gevolg hiervan hebben mensen zich afgevraagd of Carroll zelf drugs gebruikte en misschien was dit hele verhaal het verhaal van een van zijn 'trips'. Volgens de British Broadcasting Company zijn experts echter geneigd te denken dat Carroll geen recreatieve drugsgebruiker was, en dat Alice en haar hallucinogene verhaal dus slechts verzinsels zijn.

Thema's en motieven

Hoewel een thema of motief in de literatuur niet bepaald een 'verborgen betekenis' is, hebben veel studenten moeite om de thema's in een boek te vinden. Hoewel de thema's in een bepaald stuk literatuur discutabel kunnen zijn, zijn de meeste geleerden het erover eens dat Alice in Wonderland op zijn minst verschillende thema's behandelt die te maken hebben met kindertijd, nieuwsgierigheid en verlating.

  • Het bereiken van volwassenheid- Misschien is dit het minst verborgen thema van Alice in Wonderland, terwijl lezers zien hoe Alice evolueert van kinderlijk in haar observaties naar volwassener en rationeler. Sommigen merken ook op hoe ze de controle over haar lichaam verliest als ze in het konijnenhol v alt, of wanneer haar nek onmogelijk lang wordt, wat representatief is voor het doormaken van de puberteit.
  • Verlating - Terwijl Alice in het boek rationaliteit probeert toe te passen op de situatie waarin ze zich bevindt, worden haar pogingen slechts beantwoord met een diep gevoel van verlies en zijn. alleen, wat haar door het verhaal heen in vaak lange monologen lanceert.
  • Curiosity - Nieuwsgierigheid is het voertuig dat in veel gevallen het verhaal voortstuwt. In beide gevallen leidt Alice's nieuwsgierigheid haar naar de volgende scène in Wonderland. Ze volgt bijvoorbeeld het konijn simpelweg omdat ze nieuwsgierig is naar zijn uurwerk.

Een schat aan interpretatie

Een van de redenen dat Alice in Wonderland de tand des tijds heeft doorstaan, is omdat mensen nog steeds debatteren over wat het betekent. Er zijn verschillende interpretaties van deze klassieke kinderroman. Was het slechts een hoop fantasierijke verhalen, of zijn er diepere, verborgen betekenissen? Hoewel niemand het ooit zeker zal weten, zullen literatuurwetenschappers er zeker nog jaren over debatteren.

Aanbevolen: