Antieke massagetafel: geschiedenis & Kooptips

Inhoudsopgave:

Antieke massagetafel: geschiedenis & Kooptips
Antieke massagetafel: geschiedenis & Kooptips
Anonim
Massageplatform nu omgebouwd tot salontafel
Massageplatform nu omgebouwd tot salontafel

De kunst van het geven van een goede massage bestaat al heel lang, zoals je kunt zien aan de vele voorbeelden van antieke massagetafels. Ontdek hoe deze tabellen door de jaren heen zijn veranderd.

Geschiedenis van massagetafels

Massage bestaat al duizenden jaren. Bijna net zo lang als mensen massages geven, gebruiken ze tafels om hun cliënten te ondersteunen. Massagetafels zoals wij die kennen bestaan pas zo’n 100 jaar, maar in voorgaande tijdperken werden soortgelijke meubels gebruikt om hetzelfde doel te bereiken. Hoewel je waarschijnlijk geen antieke Griekse massagetafel zult vinden in de antiekwinkel in de stad, is het leuk om iets te weten over de evolutie van dit meubelstuk.

  • De oude Grieken gebruikten een versie van een massagetafel uit ongeveer 800 voor Christus. tot ongeveer 150 voor Christus Deze tafels waren gemaakt van marmer of hout en werden gebruikt in gymzalen. Deze vroege massagetafels werden ‘plinten’ genoemd.
  • Tussen ongeveer 300 voor Christus en 475 na Christus was massage populair in het Romeinse rijk. Voor deze praktijk werden ook plinten gebruikt, en massages werden vaak uitgevoerd in de paleisachtige baden.
  • De Victorianen voerden ook massage uit. Ze gebruikten meubelachtige massagetafels die ‘banken’ werden genoemd. Deze banken waren erg zwaar en waren meestal bekleed met leer of fijne stoffen. Ze waren meestal gevuld met paardenhaar of zaagsel.
  • In het begin van de 20e eeuw begonnen massagetafels meer op traditionele medische onderzoekstafels te lijken. Ze waren gemaakt van hardhout, vaak eikenhout, en hadden een gewatteerde bovenkant die meestal gevuld was met paardenhaar en bekleed met leer. Sommige vroege massagetafels hadden een trillend oppervlak.
  • De volgende generatie massagetafels, gebruikt in de jaren na de Eerste Wereldoorlog, was meestal gemaakt van huishoudelijk hardhout en gevuld met katoen, zaagsel of stro. De tafelbekleding was meestal gemaakt van een gemakkelijk schoon te maken vroege vorm van plastic.
  • In 1930 werd de eerste draagbare massagetafel gemaakt. Deze vroege draagbare tafels waren zwaar, maar ze waren voorzien van hoogwaardige materialen en uitstekend vakmanschap. In de jaren veertig waren lichtgewicht, draagbare tafels populair geworden. Veel hiervan waren gemaakt van aluminium en plastic.
  • Pas in de late jaren veertig begonnen massagetafels uitgesneden gezichtsgaten te vertonen. Het duurde tientallen jaren voordat de huidige hoefijzervormige gezichtswieg ontstond. De huidige draagbare tafel met een hoefijzerhouder ontstond in de jaren 80.

Waar vindt u antieke massagetafels

Veel oude massagetafels zijn nog steeds bruikbaar. Ze hebben mogelijk wat restauratiewerk nodig, vooral als ze stoffering hebben. Hier zijn enkele van de beste plaatsen om ouderwetse massagetafels te vinden:

  • Lokale advertenties - Omdat het verzenden van deze grote artikelen duur is, moet u regelmatig de advertenties controleren om te zien of u een antieke massagetafel kunt vinden.
  • Verkoop van onroerend goed - Bij sommige verkopen van onroerend goed zijn massagetafels inbegrepen, vooral die waarbij iemand thuiszorg heeft ontvangen.
  • Ziekenhuisveilingen - Als ziekenhuizen nieuwe apparatuur aanschaffen, veilen ziekenhuizen soms oudere modellen massagetafels.
  • Craigslist - Controleer regelmatig of uw lokale Craigslist antieke massagetafels heeft, omdat dit u verzendkosten bespaart.
  • Veilingsites zoals eBay - Op eBay kun je soms massagetafels vinden, maar de verzending ervan kan erg duur zijn.
  • Antiekwinkels - Hoewel massagetafels niet gemakkelijk te vinden zijn in antiekwinkels, kun je je plaatselijke winkels vragen er een in de gaten te houden.

Tips voor het kopen van een massagetafel

Antieke massagetafels kunnen een investering zijn. Ze variëren van een paar honderd dollar voor een draagbaar vintage model tot duizenden dollars voor een echt antiek exemplaar in goede staat. Als u besluit een antieke massagetafel aan te schaffen, houd dan rekening met de volgende tips:

  • Als de tafel gestoffeerd is, controleer dan de vulling. De bekledingsvulling helpt je de tafel te dateren, omdat bij vroege tafels natuurlijke materialen zoals paardenhaar en zaagsel werden gebruikt. Zorg ervoor dat de vulling in goede staat is of dat deze kan worden vervangen zonder de waarde van het stuk te schaden.
  • Overweeg om de tabel door een andere bron te laten beoordelen. Grotere antieke stukken zoals massagetafels kunnen sterk in waarde variëren. Het is belangrijk om te bevestigen dat u een eerlijke deal krijgt.
  • Misschien wilt u een antieke tafel gebruiken als display in uw massagekliniek. Deze tafels kunnen een leuke en nostalgische manier zijn om een modern bedrijf te decoreren.

Een gezondheidszorgapparaat met een fascinerende geschiedenis

De kunst van het masseren bestaat al eeuwen, en het is nog steeds een belangrijke manier om verbinding te maken en te ontspannen. Of u nu kiest voor een antieke massagetafel of een modern exemplaar, het is leuk om iets te weten over de fascinerende geschiedenis van dit gezondheidszorgapparaat.

Aanbevolen: