Antieke cola-automaten: geschiedenis & Kooptips

Inhoudsopgave:

Antieke cola-automaten: geschiedenis & Kooptips
Antieke cola-automaten: geschiedenis & Kooptips
Anonim
Een vintage Cola-automaat
Een vintage Cola-automaat

Zowel antieke cola-automaten met hun prachtige ronde bovenkant als vintage cola-automaten met hun iconische, toonaangevende ontwerpen zijn immens populair onder verzamelaars. Toch hoef je niet gretig naar Coca Cola-memorabilia te zoeken om deze unieke elementen uit de Amerikaanse cultuur van de 20e eeuw te kunnen waarderen.

Vroege cola-automaten

Antieke Coca-Cola automaat
Antieke Coca-Cola automaat

Van het bescheiden begin als frisdrankfonteindrankje in 1886 tot de eerste flessen cola die een snoepwinkeleigenaar in Vicksburg, Mississippi, Joseph A. Biedenharn, gebotteld en verkocht in 1894 met gewone glazen Hutchinson-flessen, groeide de populariteit van deze zoete koolzuurhoudende drank snel onder het Amerikaanse publiek. In 1909 was de Coca Cola Company uitgegroeid tot bijna 400 bottelarijen door het hele land. In die beginjaren werden de flessen gevuld met Coca Cola over het algemeen koud gehouden in plaatselijke supermarkten door ze te bewaren in koelers gevuld met ijs, en mensen haalden ze eruit nadat ze ervoor hadden betaald met behulp van het eresysteem.

Toch werd al snel duidelijk dat dit systeem niet duurzaam was, en het bedrijf begon te zoeken naar nieuwe manieren om hun product onder te brengen. Een vroege poging was de Vend-all-cooler van George Cobb die in 1910 werd gemaakt, kort daarna gevolgd door de koeler uit het midden van de jaren twintig van de Icy-O-Company. De koeler waarmee het allemaal echt begon, was echter de automaat van Glascock Brothers die in 1928 op de markt kwam. Slechts twee jaar later kwamen elektrische koelers op de markt, en meteen een koud drankje kopen zou nooit meer hetzelfde zijn.

The Vendo Company verandert het spel

Antieke Cola-automaat
Antieke Cola-automaat

De Vendo Company uit Kansas City, Missouri, opgericht in 1937, wordt algemeen beschouwd als het meest gewilde merk voor cola-machines. In de eerste paar jaar vervaardigde het bedrijf alleen de muntautomaten voor andere koelerproductiebedrijven uit die periode. Het duurde echter niet lang voordat de Vendo Company begon met de productie van de volledige frisdrankautomaat met muntautomaten.

Een van de populairste en meest verzamelde modellen, vervaardigd tussen de jaren 1949-1957, is de V-39 met zijn beroemde ronde bovenkant. Deze Vendo Cola-automaten van na 1955 zijn iconisch vanwege hun rood met witte bovenkant. Ter vergelijking: de modellen gemaakt vóór 1955 zijn effen rood en er staat de woorden "Ice Cold" op de onderkant geschreven.

Extra antieke en vintage colamachinefabrikanten

Vintage Coca-Cola-automaten
Vintage Coca-Cola-automaten

Hoewel Vendo absoluut de meest populaire van deze vintage machines is, houdt het bedrijf geen rekening met elke fabrikant waarmee Coca Cola een contract had. Er waren ongeveer 80 bedrijven die antieke en vintage frisdrankautomaten en koelers vervaardigden, met meer dan 600 verschillende modellen. Verschillende andere bedrijven die bekend staan om hun productie van frisdrankautomaten zijn onder meer:

  • Cavalier
  • Diepvriezen
  • General Electric
  • Jennings
  • Kelvinator
  • Quaker City Metal Products
  • Sure-Vend
  • Victor
  • Walrus
  • Westinghouse
  • VMC

Eenvoudige manieren om je oude Coca-Cola-machines te dateren

Dankzij Coca Cola-memorabilia zo'n populair verzamelobject zijn, zijn er een heleboel hulpmiddelen die je kunt gebruiken als je een antieke of vintage cola-automaat probeert te dateren. Om u op weg te helpen, zijn er een paar verschillende tijdelijke identificatiegegevens die u kunt gebruiken om u te helpen de leeftijd van een antieke of vintage Coca Cola-machine te schatten:

Bepaal het merk

Een van de eerste manieren waarop je kunt proberen een cola-automaat te dateren, is door te bepalen welk merk het heeft vervaardigd. Verschillende fabrikanten begonnen in de 20e eeuw op verschillende tijdstippen met de productie van colamachines, wat betekent dat je aan de hand van hun merknamen een datumbereik voor deze machines kunt bepalen. De Glascock Manufacturing Company is bijvoorbeeld de oudste officiële Coca Cola-automaat die er is.

Hier zijn enkele van de meest populaire merken en toen ze voor het eerst begonnen met de productie van cola-automaten:

  • Glascock Brothers - 1928
  • Westinghouse - 1935
  • Cavalier - 1936
  • Vendo - 1937
  • VMC - Jaren 40

Observeer het ontwerp

Een ander opvallend kenmerk voor identificatie en datering zijn de ontwerpen van deze machines. Bepaalde ontwerpaspecten werden op verschillende punten in de 20e eeuw verwerkt, waardoor sommige van deze bekende automaten gemakkelijk te dateren zijn. Dit zijn enkele van de meest iconische ontwerpkenmerken waar u op moet letten bij een van deze automaten:

  • Fles compatibel versus blik compatibel - Pas in de jaren zestig, toen Coca-Cola het 12-ounce blik introduceerde, werden verkoopautomaten gemaakt die in deze kleinere cilindrische containers pasten. Alle cola-automaten die je tegenkomt met planken aan de binnenkant waar alleen blikjes in passen, zijn dus na 1960 gemaakt, en de automaten waar alleen glazen flessen in passen, zijn gemaakt vóór de jaren '60.
  • Muntautomaten en geschilderde prijzen - De eerste cola-automaten werkten niet met muntjes, maar in de naoorlogse periode veranderden ze snel in zelfstandige verkopers met muntautomaten. Hoe hoger de prijs die voor elke afzonderlijke drank op de voorkant van de automaat staat, hoe nieuwer de automaat is.
  • Ronde bovenkant vs. platte bovenkant - Machines met ronde bovenkant (ongeacht hun grootte) waren vroege ontwerpstijlen van deze drankautomaten. Deze machines, die in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw werden gecreëerd, begonnen halverwege de eeuw gestroomlijnd te worden en kregen platte bladen en houten lambrisering die pasten bij de modetrends van die tijd.

Identificeer de serienummers

Vendo Coke Machine Zwart en zilver metalen ID-tag
Vendo Coke Machine Zwart en zilver metalen ID-tag

De meest nauwkeurige manier om een cola-automaat te dateren is aan de hand van het serienummer. Afhankelijk van welk tijdperk en merk machine je hebt, moet je zoeken naar verschillende serienummers. Wanneer u echter de metalen platen vindt (vaak ergens op de deuren vastgeschroefd), kunt u deze vergelijken met de serienummercompendiums van Coca Cola.

Grand America Jukebox is een geweldig voorbeeld van een toegewijd restauratiebedrijf dat een enorme online compilatie heeft van verschillende merken Coca-Cola-machines en hun serienummers met de datum waarop ze zijn uitgegeven. Een paar van de merken waarvoor ze informatie hebben, zijn Vendo, Cavalier, VMC en Westinghouse.

Tips voor het kopen van oude Coca-Cola-automaten

Antieke en vintage Coca-Cola-automaten kunnen veel geld kosten, vooral als ze professioneel zijn schoongemaakt en gerestaureerd. Daarom wilt u geen geld verspillen aan een machine om er vervolgens achter te komen dat het een enorme investering zal zijn om hem aan de praat te krijgen of gewoon bij u thuis te krijgen. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar tips waarmee u rekening kunt houden voordat u duizend dollar of zo op een oude drankautomaat laat vallen:

  • Bepaal waar je de automaat voor wilt hebben- Als je een cola-automaat wilt die werkt, is je beste investering het vinden van een nieuwere automaat met koelsystemen die nog steeds worden gemaakt en zijn eenvoudig te vervangen. Als u echter een machine wilt voor verzameldoeleinden of ter decoratie, dan zal een oudere, niet-functionele machine prima voor u werken.
  • Gerestaureerd kopen is een goede investering - Vaak kunnen deze machines met hun ingewikkelde mechanische ingewanden geldputten zijn als het om restauratie gaat. Het is dus beter om in het begin wat extra geld uit te geven dan dat je maanden en veel geld moet uitgeven om je automaat volledig te strippen en opnieuw in te richten.
  • Koop eerst bij speciaalzaken - Hoewel je deze automaten absoluut kunt vinden op online veilingwebsites zoals eBay, zijn ze niet altijd de beste plaatsen om ze te kopen. Gespecialiseerde verkopers, zoals mensen die oude automaten restaureren, kunnen u met meer vertrouwen beoordelen wat de staat van een automaat is.
  • Koop indien mogelijk lokaal - Coca Cola-automaten zijn duur om te verzenden vanwege hun gewicht. Zelfs de kleinere glijmachines kosten nog steeds honderden kilo's. Als u dus wilt voorkomen dat u een astronomisch bedrag aan verzendkosten moet betalen, moet u proberen te kijken of u er ergens in uw omgeving een kunt kopen.

Lest je dorst naar nostalgie met vintage cola-automaten

Er is iets dat meteen opv alt aan het kleurenpalet en de merkidentiteit van Coca Cola Company, en het is iets dat hun merchandise zo'n populaire keuze heeft gemaakt voor moderne verzamelaars. Er is niets zo opvallend nostalgisch voor verzamelaars van middelbare leeftijd dan het bezitten van de automaten uit hun kindertijd. Deze antieke en vintage cola-automaten zijn geschilderd in helder rood en wit en kosten misschien een aardige cent, maar ze verdienen hun waarde terug, kwart voor kwart.

Aanbevolen: