Antieke paraplubakwaarden, geschiedenis & Styling

Inhoudsopgave:

Antieke paraplubakwaarden, geschiedenis & Styling
Antieke paraplubakwaarden, geschiedenis & Styling
Anonim

Houd de regen binnen die van buiten komt en houd paraplu's op een stijlvolle manier vast.

Messing paraplubak in een kantoor
Messing paraplubak in een kantoor

Het ergste van de meteoroloog die om regen roept, is dat hij er niet aan denkt om je paraplu mee te nemen, maar dat hij moet bedenken waar je hem neerzet als je hem bedekt met kleine druppeltjes naar binnen brengt. We zullen allemaal ons uiterste best doen om te voorkomen dat we onze eigen slip 'n slides in de hal creëren.

Parapluhouders zijn misschien uit de mode geraakt, maar ooit had elk gemiddeld huis een aangewezen plek om zijn paraplu's op te bergen. Er zijn er vandaag de dag zoveel bewaard gebleven dat er geen noodzaak meer is voor een bordje voor een natte vloer als je de perfecte antieke paraplubak hebt gevonden om een beetje karakter aan je foyer te geven.

Tekenen dat je thuis een antieke paraplubak hebt

Paraplubakken zijn vaak antiek die op chatboards en forums terechtkomen waar mensen op internet vragen waar dit willekeurige oude ding in vredesnaam voor is gemaakt. Dat komt omdat deze standaards geen consistente vorm, maat, patroon of maker hebben. In wezen zijn ze een beetje een nachtmerrie voor een gewoon persoon om zeker te weten wanneer hij er een heeft.

Met deze oude tools is het echter veel gemakkelijker om te weten wanneer je er een hebt, op basis van het matchen met hoe andere eruit zien. Zoals ze zeggen, is imitatie de hoogste vorm van vleierij, en voor antieke parapluhouders is dit het beste wat we hebben voor een trefzekere identificatietechniek.

Paraplubakken: jaren 1850-1890

Victoriaanse paraplubak
Victoriaanse paraplubak

Terwijl open vaten al eeuwenlang als paraplubak worden gebruikt (aangezien parasols, en later waterdichte paraplu's, al honderden jaren bestaan), begon de massaproductie van dit gereedschap pas echt in de 19e eeuw. Rond 1880 waren paraplu's een vast onderdeel geworden van zowel dames- als herenkleding, waardoor ze meer waren dan alleen een hulpmiddel om de hete zonnestralen van je gezicht of een vochtige mist van je kleding te houden. Ze waren zowel een modieus en sociaal statement als een nuttig hulpmiddel.

De meeste antieke stands komen uit de Victoriaanse periode en staan erom bekend dat ze gemaakt zijn van gietijzer en/of messing. Hun vormen variëren; sommige zijn gemaakt met sculpturen van dieren, terwijl andere wervelende filigraan gebruiken om een bloemblaadjeachtig effect rond de randen te creëren. Hoewel je houten standaards uit deze tijd kunt vinden, waren metalen armaturen een rage, en daarom komen ze veel vaker voor.

Twee belangrijke typen uit deze periode zijn vierkante standaards en conische standaards. De vierkante standaards hadden bovenaan metalen roosters die ook dienst konden doen als wandelstokken en parasols. Het rooster hield de paraplu's rechtop en zorgde ervoor dat ze gemakkelijk tijdens het vliegen konden worden vastgepakt. De andere was de meer basale, conisch gevormde standaard die ervoor zorgde dat paraplu's niet op de grond vielen.

Paraplubakken: jaren 1900-1920

Antieke GUSTAV STICKLEY paraplubak
Antieke GUSTAV STICKLEY paraplubak

In het begin van de 20eeeeuw wierpen mensen één blik op de opzichtige, overdreven gedecoreerde stijl van een paar jaar geleden en zeiden: 'Vandaag niet.' In de vroege jaren verschoven paraplubakken, net als allerlei andere meubels, naar meer natuurlijke materialen. Houten stukken werden een ware rage, en de kunstnijverheid en de art nouveau-stijl omarmden deze warme, eenvoudige richting die het ontwerp insloeg.

Dus als je stands vindt die gemaakt zijn van dik hout of geweven riet, dan zou die van jou zeker uit deze tijd kunnen komen. Op dezelfde manier waren eenvoudige 'emmer'-standaards met decoratieve afbeeldingen eromheen geschilderd gebruikelijk.

Zijn antieke paraplubakken iets waard?

Misschien wil je stoppen met het vuil van je schoen te wrijven over die oude paraplu-emmer die je van je grootmoeder hebt geërfd toen ze vorig jaar haar huis inkromp, want die is waarschijnlijk een paar honderd dollar waard. Over het geheel genomen zijn goed onderhouden paraplubakken uit de 19deen 20de eeuw gemiddeld ongeveer $100-$600 waard. Dit geldt voor de gewone, ongemarkeerde metalen en houten exemplaren, maar sommige vallen buiten deze prijsklasse.

Aangezien bijna alle paraplubakken die tot op de dag van vandaag bestaan, op zijn vroegst uit de Victoriaanse periode stammen, zou elke paraplubak uit de 18e eeuw of eerder zeker aanzienlijk meer waard zijn.

Standaarden gemaakt van kwetsbare materialen, zoals keramiek en porselein, maar ook van edele metalen, zijn meer waard omdat het moeilijker voor ze is om zo lang mee te gaan in goede staat. Neem bijvoorbeeld deze beschilderde, keramische parapluhouder uit de jaren 1910. Het staat momenteel vermeld op Chairish voor $ 1.800.

Of je nu wilt kopen of verkopen, hier is een idee van het soort houders en prijzen die je kunt vinden:

  • Deze eenvoudige eiken en koperen standaard is gemaakt in het begin van de 20ee eeuw en dankzij het solide, maar niet echt bijzondere ontwerp, wordt hij aangeboden voor $ 502.
  • Iets zeldzamer van een beroemde ontwerper of van waardevol materiaal zou voor de lage duizenden gaan. Deze prachtige gebogen beukenhouten standaard uit de werkplaats van Thonet wordt momenteel bijvoorbeeld aangeboden voor $ 1.250.

Manieren om een antieke parapluhouder te gebruiken

Goldman vervaardigde handgeschilderde houten paraplubak
Goldman vervaardigde handgeschilderde houten paraplubak

Niet alles hoeft letterlijk te worden gebruikt, en hoewel een antieke parapluhouder een bepaald doel heeft, kun je een beetje de wilde kant opgaan en hem voor iets veel inventiever gebruiken. Afhankelijk van het type dat je hebt, zijn hier enkele van de meest creatieve manieren om je parapluhouders in je moderne interieur te integreren.

  • Zet een latwerk op. Als je niet echt zin hebt in het boren van een paar gaten in je houder, kun je een paar wijnstokken planten die uit een kleine staaf groeien of latwerk dat je in de houder laat.
  • Verberg onder andere snacks en lekkers. Mensen proberen voortdurend nieuwe plekken te vinden om dingen te verbergen voor hun kinderen of huisdieren, en deze hoge (en onschadelijke) decoratie is een perfecte plek om je favoriete snacks te verstoppen of zelfs die set sleutels die je niet lijkt te kunnen bijhouden.
  • Gebruik het om andere items vast te houden. De meeste mensen hebben niet meer dan één paraplu op hun naam staan (als dat zo is), dus het lijkt een beetje om er een hele houder voor te hebben verkwistend. Gelukkig kun je er nog een heleboel andere dingen in opbergen: hengels, tennisrackets, statiefstandaards en meer.

Koppel je parapluhouders met de perfecte antieke paraplu

Antieke paraplubakken zijn prachtige meubelstukken, maar hun aantrekkingskracht wordt vergroot als er de juiste soort paraplu uit groeit. Het zal je misschien verbazen, maar paraplu's bestaan al honderden jaren en zijn zo goed gemaakt dat ze tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven. Deze oude paraplu's zitten vol felle kleuren, patronen en texturen en zijn perfect voor je antieke houder.

  • Als je alleen al naar deze warme mauve parasol uit de jaren 1890 kijkt, voel je je rijk. Hij heeft een mooie rand met franjes en de parelmoeren inleg is zo gemaakt dat hij uit de bovenkant van je houder steekt.
  • Je kunt niet fout gaan met de eenvoud van een klassieke zwarte paraplu. Ze zijn letterlijk tijdloos, ook al is deze gemaakt in de jaren 1900/10. Het glinsterende gouden handvat zou er geweldig uitzien in een donkerhouten antieke parapluhouder.
  • Fleur de boel wat op met deze klaproosrode en mintgroene bloemenparasol uit de jaren 20/30. Dat het regent, betekent niet dat je niet een beetje zonneschijn kunt meebrengen.

Bewaar ze voor een regenachtige dag

Zoals vrouwen al jaren ervaren, behoren spullen die uit het huis komen tot de meest vergeten en ondergewaardeerde dingen. Afgezien van stereotiepe meubels, wekt antiek uit huis niet hetzelfde ontzag op als een klassieke auto of vintage jurk. Toch zullen antieke paraplubakken er zijn voor allerlei regenachtige dagen - de natte en de gelddagen.

Aanbevolen: