Antieke Franse provinciale meubelstijl & Geschiedenis

Inhoudsopgave:

Antieke Franse provinciale meubelstijl & Geschiedenis
Antieke Franse provinciale meubelstijl & Geschiedenis
Anonim

Vervoer naar het Franse platteland vanuit het comfort van uw eigen woonkamer.

Franse provinciale slaapkamer uit de Lodewijk XV-periode
Franse provinciale slaapkamer uit de Lodewijk XV-periode

Toen Belle zong over meer willen dan haar 'provinciale leven' in Beauty and the Beast, waren velen van ons, kinderen, in de war over waar ze zo graag van weg wilde. Beelden van het provinciale leven konden we niet oproepen, omdat we niet wisten wat dat betekende. Maar misschien heeft u wel een paar familiestukken van antiek Frans provinciaal meubilair die u dagelijks gebruikt. Deze iconische stijl blijft ambachtslieden en ontwerpers vandaag de dag inspireren, maar er gaat niets boven de originele stukken die deze stijl beroemd hebben gemaakt.

Wat is de Franse provinciale stijl?

French Provincial beschrijft een soort ontwerpstijl en rage die ontstond tijdens het bewind van koning Lodewijk XV en zijn opvolger, koning Lodewijk XVI. Lodewijk XVI was getrouwd met Marie Antoinette, die deze stijl in heel Frankrijk populair maakte. De stijl verwijst naar de provincies, oftewel het Franse platteland, en eenvoudiger meubilair zonder uitgebreide barokke toeters en bellen.

Franse provinciale kamer
Franse provinciale kamer

Snel feit

Wist je dat Marie Antoinette een groot schandaal veroorzaakte met haar provinciale mode? De beroemde kunstenaar Elisabeth Le Brun schilderde in 1783 een portret van Marie Antoinette, gekleed in een eenvoudige katoenen jurk. Met lagen gaasachtige stof om de taille, shockeerde deze provinciaal geïnspireerde outfit de samenleving zo erg dat ze Le Brun vroegen om het uit de debuuttentoonstelling te verwijderen omdat het onfatsoenlijk zou zijn.

Hoe ziet het Franse provinciale meubilair eruit?

Meubels zijn een bedrieglijk moeilijke vorm van antiek. Zoveel meubelmakers gebruikten oude ontwerpen om nieuwe te inspireren, waardoor heropleving na opleving door de eeuwen heen moeilijk te achterhalen is of je echt antiek hebt. Gelukkig kunt u de dure taxatiekosten omzeilen door te weten op welke kenmerken u moet letten. Authentiek Frans provinciaal meubilair heeft allemaal een paar specifieke kenmerken.

Neutraal kleurenpalet

Frans Provinciaal meubilair draaide helemaal om lichtzinnigheid en landelijke elegantie. Ze temperden hun sfeer niet met donker meubilair. Zoek naar witte, grijze, crème, beige, taupe, lavendel en lichtblauwe verf of vlekken. Op dezelfde manier was de bekleding ook uitgevoerd in een pastelkleurig en luchtig kleurenpalet.

Fauteuil bekleed met tapijt
Fauteuil bekleed met tapijt

Stevig, natuurlijk hout

Frans provinciaal meubilair was grotendeels verstoken van metaal, afgezien van af en toe een accentstuk (zoals handgrepen, trekjes en sierlijsten). Hout was het favoriete materiaal voor meubels, en de natuurlijke houtsoorten die ze gebruikten waren zowel lokaal als winterhard. Ze hebben deze stukken gebouwd om lang mee te gaan.

Franse Europese houten ladekast
Franse Europese houten ladekast

Curvy, kronkelige lijnen

Als je naar een meubelstuk kijkt, is het dan echt vierkant en omvangrijk, of zit het vol met golvende en ronde lijnen? Frans provinciaal meubilair hield van glooiende rondingen, en dat zie je terug in fauteuils met ronde rugleuningen en dressoirs met opvallende S-vormige of W-vormige ladefronten.

Hoe waardevol is echt Frans provinciaal meubilair?

Ongerepte meubels uit de 17e en 18e eeuw zijn moeilijk te vinden, vooral aan de overkant van de vijver. Dus als je een echt stuk in goede staat tegenkomt, is de kans groot dat het duizenden waard is. Hoe beter onderhouden en hoe groter het stuk, hoe waardevoller het zal zijn. Toch hebben we het hier niet over stuivers en dubbeltjes. Sommige van de eenvoudigste stukken zijn $ 10.000+ waard. Neem bijvoorbeeld deze korte houten werkbank. Het komt uit de 17e eeuw en is niet bijzonder opvallend; maar de spectaculaire constructie en leeftijd maken het ongeveer $ 6.000 waard.

Moet u ooit uw oude Franse provinciale meubels bijwerken?

Beslissen om antiek meubilair te vernieuwen zodat het beter bij je huidige ontwerpbehoeften past, kan aanvoelen als gokken, en jongen, de inzet is hoog. Maar je hoeft niet all-in te gaan bij een volledig blinde weddenschap. Er zijn een paar principes die u kunt gebruiken om te bepalen welke soort restauratie of upcycling u uitvoert, afhankelijk van uw situatie.

  • Kunnen uw meubels bestand zijn tegen manipulatie?Als uw meubelstukken uit elkaar vallen, losse schroeven hebben, of gebarsten zijn en breken, is de kans groot dat ze serieus werk niet zullen overleven - tenzij u laat dat werk voltooien door een ervaren restaurateur.
  • Is uw meubelstuk echt oud? Zoek naar meestertekens, met de hand gemaakt schrijnwerk, zaagsporen en vierkante spijkers om te zien of uw meubelstuk echt oud is. Tekenen van veel slijtage kunnen ook betekenen dat het apparaat al een lange tijd bestaat. Als een stuk uit de 17e of 18e eeuw komt, zal het op welke manier dan ook veranderen de waarde ervan verlagen.
  • Ben je op zoek naar cosmetische verbeteringen? Met antiek zijn cosmetische verbeteringen veel gemakkelijker uit te voeren (en ongedaan te maken als je er echt een hekel aan hebt). Het vervangen van de bekleding van een stoel of het opnieuw schilderen van bijvoorbeeld een dressoir is veel veiliger dan het tafelblad van een oude kast volledig vervangen. U kunt de oude bekleding bewaren en terugplaatsen als blijkt dat de nieuwe stof die u hebt gekocht niet bij uw interieur past. Dingen als schilderen en opnieuw stofferen zijn minder invasieve manieren om elk type Frans provinciaal meubilair te upcyclen.

Dat gezegd hebbende: de ultieme beslissende factor bij het bijwerken van een stuk of het volledig afbreken ervan om voor onderdelen te gebruiken, gaat over hoe jij erover denkt. Als je een stuk al generaties lang hebt doorgegeven, kan het heiligschennis lijken om het met spuitverf te bekladden, maar als je het voor een goede prijs op een rommelmarkt hebt gevonden, kan het geen kwaad om er iets nieuws van te maken.

Meubels, hoe oud of hoe goed gemaakt ook, zijn gemaakt met de gebruiker in gedachten. Dit betekent dat het er is om te worden gebruikt op welke manier de eigenaar het ook wil gebruiken. Stel dus een verzameling antieke meubelen samen die u graag elke dag gebruikt, op welke manier dan ook.

Charmante slaapkamer met houten lambrisering en Frans antiek
Charmante slaapkamer met houten lambrisering en Frans antiek

Breng het platteland naar binnen

Tegenwoordig kun je reproducties van Frans provinciaal meubilair vinden in vrijwel elke grote meubelwinkel. Deze stukken zullen zeker dat 17deeeuwse Franse plattelandsgevoel oproepen, maar er gaat niets boven de originele stukken om het thema naar huis te brengen. Antiek Frans provinciaal meubilair is tijdloos en je zult tientallen jaren plezier hebben van alle stukken die je vindt.

Aanbevolen: