Recept voor azijn-onkruidverdelger

Inhoudsopgave:

Recept voor azijn-onkruidverdelger
Recept voor azijn-onkruidverdelger
Anonim
Azijn onkruidverdelger
Azijn onkruidverdelger

Het eenvoudigste recept voor onkruidverdelger op azijn is simpelweg het gebruik van azijn op volle sterkte, zonder iets anders toe te voegen. Voor dit doel wordt meestal witte azijn gebruikt, hoewel elke azijn zal werken. Azijn is over het algemeen ook een huisdierveilige onkruidverdelger.

Soorten azijn

Er zijn veel soorten azijn. Het meest populaire type is appelciderazijn. Het is meestal een mengsel van appelcider, azijn en water, teruggebracht tot een zuurgraad van vijf procent voor een meer uniforme beitsen en tafelsterkte. Inmaakazijn kan een zuurgraad van 18 procent bereiken. Over het algemeen geldt dat hoe sterker de zuurgraad van azijn is, hoe sterker de onkruidverdelgende kracht van de azijn zal zijn. Het is het azijnzuur in azijn dat ongewenste planten doodt.

Recepten voor azijn-onkruidverdelger

Er zijn talloze recepten die door tuiniers worden gebruikt. Het hangt van uw eigen ervaring en mening af welke u het beste kunt gebruiken. Hieronder worden verschillende recepten gegeven, gevolgd door waarschuwingen en andere informatie die nuttig voor u kan zijn.

  • Azijn alleen - Volledige, onverdunde azijn met een zuurgraad van 18 procent kan een effectieve onkruidverdelger zijn.
  • Azijn en zeep - Meng afwasmiddel met een snelheid van 25 gram per gallon azijn van volledige sterkte. Dit mengsel kan dienst doen als insecticide. Houd hier rekening mee terwijl u het gebruikt. Onthoud ook dat het ook je goede planten zal doden, dus zorg ervoor dat je het niet op je bloemen of groenteplanten krijgt. Zie het gedeelte over de gevaren hieronder voor waarschuwingen over schadelijke chemicaliën in sommige wasmiddelen.
  • Azijn, zeep en zout - Eén liter azijn, één kopje zout, één eetlepel afwasmiddel. Meng het en breng het aan. Zie het gedeelte over de gevaren hieronder voor waarschuwingen over schadelijke chemicaliën in sommige wasmiddelen.
  • Azijn en citroensap - Veel mensen zeggen dat het toevoegen van citroensap aan azijn de effectiviteit ervan als onkruidverdelger vergroot. Dit komt omdat het de zuurgraad verhoogt. Het toevoegen van een eetlepel tot een kopje per gallon is een gebruikelijk recept.
  • Azijn en etherische olie - Meng azijn op volle sterkte met een eetlepel etherische olie van kruidnagel of sinaasappel. Sommige tuinders zeggen dat de olie ervoor zorgt dat het mengsel beter aan de planten blijft plakken en zo de effectiviteit vergroot.

Waarschuwingen en gevaren

Hier zijn een paar tips waarmee u rekening moet houden om schade aan gazon, bodem, dieren of planten te voorkomen:

  1. Houd er rekening mee dat elk recept voor onkruidverdelger op azijn de kracht heeft om onkruid en ongewenste planten te doden, maar dat het geen onderscheid maakt in wat het doodt. Het heeft ook de kracht om goede en wenselijke planten te doden. Zorg er daarom voor dat u het niet op of in de buurt van planten spuit die u wilt houden, zoals sierplanten of uw moestuin.
  2. Azijn wordt vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel om bacteriën, schimmels en ziektekiemen te doden. Dat is prima als je wilt dat die spullen uit je huis of uit je aanrechtblad verdwijnen, maar in het milieu zijn er veel nuttige bacteriën die je in je grond wilt houden. Rijke compost en humus wemelt van nuttige bacteriën en organismen. Vermijd het sproeien van een van deze oplossingen op de grond waar u wilt planten, omdat dit de grond zal steriliseren - misschien wel tot twee jaar.
  3. Wees selectief met het soort wasmiddel/zeep/vloeistof dat je toevoegt aan je zelfgemaakte onkruidverdelger. Er zijn bepaalde gevaren verbonden aan chemicaliën die vaak worden aangetroffen in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, zoals wasmiddel. Deze omvatten fosfaten, fenolen en natriumhypochloriet of bleekmiddel. Volgens de National Institutes of He alth beschadigen fosfaten het milieu; fenolen en natriumhypochloriet hebben toxische eigenschappen. Kies wasmiddelen die vrij zijn van deze chemicaliën. Vermijd ook huishoudelijke schoonmaakmiddelen die "antibacterieel" zijn, omdat deze nuttige bacteriën in de bodem doden.

Ander gebruik

Azijn is milieuvriendelijk en biologisch. Het kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals:

  • Onkruidverdelger
  • Insecticide
  • Fungicide
  • Desinfectiemiddel
  • Tafelkruiden
  • Pickling medium

Hoe solliciteren

Voeg je mengsel van azijn of onkruidverdelger toe aan een spuitfles of doe het in een gieter. De beste resultaten worden bereikt als u de azijn of oplossing rechtstreeks op de planten die u wilt doden aanbrengt, inclusief de bladeren, stam, bloemen en stengels, in plaats van op het wortel-/bodemniveau aan te brengen.

Aanbevolen: