Ficusboomverzorging

Inhoudsopgave:

Ficusboomverzorging
Ficusboomverzorging
Anonim
Ingemaakte ficusboom
Ingemaakte ficusboom

Met meer dan 800 beschikbare soorten zijn ficusbomen een van de meest populaire decoratieve bomen die binnenshuis worden gekweekt. Het zijn echter ook nogal gevoelige planten, dus krijg tips over hoe je ze op de juiste manier verzorgt en laat bloeien.

Basisinformatie over de ficusboom

Ficusbomen maken deel uit van een classificatie van houtachtige vijgenbomen die van nature voorkomen in tropische of gematigde klimaten. Hun weelderige, rijkgekleurde blad, samen met het feit dat ze gemakkelijk in gewenste vormen kunnen worden getraind, maakt ze tot een van de meest voorkomende kamerboomvariëteiten voor zowel beginnende als ervaren kamerplantenliefhebbers. Vooral de treurvogel (Ficus benjamina) is een van de meest populaire soorten.

De zorg voor ficusbomen vereist constante waakzaamheid, omdat deze planten erg gevoelig kunnen zijn voor omgevingsomstandigheden en veranderingen. Als ze op de juiste manier worden verzorgd, zullen ze gemakkelijk bloeien en kunnen ze jarenlang schoonheid bieden als aanvulling op elk interieur.

Verzorgingstips voor je Ficus

De zorg voor een kamerplant begint lang voordat de plant zijn intrek neemt in een keuken, kantoor of studeerkamer. Van het correct kiezen van de beste plant tot het begrijpen waarom een ficusboom bladeren verliest: deze tips kunnen u helpen uw plant gezond en levendig te houden.

Een Ficus kiezen

Ficusbomen zijn erg temperamentvol en kunnen gestrest raken door eenvoudige handelingen, zoals het verplaatsen van de ene kamer naar de andere. Het is dus essentieel om een gezond exemplaar uit de kwekerij te kiezen voordat je deze mee naar huis neemt en onderdompelt in een geheel nieuwe omgeving. instelling.

Let bij het kiezen van een ficus op de volgende kenmerken.

  • De boom moet een rechte, stevige stam hebben die vrij is van littekens of kromtrekken.
  • Een ficus moet ook rijkgroene bladeren hebben zonder tekenen van bruin- of vergeling, en zonder scheuren of scheuren.
  • De grond moet vochtig zijn, wat duidt op een goed bewaterde plant.
  • Er mogen geen insecten in de bladeren of de grond zitten.
  • Er mogen geen tekenen zijn van recent bladverlies die wijzen op plantstress.

Oppotten

Ficusbomen hebben een krachtige wortelgroei en kunnen gemakkelijk potgebonden worden. Het herplanten van de boom is eenvoudig en moet, afhankelijk van de groei, elke één tot twee jaar worden gedaan. Kies een pot met een diameter die minstens vijf centimeter breder is dan de vorige pot, zodat er voldoende ruimte is voor de boom om te groeien. Bij veel bomen zal dit kort na aankoop moeten gebeuren, omdat ze naar een nieuw huis worden verplaatst.

Locatie

Ficus onder een kweeklamp
Ficus onder een kweeklamp

De allerbelangrijkste sleutel tot de voortdurende gezondheid van uw ficus is waar u de plant plaatst.

  • De boom moet op een plek worden geplaatst die overdag wat fel zonlicht krijgt, maar hij mag niet de hele dag in de volle zon staan.
  • Het optimale temperatuurbereik ligt tussen 65 en 75 graden Fahrenheit.
  • Plaats de plant niet naast verwarmingen, ventilatieopeningen of ramen die zeer uiteenlopende temperaturen kunnen veroorzaken.

Water geven en vochtigheid

Aangezien ficusbomen inheems zijn in vochtigere klimaten, vereisen ze zorgvuldige watergift en vochtigheidscontrole voor de beste groei.

  • De grond moet vochtig maar niet nat worden gehouden.
  • Plaats een schotel onder de pot voor extra drainage, waardoor wortelrot wordt voorkomen.
  • De boom moet water krijgen nadat de bovenste paar centimeter aarde is opgedroogd.
  • Mist de boom een of twee keer per dag zachtjes, vooral als hij jong is of als hij zich aan het aanpassen is aan een nieuwe locatie. Dit kan helpen de luchtvochtigheid te behouden.
  • In extreem droge huizen kan het toevoegen van een kamerbevochtiger helpen de luchtvochtigheid aan te passen aan de behoeften van de ficusboom.

Bladverlies

Bladverlies is meestal het eerste teken van stress dat een ficusboom vertoont, maar een goede verzorging kan eventuele problemen helpen minimaliseren. Het is niet ongebruikelijk dat een boom een kwart van zijn bladeren verliest, zelfs na een simpele verandering in de omgeving, zoals het veranderen van kamer, maar een goede watergift en temperatuurregeling kunnen extra stress helpen verminderen. Als de bladeren geel worden vlak voordat ze afvallen, is dit een teken van te veel water geven, terwijl doffe bladeren kunnen wijzen op een gebrek aan essentiële voedingsstoffen.

Bemesten

Je ficus moet regelmatig gevoerd worden om hem gezond te houden.

  • Gebruik een gegarandeerde analyse 10-10-10 meststof met langzame afgifte.
  • Gebruik het op de helft van de sterkte van de gemiddelde aanbevolen dosering om de kans op verbranding van je plant te verkleinen.
  • Breng het één keer per maand aan tijdens actieve groei, meestal van de lente tot de herfst.

Seizoensverzorging

Ficusbomen zijn seizoensplanten en hebben verschillende groeicycli voor verschillende tijden van het jaar.

  • Tijdens de lente en de zomer groeien de bomen sneller en hebben ze meer water, kunstmest en zonlicht nodig om gezond te blijven.
  • Wanneer de nachtelijke buitentemperatuur boven de 50 graden Fahrenheit blijft, kunnen deze bomen in de zomer buiten worden geplaatst op een heldere, zonnige plek waar ze kunnen profiteren van de natuurlijke vochtigheid en het regenwater.
  • In de late herfst en winter, als de dagen kouder worden, vertraagt de groei. Tijdens de koelere seizoenen zijn minder water en kunstmest nodig.

Hessische wrap en wanneer te gebruiken

De term Hessische wikkel is een van de namen die worden gebruikt voor Amerikaanse jute. Deze grof geweven stof wordt meestal gemaakt van jute en soms van sisal. Het kan ook worden gevonden als een mengsel met andere soorten plantaardige vezels. De term werd bedacht om de ruwe, grove jute-uniformen te beschrijven die door Hessische soldaten werden gedragen. Jute, jute en Hessische omslagdoek zijn onderling uitwisselbare termen.

Wortelballen

Veel wortelkluiten zijn verpakt in jutefolie (jute) om ervoor te zorgen dat het vuil rondom de wortels intact blijft. U wilt dit verwijderen als u uw boom in de grond of in een pot of plantenbak plant. De omhulling beperkt het wortelsysteem en voorkomt dat de ficus groeit.

Ingepakte koffers

Sommige kwekerijen wikkelen de stammen tijdens verzending in jutefolie, vooral tijdens de koude wintermaanden. U wilt deze folie verwijderen voordat u de boom oppot. Als u buiten plant, moet u de omslagdoek mogelijk laten staan als de temperatuur vriest of anderszins kouder is dan uw boom verdraagt. In zo'n geval wil je de boom misschien oppotten en wachten met het verplanten buiten in de lente.

Ficusbomen buiten planten

buiten een ficus planten
buiten een ficus planten

Als u besluit uw ficusboom in de tuin te planten, moet u de jute-wikkel rond de kluit verwijderen. Als dit te omslachtig blijkt, kun je verschillende sneden in de jute maken om het wortelstelsel bloot te leggen en het voorbij de jute te laten groeien.

  • Plant je boom nooit met de kluit volledig vastgebonden in de jute.
  • Hoewel de stof biologisch afbreekbaar is, ontbindt deze niet snel, en het wortelstelsel van je boom zal worden belemmerd of beschadigd door de opsluiting van de omslagdoek.
  • Als je ervoor kiest om de hele verpakking te verwijderen, bewaar hem dan en snijd hem in reepjes om rond de basis van de boom te verspreiden voor een uitstekende mulch.

Wanneer moet u uw ficusboom inpakken

Als je je boom buiten plant, wil je er eerst zeker van zijn dat hij de temperaturen in jouw regio kan overleven door de winterhardheidszone te verifiëren. Als het weer ongebruikelijk te koud is voor uw Ficusboom, moet deze ter bescherming worden ingepakt. Dit kan ook worden gedaan om uw boom te beschermen tegen harde wind. Als je boom groter is dan 2,5 tot 2,5 meter, moet je een schild bouwen dat de hele boom bedekt.

  1. Om uw boom tegen kou en/of wind te beschermen, kunt u de stam omwikkelen met jutefolie, waarbij u van onder naar boven werkt.
  2. Je kunt wat touw om de doek binden om hem beter tegen de wind te beschermen.
  3. Je boom water geven als je klaar bent, vóór de vorst.
  4. Zorg ervoor dat je mulch rond de basis van de boom aanbrengt, zodat er een paar centimeter rond de stam vrij blijft.
  5. Zodra het gevaar van koud of winderig weer voorbij is, kun je de boom uitpakken, eerst door het touw door te snijden en vervolgens de jute uit te pakken door bovenaan te beginnen en langs de stam naar beneden te werken.

Aanvullend Ficus Verzorgingsadvies

Ficus-bonsai
Ficus-bonsai

Voor de gezondste en mooiste ficusbomen, onthoud deze aanvullende tips:

  • Snoei en vorm de bomen in het vroege voorjaar, net als het groeiseizoen begint.
  • Ficusbomen kunnen indien gewenst tot bonsai worden verzorgd, met zowel begraven als blootliggende wortelontwerpen.
  • Veeg het stof regelmatig van de bladeren van de boom om de poriën vrij te houden, zodat ze gemakkelijker vocht kunnen opnemen.
  • Gebruik geen op was gebaseerde reinigingsmiddelen op de bladeren, omdat deze de poriën verstoppen.

Uw zorg loont

Schroom niet om een ficusboom mee naar huis te nemen alleen maar omdat de plant een beetje temperamentvol is. Door deze verzorgingstips te volgen, blijft uw boom het hele jaar door gezond en levendig en brengt u een stukje buitenleven naar elke kamer die u kiest.