25 nationale kostuums om verbinding te maken met culturen van over de hele wereld

Inhoudsopgave:

25 nationale kostuums om verbinding te maken met culturen van over de hele wereld
25 nationale kostuums om verbinding te maken met culturen van over de hele wereld
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Het vieren van nationale kostuums en hun historische context is een manier om het erfgoed van een land te behouden in een steeds diverser wordende mondiale gemeenschap. Voor sommigen laten nationale erfgoeddagen op school mensen met trots pronken met hun voorouderlijke kleding, terwijl anderen erover leren via sociale media.

In een internationale omgeving die verdeeldheid zaait, kan het ongelooflijk ontroerend zijn om deze unieke stukjes materiële cultuur, die slechts een van de vele stukjes van onze gedeelde geschiedenis als menselijke wezens die op aarde leven, te verheffen. Leer meer over de culturen die oceanen van je verwijderd zijn door hun nationale klederdracht te verkennen.

Mexicaanse Mariachi-kleding

Afbeelding
Afbeelding

Mexico was ooit een uitgestrekt land dat zich uitstrekte over Noord- en Latijns-Amerika en kon onmogelijk worden vastgepind op slechts één nationale kledingstijl. Een van de meest populaire is het Charro-pak en het sombrero-ensemble dat tegenwoordig het vaakst wordt gedragen door Mariachi-bands. Het pak bestaat uit een zwaar geborduurd jasje en een bijpassende broek, vaak gedragen over een katoenen overhemd. Het kan in een prachtige reeks kleuren verkrijgbaar zijn.

Mexicaanse Huipil

Afbeelding
Afbeelding

Een andere unieke culturele jurk waar vooral inheemse Mexicaanse en Guatem alteekse vrouwen dol op zijn, is de huipil. De huipil bestaat uit een los, rechthoekig kledingstuk met aan de bovenkant een gat waar je hoofd doorheen kan. Afhankelijk van de lengte kan het los gedragen worden, of in een rok gestopt en met een riem vastgemaakt worden. De huipil is gemaakt van zeer licht, transparant katoen en is bedoeld om comfortabel te dragen. Tegenwoordig is het qua stijl uitgebreid en kan het zowel losse items bevatten als het meer traditionele kledingstuk uit één stuk.

Oostenrijkse en Beierse Lederhosen/Dirndl-outfits

Afbeelding
Afbeelding

Oostenrijk en Beieren hebben nauwe culturele banden, dus natuurlijk delen ze een traditionele klederdracht. Als je ooit een Oktoberfest hebt bezocht, heb je zeker aanpassingen gezien van de gebruikelijke lederhosen en dirndl. Lederhosen is een traditioneel kostuum voor mannen, bestaande uit leren korte broeken, bretels en overhemden van natuurlijke vezels. Dirndls worden door vrouwen gedragen en zijn meestal verkrijgbaar in drie delen: jurk, blouse en schort.

Op zowel dirndls als lederhosen vind je ook prachtige geborduurde volksafbeeldingen. Terwijl ze vroeger gebruikelijk waren onder mannen en vrouwen uit de arbeidersklasse, zijn ze nu gereserveerd voor festivals en speciale gelegenheden.

Traditionele Griekse kostuums

Afbeelding
Afbeelding

Je hoeft niet terug te gaan naar het oude Griekenland om prachtige nationale kostuums te vinden. In plaats daarvan vertoont de recentere traditionele kleding invloed van de klederdrachten van hun Midden-Europese buren met hun verzadigde geverfde stoffen, meerdere lagen en inheems textiel.

De Griekse klederdracht voor mannen omvat de fustanella, een geplooide rok met een wit overhemd, en de vraka, een wit overhemd gecombineerd met een losse broek. Op dezelfde manier zijn er meerdere stukken nodig om de kostuums van een vrouw te voltooien; de poukamiso is een fundamentele hemdlaag waar de schorten, lijfjes, vesten en sjaals bovenop zijn gebouwd.

Roemeense volkskostuums

Afbeelding
Afbeelding

Nee, je zult geen Roemenen zien die hun vampiercapes uittrekken als ze hun nationale kostuums gaan uittrekken. Hun traditionele kleding is eerder doordrenkt van een diepe Oost-Europese volksstijl die hun textielkunsten, heldere kleding en eenvoudige silhouetten benadrukt. Omdat er zoveel sterke regionale gemeenschappen zijn, is er niet één kostuum.

Maar er zijn een paar baanbrekende stukken in het hele gebied die je kunt bewonderen. De 'le' van een vrouw is bijvoorbeeld een driedelig versierd overhemd dat hun nationale borduurstijlen benadrukt.

Traditionele Finse kostuums

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel het door de jaren heen kleine veranderingen heeft ondergaan, werden de fundamenten van de Finse traditionele kostuums in de 16e eeuw vastgelegd. Voor vrouwen bestaat het uit een lange, losse rok, gedragen met een losse katoenen blouse en een vest of kort jasje. Voor speciale gelegenheden worden sjaals en hoofddeksels toegevoegd. Ondertussen dragen mannen knielange broeken, overhemden, vesten en lange sokken.

Russische nationale kostuums

Afbeelding
Afbeelding

Net als zoveel landen op deze lijst is de traditionele kleding van Rusland gemaakt om hun artistieke vaardigheden, natuurlijke kleurenpaletten en weersomstandigheden te eren. Deze nationale kostuums vertegenwoordigen een huwelijk tussen functie en vorm, omdat ze los zitten zodat mensen zich gemakkelijk kunnen bewegen.

Volgens het Museum voor Russische Kunst droeg iedereen traditionele kleding totdat Peter de Grote op eigen initiatief westerse kleding introduceerde om het land te moderniseren. Er zijn twee belangrijke soorten etnische kleding. De sarafan bestaat uit een linnen overhemd en een losse trui-jurk die over de bovenkant wordt gedragen en met een riem wordt gedragen, terwijl de poneva bestaat uit een geruite of gestreepte geplooide rok, een los geborduurd overhemd, gecombineerd met een kleurrijk schort over de bovenkant.

Traditionele Schotse outfit

Afbeelding
Afbeelding

Als je een van de miljoenen Outlander-fans bent, dan ben je je heel goed bewust van de unieke culturele kostuums die de Schotten door de geschiedenis heen hebben gedragen. De knielange geplooide kilt is onmiddellijk herkenbaar als het populairste culturele kostuum van Schotland. Wat dit nog specialer maakt, is het gebruik van de familietartan (de stof met patroon) om de wereld te laten zien waar je vandaan komt. Een sporran, een harig zakje dat om de taille wordt gedragen en kniekousen zijn andere klassieke onderdelen van dit Schotse kostuum.

Oezbeekse nationale kleding

Afbeelding
Afbeelding

Oezbekistan ligt in Centraal-Azië en hun nationale klederdracht vertoont een opvallende gelijkenis met die van hun buren. De traditionele Oezbeekse dameskleding bestaat uit een lange, losse, kleurrijke tuniek over een loszittende, geplooide broek. Vaak wordt er een jas in complementaire kleuren aan toegevoegd. Oezbeekse herenkleding bestaat uit een lang, los gewaad, een zogenaamde chapan, versierd met een decoratieve vlecht.

Om te voorkomen dat je hoofd koud wordt, kun je hun nationale hoofdtooi dragen: de Tyubeteika. Het is een unisex softcap met zoveel unieke patronen en borduurmotieven.

Traditionele kleding van Marokko

Afbeelding
Afbeelding

Terwijl je het prachtige Noord-Afrikaanse land Marokko verkent, zul je veel verschillende stijlen van traditionele kleding tegenkomen. Zowel Marokkaanse mannen als vrouwen dragen vaak de djellaba, een lang gewaad met capuchon en lange, volle mouwen. In sommige streken is deze mantel meer dan alleen decoratief; het wordt ook gebruikt om de burgerlijke staat over te brengen.

Bovendien is de kaftan (die al lang geleden door het Westen is overgenomen) gemaakt van hoogwaardige stoffen en borduurwerk in het hele land te zien.

Japanse traditionele kleding

Afbeelding
Afbeelding

Een van de meest bekende (en ook overgenomen door het Westen) Oost-Aziatische kledingstijlen is de kimono. De kimono is de unisex nationale jurk van Japan, gedragen bij formele gelegenheden. Het bestaat uit een lang onderkledingstuk genaamd nagajuban, een sjerp genaamd obi, de obiage, die de obi omhoog houdt, wijde mouwen en een rijkgekleurde overjurk.

Noorse Bunad

Afbeelding
Afbeelding

Net als in andere Scandinavische landen pronken de traditionele klederdrachten van Noorwegen met de ongelooflijke borduurvaardigheden van hun inwoners. Een van deze folkoutfits wordt een bunad genoemd, met een jurk of jas gemaakt van verzadigde, geverfde wol. Gedragen over een wit, golvend overhemd, kun je er andere folkloristische items aan toevoegen, zoals schorten, lijfjes of hoofddoeken. Gezien het klimaat en de inheemse dierenpopulatie was wol een belangrijke stof die door historische Noren werd gebruikt. Uiteraard werden ook folkoutfits voor heren van dit materiaal gemaakt.

Zulu traditionele kleding

Afbeelding
Afbeelding

In de Zoeloe-cultuur bestaat de traditionele mannelijke kleding uit de amashoba, dit zijn koeienstaarten die op de bovenarmen en onderbenen worden gedragen, de IsiNene of voorschort die is gemaakt van huidvlekken, en de ibeshu of achterschort, gemaakt van kalfshuiden.

Ondertussen droegen vrouwen stoffen met prachtige patronen om hun lichaam gebonden, en getrouwde vrouwen bedekten hun hoofd met de izicolo, een opvallende ronde kegelvormige hoed.

Baiana Vrouwen van Salvador's Traditionele Ensemble

Afbeelding
Afbeelding

Salvador, Bahia is een Braziliaanse gemeente en was ooit de hoofdstad van Brazilië. Natuurlijk zou een land dat zo regionaal gevarieerd is als Brazilië meerdere verschillende traditionele klederdrachten hebben, maar de bahian in Salvador is een prachtig voorbeeld.

De traditionele Bahiaanse jurk bestaat uit een tulband, felgekleurde rokken die zwaar gesteven zijn, een sjaal over de schouders en een grote hoeveelheid sieraden zoals armbanden en halskettingen. Het kostuum dient als herinnering aan het gedeelde Europese, Afrikaanse en inheemse erfgoed van het land.

Seminole traditionele kleding

Afbeelding
Afbeelding

De Seminole zijn een inheemse Amerikaanse stam met regionale banden met Florida. Hun traditionele kleding is extreem kleurrijk en bestaat uit een lappendeken van stroken kleur en stof.

Seminole-vrouwen droegen traditioneel een rok tot op de grond, vastgebonden in de taille met een blouse met daaraan een cape. Ze kochten in de loop van de tijd ook strengen glaskralen en droegen er zoveel als ze konden. Volgens de website van de Seminole Tribe of Florida was dit niet voor rituele doeleinden, maar eerder een combinatie van gewoonte en ijdelheid.

Ondertussen droegen Seminole-mannen tijdens de koude maanden een eenvoudig, volledig uitgesneden overhemd met een kleurrijke jas versierd met ruches eroverheen.

Traditionele Aleut-jas

Afbeelding
Afbeelding

De Aleoeten zijn een minder bekend inheems volk dat door hun Russische bezetters werd verplaatst naar de Commander-eilanden in de Beringzee. Vanwege het koude klimaat waarin ze leven, moet hun nationale klederdracht gevuld zijn met warme kleding. Traditioneel droegen de Aleut-mensen met bont gevoerde parka's (tuniekachtige jassen) die tot onder de knie reikten. Ze combineerden deze parka's met brodni (zeeleeuwenbroeken) en torbasa (waterdichte laarzen). De Aleuts zijn een goede weergave van hoe uw omgeving kan bepalen wat u draagt en hoe u het draagt.

Chinese nationale kleding

Afbeelding
Afbeelding

Naast de kimono is de Chinese cheongsamjurk een van de meest herkenbare nationale ensembles uit het Oosten. Deze op maat gemaakte, goed passende jurk van zijden of satijnen stoffen wordt meestal tot aan de nek dichtgeknoopt met een korte kraag, later in westerse kleding de mandarijnkraag genoemd. Mannen dragen hun eigen versie van de outfit, een changshan genaamd, die eruitziet als een lang shirt.

Als je de afgelopen decennia terugkijkt, zul je zien hoe vaak de westerse wereld deze Oost-Aziatische kledingstijlen tot een aanfluiting heeft gemaakt. Zoals met zoveel andere nationale outfits, is het belangrijk om te onthouden dat deze dingen cultuur zijn en geen kostuums.

Traditionele Hmong-kleding

Afbeelding
Afbeelding

De traditionele kleding van het Hmong-volk varieert dramatisch, afhankelijk van welke stam deze draagt. De Flower Hmong dragen bijvoorbeeld felgekleurde en rijkelijk geborduurde kleding, die vaak een kralenrand heeft. De outfits worden in lagen gedragen, zoals een jasje dat over de schouders v alt, of een tuniek die over een shirt met lange mouwen wordt gedragen. Meisjes en vrouwen dragen doorgaans ook rokken met felgekleurde patronen.

Traditionele kleding van India

Afbeelding
Afbeelding

Lang vóór de Britse bezetting creëerde India onberispelijk textiel en outfits voor hun nationale consumptie. Deze outfits waren regionaal verschillend en hebben zich ontwikkeld tot een bredere nationale stijl. Voor vrouwen bestaat dit uit een sari, een lang stuk stof, meestal zwaar geborduurd of met een patroon, gedrapeerd over een eenvoudige of mooie blouse. Mannen dragen lange lakens van witte stof, bekend als een dhoti, over een T-shirt of andere comfortabele kleding. De meest onderscheidende onderdelen van deze outfits zijn hun versieringen en felle kleuren.

Oekraïense nationale klederdracht

Afbeelding
Afbeelding

De nationale kleding voor mannen en jongens in Oekraïne bestaat uit een overhemd dat aan de voorkant en rond de manchetten is geborduurd. Dit wordt gecombineerd met een losse, vaak satijnen of zeer decoratieve broek en in de taille vastgebonden met een felgekleurde stof.

Vrouwen en meisjes in Oekraïne dragen ook zwaar geborduurde blouses, vaak met een bijpassend vest of jasje erbovenop. Dit wordt gecombineerd met een kleurrijke, volle rok met mogelijk bijpassende borduursels of patronen die te vinden zijn op de blouse en het jasje.

Inheemse Amerikaanse Pow Wow-kleding

Afbeelding
Afbeelding

Met zoveel verschillende stammen kan de Amerikaanse inheemse gemeenschap niet worden gereduceerd tot één enkele groep. Er is echter één plek waar ze nog steeds hun erfgoed, afkomst en cultuur laten zien: pow wows. Er zijn een groot aantal verschillende dansen die kunnen worden uitgevoerd, en elk wordt geleverd met een traditioneel kostuum.

Een daarvan is de Jingle-jurk/gebedsjurk. Deze kleurrijke jurken zijn voorzien van metalen kegels die tegen elkaar klikken terwijl de jingle-dansers hun routines uitvoeren.

Een andere is het Fancy Dance-ensemble. Deze dans, afkomstig van de Hethuska Society in Oklahoma, is een van de meest populaire uitvoeringen tijdens moderne powwows. In de enorme gevederde outfits vind je onder meer accessoires met kralen (hoofdbanden, armbanden, riemen, enz.), borstplaten en verenversieringen.

Arabische nationale klederdracht voor dames

Afbeelding
Afbeelding

Veel Arabische landen delen een nationale kledingstijl dankzij hun onderling verbonden culturele en religieuze erfgoed. Vanwege hun diepe moslimwortels komt de nationale kleding van vrouwen neer op een kledingstuk voor het hele lichaam, de abaya. De abaya is een lang vierkant stuk stof dat over het hoofd en de schouders, rond het lichaam en tot aan de voeten wordt gedrapeerd. Het doel is om elk deel van hun lichaam te bedekken, behalve hun gezicht, om de islamitische principes te eren en na te leven.

Arabische nationale klederdracht voor heren

Afbeelding
Afbeelding

Net als de abaya, hoewel minder bedekkend, is de Arabische mannendooi. Thawbs zijn lange tunieken met lange mouwen en verstevigde kragen. Toch worden deze eenvoudige outfits zeer persoonlijk dankzij het kleurrijke en gedetailleerde borduurwerk dat in de kragen, manchetten en voorkanten is genaaid. Hoe zwaarder geborduurd, hoe duurder je ontdooiing zal zijn.

Koreaanse nationale klederdracht

Afbeelding
Afbeelding

Al meer dan 1000 jaar houdt Korea vast aan een prachtig nationaal ensemble genaamd de hanbok. Deze traditionele jurk wordt gedragen tijdens festivals, feesten en andere speciale gelegenheden. Voor vrouwen komt de hanbok neer op de jeogori, of blouse/jasje met lange mouwen, en een chima, of volumineuze rok die hoog op de ribbenkast zit. Een herenhanbok daarentegen bestaat uit een langere top met een loszittende broek, ook wel paji genoemd. Deze outfits zijn gemaakt van kleurrijke en weelderige stoffen en doen meteen denken aan vervlogen tijden.

Traditionele Vietnamese kleding

Afbeelding
Afbeelding

Vietnam heeft een ingewikkelde geschiedenis vol westerse kolonisatie en oorlog, maar de prachtige cultuur die eruit voortkomt moet gevierd worden. Eén van deze dingen is hun traditionele kleding, de ao dai genaamd. Een ao dai is een unisex zijden tuniek die is gemoderniseerd en bijgewerkt om te voldoen aan de hedendaagse modenormen. In tegenstelling tot andere traditionele outfits blijft de ao dai een populaire formele kledingkeuze voor Vietnamezen.

Kleding kan het verleden met de toekomst verbinden

Afbeelding
Afbeelding

Nationale kostuums weerspiegelen individuele culturen en helpen waardering te kweken voor wat elk land uniek maakt. Of het nu voor een etnisch festival is, een schoolrapport, een rondreizende nationale dansgroep, of om je culturele wortels te eren, een nationaal kostuum is een geweldige manier om uitdrukking te geven aan je verbondenheid met een specifiek land, zolang je het maar op een respectvolle manier draagt. manier.

Aanbevolen: