Tips uit de echte wereld voor het omgaan met de ziekte van Alzheimer

Inhoudsopgave:

Tips uit de echte wereld voor het omgaan met de ziekte van Alzheimer
Tips uit de echte wereld voor het omgaan met de ziekte van Alzheimer
Anonim
Omgaan met dementie
Omgaan met dementie

De diagnose krijgen van de ziekte van Alzheimer kan verwoestend lijken. Maar hoe zorg je het beste voor Alzheimerpatiënten? Er zijn verschillende coping-mechanismen beschikbaar om u te helpen omgaan met de emotionele stress en symptomen die gepaard gaan met de ziekte van Alzheimer. Onthoud dat geduld en structuur de sleutel zijn.

Angst over de ziekte van Alzheimer

Angst over de ziekte van Alzheimer is normaal, vooral als je iemand van wie je houdt aan deze ziekte hebt zien lijden. Als u zoveel mogelijk weet over de ziekte van Alzheimer, voelt u zich beter geïnformeerd en heeft u meer controle. Volgens de Alzheimer's Society is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie onder oudere Amerikanen. De ziekte zorgt ervoor dat hersencellen zichzelf vernietigen, wat uiteindelijk leidt tot aanzienlijke cognitieve stoornissen. Mensen boven de 60 lopen het grootste risico op deze ziekte. Het National Institute of He alth schat dat ruim vijf miljoen Amerikanen erdoor getroffen worden. Tussen de 65 en 74 jaar ontwikkelt ongeveer drie procent van de mensen de ziekte van Alzheimer. Het komt veel vaker voor boven de 85 jaar en treft maar liefst de helft van deze oudere volwassenen.

Wat u moet doen als u zich zorgen maakt

Als je waarschuwingssignalen ziet bij jezelf of bij iemand om wie je geeft, kan het moeilijk zijn om te weten hoe je met de situatie moet omgaan. Op praktisch niveau is het belangrijk dat het individu onmiddellijk een arts raadpleegt. Vroege detectie is om verschillende redenen van cruciaal belang:

  • Er zijn veel medicijnen die de kwaliteit van leven van Alzheimerpatiënten kunnen verbeteren.
  • Dementie kan door iets anders worden veroorzaakt, zoals medicijnen, levensgebeurtenissen en andere ziekten. Een arts zal deze andere problemen moeten uitsluiten.
  • Een vroege behandeling kan verlichting bieden en u of uw dierbare helpen langer zelfstandig te blijven wonen.
  • Bovendien heb je meer tijd om over de toekomst te beslissen en de nodige plannen te maken.

Omgaan met de emotionele impact van de diagnose

Probeer zoveel mogelijk kalm te blijven terwijl u wacht op de afspraak met uw arts en eventuele testresultaten. Als u slecht nieuws van de dokter hoort, moet u de emotionele impact van de diagnose van Alzheimer erkennen en ermee omgaan. U kunt na de diagnose verdriet verwachten. Dit kan de vorm aannemen van woede, verdriet, ontkenning of een combinatie van deze emoties. Houd deze tips in gedachten terwijl u de diagnose emotioneel verwerkt:

  • Overweeg om met een psycholoog te praten om aan emotionele coping-strategieën te werken.
  • Neem de tijd voor jezelf en probeer activiteiten te ondernemen die voor jou de moeite waard zijn.
  • Oefen technieken, zoals meditatie en lichaamsbeweging, om u te helpen omgaan met uw stress.
  • Werk aan het opzetten van een steungroep van mensen die om u en uw situatie geven.
  • Geef jezelf toestemming om te voelen hoe je je nu voelt. Er is geen verkeerde manier om over deze diagnose te denken.

Symptomen van de ziekte van Alzheimer

Geheugenproblemen veroorzaakt door deze ziekte beginnen langzaam. In het begin kan het gemakkelijk zijn om ze over het hoofd te zien of te doen alsof ze een normaal onderdeel van het ouder worden zijn. Het is niet ongebruikelijk dat een oudere volwassene af en toe de naam van een bekend persoon vergeet, of vergeet dat hij een rekening heeft betaald of wat er op het boodschappenlijstje stond. Bij de ziekte van Alzheimer beginnen deze symptomen echter steeds vaker voor te komen.

Naarmate de ziekte voortschrijdt, kan de persoon vergeten hoe hij vertrouwde taken moet uitvoeren. Zelfs eenvoudige dingen zoals het koken van een ma altijd of het bijhouden van een chequeboek kunnen moeilijk worden. In latere stadia vergeten mensen zelfs hoe ze hun haar moeten kammen of hun tanden moeten poetsen. Mensen met de ziekte van Alzheimer in een vergevorderd stadium hebben 24 uur per dag zorg nodig. Ze hebben moeite met spreken en begrijpen. Het kan zijn dat ze van huis wegdwalen en vergeten hoe ze terug moeten komen. Ze kunnen angstig of boos zijn, vooral als ze moeite hebben met het begrijpen van wat er om hen heen gebeurt. Al deze symptomen kunnen een uitdaging vormen voor zorgverleners en mensen met de ziekte van Alzheimer.

Omgaan met vergeetachtigheid

Een van de kenmerkende symptomen van de ziekte van Alzheimer is vergeetachtigheid. In de beginfase zijn er dingen die u kunt doen om op praktisch niveau met dit symptoom om te gaan:

  • Houd de ziekte niet geheim. Leg de situatie uit aan familie en vrienden, zodat zij het zullen begrijpen als de persoon met de ziekte van Alzheimer zijn naam vergeet of een afspraak mist.
  • Help uw geliefde alle nieuwe informatie op te schrijven zodra deze wordt gepresenteerd. Een klein notitieboekje kan een handig hulpmiddel zijn voor het onthouden van telefoonnummers, boodschappen en andere items.
  • Plaats dingen altijd terug waar ze horen. Het kan voor iedereen een uitdaging zijn om een voorwerp te vinden dat op de verkeerde plek is achtergelaten, maar dit kan zelfs nog verontrustender zijn voor iemand met de ziekte van Alzheimer.
  • Gebruik plaknotities om berichten op objecten achter te laten. Deze berichten kunnen informatie bevatten over de bediening van keukenapparatuur of over de inhoud van een kast.

Omgaan met afnemende zelfzorgvaardigheden

Naarmate de ziekte voortschrijdt, kunnen bepaalde zelfzorgtaken, zoals het in evenwicht houden van een chequeboek of het koken van een ma altijd, een uitdaging worden. Deze tips kunnen u helpen hiermee om te gaan:

  • Huur een accountant in om de persoonlijke financiën van het individu te beheren. Familieleden kunnen misschien ook helpen, maar bieden ook ondersteuning op andere gebieden.
  • Laat de rijvaardigheid van de persoon testen. Hoewel het opgeven van een rijbewijs emotioneel moeilijk kan zijn, kan het ongelukken en letsel voorkomen. Veel gemeenschappen bieden vervoer aan voor degenen die het nodig hebben, en dierbaren kunnen ook helpen.
  • Kook van tevoren meerdere ma altijden samen en vries ze in afzonderlijke porties in. Op die manier hoeft de persoon met Alzheimer zich geen zorgen te maken over het elke dag samenstellen van een uitgebalanceerde ma altijd.
  • Als de vaardigheden op het gebied van zelfzorg aanzienlijk verminderd zijn, overweeg dan een woonzorgcentrum of een inwonende gezondheidszorgassistent. Afdwalen, gevaarlijke taken verkeerd uitvoeren en medicijnen door elkaar halen zijn tekenen dat 24 uur per dag zorg nodig is.

Omgaan met persoonlijkheidsveranderingen

De symptomen van de ziekte van Alzheimer omvatten soms angst, agressiviteit of geweld, slapeloosheid of depressie. Deze gevoelens kunnen zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener verbijsterend en verontrustend zijn. Houd deze tips in gedachten om te helpen:

  • Praat met de dokter over psychiatrische medicijnen, die soms kunnen helpen. Een arts kan u helpen begrijpen welke medicijnen beschikbaar zijn en wat u van de behandeling kunt verwachten.
  • Krijg hulp van een psycholoog die inzicht kan geven in het gedrag en u communicatiemiddelen kan geven om u te helpen.
  • Onthoud dat deze veranderingen niet de ware persoonlijkheid van het individu weerspiegelen. Ze maken deel uit van de ziekte.

De ondersteuning krijgen die u nodig heeft

Als u zorgt voor iemand met de ziekte van Alzheimer, is er ondersteuning beschikbaar. U kunt een steungroep vinden in uw plaatselijke ziekenhuis of medisch centrum, of u kunt een steungroep van de Alzheimer's Association bij u in de buurt vinden. Ondersteuning door de gemeenschap en familie is een essentieel onderdeel van de aanpak van de ziekte van Alzheimer.

Aanbevolen: