Antieke meubelonderdelen om uw restauratie te voltooien

Inhoudsopgave:

Antieke meubelonderdelen om uw restauratie te voltooien
Antieke meubelonderdelen om uw restauratie te voltooien
Anonim
Stand met tweedehands antieke stukken tentoongesteld
Stand met tweedehands antieke stukken tentoongesteld

Van een delicate gebogen cabriolepoot voor een Queen Anne-stoel tot een halfronde eikenhouten tamboer voor een Hoosier-kast: antieke meubelonderdelen zijn vaak nodig om een meubelstuk in zijn oorspronkelijke schoonheid en staat te herstellen. U hoeft echter zelf geen timmerman te zijn om de perfecte vervangingsstukken te kunnen vinden om uw favoriete antieke meubelen weer tot leven te brengen.

Verschillende meubelstijlen voor het perfectioneren van het restauratieproces

Een belangrijk aspect van het correct identificeren van antieke meubels en meubelonderdelen is het kennen van de verschillende meubelperioden en -stijlen. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste westerse meubelstijlen en de geschatte data waarop ze door de geschiedenis heen zijn verschenen:

  • Gotisch - Hoewel grof gebouwd gotisch meubilair bekend is sinds de 13e eeuw, dateert het gotische meubilair, zoals het nu bekend staat, uit het midden van de 16e eeuw tot ongeveer 1625.
  • Lodewijk XIV - 1640 tot 1715
  • Vroegkoloniaal - 17e eeuw
  • Louis XV (Rococo) - 1720 tot 1760
  • Willem en Maria - begin 18e eeuw
  • Koningin Anne - 1725 tot 1755
  • Chippendale - 1755 tot 1780
  • Sheraton - midden 1750 tot begin 19e eeuw
  • Germaans -18e eeuw
  • Windsor - 18e eeuw
  • Federaal (neoclassicisme) - 1780 tot 1820
  • Regency - 1811 tot 1825
  • Biedernier - 1815 tot 1860
  • Empire - (classicisme) en Amerikaans imperium - 1820 tot midden 19e eeuw
  • Shaker - 19e eeuw
  • Heropleving - 19e eeuw
  • Eastlake - midden jaren 1850 tot 1870
  • Victoriaans - jaren 1830 tot 1900
  • Kunst en ambachten - 1835 tot begin 20e eeuw
  • Art Nouveau - 1890 tot 1920

Ga restauratie-inspanningen aan, één vervangend onderdeel tegelijk

Als je nadenkt over het enorme aantal meubelstukken dat is gemaakt tijdens elk van de verschillende historische tijdperken en geografische tijdsperioden, besef je dat de enorme hoeveelheid individuele antieke meubelonderdelen enorm is. Hoewel restauratie niet altijd een goed idee is voor uw antieke meubels (onjuiste restauratie en verwijdering van verouderde elementen zoals patina kan in sommige gevallen de waarde verminderen), kan het een bouwvallig meubelstuk nieuw leven inblazen.

Gezien de typische slijtagepatronen die bij de meeste meubels voorkomen (veel bezochte en aanraakgebieden zoals armen, benen, rugleuningen, stoelen, enzovoort), zul je vaak dezelfde meubelonderdelen hebben die vervangen moeten worden het bord. Enkele van de belangrijkste zijn de armen en benen, bekleding, handgrepen/trekkers/knoppen en bekleding.

Antieke meubelvervangingstips: armen en benen

Een van de meest voorkomende en belangrijkste onderdelen van antiek meubilair die vervangen moeten worden, zijn armen en benen. Na verloop van tijd kan het schrijnwerk loskomen of kan het meubilair tijdens opslag of gebruik beschadigd raken, met als gevolg een ontbrekende of gebroken arm/been. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om een dwalend antiek been of een arm op te sporen die precies overeenkomt met degene die je mist, zou je in staat moeten zijn een soortgelijke reproductie te vinden om deze te vervangen.

Restauratie van meubels en houten oppervlakken
Restauratie van meubels en houten oppervlakken

Iets dat u misschien moet vervangen, kan bijvoorbeeld een cabrioletpoot van uw Chippendale-stoel zijn. Afhankelijk van hoe de poot van de stoelpoot eruitzag (leeuwenpoot, bal en klauw, enzovoort), zou je ter vervanging kunnen zoeken naar een vergelijkbare reproductiepoot. En als u de exacte overeenkomst niet kunt vinden, kunt u uw vervangingen altijd beitsen om ze beter bij de originelen te laten passen.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen verdere schade aanricht aan het toch al onvolledige meubelstuk. Als u uw moderne vervangingen niet zelf kunt aanbrengen, neem dan contact op met een professional, zodat deze u kan helpen dit de eerste keer goed te doen.

Vervangingstips voor antiek meubilair: Bekleding

Een overeenkomst die moderne en antieke meubels met elkaar gemeen hebben, is de kunst van het verwerken van textiel in hun stukken. Van gewatteerde armleuningen en zitkussens tot volledig gestoffeerde fauteuils en banken, antieke meubels werden vaak uitgerust met de beste stoffen die in een bepaalde periode beschikbaar waren. Als u echter een ouder stuk opnieuw wilt bekleden, moet u de vervangingen zorgvuldig overwegen.

Stoelenmakers aan het werk langs de kant van de stoep
Stoelenmakers aan het werk langs de kant van de stoep
  • Kies natuurlijk textiel- Duizenden jaren lang verwerkten mensen natuurlijk textiel in hun kleding, meubels en meer. Synthetische vezels werden pas in de 20e eeuw gebruikt, dus als je historische stoffen wilt gebruiken, dan zijn volledig natuurlijke textielsoorten zoals katoen, linnen en wol de beste opties.
  • Houd rekening met verwering - Met het grote aantal mensen dat in antiek meubilair zit en zich verplaatst, is het geen verrassing dat de bekleding van het meubilair een behoorlijke klap te verduren krijgt. Dit betekent dat de kleuren en patronen na verloop van tijd dof/vervaagd kunnen worden, dus als je een nauwkeurige vervanging wilt, wil je de verborgen randen van de stof zien voor een kleurmatch.

Antieke meubelvervangingstips: handgrepen, grepen en knoppen

Als het gaat om handgrepen, trekkingen en knoppen, zijn er ontelbare typen waaruit je kunt kiezen. Als u zich bijzonder creatief voelt, hoeft u niet vast te houden aan dezelfde handgreepstijl die oorspronkelijk bij het meubelstuk werd geleverd; in plaats daarvan kunt u andere antieke of op antiek geïnspireerde stukken kiezen die passen bij uw huidige esthetiek of behoeften. Soms zijn knoppen bijvoorbeeld niet zo inclusief voor alle mogelijkheden als trekhandgrepen. Zo kun je het meubilair moderniseren zonder de historische integriteit op te offeren.

Keramische knoppen, handgrepen en antieke meubels
Keramische knoppen, handgrepen en antieke meubels

Dat gezegd hebbende, wil je proberen vast te houden aan handvatten, trekkingen en knoppen die periodenauwkeurig zijn en van de juiste materialen zijn gemaakt. Wanneer u kijkt naar vervangende handvatten die u kunt kopen, moet u een paar dingen overwegen:

  • De breedte van de schroefgaten- Let op de exacte breedte tussen de schroefgaten als u handvatten of trekjes overweegt die u niet wilt maken Eventuele extra gaten in het hout kunnen de waarde van het stuk beschadigen.
  • Authentieke materialen - Echte antieke handgrepen, trekjes en knoppen worden gemaakt van authentieke materialen zoals gietijzer, messing, brons, hout, porselein en kristal. Als je deze 'authentieke' onderdelen van plastic te koop vindt, ren dan de heuvels in.
  • Overeenkomende esthetiek en normen uit de periode- U zult wat onderzoek willen doen voordat u dergelijke onderdelen gaat kiezen, aangezien u meestal periode-nauwkeurige vervangingen wilt gebruiken. Deurknoppen uit de 19e eeuw waren bijvoorbeeld aanzienlijk kleiner dan die van vandaag, en moderne vervangingen houden mogelijk geen rekening met deze ooit gebruikelijke normen.

Antieke meubelvervangingstips: Trim

Als u de bekleding van uw antieke meubels of rond uw historische huis wilt vervangen, staat u een moeilijkere onderneming te wachten. Authentieke antieke houten bekleding is vrij moeilijk in grote hoeveelheden te vinden en is meestal alleen geschikt voor deurkozijnen, kasten en dergelijke. Dus als u de krul, waaier of iets dergelijks van uw antieke meubels wilt vervangen, dan is het zoeken naar op antiek geïnspireerde moderne vervangingen uw beste optie.

Medewerkers van een restauratieatelier voor antiek meubilair gooien een deur op een hoop
Medewerkers van een restauratieatelier voor antiek meubilair gooien een deur op een hoop

Waar vindt u antieke meubelonderdelen

Het vinden van vervangende onderdelen voor een antiek meubelstuk dat origineel is, is vaak behoorlijk moeilijk. Er zijn echter bedrijven die gespecialiseerd zijn in meubelonderdelen en vervangende hardware voor antiek meubilair, waaronder:

  • Antieke bouwmarkten
  • Architectuurartefactbedrijven
  • Antiekwinkels

Een andere bron voor vervangende onderdelen voor antiek meubilair zijn de stukken die gemaakt en verkocht worden door getalenteerde ambachtslieden van vandaag. Vaak zijn deze stukken handgemaakt met behulp van dezelfde methoden en technieken die eeuwen geleden werden gebruikt, en lijken ze meer op de verloren antieke onderdelen dan in massa geproduceerde moderne reproducties.

Digitale en fysieke winkels

Als u op zoek bent naar een specifiek vervangend onderdeel, zijn hier enkele bedrijven die onderdelen voor antiek meubilair aanbieden. Verschillende bedrijven maken onderscheid tussen onderdelen die geschikt worden geacht voor restauratie en onderdelen die alleen als vervangende onderdelen worden beschouwd, dus zorg ervoor dat u de vermelding van elk item zorgvuldig leest voordat u iets koopt.

  • Van Dyke's Restorers - Van Dyke's Restorers biedt een breed assortiment vervangende onderdelen voor antieke en vintage meubels.
  • Kennedy Hardware - Kennedy Hardware is gespecialiseerd in hardware voor antieke meubels en onderdelen voor Hoosier-kasten.
  • Antieke meubelreparatie en overspuiten - Antieke meubelreparatie en overspuiten, gevestigd in Genua, Ohio, biedt vervangende onderdelen en volledige reparatie van houten meubilair.
  • Classic Furniture Services - Classic Furniture, gevestigd in Franklin, Massachusetts, biedt complete restauratiediensten en reparaties.
  • Toledo Architectural Artifacts - Toledo Architectural Artifacts heeft authentieke stukken voor alle soorten antiek meubilair, inclusief berging, hardware en meer.
  • Robinson's Antiques - Robinson's Antiques is een online bedrijf dat gespecialiseerd is in originele antieke hardware.
  • McLean's Refinishing - McLean's Refinishing, gevestigd in Bogart, Georgia, biedt reparatie- en overspuitdiensten voor antiek meubilair. Het bedrijf heeft een voorraad oude voorraadonderdelen en toegang tot reproductie- en vervangingsonderdelen, en kan indien nodig een onderdeel op maat maken.
  • House of Antique Hardware - Sinds 1999 maakt House of Antique Hardware reproducties van antieke hardware, van koloniale tot moderne stijlen uit het midden van de eeuw.

Bergingswerven en winkels

Als je je stukken echt zo historisch accuraat mogelijk wilt houden, kun je proberen te kijken wat nabijgelegen bergingswerven en winkels verkopen. Deze bedrijven houden zich bezig met het verzamelen van oud hout uit landgoederen, winkels, meubels, enzovoort, en het doorverkopen ervan tegen de kosten van de materialen. Misschien vindt u zelfs een nieuw meubelstuk waarvan u niet had verwacht dat u het tegen zou komen terwijl u daar was. House Beautiful heeft een gedetailleerde compilatie van ten minste één bergingswinkel per staat, en Old House Online heeft nog een uitgebreide lijst van nog meer bergingswinkels in de Verenigde Staten waar u doorheen kunt bladeren om u te helpen de dichtstbijzijnde winkel bij uw locatie te vinden.

Herstel uw antieke meubels in hun oude glorie

Verliefd worden op een antiek meubelstuk waaraan het een en ander ontbreekt, hoeft niet het einde van de wereld te zijn. Talloze prachtige antieke voorwerpen zijn gerestaureerd met behulp van meubelonderdelen die zijn gerepareerd, gerestaureerd of met de hand gemaakt door bekwame vakmensen. Als je eenmaal weet waar je naartoe moet, kun je een grote stap zetten om deze restauratieprojecten zelf aan te pakken.

Aanbevolen: