Hoe restauratie de waarde van antiek beïnvloedt

Inhoudsopgave:

Hoe restauratie de waarde van antiek beïnvloedt
Hoe restauratie de waarde van antiek beïnvloedt
Anonim
restauratie van houten meubelen
restauratie van houten meubelen

De tijd eist zijn tol van alle voorwerpen, inclusief waardevol antiek. In sommige gevallen is het zinvol om deze voorwerpen in hun oude schoonheid te herstellen. Onjuiste antieke restauratie kan echter de waarde van sommige stukken verminderen of zelfs vernietigen. Als u begrijpt welke items u had moeten herstellen en wie de restauratie zou moeten doen, voorkomt u dat u een grote fout maakt met uw oude schatten.

Beslissen wat u moet herstellen

Iedereen heeft het verhaal gehoord van een eigenaar die antiek heeft gerestaureerd en per ongeluk de waarde ervan heeft vernietigd. Er zijn echter ook momenten waarop een stuk zo onaantrekkelijk of beschadigd is dat het veel waardevoller zou zijn als het zou worden gerestaureerd. Het is lastig om het verschil tussen deze situaties te begrijpen, maar in veel gevallen komt het neer op het antieke stuk zelf.

Overweeg de waarde voordat u herstelt

Volgens een artikel in Professional Refinishing Magazine van Peter Cook, een senior producer voor Antiques Roadshow, gaat het onderscheid uiteindelijk minder over het type object en meer over de inherente waarde ervan. Sommige stukken van museumkwaliteit, zoals items gemaakt door gerenommeerde ambachtslieden, zijn waardevol zonder restauratie, en hun waarde kan bij restauratie afnemen. Voor deze stukken ligt de waarde in het werk van de persoon die het object heeft gemaakt, en niet in het huidige uiterlijk. Tenzij ze zwaar beschadigd zijn, kunnen deze stukken beter in hun huidige staat blijven.

Dit is echter niet het geval bij de overgrote meerderheid van de antieke voorwerpen die er zijn. Voor de meeste antieke stukken zal een zeer goede restauratie de waarde van het item daadwerkelijk verhogen. Een goede restauratie laat de schoonheid van het stuk zien en maakt het antiek aantrekkelijk en bruikbaar in uw huis.

Als u twijfelt of uw stuk in aanmerking komt voor restauratie of dat het al een item van museumkwaliteit is, is het een goed idee om het professioneel te laten taxeren. U kunt de taxateur vragen hoe een kwaliteitsrestauratie de waarde van het item zou veranderen.

Denk na over de omvang van de schade

Er is een groot verschil tussen een antieke eettafel met een door de zon vervaagd oppervlak en een tafel met gebroken of ontbrekende poten en ernstige waterschade. Bij restauratie gaat het erom een stuk in zijn oude glorie terug te brengen, maar soms bepa alt de omvang van de schade of je deze inspanning moet ondernemen.

Volgens de Antiques Roadshow Tips of the Trade kunnen kleine beschadigingen het beste met rust worden gelaten. Dit kan een vervaagde of gecraqueleerde afwerking en andere tekenen van ouderdom of slijtage omvatten. Onderdelen die daadwerkelijk kapot zijn of zo beschadigd zijn dat ze doorn in het oog zijn, maar ook stukken die hun oorspronkelijke afwerking al hebben verloren, kunnen goede kandidaten zijn voor professionele restauratie. Bovendien is een restauratie die eerdere mislukte reparatiepogingen corrigeert meestal een goede keuze.

Begrijp het risico

Terwijl je overweegt of je een stuk moet laten restaureren, is het belangrijk om te onthouden dat elke restauratie-inspanning risico's met zich meebrengt. Als uw stuk waardevol voor u is, ongeacht of het een aanzienlijke geldwaarde heeft of niet, moet u overwegen hoe restauratie de toestand ervan kan verslechteren. Volgens Crane Jewelers, gespecialiseerd in het restaureren van antieke sieraden, kan het repareren en reconditioneren van een stuk af en toe schade veroorzaken of zelfs het item vernietigen. Dit geldt vooral voor delicate items zoals sieraden, maar het kan in verschillende mate gebeuren bij antiek.

Als u besluit dat u wilt dat het stuk zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke staat komt, maar het item een aanzienlijke sentimentele of geldelijke waarde heeft, is professionele restauratie een must. Vraag de restaurateur naar de risico's die verbonden zijn aan het proces dat hij of zij wil ondernemen. Op die manier kun je een volledig geïnformeerde beslissing nemen over je schat.

Vergeet de waarde van patina niet

Een groot deel van de waarde van antiek komt voort uit hun leeftijd. De patina, of oppervlakteslijtage of oxidatie, van een stuk is een bewijs van de leeftijd en geschiedenis ervan, dus in de meeste gevallen wordt het gewaardeerd door verzamelaars. Als je tijdens het restauratieproces de patina vernietigt, kun je de waarde van het item dramatisch verlagen.

Volgens antiekspecialisten Fiske & Freeman bijvoorbeeld, als je een stuk antiek sterlingzilver bestek hebt dat zwaar aangetast is en je het item in een zilveren dip legt die alle oxidatie verwijdert, zal het stuk er uitzien als bijna nieuw. Het zal echter ook minder aantrekkelijk zijn voor kopers en soms minder waardevol. Een kleine hoeveelheid aanslag versterkt de schoonheid van het zilveren ontwerp.

Wanneer u besluit tot restauratie, is het belangrijk om rekening te houden met eventueel verlies aan patina. Je stuk ziet er misschien zo goed als nieuw uit als je klaar bent, maar het kan zelfs minder geld waard zijn als de patina verloren gaat. Bespreek dit probleem altijd met een professionele restaurateur voordat u werkzaamheden aan uw antiek laat uitvoeren.

Wie moet de restauratie uitvoeren?

Een van de belangrijkste factoren bij het beoordelen van de impact van restauratie op de waarde van een stuk is wie het werk doet. Kwalitatieve, professionele restauratie kan de waarde van uw schatten verhogen, terwijl een slordige klus uw kostbare stukje geschiedenis kan vernietigen. De beslissing of u een professional inschakelt, hangt echt af van uw specifieke situatie, maar er zijn enkele richtlijnen die u kunnen helpen.

Situaties waarbij een professional nodig is

Voor de volgende situaties moet u altijd een professionele restaurateur inhuren om uw antiek nieuw leven in te blazen:

  • Beschadigde kunstwerken kunnen het beste aan professionals worden overgelaten, aldus kunstrestauratie- en conserveringsbedrijf Oliver Brothers. Dit omvat het schoonmaken van schilderijen, het opnieuw monteren van afdrukken en foto's, en alle andere aanpassingen die u mogelijk overweegt.
  • Voor antieke zilveren stukken heeft Phil Dreis van Antique Cupboard een YouTube-video waarin hij je aanbeveelt een professionele zilversmid in te huren om het werk te doen. Een goede restauratie, inclusief het repareren van deuken, het repareren van verbogen delen en het opnieuw schilderen van gebieden waar het basismetaal zichtbaar is, kan de waarde van uw items verhogen.
  • FamilySearch.org raadt aan een professional in te huren om antieke boeken en familiebijbels te restaureren. De kosten van de restauratie zijn doorgaans behoorlijk hoog, maar het verhoogt ook de waarde van uw stuk.

Restauratieklussen die u zelf kunt doen

Er zijn situaties waarin u zelf een kleine restauratie kunt uitvoeren zonder de hulp van een professional:

  • In sommige gevallen kun je een antieke koffer zelf restaureren, volgens Shenandoah Antique Restoration. Als de kofferbak slechts een beetje schoongemaakt en gepolijst hoeft te worden, kan uw elleboogvet de waarde ervan verhogen. Het bedrijf deelt ook tips voor grotere reparaties.
  • Volgens Carrocel Restoration kunt u sommige meubelrestauratieklussen ook zelf uitvoeren. Ze raden u aan een eerlijke beoordeling te maken van de schade aan het stuk, uw vaardigheden en ervaring, en de gereedschappen en benodigdheden die u bij de hand heeft. Als je het kunt repareren en het is geen bijzonder kostbaar item, kan het meer geld waard zijn als je het opknapt.
  • Antieke en vintage textielsoorten, zoals wandtapijten, kunnen in aanmerking komen voor doe-het-zelf-restauratie als de klus slechts een klein beetje afstoffen en schoonmaken met zich meebrengt. Volgens StyleAtHome.com's interview met textielrestaurateur Eva Burnham kun je textiel voorzichtig borstelen met een penseel met zachte haren om vuil te verwijderen. Deze zachte reiniging kan de schoonheid en waarde van uw stuk vergroten, maar u mag geen serieuzere restauratiewerkzaamheden zelf uitvoeren.

Vraag het aan een professional

Als je iets antiek restaureert, breng je het terug in de oorspronkelijke staat. Dit is echter niet altijd de beste manier om de waarde ervan te vergroten. Of u een stuk wel of niet moet restaureren en wie dat werk moet doen hangt uiteindelijk af van uw specifieke situatie. Als u twijfelt, kunt u altijd het beste een professionele antiektaxateur raadplegen voordat u met enig werk aan uw object begint. Je zou een stuk kunnen devalueren dat anders een van de duurste items op Antiques Roadshow zou zijn gebleken. Neem dat risico niet.

Aanbevolen: