Vlasmolenmolen: hoe u de perfecte koopt

Inhoudsopgave:

Vlasmolenmolen: hoe u de perfecte koopt
Vlasmolenmolen: hoe u de perfecte koopt
Anonim
Mortier
Mortier

Als je ooit van een vlasmolenmolen hebt gehoord, vraag je je misschien af wat het is en of zoiets nog steeds wordt gebruikt? Je vraagt je misschien ook af waarom je in vredesnaam lijnzaad zou willen malen. In dit artikel worden de voordelen van gemalen lijnzaad besproken en wordt vervolgens de keuze voor een vlasmolen besproken.

Gezondheidsvoordelen van lijnzaad

Lijnzaad is bruin of geel zaad dat afkomstig is van de eenjarige plant, vlas. Hoewel velen lijnzaad als een graan beschouwen en het als zodanig in het dieet gebruiken, is dat niet zo. Zoals de naam al aangeeft, is het een zaadje. Hoewel lijnzaadteelt en voedingsconsumptie al jaren bestaan, heeft het bescheiden lijnzaad pas de laatste jaren de status van ‘wondervoedsel’ gekregen. Dit is waarom:

  • Het is een rijke bron van Omega-3-vetzuren. Je hebt de afgelopen jaren waarschijnlijk veel gehoord over omega-3-vetzuren. Dat komt omdat het moderne dieet een onbalans heeft gecreëerd tussen Omega-6 (afkomstig van oliën zoals maïs- en sojaolie) en Omega-3-vetzuren, wat heeft geleid tot een afname van de algehele gezondheid. Een groot deel van deze achteruitgang van de gezondheid en de toename van chronische ziekten is te wijten aan een toename van ontstekingen door het hele lichaam, gedeeltelijk veroorzaakt door deze onevenwichtigheid tussen Omega-6 en Omega-3. Een verhoogde inname van omega-3-vetzuren via vlas en visolie bestrijdt de ontstekingsreactie van het lichaam. Omega-3-vetzuren via lijnzaad zijn vooral belangrijk voor vegetariërs, die geen vis consumeren en daarom een groot deel van hun vetinname binnenkrijgen in de vorm van Omega-6-oliën.
  • Het bevat weinig koolhydraten. Voor degenen die de effecten van suikers en zetmeel in het lichaam proberen te beperken, is dit goed nieuws. Vlas gemalen in een vlasmolen kan in veel recepten op vrijwel dezelfde manier functioneren als veel graanmeel. Het kan ook worden toegevoegd aan eiwitshakes als bron van vezels. De voedingswaarde is hoger bij lijnzaad dan bij zetmeel en koolhydraten.
  • Het bevat veel vezels. Het is algemeen bekend dat vezels essentieel zijn voor een goede gezondheid. Gemalen lijnzaad is een geweldige bron van nuttige voedingsvezels.
  • Het bevat veel fytochemicaliën en antioxidanten. Voedingsrijke fytochemicaliën en antioxidanten bestrijden de oxidatie van vrije radicalen in de cellen, versterken het immuunsysteem van het lichaam en bevorderen cellulair herstel. Niet slecht voor een piepklein zaadje.

Waarom lijnzaad malen?

De minst dure manier om vlas te vinden is door de hele zaden te kopen. Voorgemalen vlas kan behoorlijk duur zijn. Een ander voorbehoud bij het kopen van voorgemalen vlas is dat vlas vrij delicaat is en gemakkelijk ranzig wordt als het verkeerd wordt bewaard. Door de zaden te kopen, ze in de koelkast te bewaren en ze te malen wanneer je ze nodig hebt, kun je de houdbaarheid van lijnzaad verlengen.

Het malen van lijnzaad is essentieel voor het vrijgeven van de chemicaliën, voedingsstoffen en vezels in de zaden. Omdat lijnzaad zo klein en hard is, is de kans groot dat het in zijn geheel door het lichaam gaat als het niet gemalen wordt. Elk van de genoemde gezondheidsvoordelen komt niet vrij als het vlas niet eerst wordt gemalen en beter toegankelijk wordt gemaakt voor het spijsverteringskanaal. Hele zaden kunnen zwaar zijn voor het lichaam, vooral als je het prikkelbaredarmsyndroom of diverticulitis hebt.

Een vlasmolen kiezen

Er zijn verschillende manieren om lijnzaad te malen.

  • Veel bedrijven brengen een lijnzaadmolen op de markt, die verrassend veel op een koffiemolen lijkt. Hier is een geheim. Het is een koffiemolen. Het heeft zojuist een nieuwe naam gekregen en een nieuw label gekregen, en er hangt meestal een hoger prijskaartje aan. Sommige zijn bijna het dubbele van de prijs voor exact hetzelfde apparaat. Als je een vlasmolen tegenkomt die op een koffiemolen lijkt, sla deze dan over en koop in plaats daarvan een koffiemolen. Dit type molen is ideaal voor het verwerken van veel meer dan alleen koffie. Het kan ook worden gebruikt om kruiden van het hele zaadtype te malen. Als je smaakbesmetting wilt voorkomen, koop dan aparte molens voor specerijen, koffie en vlas.
  • Gebruik je blender of keukenmachine. Beide gewone keukenapparatuur zullen redelijk goed van pas komen bij het malen van lijnzaad. Voor het beste resultaat pulseert u de blender of keukenmachine meerdere keren totdat de zaden de gewenste consistentie hebben bereikt.
  • Ga voor low-tech. Het kan langer duren, maar er zijn handmatige manieren om lijnzaad te malen. Een keukenvijzel en stamper is een low-tech, goedkope manier om de zaden te malen. Handmatige kruidenmolens werken ook heel goed. Dit soort molens werken als een pepermolen. Velen zijn specifiek voor het malen van vlas.

Enkele laatste woorden van advies

Het is gemakkelijk om vlas in uw dieet op te nemen. Overweeg om vlas toe te voegen om je gezondheid te verbeteren, maar houd ook rekening met het volgende:

  • Bewaar vlas in de koelkast en let op ranzigheid door zorgvuldig de houdbaarheidsdata in acht te nemen.
  • Bewaar lijnzaad in een goed afgesloten verpakking.
  • Maak slechts zoveel vlas als je nodig hebt.
  • Maal geroosterde zaden, geen rauwe zaden.

Met dat eenvoudige advies bent u goed op weg om vlas een gezond onderdeel van uw dieet te maken.

Aanbevolen: