7 perfecte zelfzorghobby's & Hoe u uw geluk kunt vinden

Inhoudsopgave:

7 perfecte zelfzorghobby's & Hoe u uw geluk kunt vinden
7 perfecte zelfzorghobby's & Hoe u uw geluk kunt vinden
Anonim

Laat je inspireren om de perfecte hobby te vinden om op te laden en tot rust te komen.

Mijn tuin klaarmaken voor de lente
Mijn tuin klaarmaken voor de lente

Hoe goed je ook omgaat met alle dagelijkse microstressoren en verantwoordelijkheden in het echte leven, de druk van het volwassen worden is reëel. We raken allemaal wel eens een beetje overweldigd, en bepaalde zelfzorghobby’s kunnen je helpen ontspannen en resetten. Weet je nog dat je als kind speelde en gewoon wat vrije tijd had om te doen alsof en te creëren zonder je er schuldig over te voelen? Volwassenen hebben dat ook nodig.

Als moeder van een kind met speciale behoeften en over het algemeen een angstig persoon, heb ik geleerd dat ik een veel functioneler persoon kan zijn als ik ook voor mezelf zorg. Voor mij lijkt de sleutel het vinden van iets waardoor ik gewoon in het moment kan zijn en al het lawaai van het dagelijkse leven en de zorgen kan uitschakelen. De juiste hobby of activiteit zal voor iedereen anders zijn, maar dit zijn enkele ideeën die zeker de moeite waard zijn om te proberen.

Zelfzorghobby's om te proberen en die je kunnen helpen gedijen

Is zelfzorg een hobby? Het kan zijn dat je veel verschillende activiteiten probeert, maar ik heb gemerkt dat het andersom het beste werkt. Een hobby is een manier om voor jezelf te zorgen, vooral als je de juiste hobby voor je vindt. Deze lijst is een goed beginpunt.

Koken voor de lol

vrouw koken volgens online recept met behulp van laptop
vrouw koken volgens online recept met behulp van laptop

Iedereen die dagelijks voor een gezin kookt, weet dat het een hele klus kan worden. Er zijn momenten dat ik gewoon een diepvriespizza en een zakje salade op tafel zet en het lekker noem, omdat ik het idee om nog een ma altijd te koken gewoon niet aankan.

Maar er is ook het soort koken dat vreugde brengt. Houd je ervan om nieuwe recepten uit te proberen of nieuwe technieken te leren? Schrijf je in voor een kookles of probeer brood te bakken. Zoek naar iets dat uitdagend genoeg is om je betrokken te houden, maar ook zo lonend dat je het gevoel krijgt dat je slaagt.

Snelle tip

Koken wordt een zelfzorghobby als je voedsel maakt dat je niet hoeft te maken. Ga voor de leuke gerechten die je altijd al hebt willen proberen, niet voor de gezinsma altijden die je nodig hebt om kieskeurige eters te voeden.

Knutselen voor jezelf

Uitzicht over de schouder van een vrouw die borduurt en kleurrijk handwerk doet
Uitzicht over de schouder van een vrouw die borduurt en kleurrijk handwerk doet

Als iemand die iets heeft gemaakt dat lijkt op een miljoen Halloween-kostuums voor kinderen en babyquilts, kan ik je vertellen dat er een groot verschil is tussen knutselen voor jezelf en iets maken voor andere mensen. Het maken van je eigen doe-het-zelfcadeaus is prachtig en zeer de moeite waard, maar iets speciaal voor jou maken is een geweldige daad van zelfzorg.

Denk na over wat je zou willen maken voor je tuin of je woonkamer. Misschien is er een accessoire of sieraad dat je graag zelf zou willen proberen te maken. Ga er dan voor. Je ervaart het plezier van het maken ervan en het plezier van het genieten ervan.

Tekenen of schilderen zonder oordeel

Vrouw zit voor haar grote schilderij op doek
Vrouw zit voor haar grote schilderij op doek

Het leuke aan creatief zijn als volwassene is dat we de neiging hebben om ons werk behoorlijk hard te beoordelen. Ergens in de ruimte tussen het tekenen van stokmensen en het zorgen voor kleine mensen (of huisdieren), beginnen velen van ons ons eigen werk te bekritiseren. Dat heeft een plek, vooral als we proberen te verbeteren, maar het kan veel van de vreugde uit het maken van kunst wegnemen.

Als je die kritische stem kunt uitschakelen, kunnen tekenen en schilderen een prachtige manier zijn om voor jezelf te zorgen. Haal de druk naar perfectie weg en geniet gewoon van het maken van abstracte kunst of schetsen. Zelfs gewoon tekenen of jezelf toestaan creatief te improviseren kan je de energie geven die je nodig hebt.

Tuinieren voor vreugde

jonge man die zijn planten water geeft op zijn balkon
jonge man die zijn planten water geeft op zijn balkon

Dingen laten groeien kan enorm lonend zijn, vooral als je iets kiest dat je gewoon voor de lol doet. Voor jou is dat misschien een moestuin waar je heerlijke doe-het-zelfproducten vandaan ha alt. Of het kan een bloementuin zijn die je alleen laat groeien om er iets moois van te maken. Wat het doel ook is, dit is geen hele klus.

Als iemand die niet altijd groene vingers heeft, voel ik me het beste als ik iets kweek dat niet al te uitdagend is. Mijn seringenstruiken en pioenrozen belonen mijn minimale inspanning met geurige bloemen, en mijn tomatenplanten bieden zoveel heerlijke vreugde in de nazomer.

Mindful Fotografie

Vrouw fotograaf fotograferen met een analoge camera tussen boombladeren bij zonsondergang
Vrouw fotograaf fotograferen met een analoge camera tussen boombladeren bij zonsondergang

Als je op zoek bent naar een zelfzorghobby die je echt de kans geeft om je te concentreren op wat er vlak voor je gebeurt, is fotografie moeilijk te verslaan. Dit is mijn eigen gekozen vorm van zelfzorg, omdat het altijd een uitdaging is en altijd inhoudt dat je je echt bewust bent van wat er op dit moment in je leven gebeurt. Sommige van mijn foto's zijn niet echt van vrolijke dingen - ik fotografeer soms meer op dagen dat het moeilijk is om contact te maken met mijn zoon die op het autismespectrum zit of wanneer mijn kleintje weinig slaap heeft en een beetje huilt.

We zien elke dag veel foto's en mensen plaatsen deze om veel verschillende redenen. Maar als je zelf foto's maakt en niet alleen de glimlach en de zonsondergang probeert vast te leggen, maar ook de tranen en onweersbuien, zul je merken dat het je helpt de moeilijkere momenten te verwerken en de vreugde in het gewone te vinden.

Snelle tip

Laat het ontbreken van een digitale camera of filmcamera je er niet van weerhouden om met fotografie als hobby te beginnen. Ik heb niet altijd mijn grote camera's bij me, maar dat weerhoudt mij er niet van om foto's te maken. Het draait allemaal om het maken van een foto met de bedoeling en het proberen emoties over te brengen.

Schrijven zonder publiek

persoon die een dagboek schrijft
persoon die een dagboek schrijft

Het punt van schrijven (en ik zeg dit als schrijver) is dat je meestal je publiek in gedachten moet houden terwijl je het doet. We denken er altijd over na hoe onze woorden door anderen zullen worden gezien en gelezen, en dat is een heel belangrijke vaardigheid.

Maar als je voor zelfzorg schrijft, moet je het publiek wegnemen. Schrijf gewoon voor jou. Begin een dagboek of schrijf elke week een gedicht. Begin met het schrijven van je memoires zonder het plan te hebben om iemand anders te laten lezen wat je hebt opgeschreven.

De natuur in

Spaanse vrouw die een verrekijker buitenshuis gebruikt
Spaanse vrouw die een verrekijker buitenshuis gebruikt

Er zijn veel zelfzorghobby's die je thuis kunt doen, maar er v alt iets voor te zeggen om naar buiten te gaan. Dit kan de vorm aannemen van wandelen, vogels kijken, een ontspannen wandeling - eigenlijk alles wat je wegha alt van je normale routine en naar de rust van de natuurlijke wereld.

Er is iets heel centrerends en rustgevends aan het weg zijn van je computer en in de buurt van de planten en dieren. Neem de tijd om opmerkzaam te zijn en aandacht te schenken aan wat uw zintuigen u vertellen. Je kunt dit een vast onderdeel van je zelfzorgpraktijk maken, of gewoon iets dat je af en toe doet.

Tips om de perfecte zelfzorghobby voor jou te vinden

Ik heb in mijn leven veel creatieve hobby's gedaan, en voor mij is fotografie degene die ervoor zorgt dat ik me opgeladen en vernieuwd voel. De perfecte hobby is echter voor iedereen anders. Deze tips kunnen u helpen het te vinden:

  • Probeer alles. Sta open voor nieuwe ervaringen en probeer een aantal hobby's uit waar je normaal gesproken misschien niet van geniet. Je zult misschien verbaasd zijn over waar je van houdt.
  • Denk na over wat je hart aanspreekt. Waar houd je het meest van ter wereld? Probeer een hobby waarmee je verbinding kunt maken met dat ding.
  • Herinner je hoe het was om een kind te zijn. Wat vond je leuk om te doen? Probeer een volwassen versie van die activiteit.
  • Wees bereid om over te stappen. Als je een hobby hebt waar je niet echt van houdt, sta er dan voor open om iets anders te proberen.

Onderdeel van de zorg voor jezelf

Als je je schuldig voelt omdat je tijd voor jezelf hebt genomen (en de meesten van ons worstelen met schuldgevoelens), helpt het om te onthouden dat zelfzorghobby's echt deel uitmaken van de manier waarop je voor jezelf zorgt. Het is net als goed eten, naar de dokter gaan of goed slapen. Door iets te doen dat u leuk vindt, kunt u uw batterijen opladen, zodat u meer te besteden heeft aan alle andere verantwoordelijkheden in uw leven.

Aanbevolen: