Evel Knievel-memorabilia en populaire verzamelobjecten

Inhoudsopgave:

Evel Knievel-memorabilia en populaire verzamelobjecten
Evel Knievel-memorabilia en populaire verzamelobjecten
Anonim
Amerikaanse waaghals Evel Knievel voor een stunt in het stadion 1976
Amerikaanse waaghals Evel Knievel voor een stunt in het stadion 1976

Voordat extreme sporten in de jaren negentig de wereld stormenderhand veroverden, waren er de adembenemende stunts van de sterren en de gestreepte, in leer geklede man, Evel Knievel. Ieder kind uit de jaren 70 wilde net zo zijn als dit icoon met zijn brullende hot rod en doodsverachtelijke capriolen, maar het meest dichtbij kwam het spelen met zijn vliegende snelle speelgoed. Toch zijn kinderen uit de jaren 70 niet het enige soort mensen dat van dit speelgoed en andere Evel Knievel-memorabilia kan genieten, en met een paar eigen trucjes kun je in een mum van tijd een aantal van deze verzamelobjecten bezitten.

De Daredevil uit de jaren zeventig, versierd in rood, wit en blauw

Robert Craig 'Evel' Knievel, Jr. werd geboren in Butte, Montana, op 17 oktober 1938. Opgegroeid door zijn grootouders na de scheiding van zijn ouders, kreeg Knievel zijn eerste kennismaking met het gevaarlijke leven toen hij werd meegenomen naar een autoshow toen hij acht jaar oud was. Later schreef hij deze show en het moment van inspiratie toe om zelf een waaghals te worden. Nadat hij in de tiende klas van school was gegaan, kreeg Knievel een baan bij een mijnbedrijf. Aan die positie kwam snel een einde toen Knievel een grondverzetmachine een wheelie liet maken en deze in de hoofdstroomleiding van de stad Butte reed, waardoor het hele gebied urenlang zonder stroom zat.

Deze vonk voor het testen van limieten zou nooit verdwijnen, en hij bleef zoeken naar adrenalinestoot na adrenalinestoot, nam deel aan rodeo's en schansspringen voordat hij zich uiteindelijk in het leger vestigde. Nadat hij het leger had verlaten, was Knievel een paar jaar betrokken bij duistere zakelijke ondernemingen, waarbij hij zichzelf inhuurde als jachtgids en bijna een internationaal incident veroorzaakte toen hij het Tsjechoslowaakse Olympische hockeyteam hun geld afhandig maakte. Uiteindelijk keerde hij echter terug naar zijn oorspronkelijke liefde voor die autoshow en probeerde hij zichzelf te promoten als een hoogvliegende stuntman op wielen.

Evel Knievel's marketinggenuis

Viva Knievel! filmposter
Viva Knievel! filmposter

Een van Amerika's grootste waaghalzen, Evel Knievel, was een van de grootste populaire iconen uit het midden van de vorige eeuw die munt sloeg uit zijn werk. In tegenstelling tot muzikanten die afhankelijk waren van hun platenlabels en acteurs die slechts zo machtig waren als de studio's erachter, had Knievel de leiding over zijn eigen lot en profiteerde hij van elke merchandisingdeal die op zijn pad kwam. Het meest bekend om zijn mislukte sprong over de Snake River Canyon in 1974, hielden Knievels zwaartekracht tartende motorstunts de toeschouwers gedurende de jaren zeventig ademloos op het puntje van hun stoel, en hun onverzadigbare interesse in Knievels heldendaden maakte hen tot het perfecte publiek om geld te verdienen. Van sprongen op televisie tot speelfilms, Evel Knievel kon zelfs met zijn mislukkingen geld verdienen. Het meest blijvende deel van zijn marketinggenie is echter zijn geliefde speelgoedlijn.

Soorten Evel Knievel-memorabilia

In de korte periode dat Evel Knievel oppermachtig was, werden er ontelbare hoeveelheden merchandise gemaakt die reclame maakte voor zijn evenementen en optredens. Door volledig te profiteren van de groeiende outlaw-energie van de jaren zeventig, geïllustreerd door de open-road-reizen van Easy Rider, zijn kinderen uit de jaren zeventig net zo dol op de oude stuntman als vijftig jaar geleden. Dus hoewel er niet veel mensen zijn die de memorabilia van Knievel verzamelen, is de gemeenschap die deze verhandelt en verzamelt ongelooflijk gepassioneerd over de man in het witte springpak.

Evel Knievel's speelgoedstuntcyclus

Hoewel je de gelijkenis van Knievel kon vinden op broodtrommels en flipperkasten uit die tijd, was het speelgoed dat er het meest toe deed Knievel's Stunt Cycle. Dit stuntfietsactiefiguur, oorspronkelijk uitgebracht in 1973, werd geleverd met een opwindhulpstuk waarmee je Knievel een flink eind verderop op zijn motorfiets kunt lanceren. Het bedrijf bracht uiteindelijk vijf verschillende edities van de stuntcyclus uit, waarvan de originele 1973 de meest waardevolle was. Na de stuntcyclus werd er extra speelgoed aan de line-up toegevoegd, waaronder de:

  • Scramble Van
  • Jetcyclus
  • Trailfiets
  • Dragster
  • grappige auto

Dit speelgoed is behoorlijk populair bij verzamelaars, en speelgoed in goede staat met de originele verpakking kan voor een paar honderd dollar worden verkocht. Ter vergelijking: je kunt hetzelfde speelgoed zonder doos vinden en enkele gebruikssporen vertonen, die voor een fractie van de prijs verkocht kunnen worden.

Hier zijn een paar van dit speelgoed dat onlangs op een veiling is verkocht:

  • 1973 Scrambler-busje zonder doos met pop - Verkocht voor ongeveer $ 35
  • 1973 Boxed Scrambler Van - Verkocht voor $ 182,50
  • 1973 2e editie stuntfiets in doos - Verkocht voor $ 275

Evel Knievel-handtekeningen

Nu Knievel is overleden, hebben zijn handtekeningen een van de hoogste waarden ooit, en hij heeft veel verschillende dingen gesigneerd, zoals jumpsuits, capes, helmen, posters, honkballen, foto's, speelgoed, en zoveel meer. Gemiddeld worden geauthenticeerde handtekeningen geschat op een waarde tussen de $300 en $3.000. Handtekeningen op onbeduidende ephemera zullen voor de minste bedragen worden verkocht, terwijl handtekeningen die verband houden met belangrijke sprongen (zoals kaartjesstrookjes en posters) of moeilijk te vinden zijn items (zoals vinyl en posters) worden verkocht aan de bovenkant van het spectrum.

Hier zijn een paar handtekeningen van Knievel die momenteel op de markt staan:

  • JSA-geverifieerd door Knievel gesigneerd vinyl - aangeboden voor $ 1, 427,95
  • PSA-gecertificeerde, door Knievel gesigneerde Snake River Canyon jump ticket-strookje - aangeboden voor $ 3.477,95

Gemeenschappelijke Knievel-ephemera om te verzamelen

Ephemera wordt beschouwd als papieren verzamelobject, iets dat onder normale omstandigheden als afval zou zijn beschouwd. Sommige fans bewaren kaartjes en andere items opgeborgen ter nagedachtenis aan een speciaal moment, en verzamelaars vinden deze sentimentele items tegenwoordig de moeite waard om op te sporen. Tijdens het hoogtepunt van Evel Knievels populariteit stond hij op de cover van Sports Illustrated, en er zijn talloze gedrukte items met zijn beeltenis beschikbaar, van foto's tot vintage posters en andere tijdschriftomslagen. Hoewel deze items (zonder handtekeningen of historische betekenis) niet bijzonder waardevol zijn, zijn ze toch een prachtig stukje geschiedenis uit het midden van de eeuw om te hebben.

Soort ephemera die je kunt vinden zijn onder meer:

  • Ticketstubs
  • Posters
  • Tijdschriften en tijdschriftomslagen
  • Flyers
  • Krantenartikelen
  • Foto's
  • Postkaarten

De duurste Evel Knievel-memorabilia

Hoewel je online een zeefdruk-t-shirt met Evel Knievel-thema voor 20 dollar kunt kopen, betekent dat niet dat er niet een paar van Knievel's goederen zijn die voor indrukwekkende bedragen zijn verkocht. Neem bijvoorbeeld deze dure verzamelobjecten:

  • Evel Knievel leren jumpsuit - Geschatte waarde tussen $40.000-$60.000
  • Evel Knievel's wandelstok met verborgen drankcompartiment - Verkocht voor $ 78.000
  • 1973 Evel Knievel witte jumpsuit - Verkocht voor $ 108.000
  • Evel Knievel Stratocycle - Vraagprijs was $ 125.000

Plaatsen om Evel Knievel-memorabilia te zien

motorfietsen in het Evel Knievel Museum in Topeka Kansas
motorfietsen in het Evel Knievel Museum in Topeka Kansas

Als je het perfecte stukje Knievel-memorabilia niet kunt vinden om aan je verzameling toe te voegen, of als je gewoon wat meer wilt weten over de man achter de mythe voordat je je aan verzamelobjecten wijdt, dan deze persoonlijke evenementen en collecties zijn de perfecte plekken voor jou.

  • Evel Knievel Days- Butte Montana heeft een geschiedenis in het organiseren van Evel Knievel Days in de zomer, en hoewel er niet een paar van deze vieringen zijn geweest, is er altijd een kans dat deze feestelijke evenementen vol verzamelobjecten van heinde en verre zullen terugkeren.
  • The Smithsonian Institution - Het Smithsonian Institution in Washington, D. C. heeft een enorme collectie Amerikaanse kunstvoorwerpen, en tussen de voortdurend wisselende tentoongestelde stukken bevinden zich een paar van Knievel, zoals de zijne beroemde witte jumpsuit met rode en blauwe, witte sterchevronstreep.
  • Het Evel Knievel Museum - Het Evel Knievel Museum, gevestigd in Topeka, Kansas, is een openbare instelling die zich toelegt op het bewaren en tentoonstellen van artefacten die verband houden met de beruchte carrière van Knievel.

Waar u Evel Knievel-memorabilia online kunt krijgen

Maak je geen zorgen over het bladeren door pagina's en pagina's van door Google voorgestelde websites; dit zijn een paar trefzekere plaatsen waar je zonder problemen je favoriete Knievel-memorabilia kunt vinden.

  • eBay - Ebay is een van de meest gebruikte bronnen voor online memorabilia, met talloze zowel geauthenticeerde als niet-geauthenticeerde items uit de hele carrière van Knievel. Zorg ervoor dat u elk van de aanbiedingen zorgvuldig beoordeelt op hun authenticiteit voordat u ze koopt.
  • Het Evel Knievel Museum - Het officiële Evel Knievel Museum heeft een eigen winkel vol moderne items voor Knievel-verzamelaars.
  • Sports Collectibles - Sports Collectibles is een geweldige plek om authentieke, gesigneerde Knievel-verzamelobjecten te vinden.

De legende leeft voort

De dood van Evel Knievel in 2007 betekende het einde van een tijdperk. Voor zijn vele fans belichaamde hij vrijheid en moed, waardoor ze samen met hem onmogelijke taken konden volbrengen met zijn televisiestunts. Voor sommigen helpt het verzamelen van Evel Knievel-memorabilia hen om met hem verbonden te blijven; voor anderen brengt het hen nu net zoveel vreugde als vroeger.

Aanbevolen: