Federal Glass: opvallende verzamelobjecten uit de depressieperiode

Inhoudsopgave:

Federal Glass: opvallende verzamelobjecten uit de depressieperiode
Federal Glass: opvallende verzamelobjecten uit de depressieperiode
Anonim
vintage kersenbloesem federaal glas
vintage kersenbloesem federaal glas

Federal glas is zowel overvloedig als zeer gewild vanwege de unieke patronen, kleuren en stevige constructie. Van theeschoteltjes tot juskommetjes, dit bedrijf creëerde allerlei soorten serviesgoed in een stijl die tegenwoordig bekend staat als Depressieglas. Antiekwinkels staan erom bekend dat ze grote voorraden depressieglas hebben, dus de kans is groot dat je een prachtig stuk of set bij je thuis kunt vinden; Zorg ervoor dat u deze tips en trucs volgt als u op zoek bent naar Federal-glas.

Geschiedenis van Federal Glass Company

De Federal Glass Company werd in 1900 gelanceerd in Columbus, Ohio en werd al snel een hoogproductieve fabrikant van persglas met behulp van mallen die ze van andere detailhandelaren hadden gekocht. In de jaren dertig werd het bedrijf beschouwd als de meest productieve en populaire distributeur van Depressieglas, een specifiek type gegoten glas dat op de markt werd gebracht vanwege zijn hoge kwaliteit en lage kosten. Naast de duizelingwekkende verscheidenheid aan serviesgoed dat het bedrijf vervaardigde, produceerde Federal Glass ook 'institutioneel' glaswerk voor de horeca- en restaurantindustrie, dat gemakkelijk kon worden uitgerust met op maat gemaakte bedrijfslogo's. Ondanks het enorme succes in het begin van de 20e eeuw, werd het bedrijf in 1979 gesloten.

Lage sorbetbekers met groene panelen
Lage sorbetbekers met groene panelen

Federaal glaswerk identificeren

Het is niet verwonderlijk dat Federal-glaswerk schijnbaar identiek is aan alle andere Depressie-glasmerken, wat betekent dat het ontdekken van bubbels in het glas of duidelijke naden aangeeft dat de stukken in kwestie waarschijnlijk authentiek zijn; De meest trefzekere manier om te bepalen of een stuk eigendom is van de Federal Glass Company, is echter te zoeken naar een uniek gestempeld logo op de onderkant van het item. Het schildlogo van het bedrijf met een hoofdletter F erin is bekend onder de verzamelaarsgemeenschappen van Depression Glass, en sinds het bedrijf dit handelsmerk voor het eerst begon te gebruiken in 1932, zijn de meeste van hun Depression-glasstukken ermee gestempeld.

Federal Glass-logo
Federal Glass-logo

Populaire federale glaswerkpatronen

Een andere belangrijke factor bij het verzamelen van Federal-glas is het identificeren welk patroon het stuk heeft; bepaalde patronen zijn zeldzamer of meer verzamelbaar, wat betekent dat u wilt bepalen welk standaarduitgiftepatroon het bedrijf in uw stukken heeft gedrukt voordat u ze probeert te verkopen. Die doos met gekleurd glas die je voor vijftien dollar wilde verkopen, zou wel eens een paar honderd dollar waard kunnen zijn. Hier zijn enkele van de populairste patronen van de Federal Glass Company:

  • Madrid
  • Koloniaal gecanneleerd
  • Mayfair
  • Diana
  • Sharon
  • Tortelduifjes
  • Georgisch
  • Papegaai
  • Optisch ontwerp
  • Regendruppels
  • Sprak
  • Touw
  • Boeket en rooster
  • Normandie
  • Patriciër

Federale glaswerkkleuren

Zoals typisch is voor depressieglas, is Federal-glas verkrijgbaar in een regenboog van kleuren. De meest voorkomende kleuren voor depressieglas zijn amber, groen, roze, kristal en lichtblauw. Je kunt echter een aantal sets vinden in meer unieke kleuren, zoals rood, kanariegeel, kob altblauw, vintage melkglas, amethist, enzovoort, waardoor ze waardevoller zijn voor verzamelaars, hoewel ze niet noodzakelijkerwijs meer geld waard zijn.

Groene Madrid depressie glazen sorbet
Groene Madrid depressie glazen sorbet

Federale glaswaarden

Federaal glas zorgt voor perfecte vintage items voor amateurverzamelaars en verzamelaars met een beperkt budget. Over het geheel genomen kunnen individuele Federal-glasstukken slechts $ 5 en wel $ 45-50 kosten, afhankelijk van hun kwaliteit en zeldzaamheid. De meeste stukken Federal-glas vallen aan de betaalbare kant van de antiekmarkt. Het vinden van complete of bijna complete sets van specifieke patronen in een individuele kleur kan echter een paar honderd dollar waard zijn. Een set van vier blauwe Madrid-borden wordt bijvoorbeeld aangeboden voor bijna $ 40 in één veiling en een vierdelige set amberkleurige Madrid-sorbetbekers wordt aangeboden voor bijna $ 20.

Unieke federale glazen verzamelobjecten

Je kunt enkele van Federal's Depression Glass-patronen vinden in een uniek type glas, uraniumglas genaamd. Tijdens het productieproces werden kleine percentages uranium aan het glasmengsel toegevoegd voordat het smelten optrad. Deze sporen van uranium gloeien heldergroen onder UV-licht, waardoor ze niet alleen erg cool zijn om naar te kijken, maar ook ongelooflijke geschenken zijn. Uranium Depression-glas is gemiddeld iets meer waard dan zijn reguliere tegenhangers van Depression-glas; Eén verkoper heeft bijvoorbeeld een individueel uranium Diana-sorbetglas te koop voor $ 40.

Uraniumglas fluoresceert onder ultraviolet licht
Uraniumglas fluoresceert onder ultraviolet licht

Advies voor nieuwe verzamelaars

Het verzamelen van depressieglas kan overweldigend lijken vanwege het enorme aantal patronen en merken waaruit je kunt kiezen. Een niet-stressvolle manier om het verzamelen van depressieglas te benaderen, is door een specifiek kenmerk te kiezen waar je naar op zoek gaat. Hier zijn een paar verschillende kenmerken die u kunt gebruiken als leidraad voor uw vroege start met verzamelen:

  • Kleur - Kies een specifieke kleur, zoals amber of roze, en verzamel glaswerk in die kleuren.
  • Patroon - Kies een patroon dat je leuk vindt en begin met het verzamelen van stukken met dat patroon, ongeacht de kleur.
  • Merk - Kies een merk dat je leuk vindt en verzamel items die door dat bedrijf zijn geproduceerd.
  • Item - Selecteer een specifiek type keukengerei, zoals borden of theekopjes, en verzamel alleen dat soort glaswerk.
Roze Diana depressie glazen ontbijtgranenkom
Roze Diana depressie glazen ontbijtgranenkom

Laat Federal Glass je vinden

Omdat de Federal Glass Company tijdens haar actieve jaren zo productief was, is er een overvloed aan vintage stukken die je voor heel goedkoop kunt kopen. Dit maakt het verzamelen van Federal-glas heel eenvoudig, omdat de kans groot is dat u niet hoeft te reizen of online te zoeken om stukken te vinden die u kunt kopen. Begin dus bij uw plaatselijke antiekwinkels, consignatiewinkels en garageverkopen en zoek naar deze bovengenoemde verklikkers van Federaal glas om uw groeiende collectie te starten.

Aanbevolen: