Vikingglas: handgemaakte verzamelobjecten met een Scandinavische sfeer

Inhoudsopgave:

Vikingglas: handgemaakte verzamelobjecten met een Scandinavische sfeer
Vikingglas: handgemaakte verzamelobjecten met een Scandinavische sfeer
Anonim
Vikingglas op rommelmarkt
Vikingglas op rommelmarkt

Fans van de moderne esthetiek uit het midden van de eeuw zijn goed bekend met Viking Glass en zijn rijke, heldere kleuren, maar voor degenen die net een stuk zijn tegengekomen waarvan ze denken dat het een Viking zou kunnen zijn of voor degenen die net beginnen in hun glaswerkcollecties, bekijk hoe de unieke lijn van glaswerk in vrije vorm van dit bedrijf het midden van de 20eeeeuw domineerde en wat u vandaag de dag kunt verwachten bij het verzamelen van Viking Glass.

New Martinsville Glass Company en de geboorte van Viking Glass

De New Martinsville Glass Company, opgericht in 1900, ondervond, samen met honderdduizenden andere bedrijven in de Verenigde Staten, extreme financiële problemen tijdens de Grote Depressie eind jaren dertig. Toch werd het bedrijf in 1938 van volledige vernietiging gered door de Silver Glass Company uit Meriden, Connecticut, en in 1944 werd het bedrijf geherstructureerd en omgedoopt tot Viking Glass Company. Dit nieuw geslagen Viking Glass vond het hoogtepunt van zijn succes halverwege de 20e eeuw met het gebruik van een regenboog van levendige kleuren in al zijn glaswerk. Het bedrijf overleefde bijna honderd jaar en sloot uiteindelijk zijn deuren in 1999. Het glaswerk blijft echter ongelooflijk populair onder verzamelaars, zowel vanwege het eindeloze kleurenpalet als vanwege de betaalbare prijzen.

Vikingglas identificeren

Viking Glass verwijst gewoonlijk naar de 'Epic'-glaswerklijn van Viking Glass Company, die begon in de jaren vijftig en tot eind jaren tachtig in productie was. Helaas voor amateurverzamelaars gaf de fabrikant er de voorkeur aan om papieren labels en stickers te gebruiken om hun stukken te identificeren in plaats van ze te voorzien van een stempel van de maker. Dit betekent dat de kleuren grotendeels zijn wat taxateurs en serieuze verzamelaars gebruiken om een stuk te identificeren. Hier zijn enkele kleuren vikingglas die je misschien tegenkomt:

  • Evergroen
  • Amber
  • Ebbenhout
  • Kob altblauw
  • Hemelsblauw
  • Ruby
  • Amethist
  • Cherryglo
  • Olijfgroen
  • Amberina
  • Bluenique
  • Kristal
  • Persimmon
  • Honing
  • Houtskool
Viking glazen fles
Viking glazen fles

Soorten Vikingglas

De Epic-lijn van The Viking Glass Company was ongelooflijk productief, en vanwege de grote vraag naar dit glaswerk halverwege de eeuw is de verscheidenheid aan glaswerk die werd geproduceerd verbluffend. Dit is een ander plakkerig element dat moeilijk kan zijn voor nieuwe verzamelaars; aangezien er geen overkoepelend thema of motief is dat de Epic-lijn verenigt, is het voor nieuwkomers dubbel zo moeilijk om een zelfverzekerde beoordeling te maken van hun stuk in kwestie. Aangezien de Epic-lijn door het bedrijf werd behandeld als meer een merktactiek dan als een echte thematische glaswerklijn, is er een grote verscheidenheid aan soorten stukken die je kunt kopen, en dit zijn er maar een paar.

  • Kandelaarhouders
  • Dierfiguren
  • Fruitschalen
  • Snoepgerechten
  • Vazen
Viking glazen eendjes
Viking glazen eendjes

Viking glasstijlen

Hoewel er misschien geen consistente verenigende thema's zijn die de Epic-lijn gedurende de afgelopen drie decennia met elkaar verbinden, zijn er enkele kenmerken waar je op moet letten. Hoewel deze kenmerken niet door elk stuk Viking Glass worden gedeeld, is er een categorie glas die groot genoeg is om op te vallen. Dit zijn enkele van de unieke kenmerken van Viking Glass:

  • Zakdoekachtige randen - Veel vazen en snoepschalen delen een uniek patroon rond de randen, dat bedoeld is om de plooien van een zakdoek na te bootsen als deze over je handen v alt.
  • Dramatische, langwerpige lijnen - De stukken die zijn gemaakt om groot te zijn (dierfiguren zoals kraanvogels, kandelaarhouders en vazen) hebben een soortgelijk delicaat, taps toelopend, fluitachtig uiterlijk.
  • Moderne kleuren uit het midden van de eeuw - Het merendeel van de stukken die bewaard zijn gebleven en vandaag de dag worden verkocht, belichamen het typische kleurenpalet uit het midden van de eeuw: rijk oranjerood, avocadogroen en aardse amber.
Viking glazen vaas
Viking glazen vaas

Viking Glaswaarden

Afhankelijk van de zeldzaamheid en de vraag kan Viking Glass zowel betaalbaar als vrij duur zijn. Er is een aanzienlijke markt voor Viking Glass met een prijs van minder dan $ 50, wat betekent dat gemiddelde verzamelaars absoluut kleine, maar betaalbare stukken kunnen vinden om aan hun collecties toe te voegen. Een barnsteenreiger met het originele stickerlabel er nog aan, wordt bijvoorbeeld op één online veiling slechts voor $ 40 aangeboden, en een amberkleurige fruitschaal wordt in een andere veiling aangeboden voor ongeveer $ 50. Als u echter geïnteresseerd bent in een luxe stuk Viking Glass, kunt u zeker stukken vinden met een waarde tussen de $ 500 en $ 1.000. Een paar taperglow-mandarijnkandelaars worden bijvoorbeeld in één veiling voor bijna $ 450 aangeboden, en een De vloerkaraf met de stop staat voor iets meer dan $ 1.000 in een andere.

Het ultieme moderne glaswerk uit het midden van de eeuw

Zelfs als je geen fan bent van de moderne esthetiek uit het midden van de eeuw, maakt Viking Glass het gebruik van een regenboog van kleuren en de vrije vormstijl perfect voor letterlijk iedereen die toevallig een favoriete kleur heeft, en Onthoud: als je tijdens je zoektocht een stuk glaswerk tegenkomt met een kleur die opvallend levendig is en geen merktekens van de maker draagt, is de kans groot dat het toebehoort aan de Viking Glass Company.

Aanbevolen: