Soorten antieke spoorweglantaarns om te verzamelen & Wat ze waard zijn

Inhoudsopgave:

Soorten antieke spoorweglantaarns om te verzamelen & Wat ze waard zijn
Soorten antieke spoorweglantaarns om te verzamelen & Wat ze waard zijn
Anonim

Spoorweglantaarns zijn zeer verzamelobjecten en ook erg interessant om de geschiedenis ervan te leren.

Lantaarn op de trein
Lantaarn op de trein

Vóór walkietalkies en wifi moesten spoorwegexploitanten vertrouwen op ouderwetse lichtsignalen om alles te communiceren. Antieke spoorweglantaarns zijn misschien niet zo belangrijk voor spoorwegactiviteiten als ze ooit waren, maar ze hebben hun eigen gepassioneerde aanhang gekregen. Oude spoorweglantaarns, te vinden in musea en veilingen over de hele wereld, zijn een waardevol stukje verleden dat nog steeds verbonden is met mensen.

Wat is een spoorweglantaarn?

Spoorweglantaarns zijn precies hoe ze klinken. Het waren apparaten die licht uitzonden dat spoorwegexploitanten gebruikten om verschillende boodschappen over te brengen terwijl treinen over de rails reden. Voordat langeafstandscommunicatie mogelijk was, moesten mensen die op treinstations en in de treinen werkten nog steeds belangrijke berichten verzenden om rampen en vertragingen te voorkomen. Zo kwamen er lantaarns binnen.

Antieke spoorweglantaarns door de eeuwen heen

In de loop van de tijd zijn de lantaarnstijlen veranderd en verbeterd. Maar ze zijn allemaal net zo verzamelbaar als de vorige. Volgens het Heritage Place Museum zijn er vijf belangrijke stijlen van spoorweglantaarns die zich ontwikkelden tijdens de hoogtijdagen van het reizen per spoor.

Vaste bollantaarns

Lantaarn van de Hudson River Railroad Company
Lantaarn van de Hudson River Railroad Company

De eerste spoorweglantaarn die werd uitgevonden was de vaste bollantaarn, die bloeide in de jaren 1860. Ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat de glazen bollen letterlijk in het frame zijn bevestigd en niet kunnen worden verwijderd. Omdat ze tijdens de wederopbouw werden vervangen door verwijderbare bollantaarns, zijn antieke vaste bollantaarns bijzonder zeldzaam en waardevol.

Hoge bollantaarns

Antieke Paull's nr. 0 zwarte spoorweglantaarn met heldere CNX-bol
Antieke Paull's nr. 0 zwarte spoorweglantaarn met heldere CNX-bol

De hoge bollantaarn verving de stijl met een vaste bol en wordt gekenmerkt door een verwijderbare glazen bol van 15-15 cm hoog. Hoewel ze voor het eerst werden gemaakt in 1865, werden ze pas in de jaren 1870 enorm populair.

Korte bollantaarns

Adlake Kero N. Y. C. S. Spoorweglantaarn jaren 1940 Dressel Arlington NJ rode glazen bol vintage antiek verzamelobject
Adlake Kero N. Y. C. S. Spoorweglantaarn jaren 1940 Dressel Arlington NJ rode glazen bol vintage antiek verzamelobject

Korte bollantaarns zijn de jongste spoorweglantaarnstijl in het stel. Ze ontstonden in de jaren twintig en werden tot in de jaren zestig goed gebruikt. Ze lijken erg op hoge bollantaarns, behalve dat de glazen bol ongeveer half zo groot is als die van het oudere model dankzij een kerosinebrandstofschakelaar, waardoor ze lichter en gemakkelijker te sjouwen zijn. Vanwege hun jongere leeftijd zijn er veel meer van deze in de omloop dan van de oudere lantaarnstijlen.

Dirigentlantaarns

MET BETREKKING TOT. Dietz No.3 Spoorweggeleiderslantaarn
MET BETREKKING TOT. Dietz No.3 Spoorweggeleiderslantaarn

De meest decoratieve en visueel aantrekkelijke lantaarnstijl was de lantaarn van de dirigent. Dirigentlantaarns, ook wel presentatielantaarn genoemd, zijn niet gemaakt voor gebruik buitenshuis, door weersomstandigheden gehard. In plaats daarvan waren ze vaak emblematisch als statussymbool voor de machtigste persoon aan boord van de trein: de conducteur.

De meest waardevolle dirigentenlantaarns zijn tweekleurige globes met banden van twee kleuren op het glas van de globe. Interessant genoeg diende de tweekleurige kleur niet alleen een esthetisch doel, maar was het ook functioneel om conducteurs te helpen hun signaalbundels niet in de ogen van passagiers te blazen wanneer ze naar kaartjes keken.

Inspecteurslantaarns

Antieke grote spoorweglantaarn. België. Vroege 20e eeuw
Antieke grote spoorweglantaarn. België. Vroege 20e eeuw

Inspecteurslantaarns zijn minder decoratief dan conducteurslantaarns en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het zijn doorgaans enkelvoudige lampen, omhuld met plaatstaal, en in hun ontwerpen ligt de nadruk op functie boven mode.

Populaire fabrikanten om naar te zoeken

Omdat reizen en transport per spoor een belangrijk onderdeel vormden van het leven in de Verenigde Staten halverwege de 19e eeuw, waren er talloze spoorlijnen. Dit leidde tot een enorme markt voor spoorwegmaterieel, waaraan een groot aantal fabrikanten leverde. Enkele van de meer prominente fabrikanten van antieke spoorweglantaarns zijn:

  • R. E. Dietz
  • C. T. Ham
  • Adams & Westlake
  • Armspear
  • Handlan-Buck
  • Sterkoplamp en lantaarn
  • Parmalee & Nonnell

Hoeveel zijn antieke spoorweglantaarns waard?

Voor zoiets alledaags als een lantaarn hangt er zeker een hoog prijskaartje aan deze historische spoorwegartefacten. Toegegeven, er bestaat een enorme subcultuur die gefascineerd is door spoorwegen, treinen, treinstellen en meer. Dit betekent dat de belangstelling van de koper vrij groot is als er antieke lantaarns van goede kwaliteit op de veiling komen.

Typisch zijn antieke spoorweglantaarns ergens tussen de €100 en €1.000 waard, afhankelijk van verschillende factoren.

  • Hoe ouder de lantaarn, hoe meer hij waard kan zijn.
  • Lantaarns die zijn uitgegeven door ter ziele gegane spoorwegmaatschappijen zullen goed verkopen op de markt.
  • Lantaarns met globes en frames in onberispelijke staat kunnen hoge prijzen opleveren.

Deze spoorweglantaarn uit de jaren 1870 is bijvoorbeeld aanzienlijk geroest. Dus ondanks zijn leeftijd werd hij slechts voor $ 125 verkocht. Daarentegen wordt een Adlake-bollantaarn gemaakt voor de New York, Ontario en Western Railway, die in goede staat verkeert, online voor $ 925 verkocht.

Op dezelfde manier is een smetteloze Dietz-kleine bollantaarn uit het begin van de 20e eeuw met drie originele lonten onlangs voor $ 685 op eBay verkocht.

Uiteindelijk zijn de waarden van antieke spoorweglantaarns net zo overgeleverd aan de belangstelling van verzamelaars als andere verzamelobjecten. Momenteel zijn ze behoorlijk waardevol antiek, maar dat kan in de toekomst aan verandering onderhevig zijn.

Er is geen nostalgie sterker dan treinnostalgie

Hoewel we dingen als sportwagens, monorails en ruimtevaart hebben die ons verbazen, waren treinen vroeger de moderne wonderen die we bewonderden. En voor sommigen zijn ze dat nog steeds. Van het verzamelen van modeltreinen met de kleinste details die op kleine schaal zijn nagebootst, tot het bieden op antieke spoorweglantaarns: mensen doen er alles aan om mee te doen aan de spoorwegactie. Wie weet? Misschien heb je een antieke spoorweglantaarn weggestopt en kun jij ook meedoen aan de actie.

Aanbevolen: