Voorbeelden van modern landschapsontwerp

Inhoudsopgave:

Voorbeelden van modern landschapsontwerp
Voorbeelden van modern landschapsontwerp
Anonim

Minimalistische aanpak

Afbeelding
Afbeelding

Van oorsprong is het modernisme een filosofische benadering, historisch toegepast op architectuur, kunst en design. Een modernistisch landschap past natuurlijk bij een huis dat is ontworpen volgens modernistische principes, maar is ook een manier om op elk perceel een strakke, ordelijke tuin te creëren.

De moderne esthetiek is overzichtelijk, eenvoudig en bestaat uit heldere, strakke lijnen. Vaak worden er maar een paar soorten gebruikt en is er voldoende ruimte over tussen de planten en de hardscape-elementen, zodat de lijnen van het ontwerp duidelijk blijven, zelfs nadat de planten hun volledige grootte hebben bereikt.

Kubistisch

Afbeelding
Afbeelding

Het modernisme maakt niet uitsluitend gebruik van rechte lijnen en rechte hoeken, maar is er wel sterk afhankelijk van. Ook het inkaderen van een doorkijk is een typisch trucje van modernistisch design, dat hier wordt bereikt met een kubus rond de patio die geen enkele functionele functie heeft.

Abstract

Afbeelding
Afbeelding

Ondanks de nadruk op hoekige vormen is het modernistische ontwerp vrijwel nooit symmetrisch, wat meer typerend is voor een formele tuin. Rechte lijnen en rechte hoeken eindigen vaak in abstracte vormen, zoals het geval is aan het uiteinde van dit zwembad.

Enigszins willekeurig

Afbeelding
Afbeelding

Over het algemeen gebruikt modernistisch design willekeurig geplaatste objecten om een scène te creëren die visueel aantrekkelijk en uniek is - zoals de muur die in het midden van de heg oprijst tegen de achtergrond van dit landschap aan het zwembad. De resultaten moeten er echter altijd evenwichtig uitzien en aanvoelen als de compositie in zijn geheel wordt bekeken.

Onverwacht

Afbeelding
Afbeelding

Dit is een goed voorbeeld van het gebruik van gebogen, organische vormen in een modernistisch landschap. De cilinders in de verte zijn een schijnbaar willekeurige leestekens op de gebogen keermuur. Ze zijn nuttig als stoelen, maar vormen verder een vreemd, maar passend contrast met de rest van de compositie.

Miniatuur

Afbeelding
Afbeelding

Modernistische principes kunnen op elke schaal worden toegepast. Hier creëert een ietwat bizarre, maar zeer geordende opstelling van planten, hardscape en meubilair een kleine, serene oase. Let op het gebruik van rechthoekige spiegels in het kiezeloppervlak - een complementair contrast met het golvende spiegeloppervlak van de waterpartij achter de stoel.

Moderne plantenkeuze

Afbeelding
Afbeelding

Sommige planten passen beter bij de modernistische esthetiek dan andere. Vaste planten met enorme seizoensschommelingen in hun uiterlijk kunnen het beste worden vermeden, maar vetplanten en andere soorten met een relatief statische visuele architectuur door de seizoenen heen zijn altijd een goede keuze.

Pluche zwembad

Afbeelding
Afbeelding

Het modernisme kan er wat kaal uitzien, maar dat hoeft niet. Hier reflecteren grootbladige tropische planten hun groen sereen in een schaduwrijk zwembad. Deze zwembadstijl waarbij het water volledig vlak tot aan de rand stijgt, wordt een overloopzwembad genoemd en is een populair kenmerk in modernistische landschappen.

Ordentelijke overvloed

Afbeelding
Afbeelding

Minimalisme hoeft niet overdreven te zijn om een moderne esthetiek te bereiken. In deze tuin staan talloze soorten dicht bij elkaar, maar ze worden zorgvuldig onderhouden om de gewenste compositie te creëren. Het zorgvuldig bewerken en beheren van de ruimte is zelfs nog belangrijker dan openlijk minimalisme.

Meubels en accessoires

Afbeelding
Afbeelding

Alle niet-landschapselementen die in een modernistisch landschap worden gebruikt, moeten deel uitmaken van het algehele ontwerp. In plaats van zomaar een loungestoel, tafel of parasol te gebruiken, kun je op zoek gaan naar accessoires die het ontwerp accentueren. Idealiter worden ze beschouwd als onderdeel van de originele compositie en niet als een soort bijzaak.

Creatief en toch functioneel

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel het modernisme een zeer artistieke benadering van design is, moet het landschap voldoen aan alle gewone functionele eisen van een bruikbare ruimte. Hier is op een slimme manier een extra parkeerplaats gecreëerd met houten balken in een bed van kiezelstenen. Het maakt duidelijk deel uit van de algehele esthetische compositie, maar functioneert naadloos als onderdeel van de oprit.

Wees vooral creatief. Bij het overwegen van een modernistische benadering van het landschap is minder altijd meer en moet elk element zorgvuldig worden gekozen als puzzelstukje in het grotere ontwerp.

Aanbevolen: